Skocz do zawartości
IGNORED

H-end na zewnątrz - wewnątrz budżetówka

nedj

Rekomendowane odpowiedzi

to czysty audiofilski minimalizm z ultra krotka droga sygnalowa :) kiedys byl dowcip o tym ze najdrozsza woda jest w szynce, teraz mozna powiedziec ze najdrozsze powietrze jest w audiofilskich "klockach"

• 1 miesiąc później...

Trochę odświeżę wątek :)

Znalazł ktoś może w międzyczasie jeszcze jakieś perełki high-end?

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Hi-End za blisko 50kzł.

Ayre DX-5

611ayre.inoppo.jpg

Prasa ałdiofilska tak się rozpisuje nad tym rocket science producentem:

“…a dream machine for audiophiles and videophiles alike…”

–SoundStage

giphy.gif

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Hi-End za blisko 50kzł.

A w rzeczywistości jakieś Onkyo za 500zł albo Marantz za niech będzie 1.500zł

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Oppo

BDP-83

Rzeczywiście :)

Tutaj już to wcześniej zauważono:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bez komentarza, dno i wodorosty.

Ukryta Zawartość

Pozwolę sobie zacytawać sam siebie, bo w przeciągu paru minut dostałem PW w podobnej kwesti, na którą już odpowiedziałem.

Więc by zaoszczędzić sobie strzępienia palców.. .copy & paste:

"Hmm.. mam do oceny jedynie dwa zdjęcia.

W tym "gorszym" modelu widać urządzenie doslownie jak z ebay "made in china", za 20 $

W drugim zdjęciu widzę identyczne rozwiązanie modułowe, gdzie poza lepszym zasilaniem (standardowy transformator) i osadzeniem 12 kondensatorów większej pojemności, około 5-ciu opampom zamiennie za elementy dyskretne, lepszym ekranowaniu sekcji DAC (prawdopodobnie z lepszym zegarem i lepszą filtracją napięć za DAC) większych zmian brak.

Te pobieżne oględziny ze słabszej jakości zdjęcia sugerują mi lekki tuning podstawowego modułu, a nie nowatorski projekt.

Tuning, który zdecydowanie wpływa na osiągi i wyniki pomiarowe - tego nie będę poddawał w wątpliwość.

Ale czy jest to zabieg wart jest powiedzmy 40 tysięcy pln różnicy?

W życiu.

Nigdy w to nie uwierzę że zakup kilku standardowych elementów, pomiary, przeliczenie nowych ścieżek i wdrożenie całości kształtuje cenę wyjściową urządzenia 40-to krotnie większą niż pierwotna koncepcja :)

*EDIT

Przepraszam, w swoich pobieżnych wyliczeniach nie wziąłem pod uwagę dodania do kosztów całości dedykowanego, zwykłego transformatora (a więc i pewnie całej autonomicznej sekcji zasilania dla układu DAC) oraz kosztów wykonania bardzo ładnej obudowy.

Tym samym w bardzo luźnych obliczeniach zakładam że koszt elementów tego odtwarzacza, wynosi MAX 10 pln. (przy założeniu ekstremalnie wysokich cen elementów oraz kosztów montażowych)"

Ayre DX-5 wewnątrz:

02.JPG

OPPO BDP-83 wewnątrz:

oppo83insidefront.jpg

Pytasz bo serio nie znasz odpowiedzi, czy Pytasz bo chcesz sobie ze mnie jaja zrobić? :)

*EDIT*

W sumie mogę odpowiedzieć w Twoim stylu: daj mi 40.000 pln a zorganizuję Ci wykonanie takiego Ayre DX-5 :D

Zawsze masz 10.000 pln zaoszczędzone.

Dorzucisz jeszcze jakieś 3000 pln, i masz w środku wybrany moduł DAC z Audio-GD, który poza idealnie liniowym dźwiękiem, rozbuduje Ayre DX-5 o w pełni zbalansowany DAC, co mocno zwiększy potencjał urządzenia, nie sądzisz? ;)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Jakiej odpowiedzi?

Lewa płytka ma zupełnie inna architekturę, napęd taki sam, ale to nie dziwi w sumie, płytka mu przynależna podobna, płytka z prawej też inna, do tego zupełnie inne zasilanie.

Skoro te różnice to tylko 10zł chętnie zapłacę 5 x więcej by mieć architekturę Ayre. Z zewnątrz możesz nic nie robić, może być Oppo.

Lewa płytka ma zupełnie inna architekturę, napęd taki sam, ale to nie dziwi w sumie, płytka mu przynależna podobna, płytka z prawej też inna, do tego zupełnie inne zasilanie.

Oczywiście.

To tłumaczy te 40.000 pln różnicy w cenie.

