Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  413 członków

Accuphase Klub
IGNORED

Klub fanów Accuphase

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Bo wzmaki z serii 2xx to nigdy hi-end nie był...zawsze trzeba było je rozruszać energicznym źródłem - taka prawda. Dobrze, że np z 250 się dawało to zrobić, bo nie zawsze tak jest. Jak z 211 bylo, to nie wiem, ale gdzies mi sie kolacze, ze byl to jeden z najgorszych wzmakow Accu w historii.

Co do 500tki - nie nadaje sie do anemicznych wzmakow i tyle. Zawsze gra calosc, taki truizm, ale jednak na koniec dnia sie sprawdza.

Do 10k hmm, moze jednak Ayon albo dac? EMC 1-UP z Accu mi sie kiedys nie zgral, za to przemyslalbym zakup M2tech young dac z zewnetrznym zasilaczem albo TentLabs DAC (lepszy prat). A w ogóle testowałeś CDki polecane przeze mnie kilka stron wcześniej w tym wątku???

No właśnie dlatego, że nie jest szybka, nie jest odtwarzaczem dla mnie. Z powodu anemicznego dźwięku sprzedałem mojego pierwszego Accu: E-211, który miał wprawdzie urocza barwę, ale całkowity brak PRAT. Koledzy przychodzili do mnie i mówili "ale u Ciebie, to leci jakoś wolniej". PRAT to kluczowy element jakości dźwięku i każdy klocek, który w tym względzie nie brzmi na poziomie przynajmniej przeciętnym, nie zasługuje w ogóle na miano hi-endu. Nie może być tak, że Accu za 30 000 zł, gra wprawdzie kunsztowniej, finezyjniej i z większą klasą, ale za to mniej żywo, bez ducha, przytupu, energii i rytmu niż tani NAD za 3000 zł. Takie coś to dupa nie hi-end, choćby sobie grało nie wiem jak barwnie, przestrzennie, wyrafinowanie itd...

Ostrosć w DP-67 mi nie przeszkadza, to prawie zawsze można okiełznać kablami, jeśli kolumny nie są dodatkowo ostre. Czyli DP-67 gra szybciej, rytmiczniej niż DP-500?

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Cos na temat C 2820 . U mnie zbyt ostro :)

Hmm, a dokladniej w jakiej konfiguracji? Z Reimyo i Harmonixem to wrecz zaskakujace! Widze, ze masz Tannoye...jakies vintage czy cos z obecnych?

--

Zestawiał ktoś Accuphase z kolumnami Wilson Benesch? Jeśli tak, to z którymi modelami, w jakich konfiguracjach i pomieszczeniach i jakie były efekty?

--

T

A w ogóle testowałeś CDki polecane przeze mnie kilka stron wcześniej w tym wątku???

Testowałem CD 1-sc Ayona. Dla mnie to DUŻO lepsze brzmienie od Accu DP-67 (i zapewne też DP-500). Accu gra ładnie, kunsztownie, ale bez życia, werwy i "pazura". Mówiąc wprost, Accu z serii 500 gra nudno. Ayon za to wręcz przeciwnie.

Edytowane przez Morven

T

Testowałem CD 1-sc Ayona. Dla mnie to DUŻO lepsze brzmienie od Accu DP-67 (i zapewne też DP-500). Accu gra ładnie, kunsztownie, ale bez życia, werwy i "pazura". Mówiąc wprost, Accu z serii 500 gra nudno. Ayon za to wręcz przeciwnie.

I coś wybrałeś? Swoją drogą orientujesz się, jaka jest różnica w brzmieniu Ayona 1s od 1sc?

--

Niestety nie wiem, jakie są różnice pomiędzy różnymi wersjami modelu 1 Ayona. Podejrzewam, że nowsze modele brzmią po prostu lepiej. Ayon też nie był idealny: grał trochę szorstko, choć mogło być to wynikiem niewygrzania lamp. Prezentuje on jednak brzmienie żywe, angażujące i emocjonalne, ze wspaniałym PRAT. Dla mnie jest to urządzenie jednoznacznie ciekawsze niż wygładzony i ugrzeczniony do przesady Accu.

Edytowane przez Morven

Witam.

