Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp i końcówka mocy do VA Bach

Przemkeo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

proszę o rady w wyborze preampa i końcówki mocy do kolumn VA Bach. Kwota jaką chciałbym przeznaczyć to ok 5-6 tys zł. Pokój, w który stoi sprzęt ma ok 25 m2 i jest raczej mało zastawiony. Zestaw będzie grał z pioneerem PD-S701.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc

Pozdrawiam

Przemek

Oj tam.

Pewno, że CD trzeba będzie w przyszłości "poprawić", ale na wzmocnienie warto wydać jak najwięcej! W tych pieniądzach jest w czym wybierać.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

no tak - ale kupować dzielonkę aby napędzić kolumny które napędzi nawet 10 W lampa? a do tego cd które jest warte tyle co worek kartofli? komletnie bez sensu - tu gryphon nie poradzi jak dżwięk jest zmasakrowany już u podstaw! Radzę pogadać z forumowiczem qman który dostawiał do tych vien naprawde różne wzmaki - łącznie z potworami typu Usher reference... i co? i najlepszy efekt dała wymiana cedeka (którego i tak miał lepszego od tego pionka) a sam pozostał przy solidnej integrze.

Dziwna panuje tu maniera wydawania kroci na wzmaki i granie na źródłach 10 razy tańszych.

Seba78, 21 Lip 2008, 19:05

Seba->no ale Przemkeo chce zacząć od dobrego wzmocnienia i wokół niego budować system,pewnie w przyszłości przyjdzie czas na lepsze źródło.

Gdyby tytuł wątku brzmiał:"Jakie dobre źródło?"-wcale nie zdziwiłbym się gdyby pojawiły się wpisy typu:"daj spokój z cedekiem,na razie Ci wystarczy,wywal Symasyma i pomyśl nad dobrą amplifikacją lepiej".Kwadratura koła.Od czegoś przecież trzeba zacząć.

l'enfant sauvage

pewnie... czym się różni Twoje domniemywanie od mojego?

poza tym myślę, ze jak najbardziej z sensem koledze doradzam - te kolumny nie potrzebują mocy - one potrzebują szybkości i przejrzystości - to można uzyskać z niewielkich mocy - szkoda się pakować w jakieś drogie rozwiązanie. To będzie po prostu marnowanie kasy. Qman na przykład za mniejsze pieniądze dołożył vienom komplet roksana - integrę oraz cd. Gra to naprawdę bardzo dobrze słuchałem wiele systemów i chylę czoła właśnie przed tym. Podłączaliśmy wcześniej vienom drogie - także dzielone wzmaki - ale grało to z kiepskim CD (i tak o lata świetlne lepsze od pionka) i efekty były marne. No ale jak kolega bardzo chce to proponuję usher reference 1.5. Mogło by być idealnie gdyby nie źródło:)

No tak, tylko że Usher to 5-6k zł, do tego pre, dodatkowa para kabli itd., a tu jest 6k zł na całość. Osobiście proponował bym jednak jakąś integrę. Skoro Roksan tak dobrze sie sprawdził z tymi kolumnami, to nie wymyślałbym koła na nowo tylko wypróbował go w pierwszej kolejności.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

W takim razie jest komplet:integra+końcówka za połowę zakładanej sumy.Nie sprzedany więc może dałoby się jeszcze coś urwać.Zostaje jakieś 3kzł-to już całkiem niezła podstawa na żródło z drugiej ręki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

l'enfant sauvage

Dobra oferta cenowo i do Berlina zawsze można się osobiście InterCity kopnąć.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość sprzedaje końcówkę i integrę???

Jeśli to takie łatwe głośniki to komplet Phasta (tańszy lub droższy na triodach) załatwi sprawę. Ten wzmacniacz powinien zdeklasować Caspiana.

E tam. Nie wierzę, że Caspian zagrał lepiej od Ushera. Pewno pre było słabe, albo urządzenia po prostu nie pasują do siebie. Często i tak bywa.

