Skocz do zawartości
IGNORED

Od czego zacząć przygodę z sieciowymi?

P.L.

Rekomendowane odpowiedzi

Redaktor:

>Pzrewody w kablu mogą być nietypowo podłączone.

To już temat "bezpieczeństwo", a nie "polaryzacja" ;)

BTW, miałem swego czasu do czynienia z ciekawym efektem radosnej tfuroczości domorosłego elektryka. Osoba skręcająca zwykły przedłużacz (składający się z wtyczki, gniazda i kawałka kabla) nie zadała sobie trudu odpowiedniego dopasowania kolorowych kabelków - w efekcie przy odpowiednim włożeniu wtyczki w gniazdko 220V na bolcu uziemienia pojawiała się faza. Ot, taka niespodzianka dla nieświadomego użytkownika ;)

Redaktor, 30 Cze 2008, 14:31

>Przewody w kablu mogą być nietypowo podłączone.

O matko! Redaktorze zmoderuj się! :-)

Przewód ochronny MUSI łączyć bolce uziemiające, nie ma od tego wyjątku. Pozostałe dwa przewody nie mają wyraźnych wyznaczników gdzie ma prowadzić faza, a gdzie zero. Mam w domu dwie fabryczne (znaczy zalane w fabryce z napisami gdzie faza i gdzie zero) seiciówki podłączone na dwa możliwe sposoby.

-> ABs,

producent tym zdaniem nie wskazuje na fazę. Podejrzewam, że chroni się w ten sposób przed konsekwencjami podłączania różnych "ulepszaczy" wymyślanych przez domorosłych konstruktorów, które mogą zepsuć urządzenie lub zepsuć użytkownika.

Dokladnie tak jak piszecie, mowiac o polaryzacji mialem na mysli to ze jak bedziecie mieli znormalizowana instalacje z bolcem i sprzet Accu to uzywajac ich kabli zawsze faza bedzie podawana tam gdzie powinna, oczywiscie mozna obracac wtyczka jak damy rade ale wtedy poplynie scena, zrobi sie inna przestrzen, a dziek bardziej nerwowy.

Warto zwrocic na to uwage, bo akurat w Accu jest to odwrocone i podlaczajac "nasz" kabel, w ktorym na innym bolcu swieci probowka lub mieszajac ze sprzetem od innych producentow zmieniamy faze i dzwiek robi sie jak wyzej, pisane bylo o tym juz wiele razy, zawsze warto poswiecic jeden wieczor i wyrownac ten problem na sluch.

Wpis producenta dotyczy generalnie BEZPIECZENSTWA a nie tego czy sieciowka wplywa czy nie.

Witam,

Nawet nie wiecie jak średnio wykształcona osobę (elektronik, fizyk) boli czytanie takich bzdur. Ulegacie zwykłej sugestii i tyle. Już mogę wybaczyć zwykłym złotouchym, którzy "po prostu słyszą różnicę", ale podawanie pseudotechnicznych argumentów to już na prawdę żenada. Każdy kto choć trochę się uczył o prądzie może się tylko z Was śmiać.

pozdrawiam Filozof71

• Redaktorzy

"Każdy kto choć trochę się uczył o prądzie może się tylko z Was śmiać."

Ktoś, kto się trochę uczył o prądzie, może wyciągnąć takie wnioski. Natomiast niewykluczone, że prawdziwy znawca wyciągnie zupełnie inne.

• Redaktorzy

"Przewód ochronny MUSI łączyć bolce uziemiające, nie ma od tego wyjątku. Pozostałe dwa przewody nie mają wyraźnych wyznaczników gdzie ma prowadzić faza, a gdzie zero. Mam w domu dwie fabryczne (znaczy zalane w fabryce z napisami gdzie faza i gdzie zero) seiciówki podłączone na dwa możliwe sposoby."

Przxecież właśnie to miałem na myśli.

Zarzuca nam się tutaj brak elementarnej wiedzy na temat pradu. Otóż chciałbym niniejszym udowodnić, że jesteśmy jak najbardziej w temacie. Najpierw zajmijmy się definicją: Że jest to uporządkowany ruch elektronów? To stwierdzenie mija się z prawdą. Ruch ten jest bowiem chaotyczny i te małe brzdące pędzą jak na złamanie karku, rozglądając się na boki, szukając tylko okazji aby się z tego szalonego tłumu wyrwać. Jak się takowa okazja nadarzy, a będzie ich po drodze wiele, zaraz to sprytnie wykorzystają . W dodatku elektrony się cofają, a strzałka pokazuje miejsce skad wyszły.

Niektóre z nich nie mogą się czasem zdecydować co do kierunku no i miotają się w tę i nazad. Jest to tręd przemienny zwany zmiennym: Mówią, że elektron dobiega do mety i zaraz wraca. Bez sensu. Ja twierdzę, że on zawsze biegnie do przodu tylko, że w tym przypadku się lekko zatacza, odbijając się od krawędzi drogi. Jak taki elektron biegnący zygzakiem napotka na swej drodze kondensator to go ominie i dalej... zygzakiem. Jeśli natomiast będzie to elektron trzeźwy (ten co to stale do przodu w linii prostek) to bariera stworzona przez okładkę kondesatora zawsze go zatrzyma i basta.