Panowie jestem posiadaczem staruszka E-202 ,czy jest szansa ze zagra dobrze ze współczesnymi kolumnami?

Co byscie zaproponowali do tej integry? Wiem ze sprzet juz wiekowy ale naprawde żal mi sie go pozbywac :)

Pzdr

Usłyszałem ostatno że CD 510 to optymalne źródło Accuphase do słuchania płyt CD. Że płyty CD na 510 brzmią lepiej niż na 600 a nie gorzej niż na 700. Chodzi mi tylko o płyty CD a nie interesują mnie SACD i pytanie czy to rzeczywiście tak dobre źródło? Ktoś porónywał 510 z wysokimi Ayonami? Takimi jak CD5?

Witam.

Panowie jestem posiadaczem staruszka E-202 ,czy jest szansa ze zagra dobrze ze współczesnymi kolumnami?

Co byscie zaproponowali do tej integry? Wiem ze sprzet juz wiekowy ale naprawde żal mi sie go pozbywac :)

Pzdr

Nie słuchałem tego urządzenia , ale mam niewiele młodszego E-303X , który choć mocniejszy powinien mieć podobną sygnaturę brzmienia . Z obecnie produkowanych kolumn , wybitnie wręcz dogadywał się z Minas Anor polskiej manufaktury Studio 16 Hertz .

Czarował , niczym lampa , więć w Twoim przypadku może to być właściwy trop .Bardzo dobrze było też ze starszymi konstrukcjami Audio Physika . Warto tym urządzeniom poświęcić trochę czasu , bo one mają duszę , w przeciwieństwie do wielu obecnie produkowanych . . .

Znajomy, który zna ten sprzęt mówił, że 510 nie zaburza pozycji 600 i 700. A kosztuje tyle, co 600tka przed ostatnimi podwyżkami. To są jawne jaja i zbyt wielkiej kariery firmie A. w PL nie wróżę. Swoją drogę posłuchać zawsze warto. Wysłałem Ci PM, który może Cię zainteresować.

Usłyszałem ostatno że CD 510 to optymalne źródło Accuphase do słuchania płyt CD. Że płyty CD na 510 brzmią lepiej niż na 600 a nie gorzej niż na 700. Chodzi mi tylko o płyty CD a nie interesują mnie SACD i pytanie czy to rzeczywiście tak dobre źródło? Ktoś porónywał 510 z wysokimi Ayonami? Takimi jak CD5?

--

Te ceny są po to, aby było z czego dawać klientom 20-to procentowe rabaty, żeby mieli poczucie, że zostali potraktowani wyjątkowo i dokonali wyjątkowo okazyjnego zakupu.

Te ceny są po to, aby było z czego dawać klientom 20-to procentowe rabaty, żeby mieli poczucie, że zostali potraktowani wyjątkowo i dokonali wyjątkowo okazyjnego zakupu.

Z jednej strony tak, z innej nie ( poza Azją Accu ma wszędzie chore ceny i jakoś nikt specjalnie nie pali się do takich rabatów). Poza tym, jeśli dokładnie to samo urządzenie potrafi zdrożeć o 100% na przestrzeni swojego życia, to coś tu jest nie tak.

--

Ceny Accu są chore. Accu sprzedawały się tak na prwadę w 2008 roku przy minimalnym kursie dolara i jena do złotówki. Wtedy za te pieniądze były to ciekawe urządzenia. Dziś jest 2013 rok i za cenę odtawrzacza accu 510 można kupić Devialeta 170, który ma w sobie wzmaka, DAC, wejście gramofonowe i moduł transmisji bezprzewodowej.

Na Allegro jest model 78 w idealnym stanie za 17 500 i nikt się nie rzuca.

Ja jestem zadowolony ze swojej 308, ale był to sprzęt "z drugiej ręki" i, choć zapłaciłem za niego i tak sporo, na tym poziomie cenowym był to udany zakup. Jeśli chodzi o ceny Accu, to jeszcze niedawno podstawowy wzmacniacz E-213 był do kupienia nowy w sklepie za 9500 zł bez rabatu i wcale nie odstawał on specjalnie "in plus" od konkurencji z tej półki cenowej. Obecnie ceny nowego sprzętu Accu są zupełnie oderwane od rzeczywistości. Praktycznie sprzęt każdej innej marki w tej cenie będzie lepszy lub też uzyskamy brzmienie z podobnego poziomu dużo taniej. Accuphase jest marką dla ludzi, dla których cena nie gra żadnej roli i wtedy mogą poruszać się na szczytach oferty japońskiego producenta, gdzie faktycznie urządzenia są wyjątkowe. Przeciętny średniozamożny audiofil, który jednak musi zastanowić się zanim wyda kilkanaście lub kilkadziesiąt tysięcy na klocek, znajdzie lepszy dźwięk dużo taniej u innych producentów hi-fi/hi-end.

