Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  413 członków

Accuphase Klub
IGNORED

Klub fanów Accuphase

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem pewny czy 560 jest zbalansowana w odróznieniu do 550 ( i dla tego za najlepsze połączenie uważa się z Dp-78 po RCA) Więc jak masz 78 to dochodzi ci kolejny argument ( chociaż ja grajac ok. 1.5 miesiaca z DP-78, jeszcze z poprzednimi kolumnami i kablem zbalansowanym mocno się natrudziłem i do dzisiaj nie mam przekonania że bylo świetnie)

O widzisz podajesz już konkretną informacje. Czyli nie jest to aż tak podobny wzmacniacz jak poprzednik. Z tego co widzę nie ma dużo informacji co do zestawienia tej integry i doświadczeń z nią. Ludzie nie chętnie się też przesiadają ze słabszych modeli na E-560. Konstrukcja nie zrewolucjonizowała albo się nie przyjęła może potrzeba trochę czasu. :/

Edytowane przez kobelco

To ponoc najlepszy przedstawiciel serii E-2xx ale i tak mimo wszsytko ceny wydaja mi sie troche chore... Czy to ma zwiazek z umocnieniem jena?? Sprzet swietny ale kontekscie ceny 16k PLN moze nie tak bardzo - na horyzoncie Krell S300i, Marantz PM11S2 Simaudio Moon i3.3 - wszsytko sporo tansze. A czy gorsze? To jest dobre pytanie?

no panowie zbudowaliscie solida marke accu, teraz trzeba bylic solidnie za urzadzanka, nie zebym pisal zlosliwie tylko zla strategia odbiorcow a rewelacyjna strategia dystrybutora i producenta, no i zera na koncie przybywaja...

rozmawialem z pewnym serwisantem i powiedzial mi ze wartosc samej marki accu to 70% juz obecnie (nie gwarantuje ze to prawda ja tylko powtarzam co slyszalem) a wiec jesli cokolwiek wyjdzie obecnie pod marka accu to za to ze wyszlo pod marka accu placisz 70% pozostale to juz normalne koszty... gdy to uslyszalem to sie zaniepokoilem...

chwilowy brak działalności w audio.

Z E560 dystrybutor przebił już pułap 40 tys. zl? Dobre. Za tyle to już z pocałowaniem w rękę można kupić ASR-a Emitter II.

> Kto jest aktualnie właścicielem marki Accuphase ?

Firma Accuphase zostala zalozona zdaje sie przez grupe inzynierow z koncernu Kenwood, ktorzy mieli "pomysly na dzwiek" i nie bardzo mogli pogodzic sie z faktem, ze dzial ten jest w Kenwoodzie traktowany coraz bardziej po macoszemu. Zdaje sie ze wciaz kapitalowo wciaz jest niezalezna.

• 2 tygodnie później...

Mam pozyczony ten kabel. Faktycznie dzwiek jest troszenke suchawy (minimalnie) i w charakterystyczny dla srebra sposob "przeswietlony".

Z drugiej strony trudno jednak odmowic temu kabelkowi duzej klasy. Poczekamy - niech ulozy sie w systemie...

A co sadzicie o Transparent Audio Reference XL? Lepszy bedzie do Accu od tego Fadela?

Pzdr.

Edytowane przez Morven

Moim zdaniem lepszy będzie Fadel,ale nie znam Twojego CDeka,więc nie wypowiadam się kategorycznie.

Miałem kiedyś Coherenca całe okablowanie,z Accu grało to bardzo dobrze :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

stefek <- dzieki za wpis. Fadel brzmi niezle, ale jak dla mnie odrobinke zbyt jasno i sucho (w stopniu naprawde minimalnym). Byc moze wychodza na nim slabosci pozostalych elementow systemu. Czy ktos wie, jaki bylby ten Transparent Reference XL w porownaniu do Fadela?

Hehe kabel jest tak szczegolowy i dokladny, ze uklada instrumenty na scenie nie tylko wszerz i w glab, ale tez roznicuje wysokosc ich polozenia :-)

Edytowane przez Morven

Spróbuj jeszcze jakiegoś Acrolinka,nie wiem jaka kwota wchodzi w grę?

Edytowane przez stefek

Hehe kabel jest tak szczegolowy i dokladny, ze uklada instrumenty na scenie nie tylko wszerz i w glab, ale tez roznicuje wysokosc ich polozenia :-)

Wysokość ? Sieciówki Shunyaty...Python....jak chcesz pójść jeszcze krok dalej :-)

Edytowane przez zyzio

Morven>

To nie jest kwestia słabości,tylko dopasowania do systemu.

Patrząc na Twój próbowałbym IC szybkiego,rozdzielczego,dlatego mówię o Fadelu ;),i wspomniałem o Acrolinku.

Sprawa wyjasniona. Pozyczylem tego Transparenta i w moim systemie prezentuje sie jako typowy ocieplacz-zamulacz. W dodatku kuleje dynamika. Wyzej od Transaprenta oceniam nawet 4-krotnie tanszego Stereovoxa Colibri - nadawal gladkosci ale nie zamulal... Decyzja podjeta - IC w moim systemie bedzie Fadel Art Reference One :-)

Edytowane przez Morven

Tak myślałem,że Transparent nie bardzo do Twojego systemu.

