Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie już pisałem wcześniej ale napiszę ponownie, porównywałem RB-990 z RB-1080 i 1080 z 1090, jak dla mnie 1080 ma więcej detali i bardziej kontrolowany bass w porównaniu do 990, ale 990 ma lepszy przekaz analogowy na średnicy w stosunku do 1080, jeśli chodzi o 1090 w porównaniu do 1080, to na moim sprzęcie i w moich warunkach odsłuchowych ( dodaje fotkę ) odczułem tylko większą moc, dynamika i jakoś brzmienia wiele nie odbiegała więc stwierdziłem że że jakoś nie jest adekwatna co do ceny, więc nadal słucham na RB-1080 którą sobie bardzo chwalę;-) zaś jeśli chodzi o porównanie RB-1070 do RB-1080 to jest niestety ale przepaść:(

Pozdrawiam

Tomasz

na moim sprzęcie i w moich warunkach odsłuchowych ( dodaje fotkę )

yyy...czemu fotki nie widzę?

Zdradzisz szczegóły dot kolumn?

Pozdrawiam, Jacek.

SL-6 + OM40,RX-505 UDAR,NS-6170,RCD991AE,RC-995/RB990BX, DIY na SS "jedwabna kopułka z węglową osiemnastką w betonie"

Jakie głośniki, jakie, z czego skrzynie, jak zrobione.

Też mam DIY na SS ;)

Pozdrawiam, Jacek.

SL-6 + OM40,RX-505 UDAR,NS-6170,RCD991AE,RC-995/RB990BX, DIY na SS "jedwabna kopułka z węglową osiemnastką w betonie"

• Moderatorzy

Czy ktoś słuchał końcówki RB 1562 (klasa D) czy coś z klasy D.

Kumpel nie lubi dźwięku zimnego.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Czy ktoś słuchał końcówki RB 1562 (klasa D) czy coś z klasy D.

Kumpel nie lubi dźwięku zimnego.

Ja powiem tak, nie słuchałem tego wzmacniacza aczkolwiek byłem zainteresowany serią 15 i rozważałem kupno RB-1552+RC1550. Uwagę moją zwrócił również RB 1562, który był wystawiony na OLX więc zadzwoniłem do kolesia, który go sprzedawał i według jego informacji wzmacniacz gra dynamicznie z chłodną barwą. Więc do ciepłych raczej nie należy jak każdy Rotel raczej. Ale zaznaczam nie słuchałem go. Widzę, że ktoś sprzedaje na OlX taki model wystarczy zadzwonić.

Gość aqs

(Konto usunięte)

rotel ra980 jako końcówka mocy chciałbym sprawdzić jak gra w połączeniu z SM6 czy trzeba wyjąć zworki z tyłu i tam wpiąć preamp

już podłączyłem no i gra lepiej niż wcześniejszy Atoll AM100se a czy lepiej niż w trybie integry na pewno łagodniej na górze mniej szorstko chyba lepiej dzieciaki śpią więc zbyt głośno nie mogę słuchać jutro napiszę coś więcej

Jakie głośniki, jakie, z czego skrzynie, jak zrobione.

Konstrukcja 3 way, głośniki SS, na basie 18W/8545-K00, średnie to 18W/8535-00, wysokie obecnie to R2904/700009, okablowanie wewnątrz Kimber Kable 4TC, kondki

w szeregu JANTZEN AUDIO Superior Z-cap, równolegle JANTZEN AUDIO Standard Z-Cap, rezystory w szeregu DUELUND to tak z grubsza , a tak wygladają skrzynki

Pozdrawiam

Tomasz

Gość aqs

(Konto usunięte)

a więc po dłuższym odsłuchu RA980 jako końcówka w połączeniu z Stream magic 6 stwierdzam jednoznacznie że gra lepiej niż jako integra, dźwięk jest bardziej poukładany dojrzały, lepszy bas niżej schodzi jest też mocniejszy, średnica bardziej wypchana do przodu, góra bardziej przyjemna szczegółowa ale nie szorstka

polecam ten piecyk za tą kasę wymiata nieziemsko

Konstrukcja 3 way, głośniki SS, na basie 18W/8545-K00,

Piekna robota :) Dzieki za info

U mnie były 18W/8535 ale nie wytrzymały próby czasu, zaniemogły po kilkunastu latach, obecnie będę zmieniał na te same co u Ciebie.

