Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

mam właśnie rcd-1070, nabyty od znanego forumowicza, jak dla mnie super szczegółowy dżwięk, przestrzenny,oczywiście w ograniczonym przedziale cenowym, tylko jak dla mnie ,ma 1 wadę- okrutnie zimny i kliniczny, może to wina kabla?-audioquest4, może wzmak za cieńki?- ra-02.Fakt, że poszukuję do niego lepszego wzmaka

Kurcze wiem że ten już legendarny 991 byłby najlepszym rozwiązaniem,ale trudno go dostać.Na hifi giełdzie ktoś życzył sobie za niego 2,5 tys.A co do pioneera to te 2 dychy na karku które ma, troszke mnie przerażają.

hubertus, 8 Lut 2010, 22:11

>mam właśnie rcd-1070, nabyty od znanego forumowicza, jak dla mnie super szczegółowy dżwięk,

>przestrzenny,oczywiście w ograniczonym przedziale cenowym, tylko jak dla mnie ,ma 1 wadę- okrutnie

>zimny i kliniczny, może to wina kabla?-audioquest4, może wzmak za cieńki?- ra-02.Fakt, że poszukuję

>do niego lepszego wzmaka

Generalnie 1070/1072 tak właśnie gra. Dlatego nie można porównywać ich z 991. Tam raczej ciepełko i "misiowaty", zaokrąglony dźwięk. Pewnie kabelkiem jakieś drobne różnice da się wprowadzić ale ogólnego charakteru urządzenia nie zmienisz

tramal, 9 Lut 2010, 11:36

>hubertus nabył go okazyjnie z pewnego żródła ,a nie okazyjnie ile zazwyczaj kosztują ?

Zważywszy, że 1072 można już kupić w cenie ok 1600 zł, zatem ok 1300 będzie niezłą ceną za 1070

pool80, 8 Lut 2010, 22:34

a może być po radziecku? :)

http://safemanuals.com/user-guide-instructions-owner-manual/ROTEL/RA-1062-_R

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

tramal, 8 Lut 2010, 22:32

2,5 kzł za RCD-991AE to zdecydowanie za dużo. Bądź cierpliwy, uzbieraj kasę. A na pewno będziesz zadowolony. A jak nie, to zakup RCD-971. To też kawałek dobrego i porządnego sprzętu. Jak się nie spodoba zawsze można odsprzedać w dobrej cenie.

ale się zdziwiłem, kolega przyniósł na testy kambodże azur 640v2- i tu niespodzianka- dżwięk z mojego rcd-1070 zmienił się, nabrał barwy i ciepła, cholera, może ta kambodża lepsza od ra-02?

Mam pytanie tylko do osób, które słuchały bardzo wielu Roteli. Która używana końcówka mocy Rotela byłaby najlepsza? A może jakaś tańsza para jako monobloki w trybie zmostkowanym? Tak do 1500zł.

hubertus, 9 Lut 2010, 19:21

czyżby ta v2 CA aż tak znacznie odbiegała od v1? fakt, ma inne zasilanie, ale aż tak? bardzo ciekawe to co napisałeś. Tym bardziej ta zmiana charakteru brzmienia. A może masz coś nie tak z tym RA-02?

U mnie w przypadku CA 640 i RA-06 połączonego z RCD-06 generalnie różnicy wielkiej nie było.

Charakter dźwięku narzucał sam odtwarzacz. Na jakich kolumnach to odsłuchiwałeś?

kolumny avance omega509- jednak nawet moja żona stwierdziła, ze dźwięk w połączeniu 640 z 1070 jest cieplejszy i lepiej poukładany! no i bardziej nam obojgu pasuje!

luc- pewnie ,że widziałem, ale mam nowy wydatek, na pryzmie śniegu rozwaliłem miskę olejową i chwilowo niestety z wielkim bólem muszę się z tym Rotelem pożegnać.....

hubertus, 11 Lut 2010, 14:29

>luc- pewnie ,że widziałem, ale mam nowy wydatek, na pryzmie śniegu rozwaliłem miskę olejową i

>chwilowo niestety z wielkim bólem muszę się z tym Rotelem pożegnać.....

I bardzo dobrze. 1060 to przeciętniak, zdecydowanie za drogi do tego co pokazuje. Albo 980, albo 1070.Albo coś z zupełnie innej beczki ;)

Dzisiaj przyszła paczka z czymś nowym. Właściwie starym. Od razu zrobiłem rozbierane zdjęcie, bo nie widziałem jeszcze we wątku. 960BX, cyferka wydaje się być niska, ale to nie jest aż taki niski model. Chyba równoznaczny z 970, lecz w dual mono. Wnętrze ma bardzo fajne. Podoba mi się jak mało które. Dwa transformatory wyglądają tak na 120 lub 150VA każdy. Chyba tą końcówę stjuninguję. Cyna cardasa już zamówiona. Pierwsze wrażenie odsłuchowe korzystne. Bas jest jak bicz. Pojawił się problem z drganiem mebli i ich zawartości. Doznania cielesne też fajne. 2x60W, ale pełne pełne pełne. W arcamie a85 takiego czegoś selektywnego na basie nie było. W innych poprzednich wzmacniaczach chyba też nie. Zdjęcie zewnętrzne postanowiłem przyozdobić cebulką dymką.

post-17391-100002000 1266419968_thumb.jpg

post-17391-100002001 1266419968_thumb.jpg

post-17391-100002002 1266419968_thumb.jpg

Piotrze,

czy moglbys sprawdzic jak beres spisze sie w roli preampu z ta koncowka, please? ;-)

Kiedys interesowal mnie ten temat i nie zdazylem sie przekonac nausznie.