Tak trzymać,najpierw słuchać,potem decydować ;).

stefek <- tak, najlepiej posluchac samemu. Najlepsze jest to, ze kabelek po ponownym podlaczeniu w ogole nie gral. Wysokie tony przygaszone, scena scisnieta, a dzwiek wolny i malo dynamiczny. Potrzeba bylo 1,5 godziny glosnego grania, aby wszsytko wrocilo do normy. Dzwiek sie otworzyl, nabral blasku, swobody i tempa. Sam sie zastanawiam, jak to mozliwe. Wczesniej puscilem plytke Densen De Magic, ktora w specyficzny sposob wyotrza i osusza. Byc moze to bylo przyczyna zmiany brzmienia, a nie ulozenie kabla... A moze srebro tak ma? Co sadzicie?

Nie tam zadna psychoakustyka. Na poczatku pewien chaos a pozniej dzwiek sie otwiera i porzadkuje- wyraznie slychac. Wyglada na to ze interkonekt jest jednym z najbardziej wartosciowych elementow mojego systemu (po wzmacniaczu i kloumnach). Jestem prawie pewien ze inwestycja jest bardzo oplacalna, a dzwiek systemu jako calosci jest lepszy niz np. stosujac CD z wyzszej polki ale laczac bardzo kiepskim kablem...

Morven

Każdy ma swój patent - mój to akustyka pomieszczenia, a Twój to kable. Oczywiście nie podważam Twojego zdania, ja po prostu uważam, że w stosunku do wpływu akustyki pokoju, kable mają znaczenie na granicy percepcji...

Sam nie jestem pewien czy wczorajsze zmiany byly pod wplywem "ulozenia" sie kabla. Dzisiaj rowniez dzwiek poprawil sie po 2 godzinach, acz nie w stopniu tak znaczacym. Pewnie po prostu wzmacniacz sie rozgrzal...

Uzywajac Stereovoxa Colibri nie doswiadczalem az tak duzych slyszalnych zmian, no ale Stereovox byl jednak toche mniej szczegolowy.

Edytowane przez Morven

Morven, posluchales tego kabelka dluzej niz 1 dzien (np. przez co najmniej 3 dni?) Jesli to byl odsluch ledwie kilkugodzinny to mogles nie uslyszec co potrafi ten Transparent. Aha, miales jego aktualna wersje (zaokraglone puszki) czy starsza z bardziej prostokatnymi puchami?

pozdr

slvn

Czesc, mialem chyba starsza wersje. Faktycznie sluchalem go dosc krotko - ale podbarwienie i docieplenie wokali bylo tak ewidentne, ze odechcialo mi sie dalszego obcowania z tym kablem. Co ciekawe jednak sama najwyzsza gora pasma byla jakby nawet ciut lepsza niz w Fadelu - bardziej dzwieczna, wiecej blasku. Fadel jednak ogolnie brzmi bardziej neutralnie i naturalnie w moim systemie. Idealem kabla w moim systemie byloby cos jak Stereovox Colibri, tylko z bardziej otwarta i dzwieczna gora pasma.

Edytowane przez Morven

Witam. A jakie jest wasze zdanie na temat kabli firmy harmonix w połączeniu z Accu. Mam na myśli harmonixa 101 slc i interkonekt 101-gp. Mam też interkonekt 101-qp sus i nie widzę różnicy miedzy zbalansowanym połączeniem a nie. Słucham takiego połączenia E-560 + DP-78 i nie jest źle. Ktoś bawił się tymi kabelkami ?

Witam. A jakie jest wasze zdanie na temat kabli firmy harmonix w połączeniu z Accu. Mam na myśli harmonixa 101 slc i interkonekt 101-gp. Mam też interkonekt 101-qp sus i nie widzę różnicy miedzy zbalansowanym połączeniem a nie. Słucham takiego połączenia E-560 + DP-78 i nie jest źle. Ktoś bawił się tymi kabelkami ?

Mialem IC oraz glosnikowy, u mnie dawaly zbyt rozjasnione i jakby rozrzedzone brzmienie. Najwyzsza gora ladna, szczegolowa, otwarta, bas dosc twardy z lekko podbitym midbasem (ew. byl to efekt lekkiego przygaszenia najnizszego basu), ale srednica troche przejaskrawiona i jakby bez wypelnienia...

Z harmonixa najlepszy byl zasilajacy 350Studio Master. Przy wpieciu miedzy listwe a sciane bardzo poprawil brzmienie.

pozdr

slvn

A mam jeszcze jedno pytanie. Stosujecie jumpery, bi-wire czy zwykłe mostki zostawiacie w głośnikach ? jumper max firmy harmonix kosztuje około 5k wiec zastanawiałem się czy nie lepiej kupić drugi kabel i zrobić bi-wire. Jakie jest wasze doświadczenie w tej kwestii. pożyczyłem tańszego jumpera i nie za bardzo była różnica a jak połączyłem w bi-wire to dźwięk wydawał mi się jakby bardziej zrównoważony wszystko na swoim miejscu, jeśli można to tak określić. proszę o rade. pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Witam!

Proszę o poradę w pewnej kwestii. Posiadam CD Accuphase DP-65V. Jako odtwarzacz audio-video Oppo 83. Dla poprawy dźwięku (przy koncertach na DVD i blu-ray) wykorzystuję przetwornik cyfrowo-analogowy odtwarzacza ponieważ jest on oddzielony od sekcji transportu. Oppo podłączam cyfrowym kablem coaxialnym. Pytanie moje dotyczy tego czy uzyskałbym poprawę dźwięku wykorzystując zewnętrzny DAC (np. Musical Fidelity V-DAC) przy podłączeniu do niego Oppo 83? Być może ktoś ma doświadczenie i porównywał brzmienie z przetwornika Accuphase oraz zawnętrznego DAC-a?

W kwietniowym Hi-Fi Choice recenzja modelu Accuphase E-460:

http://www.hfc.com.pl/

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• 4 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.