Ceny Accu są chore. Accu sprzedawały się tak na prwadę w 2008 roku przy minimalnym kursie dolara i jena do złotówki. Wtedy za te pieniądze były to ciekawe urządzenia. Dziś jest 2013 rok i za cenę odtawrzacza accu 510 można kupić Devialeta 170, który ma w sobie wzmaka, DAC, wejście gramofonowe i moduł transmisji bezprzewodowej.

Na Allegro jest model 78 w idealnym stanie za 17 500 i nikt się nie rzuca.

Bo tez i nie ma specjalnie na co sie rzucac. To nie jest zadna okazja ..używany 100h hehe, dobre:) Za te pieniadze mozna lepiej.

Poza tym, jest jeszcze coś - wbrew pozorom, Accu to nie jest sprzęt łatwy w aplikacji. Może nie na zasadzie, że podłączasz i odłączasz (bo zupełna klapa), ale długo trzeba pracować żeby wycisnąć to, o co w tej zabawie chodzi. Aczkolwiek - tu z moich doświadczeń - tak jest generalnie, z hi-endem.

A co do cen - ta marka tak jest pomyślana, by nie stała u każdego w meblościance. Ale moim zdaniem, w Europie z jej cenami jednak MOCNO przesadzają.

Edytowane przez p0is0n

--

Accu klon p4100 na super częściach do wzięcia:

http://www.audiostereo.pl/rozne-kostki-do-wziecia_12090.html/page__st__14880?do=findComment&comment=2970206

trochę tanie niż oryginał ;)

Do posłuchania na tegorocznym audioshow w pokoju DIY.

Edytowane przez EMiL
  • Redaktorzy

Abstrahując od ceny jubileuszowy zestaw Accu jest po prostu świetny i tyle. Chociaż mając możliwość zostawienia sobie czegoś "na pamiątkę" z odsłuchiwanego seta DP-900/DC-901+C-3800+A-200 bez zastanowienia wybrałbym parkę A-200 i przynajmniej w salonie spokojnie mógłbym zrezygnować z ogrzewania ;-)

post-2651-0-82880600-1383513411_thumb.jpg

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Witam czy ktoś z Panów porównywał starsze konstrukcje mocniejsze mocowo np E 407 do nowych ale słabszych mocowo np E 350?

Co z basem? Czy bać się staruszka i wchodzić w nowszy sprzęt?

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Wyżej poruszony temat jest już nieaktualny!

Stałem się bardzo szczęśliwym posiadaczem przedwzmacniacza 2410.

To wspaniała maszyna która sprawia że mój system wstąpił na dużo wyższy poziom (porównując do integry Accupase E-350).

Została zachowana ta sama charakterystyka brzmienia ale wszystko się rozwinęło. Jest więcej tkanki dźwiękowej, szczegółów, dynamiki,

wszystkiego jest więcej, dźwięki są bardziej wypełnione a barwy po prostu piękne !

Trzeba pamiętać o dobrym wygrzaniu urządzenia, którego wg dystrybutora nie powinno się wyłączać z prądu przez pierwszych kilka dni.!!!!

I to prawda, na początku nic nie zachwyca, ale po kilku dniach zaczyna się wspaniały spektakl z odpowiednią dynamiką i wspaniałym basem.

To tytułem wstępu a teraz chciałbym prosić o wasze spostrzeżenia na temat połączeń między CD, preampem i końcówką Accu.