Życie nauczyło mnie, że mocy NIGDY za wiele. Przeważnie tego nawet nie wiemy. Wydaje się, że jest super - dopóki nie usłyszymy, że można lepiej. Mam znajomego (raczej lubiącego muzykę, niż audiofila), gdzie Kambodża "trzęsie" membranami Avance Omega 503. Wydaje się, że gra to dobrze, ale do czasu kiedy nie wepniemy prawdziwego WZMACNIACZA...

Metaxasik jest szybki!

Pozdrowienia!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Dot. VA Bach:

Handles up to 200 watts power (30-200 watts recommended amplifier power)

To o czymś świaczy!

Co do Ushera moge tylko potwierdzić, ze z byle pre to moze nie zagrać. Źle trafione pre do Ushera i moze byc brzmieniowe kuku. Jeśli Bachy są podbnie trudne jak Mozarty (ale chyba nie) to odradzałbym słabsze lampy. Na Allegro była końcówka Couterpoints - mogłoby być fajnie ale trzeba posłuchać. Jest parę fajnych końcówek w "Audio Lazur" Może dzielony podstaowy Naim z drugiej ręki ?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

nikt nie powiedział, że usher był gorszy. Nie był. Ale przy słabym źródłe nie był wcale lepszy od roksana. Generalnie żaden wielki postęp - ot trochę szybciej i delikatnie clarowniej - ale za to trochę mniej czaru. Natomiast jak kolega dołożył roksanowi dobre źródło to brzmienie poprawiło się diametralnie! Chodzi mi o zrównoważony rozwój a nie wystrzelanie się finansowe na wzmak z którego nic nie wyniknie. Co do pre do ushera to używaliśmy pasywki, pre lampowego DIY oraz pre z roksana. Pewnie można lepiej - ale z cedekiem z półki niżej i tak wszystko zostanie spieprzone na początku.

Bez sensu wydawać tyle pieniędzy na wzmocnienie do Bachów. Wystarczy używana integra do 3 tys. PLN - w zależności od upodobań. Reszta albo od razu na źródło, albo do odłożenia na kolumny w przyszłości.

Mam wrażenie, że dobrze mógłby zagrać z Bachami np. używany komplet Arcama z serii FMJ, ewentualnie oczko niżej (to się chyba nazywało CD192, A80).

Z zupełnie innej strony - można również popróbować ze wzmacniaczami lampowymi PP.

Seba dobrze radzi i Jarzabek także.

VA Bach i usher r-1.5 nie pokazały niczego nadzwyczajnego przy budżetowym źródle. Myślę, że grały na 30-40%. Integra Caspiana(świetny wzmacniacz) wydawała się niczym nie ustępować usherowi , co uzasadniało by wydanie dużo większej kwoty na ushera. Rewolucja mojego systemu dokonała się po włączeniu w tor, CD Roksan Caspian. W końcu przestałem szukać i kombinować. To czego dokonało źródło -CD, nie byl w stanie zrobić żaden wzmacniacz, nawet Usher. Od tej chwili uważam, że fundamentem systemu jest źródło. Czy to będzie CD, DAC, czy może jakiś odtwarzacz cyfrowy, powinien zawierać w sobie 40% kosztów systemu. Pozostałe 60% przeznaczam na kolumny i wzmocnienie, bądź kolmny aktywne i preamp. Takie są moje doświadczenia, subiektywne odczucia i zdanie. Dzisiaj jeszcze raz chętnie posłuchał bym ushera, bo na pewno zagrał by zupełnie inaczej ze świetnym CD Caspiana.

>>Przemkeo

jeżeli nie zadbasz o źródło, to dalej nie będziesz zadowolony. Wymiana wzmaka coś wniesie, ale nie pokaże ci on pełni swoich możliwości i niedługo znowu będziesz grymasił. Od teraz będę zawsze papugował Sebę: shit in, shit out !!! banalnie ale niesamowicie prawdziwe i na pewno niewerbalnie.