To był tylko jest dowód, że na prądzie się znamy. A teraz że jesteśmy na czasie i technologia cyfrowa też nie jest nam obca. Otóż od momentu kiedy zaposiadam telewizję cyfrową co jakiś czas obserwuję jakieś czarne kwadraciki na ekranie. Zauważyłem, że dzieje się tak przeważnie w wietrzne dni. Pytałem specjalisty i powiedział mi, że to antena się buja... naprężenia w kablu... zła jakość połączeń. Ja tam jednak swoje wiem. Transmisja cyfrowa to zera i jedynki, prawda? Jak wieje wiatr to wydmuchuje te jedynki (zera dają mniejszy opór), tworzy się dziura i wtedy na ekranie jpowstaje czarny kwadracik. Nikt mi nie powie, że jest inaczej. Jak nie wierzycie to podmuchajcie sobie na antenę.

Spokojnie, to pewnie standardowa cisza przed burzą ;)

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

• 1 miesiąc później...
  • 10 miesięcy później...

Trzeba odświeżyć wątek bo jeszcze M.J mi wypadnie z lodówki. :)

Panowie, kto z Was może mi napisać kilka słów o wpływie na brzmienie Shunyata Diamondback? Jest coś lepszego w tej cenie? Jak wypada kontra sieciówki w podobnej cenie? Np. kontra wysoki Neel czy nieco droższy Harmonix X-DC2?

Diamondback świetnie kreuje przestrzeń, do tego dochodzi mocny bas i mnóstwo detali na górze, która nie popada w ostrość - wszystkie te aspekty Neel ma gorsze minimalnie :) Diamondback jest uniwersalny, ale jak się wtopi w system tak do końca wręcz magiczny ;)

Harmonixa już mam - przestrzeń jeszcze lepsza od Diamondbacka, wręcz kurde troszkę nadmuchana, ale dźwięk jest bardziej dociążony i wygładzony, choć nie gubi detali, jednak Diamondback jest bardziej eteryczny ;)Wszystko to naprawdę dobre sieciowe są ;)

Diamondback jest świetnym kablem do źródeł i pre. Wygładza wszelkie nieporządane szorstkości na górze i wyższej średnicy bez utraty detalu, przejrzystości. Niestety moim zdaniem nie nadaję sie do końcówek mocy w klasie A (byc moze i do innych) - odbiera sporo masy ze średnicy szczególnie ztej niższej i wyższego basu. Coś wrtm musi być dkoro producent poleca ten kabek dowszystkiego co nie wzmacnia.

Obecna cena jest nie do przyjęcia mimo, ze przewodzi doskonale ;)...tyle tylko, ze ja mam ten kabelek z 1/3 obecnej ceny ;P

Powaznie - świetna rzecz i spokojnie wytrzymuje starcia i mecze z siecówkami powiedzmy do 2kzł (?).

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Wybacz ale nie do końca rozumiem, piszesz: "Niestety moim zdaniem nie nadaję sie do końcówek mocy w klasie A (byc moze i do innych) - odbiera sporo masy ze średnicy szczególnie ztej niższej i wyższego basu." - a w przypadku podłączenia do źródła tej masy nie odbiera? Sygnał nie dociera do wzmacniacza chudszy?

"Wygładza wszelkie nieporządane szorstkości na górze i wyższej średnicy bez utraty detalu, przejrzystości." - dokładnie to samo na moje ucho robi Harmonix x-dc2. :)

Ale Harmonix jest drozszy ;)

Tak wypadło porównanie po podpieciu kabelka do końcówki vs DAC - końcówka straciła nasycenie barwami - bas został jakby wycięty - niestety. Byc może komus kto ma wzmak z przesadzonym basem i zbyt ociezałą, gestą średnicą przypasuje w tym miejscu Diamodback.

Ze źródłem takie niepożąane efekty nie wystapiły. Do źródła nie miałem lepszego kabelka.

Jesli chodzi o Harmonixa to bardzo podobnie "grają" tańsze głosnikowe.

A wracając do tematu - do Harmonixa bardzo podobny jest Power Zelum AC.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - taki sam niemęczący charakter.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dodam tylko, że kiedyś byłem sceptykiem...obecnie wiem ile moze dać dobre zasilanie..... u siebie praktycznie niewiele już na tym punkcie wycisnąć mogę - mam świetną listwę i świetne sieciówki, które tak otworzyły i wyczyściły dźwięk, ze jest to wręcz niewiarygodne....jeszcze ewentualnie gniazdka w ścianie mogę wymienić na Furutechy ;) Na razie psikam w zwyczajne sprayem by nie żaśniedziały :D

Zachęcam więc do eksperymentów :)

Witajcie,

Mieszkam w bloku z wielkiej płyty. Instalacja elektryczna nigdy nie była wymieniana. Mam tylko oddzielne zasilanie dla kuchni z łazienką i na pokoje. Mam źródło Marantza cd16 - podobno jest bardzo podatny na zmianę kabli sieciowych, przedwzmacniacz i końcówkę mocy Advance Acoustic. Teraz wszystko jest podpięte do najzwyklejszego przedłużacza. Do tego samego przedłużacza podpięty jest dvd, lcd oraz ntv.

Proszę osoby znające się na temacie co mogę zrobić, zmienić w zasilaniu( listwa, kable sieciowe) żeby to miało ręce i nogi. Na pewno nie wymienię instalacji elektrycznej. Jeśli chodzi o wszelkie kable sieciowe, listwy to zostawiłem to na sam koniec, można powiedzieć, że traktowałem to po macoszemu ale i na to przyszedł czas. Proszę więc o opinię co warto zakupić. Myślałem tylko o kablach sieciowych ale podpinając je do zwykłego przedłużacza, do którego podpięty jest też lcd to chyba nie ma sensu. Proszę wiec o radę po kolei co trzeba wymienić. Szczególnie zależy mi na dobrym zasilaniu źródła ponieważ czytałem wiele opinii na temat Marantza cd16, że warto zainwestować w jego dobre zasilanie.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.