Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

STENCH

Ciężko stwierdzić z tym tunerem technicsa. Bo w instrukcji są oznaczenia pilotów

EUR, RAKCH, RAKSA, RAKSC, RAKSU, takie są opisy i ciągi cyferek potem. Razem 13 różnych pilotów do tunerów

Najlepiej gdybyś wiedział jakie oznaczenie ma oryginalny pilot

Shane63

Przepraszam za pomyłke pzry wpisie o kablach pomyliłem je z interkonektami,ale to juz historia.U mnie kolumny łaczy KLOTZ LY240 i dzwiek jest wyśmienicie odwzorowywany.Pozdrawiam.

jaculek63, 14 Sie 2009, 21:23

czy dodasz jeszcze coś o tych kablach?

Własnie jestem w trakcie nienerwowych poszukiwań czegoś odpowiedniego. Oczywiście szukam czegoś do rotela który czasami górą daje za dużo "harshu" w połączeniu z tytanową kopułką Paradigma. Nie słucham jazzu czy bardzo poważnej muzyki dlatego nie liczę na jakieś wyszukane smaczki i muśnięcia wiolonczeli. Interesuje mnie ogólno pojęta muzyka rozrywkowa.

Jak na razie jestem lekko zdziwiony poprawnością działania Monstera XP.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

smykus_likas, 14 Sie 2009, 19:14

>SITTEK

>Kup stolik (albo jeszcze lepiej zrób lub zleć robotę komuś) i po sprawie. Stawianie klocków jeden na

>drugim to profanacja :)

Z uwagi na geometrie pokoju stolika nie kupię i już bo ta moja profanacja mi się bardzo podoba. Tajemniczych podstawek i magicznych nóżek poprawiających brzmienie o trzy klasy też nie zakupię.

>Tajemniczych podstawek i magicznych nóżek poprawiających brzmienie o trzy klasy też nie zakupię.

Wystarczą kawałki granitów u "nagrobkowego" :]

I love the sound of crashing guitars

sittek,

nie kombinuj tylko zamow sobie anticalbe, antijumpery i antiIC bezposrednio od paula spetza. ale te miedziane - bez srebra - nawet w podstawowej konfekcji. do uk paczka dojdzie szybciutko a tymi przewodami bedziesz sie cieszyl jeszcze dlugo w swoich nastepnych klockach jak mniemam.

pozdrawiam,

kvist.

Sittek

Miałem możliwość pożyczenia tych kabli przed zakupem i w porównaniu z poprzednikami(jamo)wypadły in plus,szczegolnie jeśli chodzi o tony wysokie ktore delikatnie złagodniały.Przyznam iż test następował z innymi kolumnami.Aktualnie grają z Mission 796 w bi-ampingu.

kvist, 15 Sie 2009, 16:46

Dzieki za poradę ale przyznam, że tego wątki "anti" nie śledziłem. Nie znam ceny nie znam ich możliwości i kota w worku kupować nie będę. Za daleko jestem aby wcześniej odsłuchać.

Choc jesli ktoś jest w stanie mi je wypożyczyć do odsłuchu przed zakupem to byłoby interesująco.....:)

oczywiście pokrywam koszta przesyłki.

Arek__45@

gdzieś mi się o uszy obiło, że kimbery do rotela nie pasują, gdyż strasznie suche i ostre są.

jaculek63, 15 Sie 2009, 22:33

>>>jeśli chodzi o tony wysokie ktore delikatnie złagodniały.>>>

czy adekwatnie do wyłożonych pieniędzy czy zagrała autosugestia?

Sittek

Może troszkę autosugesti było w trakcie odsłuchu ale wydatek nie taki duży więc domniemana strata niewielka.Przyznam iż więcej radości z odsluchu dało mi podpięcie kolumn w bi-ampingu i tu zasadnicza poprawa.

• Użytkownicy+

sittek

Tak myślę że sprzęt ustawiony na CD rezonuje, może nawet zakłucac elektrycznie, czyli pogarszac.Granit ma dużą bezwładnośc i gęstośc (nie jest pusty w środku).