Paru-nastu , albo dziesięciu ludzi z branży zgodzi się z powyższym. Taka dobra rada, zanim wydasz kasę. Chyba, że w szufladzie leży taka sama kwota na źródło, wtedy moje pisanie psu na budę,kolokwialnie mówiąc.

Wracając do meritum pytania, to polecam pre+ końcówkę Caspiana. Integra to świetny wzmacniacz, a dzielonka, wiadomo. Podeślij e-mail, to coś Ci wyślę.

pzdr.

Seba dobrze radzi i Jarzabek także.

VA Bach i usher r-1.5 nie pokazały niczego nadzwyczajnego przy budżetowym źródle. Myślę, że grały na 30-40%. Integra Caspiana(świetny wzmacniacz) wydawała się niczym nie ustępować usherowi , co uzasadniało by wydanie dużo większej kwoty na ushera. Rewolucja mojego systemu dokonała się po włączeniu w tor, CD Roksan Caspian. W końcu przestałem szukać i kombinować. To czego dokonało źródło -CD, nie byl w stanie zrobić żaden wzmacniacz, nawet Usher. Od tej chwili uważam, że fundamentem systemu jest źródło. Czy to będzie CD, DAC, czy może jakiś odtwarzacz cyfrowy, powinien zawierać w sobie 40% kosztów systemu. Pozostałe 60% przeznaczam na kolumny i wzmocnienie, bądź kolmny aktywne i preamp. Takie są moje doświadczenia, subiektywne odczucia i zdanie. Dzisiaj jeszcze raz chętnie posłuchał bym ushera, bo na pewno zagrał by zupełnie inaczej ze świetnym CD Caspiana.

>>Przemkeo

jeżeli nie zadbasz o źródło, to dalej nie będziesz zadowolony. Wymiana wzmaka coś wniesie, ale nie pokaże ci on pełni swoich możliwości i niedługo znowu będziesz grymasił. Od teraz będę zawsze papugował Sebę: shit in, shit out !!! banalnie ale niesamowicie prawdziwe i na pewno niewerbalnie.

Paru-nastu , albo dziesięciu ludzi z branży zgodzi się z powyższym. Taka dobra rada, zanim wydasz kasę. Chyba, że w szufladzie leży taka sama kwota na źródło, wtedy moje pisanie psu na budę,kolokwialnie mówiąc.

Wracając do meritum pytania, to polecam pre+ końcówkę Caspiana. Integra to świetny wzmacniacz, a dzielonka, wiadomo. Podeślij e-mail, to coś Ci wyślę.

pzdr.

Ups!

sie dubeltówa zrobiła, przepraszam, że placu zagarnąłem. Może lepiej w główkach się zakotwiczy i ludziska zaczną ze źródełka czerpać, a nie na watty wydawać bez sensu.(ła! mam wzmak 500 watt za 5000 pln, proszę o CD za 500 pln-dobre :-D)

bez urazy, taki żarcik eufemistyczny

Cześć Kolego!

Pozwolę się nie zgodzić z Waszymi spostrzeżeniami.

Najważniejsze dla brzmienia są (oprócz pomiesczenia): głośniki, potem wzmocnienie, dalej dopiero źródło i na końcu kabelki.

Podam ekstremalny przykład:

Zestaw nr 1 - głośniki i wzmacniacz za powiedzmy 10 kzł, CD za 1 kzł.

Zestaw nr 2 - CD i wzmacniacz - 10 kzł, głośniki - 1 kzł.

Suma sie zgadza.

Oczywiście, nie podaję konkretnych nazw. Każdy może sobie coś złożyć za te pieniądze.

Jak sądzicie - który zestaw zagra lepiej?

W tym cały sęk, żeby wszystko wyważyć i złożyć możlwie zrównoważony zestaw. Wiadomo - gra całość!Ale najmniejszy przyrost jakości w stosunku do wydanych pieniędzy jest w przypadku CD!

