Skocz do zawartości
IGNORED

Kable - czy potrzebne?

guitarmen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam do forumowiczow kolejna sprawe - spojrzcie na moj sprzet, i powiedzcie mi, czy lepsze kable wplyna na jakosc dzwieku przy tej klasy sprzecie?

Wypatrzylem dzis kabelki Jamo 9,90 za metr, pomyslalem, ze moga byc dobre, ale wlasnie nie wiem, czy do mojego systemu cos takiego bedzie potrzebne (to byly kable glosnikowe, obecnie uzywam kolumn Sansui).

Czekam na odpowiedzi:)

https://www.audiostereo.pl/topic/44259-kable-czy-potrzebne/

Też kiedyś szalałem z kablami, ale powiem Ci szczerze,że więcej daje dobre ustawienie kolumn niż super kable.Pewnie, nie będziesz padpinał jakiś przewodów elektrycznych,ale coś w umiarkowanej cenie i o przekroju najmniej 2x 1,5 mm moim zdaniem wystarczy.

• Redaktorzy

Oczywiście, można kupić coś ładnego, np. pod kolor sprzętu albo przeciwnie, różowego na przykład. Jednak generalnie jest opinia, że do popularnego sprzętu raczej wystarczą popularne kable. Zresztą, można dla spokoju sumienia kupić jakieś niedrogie, solidnie pozakończane kable od którejś z uznanych firm, i już.

Nie wiem ile chcesz wydać ale Sonus Oliva tańsza wersja za 190 zł. i masz spokój na jakiś czas, do wymiany sprzętu.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

zakonczen to ja nie potrzebuje, wszystko na zaciski:D

nie, chyba sie nie biore za kabelki, w sumie to mi nigdy nie przeszkadzaly stare, wiec niech zostana.

Chyba, ze na probe cos kupie.

Dzieki za pomoc:)

Redaktor dobrze prawi, wpływ kabli jest słyszany tym bardziej im bardziej transparentny jest system. Przy systemie o wysokiej jakości wpływ kabli jest dobrze słyszalny, w systemach o przeciętnej jakości jest ledwo zauważalny. W pierwszej kolejności wpływ na dźwięk mają kalbe głośnikowe, później interkonekty, później długo długo nic, na końcu kable zasilające. Złote wtyczki czy zaciski można sobie darować, no chyba że ktoś chce mieć na głowie forumowego dzięcioła w postaci XYZ.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

to spojrz na moj sprzet i powiedz mi, czy to jest na tyle transparentne, ze kable cos zmienia?

czysty vintage, z wyjatkiem DVD, no te Sansui tez sa z pozniejszych lat, jak juz na oko widac.

Ostatnio słyszałem teorie że kable nie powinny kosztować więcej niż 10% wartości sprzętu, później im wyższa cena tym mniej tą cenę słychać. Tak tylko słyszałem a czy to prawda to nie sprawdzałem.

Tylko jak stary sprzęt ma rynkową cenę 100-400 zł to ci wyjdzie....To moze faktycznia dac sobie spokój.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

plus wtyki Nakamichi i już!

Ukryta Zawartość

proszę o zerknięcie na przewody głośnikowe jakie są podłączone do estradowych głośników...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja ze swojej strony poleciłbym rozwiązanie podsunięte przez paul_67, tak się dziwnie składa, że wykonałem ostatnio taki ic. wrażenia? polepszona estetyka tylniej ścianki :) o dzwiękowych się nie wypowiadam, zresztą jedynym założeniem tej konstrukcji był ładny wygląd (chociaż nie wiem, czy to do końca się udało, bo koszulki termokurczliwe troszku obniżają walory estetyczne). Niemniej jednak jestem zadowolony i na pewno niczego lepszego nie będe szukać :) pozdr

Ukryta Zawartość

post-18626-100000444 1214848828_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje własnej roboty wyglądają tak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>to spojrz na moj sprzet i powiedz mi, czy to jest na tyle transparentne, ze kable cos zmienia?

Niestety nie potrafię ocenić sprzętu wyłącznie na niego patrząc :)) Musisz sam to sprawdzić, porównując Twój system z innym. Tak w skrócie - zwróć uwagę na brzmienie wokali, szybkość basu, czystość blach, sposób budowania przestrzeni.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.