Anti głośnikowe kupuje się w ciemno, można powiedzieć że to jedyny kabel na świecie który można śmiało brać w ciemno ;P Przede wszystkim bas mają referencyjny. Kolega z mojej miejscowości porównywał je z drogimi Audioquestami i Anti wygrały głównie na basie. Górę mają lekko zaokrągloną ale jak to komuś przeszkadza to sobie skręca druty razem i ma więcej góry. Ja zostawiłem podłączone osobno bo i tak mam dość jasny system. Na pewno jeśli nie podpasują (niektórzy lubią kluchowaty bas), to zero problemów z odsprzedażą, pójdą w pierwszym dniu jak nie godzinie po wystawieniu ;)

Nie wiem o jakich Jamo tu była mowa, ale ja miałem Flat 2,5, porażka totalna :/ Ostra góra to jeszcze nic, wtedy nawet mi się to podobało, najgorsze było buczące bez sensu basiszcze :/ Z ulgą oddałem za darmo koledze do bezbasowego systemu, on jest zadowolony.

Popieram Micke13, anti to bezpieczna inwestycja. Nie wiem o co chodzi ale te przewody sprawdziły mi się w różnych systemach: Rotel, Cyrus a teraz Accu. Nie wnikam w ich konstrukcje, technologie czy jakąkolwiek teorie - po prostu słucham muzyki i jest wyśmienicie. Temat przewodów mam zamknięty.

Pozdrowinka!

kvist.

Micke 13, 17 Sie 2009, 06:57

>Anti głośnikowe kupuje się w ciemno, można powiedzieć że to jedyny kabel na świecie który można

>śmiało brać w ciemno

Interesujące.

A co takiego super jest w tych kablach?

Ile za metr?

->sittek

To że kupujesz je, wpinasz w system i zapominasz o kablach na zawsze ;P O Anti było pisane setki razy, poszukaj se w wyszukiwarce. Ostatnia cena to coś koło 1,25$/1ft (30,5cm). Głośnikowe są pewniejszą pozycją niż IC, bo IC jest droższy i można poszukać czegoś innego, z normalnych kabli second-hand w tej cenie.

->sittek

Odświeżyłem Ci wątek L3VY z zamówieniem formowym żebyś se poczytał. Masz tam linki i wszelkie informacje o kabelkach.

Micke 13, 17 Sie 2009, 16:55

dzięki. poczytałem, poczytałem.

Jednakże może nie dokładnie, gdyż nie znalazłem podstawowej odpowiedzi.

1. poza zachwytami niektórych ludzi nie wiem co wnoszą do systemu

2. trzeba je pleść jak warkoczyki ??

3. trzeba je łączyć szeregowo? należy samemu splatać razem czy zakupuje się odpowiednie długości.

4. czy mają jakieś osłonki?

5. ile ich trzeba spleść?

jak dla mnie to trochę dziwna konstrukcja.....

sorki, może te pytania są naiwne i mało profesjonalne :)

1- Nie napisze Ci dokładnie co wnoszą bo musiałbym posłuchać lepszych kabli, na razie takich nie znalazłem :] Pytaj tych co mieli Anti i zamienili na coś innego. U mnie wzorowo kontrolowany, ale mocny bas, naturalna średnica, gładka góra.

2- Jak będzie za mało góry to pleść, jak góry będzie dość to zostawić je podłączone osobno. Mają wisieć luźno i z niczym się nie stykać ! Są na tyle sztywne że ładnie formują się w powietrzu, w końcu to zwykły drut ;)

3- Kupujesz taką długość jaką chcesz, tniesz je sobie na takie kawałki jak potrzebujesz, skrobiesz końcówki i podłączasz ;)

4- Osłonkę stanowi warstwa lakieru która ma zabezpieczać przed przypadkowym zwarciem. Cała koncepcja polega na tym że są głównym izolatorem jest powietrze (jak wiadomo to najlepszy izolator).

5- Jest jakaś zasada mówiąca ile splotów przypada na długość ale nie wnikałem w to, trzeba poszukać na forum. U mnie kable wiszą luźno, nie splecione.