A preferencje są różne! jeden woli rybki, drugi p...

Przyznaję, że słuchałem kilku CD z granicy 20 kzł i ... robią wrażenie.

Pewno, jeśli Bachy są takie łatwe, to lepiej podzielić kwotę na wydatek. Ale jeśli Przemek ma coś niecoś w zanadrzu (w portfelu), wtedy w niedalekiej przyszłości będzie zmieniał dwie rzeczy.

Szacunek dla Caspiana, ale to nie koniec świata!

W moim mniemaniu, podpięcie Ushera do Bachów, i to jeszcze z nie sprawdzonym pre było lekką przesadą. Dużo prądu pewno się zmarnowało.

Człek całe życie musi wybierać!

Pozdrawiam.

Chyba obaj nie macie racji. Ważne są wszystkie elementy toru - no może oprócz kabli. A ponad to zalęzy o jakim poziomie kwotowym mówimy i jakie konkretnie klocki rozważamy. Jak juz dorobiłem się świetnych kolumn jak głupi szukałem wzmacniacza, wymieniąjąc w ciągu roku chyba z 10 szt. Dopiero zakup w miarę dobrego źródła, a w zasadzie przetwornika D/A zupełnie wstrzymał moje ciagłe poszukiwania. I co smieszne całość zawarła się w 50% zakładanego i przeznaczonego budżetu.

Zastanowił bym się nad Rotelem serii 10XX. Vienna lubi się z Rotelem.

V.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Jasne kolego zuk...

ciekawe co Ci wyjdzie z takiego wzmocnienia, jeżeli kaszane wzmocnisz. Upiecz sernik ze starego, kwaśnego sera :-D he, he ale porównanie, prawie homeryckie.

Nasze zdanie nie jest jedynym słusznym i arbitralnym, ale Twoje Zdanie na temat źródła to całkowity klops. Cały system powinien składać się z elementów siebie "godnych" stanowczo! (racja kol.marc?-o tym pisałem i piszę)

A teraz

zukzuk napisał:

>najmniejszy przyrost jakości w stosunku do wydanych pieniędzy jest w przypadku CD!

ja :

>NAJWIĘKSZY przyrost jakości w stosunku do wydanych pieniędzy jest w przypadku CD!!!

1:1 ?

bez sensu, jak marne CD i niemerytorycznie dla autora.

kończę, pozdrawiam i nie winszuje.

p.s. marne źródło w analogii kulinarnej jest jak parówa, składa się z byle czego.

...coś bym wszamał, bo ciągle o spożywce piszę :-D

Chyba nie doczytaliście?

Moje: "W tym cały sęk, żeby wszystko wyważyć i złożyć możlwie zrównoważony zestaw. Wiadomo - gra całość!"

Czy Twoje: "Cały system powinien składać się z elementów siebie "godnych" stanowczo!"

Przecież to to samo.

Pewien redaktor w czasopiśmie Audio z 7/2008 pisze:

"Nie lubię, gdy głośniki są niedoceniane. Upieram się, a raczej jestem wytrwały w przekonaniu, że to one w największym stopniu wpływają na jakość i charakter brzmienia. Stąd też jestem zwolennikiem recepty (którą należy traktować jako ogólną, uśrednioną wskazówkę, a nie precyzyjnie wymierzone dawkowanie), że para zespołów głośnikowych powinn kosztować mniej więcej tyle ile wzmacniacz i odtwarzacz razem wzięte."

Czyżby jakiegoś "głąba" zatrudniali? A On wypisuje jakieś brednie w czasopiśmie, które czyta znaczna cześć populacji audioholikow w całej POLSCE i nie tylko?

Czyli - prochu nie wymyśliłem.

Ty przeznaczyłbyś 60 procent na źródło - masz prawo. Twój wybór!