Z resztą, ja się nie znam i nie słyszę kabelków.

Amator jestem, ot co.

Dobranoc :)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Widziałem już ten przykład mniejszej dyskrecji. Zabójczy.

Jeśli sugerujesz, że płytki boczne w Ayre są gotowcami z innych tanich sprzętów- no cóż, możliwe.

Z mojej strony było to zamierzone i miało wywołać kontrowersje i dyskusje na ten temat.

Cena 50kzł do czegoś zobowiązuje.

Wstawienie o wiele lepszego filtrowania i zasilania w Ayre naprawdę nie przekonuje w aspekcie ceny.

Tym bardziej, że bazą było już gotowe rozwiązanie

Nie przekonuje również w kontekście wytwarzania obudowy, w końcu AYRE robi urządzenia praktycznie każdy model w podobnej.

Tym bardziej, że bazą było już gotowe rozwiązanie

Nie wypowiadam się o reprodukcji dźwięku jaki prezentuje AYRE ale jak jest wizualnie wszyscy widzą.

Nie neguję, że reprodukcja może być na poziomie Hi-End

Przeraża to, że w hi-endowych urządzeniach wpycha się napędy rodem z odtwarzaczy za przysłowiową złotówkę. To jest skandal w dzisiejszym hi-endzie.

Przy cenie 50000 zł spokojnie w AYRE można było zaaplikować najwyższy model multiformatowego Esoterica.

Pozostałe układy mam wrażenie opierają się na równie na budżetowych rozwiązaniach absolutnie nieadekwatnych do ceny.

Dobrze o kolegach świadczy spostrzegawczość ::)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Może i jestem ślepy ale ja tam widzę tylko ten sam napęd a reszta jest inna... cóż marantz ładuje do dvd odtwarzacze od pceta i jakoś nikt nie płacze [napęd 60zl w detalu]

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

• 1 rok później...

No i jak tam, znaleźliście może jakieś nowe przepakowane klocki ?

EDIT:

Do tego tematu można dodać że ponoć firma Marantz produkowała serię Fine Arts dla Grundiga, ale design ponoć był niemiecki.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

JUz dawno chyba w 2009 w Audio video pisali że Ayre będzie bazowac na Oppo więc wszelkie podniety na ten temat bez sensu :) nie było żadnego szwindla :)

• 2 lata później...

Kanadyjski moon CP8 ZA 15000$ to tak na prawdę amplituner Denon AVR2808 za 1200$ .

Ukryta Zawartość

Oczywiście w prasie audiofilskiej i w recenzjach ten moon miał całkowicie inną klasę brzmienia od tego amplitunera denona.

Pamiętam jak z kilkanaście lat temu widziałem w środku Amerykański cd EAD za kilkanaście tysięcy, który był w środku całkowicie identyczny co do jednej części do CD Pioneer za poniżej 2 tysiące zł. Jedyna różnica to pancerna obudowa, bo nawet pilot tylko z innym nadrukiem, wyświetlacz i mechanizm z talerzykiem były od pioneera. Oczywiście w audiofilskich recenzjach CD EAD i tego Pioneera dzieliła ogromna przepaść.

Tak przy okazji to z tego co wiem, to większość Amerykańskiego sprzętu rtv agd jest oparta na azjatyckim OEM-je, nawet taki produkt jak golarki remingtona bazują na OEM Japońskiej firmy Izumi.

Ukryta Zawartość

To przykre ale większość audiofilskiego sprzętu to albo czysty marketing albo zabiegi modyfikujące brzmienie w celu wyróżnienia się wśród masy innych produktów.

A skąd to wiesz? Przecież nie miałeś tej większości sprzętu.

Hmm, jakby Ci to wyjaśnić... inteligencja, zdolność kojarzenia faktów, umiejętność oceny na podstawie reprezentatywnej próby, ogólna i szczególna znajomość praw fizyki i takie tam... A i tak najważniejsza jest zdolność przyznania się przed samym sobą. Większość audiofili prędzej czy później do tego dochodzi ale tylko niektórzy są zdolni do coming outu. Jak to w życiu.

Jeszcze jedno. Przyznanie ww. w żadnym stopniu nie przeszkadza w pozostaniu audiofilem i czerpaniu z tego przyjemności.

Po co piszesz do klona sly 30 , przeora spam forum?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Po co piszesz do klona sly 30 , przeora spam forum?

O dawien dawna bywam tu wyłącznie w dziale Akustyka i na Bocznicy, więc słabo orientuję się w tutejszych stosunkach międzyaudiofilskich.

nawet taki produkt jak golarki remingtona bazują na OEM Japońskiej firmy Izumi.

Remington w branży AGD to od wielu lat tylko marka, aktualnie należąca do Spectrum Brands Holdings, Inc.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.