Wysokotonowe to D2905/95000, ale jak dobrze pójdzie to zmienię na małego revelatora (97000)

Konstrukcja dwudrożna, skrzynie odlane z betonu ;)

Pozdrawiam, Jacek.

Konstrukcja 3 way, głośniki SS, na basie 18W/8545-K00, średnie to 18W/8535-00, wysokie obecnie to R2904/700009, okablowanie wewnątrz Kimber Kable 4TC, kondki

w szeregu JANTZEN AUDIO Superior Z-cap, równolegle JANTZEN AUDIO Standard Z-Cap, rezystory w szeregu DUELUND to tak z grubsza , a tak wygladają skrzynki

Bardzo drogi (i pewno dobry:)) gł wysokotonowy w stosunku do reszty :).... ładne obudowy (jaki to kolor fornitu)? szerokość obudów na moje oko ok 21cm , widać pogrubioną przednią ścianke, wewn wzmocnienia, i przegrode (chyba niskotonowy w osobnej komorze chodzi...?) - ładnie i zgrabnie to wygląda

?

Wysokotonowe to D2905/95000, ale jak dobrze pójdzie to zmienię na małego revelatora (97000)

Moja sugestia której wcale nie musisz brać po uwagę, radzę go sobie odpuścić, miałem go, może i gra ładniejszymi końcówkami góry pasma, ma trochę więcej powietrza od 95000, ale gra bardzo sucho i nie potrafi przekazać tak naturalnie wokali ani muzykalności jak 95000

(jaki to kolor fornitu)? szerokość obudów na moje oko ok 21cm , widać pogrubioną przednią ścianke, wewn wzmocnienia, i przegrode (chyba niskotonowy w osobnej komorze chodzi...?)

Coś z odcienia orzecha, wymiary 20x32x104, ściana przednia to podwójny MDF 22, zgadza się niskotonowiec pracuje w oddzielnej komorze, przegroda jest wklejona pod kątem

skrzynie odlane z betonu ;)

Mogę prosić fotkę tych skrzynek?

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Szymek jak podobają Ci się takie zespoły jak Alice cooper z pod znaku Hardrock czy Melodic Metal i fajnie brzmią na Rotelach to posłuchaj może takich zespołów jak:

O Shit miał być tylko link. Mam nadzieję, że wybaczycie zaśmiecanie strony. A co do kapel stare ale jare :))))

Mogę prosić fotkę tych skrzynek?

Proszę bardzo, skrzynie w trakcie renowacji po kilkunastu latach i paru przeprowadzkach.

Jedna waży ok 90Kg.

Dziekuję za cenne uwagi o tweeterach, wygląda na to że pozostanę przy 95000 :)

post-60223-0-64636800-1446457446_thumb.jpg

Edytowane przez P4R4D0X

Pozdrawiam, Jacek.

Witam jestem tu nowy i chcę skompletować sobie sprzęt grający Rotela mam już kupiony rcd-971,rt-955, głośniki radmor ls-30, no i teraz mam problem bo muszę dobrać wzmacniacz i kompletnie nie wiem jaki myślałem o ra-980bx,potem rb-980+rc980 słyszałem dużo dobrych opini o rb-870, zaznaczę ze słuczam muzyki rockowej,metalowej. Prosze społeczność tego forum o pomoc w wyborze.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Z tego co wyczytałem o tych głośnikach cytuję " Barwa jest dość wyostrzona i trochę jasna. Brzmienie jest przez to raczej sterylne ". Drugi cytat " Złagodzenie brzmienia można zresztą zrealizować dość prostymi środkami. Trochę zapewne pomoże wybór łagodniej brzmiącej elektroniki ". Jak dla mnie te kolumny do 980 się nie nadają. Wszystkie Rotele z serii 9xx grają ostro z wyeksponowanym górnym pasmem. No może do łagodniejszych można zaliczyć RA-931. I jak każdy Rotel nie zagra ciepłą barwą. Chyba że kolega lubi jak mu po uszach daje. A może ta opinia o tych kolumnach jest subiektywna? Wtedy tylko pozostaje odsłuch nic więcej.