Jakie kable wam się najlepiej sprawdzają ?

roma

Znam dżwięk systemu opartego na takim samym wzmacniaczu , który gra fenomenalnie . Tam okablowanie pockhodzi od Tary Labs ( IC i głośnikowe ) . Generalnie jako łaczówki w Accu lepiej sprawdzają się przewody miedziane , kiedyś sprawdzaliśmy wysokie modele siltecha i dżwięk stawał się odchudzony i wyostrzony . Warto poświęcić trochę zachodu , aby taki system dopieścić , bo tylko referencyjna lampa może mu dorównać . Bardzo ważna jest rola kabli sieciowych .

Edytowane przez skopio

roma

Znam dżwięk systemu opartego na takim samym wzmacniaczu , który gra fenomenalnie . Tam okablowanie pockhodzi od Tary Labs ( IC i głośnikowe ) . Generalnie jako łaczówki w Accu lepiej sprawdzają się przewody miedziane , kiedyś sprawdzaliśmy wysokie modele siltecha i dżwięk stawał się odchudzony i wyostrzony . Warto poświęcić trochę zachodu , aby taki system dopieścić , bo tylko referencyjna lampa może mu dorównać . Bardzo ważna jest rola kabli sieciowych .

Dzięki za podpowiedź !

Na razie najlepsze jakie się u mnie sprawdziły to Transparent "Super" a głośnikowe to Van den Hul "The Revelation". W toku wielu prób wybrałem jako kable zasilające Cardasy "Quad Link Powercord".

Przy czym co ciekawe odtwarzacz najlepiej gra na zwykłym kablu ale wyselekcjonowanym.

U mnie wzmak -> listwa gra na sieciówce zwykłej, ale wyselekcjonowanej - kabel komputerowy Kawasaki trochę grubszy od standardowego: przekrój 1mm^2. Audiofilskie sieciówki przymulały dźwięk. Niezwykle, ale to naprawdę niezwykle istotna okazała się sieciówka między gniazdkiem a listwą. Mam Audionova Orpheus a będę miał wkrótce Grand Orpheus. Jest synergia. Wzmak do CD łączy Nordost Frey 2. Jest magicznie, choć przed wygrzaniem kabla było raczej średnio, choć i tak dużo lepiej niż kablami innych znanych marek, które zwykle niemiłoseitnie przymulały. Nordosty serii 2 są niezłe. Seria 1 to był kompletny badziew, łącznie ze słynną Valhallą. Te kable nie podawały wyższego basu/niższej średnicy. Nie wiem jak recenzenci mogli je oceniać jako "hi-end". Występowało tu znaczne i oczywiste odstępstwo od neutralności i naturalności brzmienia.

Edytowane przez Morven

Accu generalnie nie jest zbyt łatwy w konfiguracji, jeśli chodzi o kable. Potrafi zagrać absolutnie magicznie, ale ze względu na swoją specyficzną ciepło-gładką sygnaturę większość kabli audiofilskich działa przymulająco. Srebro za to podaje górę jak trzeba, z pięknym blaskiem i szczegółem, jednakże jest problem z wypełnieniem, masą dźwięku. Zwykle jest pięknie zarysowany kontur i brak dźwiękowej treści. Dobór kabli do Accu to koszmar.

Accu generalnie nie jest zbyt łatwy w konfiguracji, jeśli chodzi o kable. Potrafi zagrać absolutnie magicznie, ale ze względu na swoją specyficzną ciepło-gładką sygnaturę większość kabli audiofilskich działa przymulająco. Srebro za to podaje górę jak trzeba, z pięknym blaskiem i szczegółem, jednakże jest problem z wypełnieniem, masą dźwięku. Zwykle jest pięknie zarysowany kontur i brak dźwiękowej treści. Dobór kabli do Accu to koszmar.

Zupełnie się z tym nie zgadzam . Takie problemy mogą występować wówczas , gdy za słabe i mało przejrzyste jest żródło lub słabe kolumny . Jaki sygnał zostanie dostarczony do wzmaka , taki będzie efekt . Miałem przez wiele lat cały system Accu ( starszy , ale dobrej klasy ) i nigdy nie mogłem narzekać na przymulony dżwięk , a kable ze srebra spełniały swoją rolę tylko przy słabszych , mniej rozdzielczych kolumnach ( AP Yara I ) . Na brak wypełnienia i masy w dżwięku polecam lampowe żródło dobrej klasy z wymienionymi z oryginału lampami .

Edytowane przez skopio
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.