Pozdrowienia!

hmmm słuchajcie - o procenty nie ma co się kłucić. Chodzi o to aby nie tworzyć wąskich gardeł. Co do wpływu źrodła - ono jest o tyle ważne, że straty tu powstałe nie zostaną skompensowane przez kolumny i wzmacniacz. Kłucenie się o procenty nie przybliży nas do niczego. przytaczanie słów recenzentów, kótrzy piszą czesto bzdury lub rzeczy przypadkowe także nie...

A i jeszcze jedno zukzuk - Ty jesteś chyba przyzyczajony do wielkich i prądożernych kolumn - nic dziwnego, że zawsze był Ci potrzebny mocny piec - to zrozumiałe w tym przypadku. Pewne kolumny nie wazne czy drogie czy tanie potrzebują prądu i szybkości i już - wiec i końcówka musi być zacna - moje kolumny też potrzebują zacnej końcówki - bo są mulaste - więc wiem o co biega. Bachy prądu nie potrzebują - potrafią zagrać z wystarczającą kontrolą także z słabą lampą. A duża skuteczność (ok 90dB) nie wymaga mocnego odkręcania wzmaka. Stąd od razu napisałem co napisałem - że lepszy efekt uzyska się dzieląc tą kasę. Bo i pionka miałem - uwierzcie mi te ezgzemplaże grają słabo:)

Prawda!

Zgadzam się z Waszą koncepcją dot. Bachów.

Ale nie z tym, że źródło ma większy wpływ na dźwięk niż głośniki! To nie wymysł mój ani "przypadkowego recenzenta". Tylko przyroda. Jasne, że najlepiej jest jak wszystko jest odpowiedniej miary!

Ale to już kwestia koncepcji i możliwości każdego audiomaniaka z osobna.

Więc PAX!

Pozdrawiam serdecznie!

Może większego nie, ale na pewno nie mniejszy. Uważam, że źródło i kolumny to dwa najważniejsze i równorzędna elementy. Niestety większość największą uwagę przykłada do wzmacniacza i kultywuje go zaniedbując CD. Ja jednak obstaję przy wersji qmana. W moim przypadku było b.podobnie. Słuchałem kolumn i wzmacniaczy, a zapomniałem o CD. Pewnego dnia po sugestii sprzedawcy wziąłem na próbę CD Caspiana i już nie oddałem. Dodam, że zachęcony przeskokiem w inny wymiar, właśnie dzięki CD, pożyczałem i porównywałem Caspiana z wieloma innymi playerami, zanim zostawiłem gotówkę w sklepie.

Caspian był najlepszy w swojej klasie i w moim systemie. To świetne źródło i żaden wzmacniacz, ani kolumny nie wniosły tak wiele jak CD. Wydaje mi się, że jeżeli kolumny będą tańsze, ale wybitne w swojej klasie, to nie będą stanowić żadnego ograniczenia dla droższego źródła. Natomiast, jak napisał seba, kolumny nie skompensują straty jakości sygnału słabego CD. W moim przypadku właśnie tak było.

Pzdr.

"Natomiast, jak napisał seba, kolumny nie skompensują straty jakości sygnału słabego CD."

w drugą stronę też to działa. Co za różnica, który z elementów psuje dźwięk? Dle mnie żadna, jak jest kiepsko, to jest, a czy to będzie wina pokoju, cd, wzmacniacza, kolumn czy kabli... Czy uważacie, że kiepskie cd zepsuje więcej niż kiepski wzmacniacz, czy słabe kolumny? Trzeba z głową dobrać całość, a to trudna sztuka

Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Co prawda wątek przerodził się w dyskusję nad tym co jest ważniejsze w zestawie ale każda dyskusja czegoś uczy.

Spieszę donieść, że w planach mam już zakup nowego źródła - najprawdopodobniej będzie to Arcam CD 17.Dlatego też planuję zmianę wzmocnienia, DIY przestały mnie już bawić. Zastanawiałem się nad Rotelem ale chyba nie budzi ta firma wśród bywalców forum zachwytu.

Proszę o kolejne sugestie.

Pozdrawiam

Przemek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.