Jak ktoś lubi na ostro to się nadaje :)

@up - on ma same obudowy od radmor ls-30 w środku scan speak D2905/95000 i ?-nie wiadomo jeszcze jaki jako średnio-niskotonowy ? -także jak to będzie grać to do końca nie wiadomo....:)

Edytowane przez szymek20

?

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Aaaaa to całkiem zmienia postać rzeczy.

Ale i tak będzie musiał kupić w ciemno, chyba że od kogoś pożyczy jakiś piecyk. Każdy ma inny słuch przecież. Jednemu będzie się podobać drugiemu nie.

Gość aqs

(Konto usunięte)

jestem tu nowy

nowy od 2004 z jednym postem to chyba już wszystko przeczytałeś

muszę dobrać wzmacniacz i kompletnie nie wiem jaki myślałem o ra-980bx,potem rb-980+rc980

RA980BX wystarczy to b.d wzmacniacz, potem to RB990BX

nowy od 2004 z jednym postem to chyba już wszystko przeczytałeś

RA980BX wystarczy to b.d wzmacniacz, potem to RB990BX

Troszkę poczytałem, nowy chodziło mi o klub rotela, do tej pory miałem amplituner radmor 5102 no i w końcu postanowiłem go zastąpić wybór padł na rotela,no i jak kolega radzi bedzie to chyba RA980BX zastananawiam sie jeszcze nad RA985BX czytałem że to podobny model jak 980tka tylko z pilotem, ale tu też są zdania podzielone niektórzy twierdzą że 980tka lepsza.
Gość aqs

(Konto usunięte)

niektórzy twierdzą że 980tka lepsza

posiadacze obu modeli twierdzą że RA980 lepsza od RA985, na alle... jest RA980 licytacja od 999 nie wygląda idealnie i patrząc na nr. seryjny jest to model z początku produkcji zaczyna się od 3 mój zaczyna się od 6

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

jest RA980 licytacja od 999 nie wygląda idealnie i patrząc na nr. seryjny jest to model z początku produkcji zaczyna się od 3 mój zaczyna się od 6

Estetyką nie powala. Daruj sobie. Tu są ogłoszenia warto się zainteresować:

http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/wzmacniacze-stereo/rotel-ra-980bx-os109380.html

http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/42/204156.php

Niech koleś wyśle fotki i finito.

A mnie niech ktoś poszuka preamp RC 850 BX w dobrym stanie albo RC 972.

Kupiłem RB 870BX i co... nawet go nie słyszałem ;)

RC 850 bez bx oczywiście :)

Gość aqs

(Konto usunięte)

Estetyką nie powala. Daruj sobie. Tu są ogłoszenia warto się zainteresować:

http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/wzmacniacze-stereo/rotel-ra-980bx-os109380.html

http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/42/204156.php

Niech koleś wyśle fotki i finito.

A mnie niech ktoś poszuka preamp RC 850 BX w dobrym stanie albo RC 972.

Kupiłem RB 870BX i co... nawet go nie słyszałem ;)

RC 850 bez bx oczywiście :)

to http://www.hifi.pl/ogloszenie/audio/42/204156.php ogłoszenie jest bardzo podejrzane prosiłem gościa o wysłanie zdjęć jakieś trzy tygodnie temu napisał że wyśle i do dziś nie wysłał.

Dobry RA980BX to wydatek 1300 1400 zł

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.