Skocz do zawartości
IGNORED

Kto zabił gen.Władysława Sikorskiego?

Rekomendowane odpowiedzi

Dalczego zabił?Ponieważ wersja o katastrofie moim zdaniem nie trzyma się kupy.Uważam,że generał został zamordowany albo przed startem albo po wodowaniu samolotu.Rodzą się w związku z tym następujące pytania.Kto zabił i dlaczego? Jakie były motywy?

1)Anglicy-mieli możliwości techniczne,było to na ich terytorium,ukrywają prawdę,ale czy mieli motyw?Chyba nie.Sikorski im nie zawadzał.W tym czasie bardzo im zależało aby rząd londyński dogadał się z Rosją a taką opcję Sikorski reprezentował.No chyba,że ukrywaja fakt,że wywiad rosyjski posłużył się brytyjskimi agentami ( co było możliwe)

2)Niemcy- raczej nie mieli ineteresu ani możliwości

3)Sowieci-mieli możliwości ( penetracja wywiadu brytyjskiego przez sowieckich agentów) ale po co?

No chyba,że Stalin już wtedy zakładał zerwanie z rządem londyńskim i wolał mieć w rządzie emigracyjnym polityków bardziej nieprzejednanych.

4)Polacy-mam na myśli tych polityków i wojskowych emigracyjnych,którzy uważali rozmowy Sikorskiego z Sowietami za zdradę narodową.Tylko dalczego brytyjczycy ukrywaliby to do tej pory?

A swoją drogą ciekawe jak ujawnienie tej najgorszej prawdy ( tj tej ostatniej) przyjęłaby opinia publiczna w kraju.

Obaliłoby to mit jakoby cały naród w jedności walczył z najeżdżcami.

Każda prawda jest interesująca nawet ta najbardziej bolesna. Jedyne co mnie jednak mierzi w tym nagłym zainteresowaniu losami generała to fakt, że w tle jest zwykła, ordynarna chwilami promocja filmu. Ktoś powie, że tak dzieje się na całym świecie a ten współczesny świat jest tak skonstruowany, że bez komercyjnego przedsięwzięcia nie ma szans na poważne zbadanie jakiegoś fragmentu historii. Czy jednak do tego potrzebne są wątki miłosne? O nich mówi się głośno, że między innymi zostaną wplecione do filmu ujawniającego tak istotne fakty. Pamiętam jak przed rokiem ważne były losy rodzin katyńskich i wszystko co związane jest z mordem na Polskich oficerach. Czy ktoś miał późną jesienią wątpliwości po co to wszystko? Ciekawe czy tej jesieni o Katyniu mówić się będzie równie dużo. Może się czepiam ale czyjś wyraźny interes zawsze budzi moją podejrzliwość wobec ujawnianej prawdy. Zawsze mam wrażenie, że chodzi bardziej o jej przynoszącą zyski wersję niż prawdziwą chęć ujawnienia.

Prospero

Myślę,że do pewnych tematów,zwłaszcza tych "niewygodnych" z naszej historii należy wracać.

Nie tylko gwoli prawdy historycznej ale i nauki na przyszłość.

Powinno się na nowo i bez uprzedzeń przedyskutować takie kwestie jak przyczyny upadku Polski w XVIII wieku,powstania narodowe,Powstanie Warszawskie,Monte Cassino itd.Czas już opinii publicznej powiedzieć prawdę o tych wydarzeniach a nie karmić ta papką propagandową z podręczników szkolnych.

A swoja drogą wydarzenia w Gibraltarze są ciekawą zagadką historyczno-kryminalną.

Ja nie mam nic przeciwko szukaniu odpowiedzi na szereg pytań jakie dotyczą naszej historii. Wprost przeciwnie i tutaj pełna zgoda. Mam jedynie sceptyczny stosunek do akcji typu film pewnej stacji tv i nagłe zainteresowanie pewnym atrakcyjnym medialnie a może i politycznie tematem. Zresztą kto wie, może jednak racje mają ci, którzy twierdzą, że coś takiego jak obiektywna prawda historyczna nie istnieje i jedyne o czym możemy rozprawiać to różne wersje zależne od tego kto pisze, zwycięzca czy pokonany.

• 8 miesięcy później...

To Prchal zrobił solo, z zemsty, że wyśmiewali się przy nim z knedlików i czynili grubiańskie uwagi pod adresem czeskich dziewcząt. A tak na poważnie, panie Wojciechu, to wątpię, żeby kiedykolwiek udało się "przepisać" historię Polski bez zadęcia i obiektywnie, bo wtedy musielibyśmy się zmierzyć z bolesnymi prawdami o głupocie, ciemnocie, kłótliwości, dewocji i zacietrzewieniu, no i do tego my lubimy być beautiful losers, zwalić na czynniki obiektywne, złych sąsiadów, na Bolka, na żydowsko-masoński spisek itd. itp.

• 2 tygodnie później...

janek dolas

Dlaczego nie wierzę w wersję o katastrofie?Bo samolot nie rozbił sie tylko wodował.

A wcześniej było kilka prób zamordowania generała.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.