Konstrukcja jest dziwna gdyż jak sama nazwa wskazuje jest anty-kablowa ;) Zero ściemy o kosmicznych technologiach NASA i wygrzewaniu w pełni księżyca na nagich ciałach dziewic ;)

lepszej ściemy na temat kabli to nie czytałem!koncerny kablowe padajcie i czyńcie pokłony! anty kabel i wszystko gra, i to jeszcze jak!ciekawe, czy ci co tak pisza to sami go nie dilują! nawiasem pisząc był taki jeden z tym wynalazkiem, podpiął to pod zacna elektronikęi właściciel sklepu pogonił delikwenta razem z jego antykablem, ot cała historia wynalazku....

W tym cały myk że żadnej ściemy nie ma ;P Ot, zwykły, pomalowany lakierem do paznokci, nawojowy drut od transformatora, żadnej wojskowej nanotechnologii czy czym oni tam teraz te swoje kable reklamują ;) No ale jeśli ktoś chce wierzyć w tą całą magię na temat drogich jak budżetowe klocki Rotela kawałków chińskiego przemysłowego kabelka, tylko ładniej zapakowanego, to jego sprawa ;)

Patrz wątek o podróbach na allegro ;P

Osobiście byłbym delikatnie żecz ujmując sceptyczny co do wlaściwości elektrycznych owych "anti".Po pierwsze izolator-skręcisz kabelek pęknie lakierek końcówka trup.Po drugie nie znam średnicy ale zakładam że duża nie jest ,a gdzie mały przekrój przewodu tam efekt przesyłu niskich częstotliwości mniejszy patrz opór bo jak by nie było to dość spory procent składowej muzyki.Jak widzę kable podobne do owych "anti" a potem patrzę w kolumnę i widze 4mm.kw.to po co producent się nakombinował,mógł dać kawał drutu z transformatora i byłoby zaje highendowo.

Micke 13, 17 Sie 2009, 18:23

serdeczne dzięki za soczyste wytłumaczenie !!!

Jednakże mam kilka pytań:

Czy cały cud tych kabli polega na tym, że ktoś je wyciąga z transformatorów i sprzedaje jako głośnikowe?

Poza tym czegoś nie zrozumiałem. Ciecia na kawałki- ja bym potrzebował np. 2x3metry. Dlaczego więc podaje się długość w stopach a nie metrach? Dlatego, że sprowadza się to z USA?

No i na koniec. W jaki sposób powietrze jest ich izolatorem skoro powleczone są lakierem ??

->sittek

Koledzy shane63, jaculek63 nie wiem czy mieli nawet styczności z antydrutami, to też ich opinie należy traktować z przymrużeniem oka ;) Jeśli jednak słuchali ich i mieli na dłużej u siebie w systemach, to z pewnością za chwilę zaproponują jakiś lepiej grający kabel w tej cenie ;)

Na większość Twoich pytań odpowiedź już padła na forum, polecam szukajkę. Zresztą ja się nie znam i nie lubię się wymądrzać ;P

Aha, nic nie stoi na przeszkodzie żeby sobie taki kabel zrobić samemu bez płacenia szemranym typom i robienie z siebie naiwniaka ;)

To kable grają? Podbijają bass i treble? W jednym wątku przeczytałem, że podobno kable za 60zł metr potrafią podbić bas i wysokie jednocześnie. A wiecie, że przekręcenie gałki Bass/Treble nic nie kosztuje?

Kto mi rzeczowo i naukowo wyjaśni (ale nie bredniami) czym się różni drut głośnikowy 2,5mm2 za 5zł metr i za 100zł metr. Jak uzasadni JEDNĄ ISTOTNĄ RÓŻNICĘ to jest "miszcz".

Micke 13

Czytałem twój opis anti z którego wynika że sluch masz tak absolutny iż polemizowac z twoją opinią nie mam zamiaru.Nie słuchałem wspomnianych kabli wystarczą mi KLOTZ LY240 bo mi słoń na ucho nadepnął i to wielokrotnie.Pozdrawiam posiadacza.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.