Dzieki i pozdrawiam,

kvist.

Sprawdzałem dzisiaj. Wyjście beresa moim zdaniem nie nadaje się do sterowania trudnymi urządzeniami. Wszystko siada, jest 2 lub 3x gorzej. Typowe problemy z wysterowaniem. Utrata konturu, zniekształcenia na basie i wyżej. Z yamahą m60 w ogóle nie dało się słuchać. Pre konieczne. O to dobre. No i dobrze dobrany interkonekt. Najlepiej mieć od kogoś kilka sztuk i przerzucać bo różnice są duże.

witam

mam pytanie do posiadaczy rotela, szukam zestawu do muzyki glownie rockowej, zalezy mi na bardzo dobrej dynamice, zwartym mocnym szybkim basie i nie przejaskrawionej gorze a raczej spokojnym tym zakresie, chodzi mi o to zeby tempo rytm bylo kluczowe wraz z dobrze oddana stopa perkusji, ale przy tym nie ostro z wysokimi tonami, wiec czy ktorys z nowych modeli rotela w to sie wpisuje? - moze byc dzielony

krzysiekol, 19 Lut 2010, 02:55

Zależy ile Kolega zamierza przeznaczyć pieniędzy na zakup. Myślę, że dobrym, a nawet bardzo dobrym rozwiązaniem jest zakup używanej "dzielonki" RC-03 + RB-03 - zawsze można dołożyć drugą końcówkę mocy. Z nowych to oczywiście RC-06 + RB-06 lub wyżej. Zestaw ten wysteruje "wszystko".

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

kwota to ok 10tys, moga byc uzywki ale wolabym z obecnie produkowanych, ale istotne jest to czy taki zestaw rotela wpisuje sie w moje preferencje muzyczne opisane powyzej?

>krzysiekol

Rotel raczej zagra tak jak to opisałeś, tylko że choć nie ma przejaskrawionej góry to mocno podaje, nawet lekko podbija wyższą średnicę i jeśli kolumny też grają podobnie to może być za jasno właśnie tam. Ale za 10 tys z drugiej ręki to ja bym szukał raczej Krella, no chyba że wysokie Rotele serii Michi ale to rzadki zwierz. Jak chcesz kupić nowy sprzęt z salonu, to dzielone Rotele w formie pre + dwie końcówki średnio się opłacają, lepiej kupić jedną a porządną integrę. Ale jak jednak zdecydujesz się na sprzęt używany (do czego gorąco zachęcam) to wtedy jak najbardziej polecam system dzielony.

I love the sound of crashing guitars

Potwierdzam, że Rotel znakomicie się sprawdza z rockiem. Mocna sercowa stopa, i nie wyeksponowano mocno góra, żeby wiosła nie były jazgotliwe...

Potwierdzam również że należy dobrze zestawić kolumny. Dla mnie takim standardem są kopułki tekstylne. Wszystko co słyszałem na metalowych grało zbyt męcząco. dysponując 10k to może spokojnie z tym Krellem. Ja wolał bym zainwestować min 40% w kolumny, i nie wiem czy starczyło by na elektronikę krella, może...

Akurat słucham sobie teraz na aluminiowych tweeterach w Paradigmach Studio i góra bardzo mi się podoba, na rocku i talerzach jest wreszcie tak metalicznie jakbym chciał ;P Bardziej przeszkadza jednobarwność i wysuszenie barw, no niestety, Esotec to to nie jest :] Mam teraz dwie pary kolumn, jedne to wspomniane Paradigmy a drugie to Dynaudio, po dokładniejszym przesłuchaniu chyba jednak zostawię Dynaudio. Rotele niby słyną z tranzystorowego wysuszenia, ale na ciepłych, barwnych kolumnach jak Dynki absolutnie nie da się tego odczuć. Ponieważ jeszcze dodatkowo moja seria 9xx jest uważana za lekko dogrzaną (zwłaszcza pre), jest miejscami wręcz za gęsto i „dobrze” nagrane płyty mogą wypaść dość ciężko, czasem za dużym, efekciarskim dźwiękiem, za to ostry rock czy jasno nagrany pop z lat 80-tych wypada bajecznie, z masą i mięchem, i to nieraz nawet lepiej od audiofilskich, efekciarskich produkcji, co zakrawa na kuriozum ! Rotele wypychają średnicę i scenę lekko do przodu, nie każdy to lubi, ale akurat na moich ulubionych płytach sprawdza się to o wiele lepiej niż ostrożny, wycofany dźwięk wzmaków innych, audiofilskich firm.

Zaproponowałem Krella choć żadnego nigdy nie słuchałem, ale z opisów wnioskuję że jest to również ta bezpośrednia szkoła brzmienia.

I love the sound of crashing guitars

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.