Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  413 członków

Accuphase Klub
IGNORED

Klub fanów Accuphase

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Info dla kolegow, ktorzy dopytywali sie o laczowki. Troche tego przerobilem. Nie kupujcie zadnych Audioquestow - kable ze wszechmiar poprqawne, ale graja jak maszyna, mecza, brak im jakiegos pierwiastka duchowego, romanztyzmu. w dziwekiach nie ma spokjnosci w sensie opowadania melodii, nie wiem, jak to opisac. Zaznaczam jednak ze nei sluchalem najwyzzszego Sky, ale najwyzszej miedzi Colorqado- owszem. Zadnych Albedo - charakterystyczne przejaskrawione, przeswietlone typowo srebrzane brzmienie z kiepskim basem. Ostroznie ze stereovoxami. Moj Colibri gral dlugo i bylem zadowolony, dopoki nie zorinentowalem sie ze zbyt oszczednie traktuje gora, a za z drugiej strony dzwiek okrasza chyba zbyt obfitym basem (ale ze zworcowa kontrola)W innym systemie - potrzebujacym dociazenia dodania klasy i kultury- kabel ideal. No i dochodzimy do sedna sprawy: Nordost Heimdall - synergia z Accu idealna :) przestrzen szczezgoly, dynamika, a przy tym kultura i zelo zyletek z uszu. Podejrzeam, ze wyzsze modele sa jeszcze lepsze. Wyglada na to, ze wyzsze Nordosty mozna brac do Accuphaseow w zasadzie w ciemno. Sorki za bledy ale pozno i po piwie pisze.

• 2 tygodnie później...

Po dluzszym obcowaniu z kablem Nordost Heimdall, moj poczatkowy entuzjazm dotyczacy tego kabla, ulegl znacznemu oslabieniu. Owszem, samplery audiofilskie oraz dobrze zrealizowane plyty potrafia zachwycic bogactwem szczegolow oraz wybrzmien, dokladnoscia konturow i holografia sceny. Niestety kabel jest absolutnie bezwzgledny wobec reszty toru. Sluchajac Pearl Jam lub nawet bardzo dobrze nagranych przeciez plyt Black Sabbath, z glosnikow poplynal jazgot. Nordosty to kable, ktore zamiast grac muzyke, dziela wlos na czworo. Poczatkowy zachwyt minal calkowicie, a po wpieciu mojego Stereovoxa poczulem ulge. Znowu gra muzyka! Dzwiek jest bardzo gladki i naturalny. Byc moze trace odrobine (ale naprawde odrobine) szczegolow, ale za to mam pelniejsza srednice, potezniejszy bas i ogolnie duzo bardziej muzykalne brzmienie. Nordosty to kable specyficzne - do specjalnych zastosowan. Zalecam daleko posunieta ostroznosc i posluchanie ich przez dluzszy czas, bowiem poczatkowe wrazenia moga byc bardzo zwodnicze...

No tak,najważniejsza jest przyjemność ze słuchania muzyki :).Co do kabli,które mogą pasować do klocków Accu,to już parę osób tu wspominało:Harmonixy,Acrolinki,Tara Labs,Kondo.Mnie jeszcze korci posłuchanie sieciowej Valhalli do CD,oraz jakiegoś wysokiego MITa (Oracle 3.1,lub MA-X)na XLRach.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Primo po pierwsze:) - pisałem do stefka

Primo po drugie:) - pisałem o prawdziwych Transparentach (od Reference) a nie tych co akurat sprzedaję bo to raczej nie do tej półki cenowej ;P

Morven, 23 Sie 2010, 18:48

>Po dluzszym obcowaniu z kablem Nordost Heimdall, moj poczatkowy entuzjazm dotyczacy tego kabla,

>ulegl znacznemu oslabieniu. Owszem, samplery audiofilskie oraz dobrze zrealizowane plyty potrafia

>zachwycic bogactwem szczegolow oraz wybrzmien, dokladnoscia konturow i holografia sceny. Niestety

>kabel jest absolutnie bezwzgledny wobec reszty toru.

No to chyba dobrze, że kabel pokazuje prawdę o elektronice dzięki swojej przejrzystości ;-)

Z reguły, im lepszy kabelek tym lepszą i dobrze zestawioną elektroniką trzeba dysponować żeby się nie przejechać. Jeśli decydujemy się przewodem zamaskować pewne niedoskonałości w torze audio to zwykle obywa się to kosztem pogorszenia innych aspektów brzmienia.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

skyrobin - niedoskonalosci toru mozna ewentualnie wyeliminowac, ale co zrobic z niedoskonaloscia plyt? Nie chce doprowadzic do sytuacji, ze system zestawiony pod "powietrze", "neutralnosc" i "holografie" na samplerach sprawi z drugiej strony, ze polowa plytoteki nie bedzie nadawac sie do sluchania. Trzeba gdzies pojsc na kompromis - w koncu to zrozumialem. No - chyba ze kogos stac na kilka systemow :-D

A jakie szanowni koledzy mogliby polecic odtwarzacze CD do Accu E-212. Nie chce laczyc 2 klockow Accuphase, bowiem obawiam sie zbyt spokojnego i anemicznego brzmienia (choc z cala pewnoscia byloby urzekajace) - poza tym wolalbym pozostac na pulapie cenowym okolo 6k PLN - a w przypadku CDP Accu to raczej bedzie niemozliwe. Do glowy przychodza mi najwyzszy Arcam, Yamaha 2000, Marantz 15S2.... Czy ktos mial okazje laczyc te CDP z Accu? Bede bardzo wdzeiczny za wszelkie rady i opinie.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

EMC1 mogę z całą powaga polecić ale... raz, że kupienie go z 2 ręki graniczy z cudem a dwa - top loader ale gra bajecznie z Accu.

Poprzednio miałem Ikemi. Też fajnie to grało.

maciek, emc1 wyrwałem i raczej w tygodniu będzie u mnie, jak wszystko dobrze pójdzie zatem czuję się szczęśliwcem

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Spider nie jest standardowym wyposażeniem ECMa. Normalnie jest mały docisk. Spider kosztuje 1000zł i wnosi tyle co kolor fotela odsłuchowego :) Możesz spać spokojnie - niczego nie tracisz.

Allegro, a na nim dwa Accuphase E-250 z gwarancją - za 11 990zł i za za 15 990zł. O co tu chodzi z tymi cenami?

http://allegro.pl/accuphase-e-250-nowy-od-reki-dealer-katowice-i1201829349.html

http://allegro.pl/accuphase-e-250-salon-lodzkie-odsluch-i1185417928.html

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Zdaje się, że to była pomyłka, bo sprzęt za 11 990zł kosztuje już 15 990zł. Trzeba było klikać :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

To ponoc najlepszy przedstawiciel serii E-2xx ale i tak mimo wszsytko ceny wydaja mi sie troche chore... Czy to ma zwiazek z umocnieniem jena?? Sprzet swietny ale kontekscie ceny 16k PLN moze nie tak bardzo - na horyzoncie Krell S300i, Marantz PM11S2 Simaudio Moon i3.3 - wszsytko sporo tansze. A czy gorsze? To jest dobre pytanie?

• 4 tygodnie później...

Mam do Was pytanie ,który wzmacniacz Accuphase brzmi lepiej E 405 czy E 407????

Oraz jak brzmi w kontekście tych dwóch wymienionych wzmacniaczy Accuphase A 20 ?????

Dodam od siebie ,że najbardziej zależy mi na dwóch sprawach Dobry ,solidny bas (nie musi mieć nadnaturalny ciężar) oraz muzykalność i różnicowanie instrumentów.

Z góry dziękuję za rady ,wskazówki i serdecznie wszystkich pozdrawiam!!!!

Piotr

• 1 miesiąc później...

Koledzy,pytanie laika do znawców tematu:Jak w systemie bi-wringu podłączyc kable głośnikowe od strony wzmacniacza Accuphase?Z tyłu znajduja sie podwójne gniazda do przewodów głośnikowych,na przednim panelu do wyboru sekcja A,B lub A+B.Każdy kabel głośnikowy od strony wzmacniacza zakończony jest czterema końcówkamiktóre skręcamy z sobą(czerwony z czerwonym i czarny z czarnym)i podpinamy do pojedyńczych gniazd,czy kabel lewy i prawy podpinamy do czterech gniazd i przełączamy na panelu na A+B?Która wersja jest prawidłowa i czy złe podłaczenie kabli od strony wzmacniacza może spowodowac uszkodzenie wzmacniacza?Przepraszam za może tak naiwne i dziecinne pytanie ale bardzo nurtuje mnie ten problem.

Pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.