Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

on ma same obudowy od radmor ls-30 w środku scan speak D2905/95000 i ?

Skąd masz te informacje ?

A mnie niech ktoś poszuka preamp RC 850 BX w dobrym stanie albo RC 972.

http://elektro.bazos.cz/inzerat/53615340/rotel-rc-972.php

cena jest ok ;-)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

witam wszystkich

Kompletuję swój pierwszy zestaw stereo, na razie będzie grał na frontach od kina domowego Yamahy (Eltax Discovery).

Jedną z rozpatrywanych opcji jest Rotel. Mam możliwość obejrzenia RA 970 BX w cenie ok 750 pln. Czy to dobry deal?

Pytam bo szukałem RA 870 BX polecanego na forach ale ni ma. Alternatywą miałby być ew. Kenwood KA-7010 lub 7020. Ale czy to rzeczywiście alternatywa czy jednak klasę niżej? Do wydania mam ok 7 stów na wzmacniacz, kolumny w dalszej kolejności, raczej używki. Tak, wiem że nie ta kolejność, ale co poradzę. Wiem że zapewne rozbawi was ten argument ale przemawia do mnie większa możliwość regulacji brzmienia (subsoniki, directy i inne takie) we wzmacniaczach typu Kenwood / Pioneer, w tym wybór wkładki gdybym decydował się na trzeszczące winyle.

Muzyka głównie rock. Ma być słychać wszystkie harmoniczne z gitary Angusa ;) Pomieszczenie spore, ok 25 -30 m2. Zależy mi jednak żeby wzmacniacz grał poprawnie bez konieczności rozkręcania go i narażania się na dekapitację. Które Rotele polecilibyście z aktualnie dostępnych aukcji?

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Tylko szefie ten Rotel nie ma wejścia Phono i jak dla mnie o 100zł za dużo. Ale do AC/DC nadawał by się spoko.

Pytam bo szukałem RA 870 BX

O tego sprzętu to ja już od roku szukałem w dobrym stanie. Polecany na forach bo z serii 8xx to najlepsza integra.

Tylko szefie ten Rotel nie ma wejścia Phono i jak dla mnie o 100zł za dużo. Ale do AC/DC nadawał by się spoko.

O tego sprzętu to ja już od roku szukałem w dobrym stanie. Polecany na forach bo z serii 8xx to najlepsza integra.

no widzę że nie ma i niezmiernie mnie to martwi. w zakładanych pieniądzach dostępne jeszcze zadbane 920 /930AX i ew. 840BX4. Coś o nich?

Nie chcę robić offtopu i dostać kopa od rotelowych strażników rewolucji ale co z alternatywą w postaci Kenwooda KA 7010/7020 (600pln) ew. Pioneera a-701R (tyle samo) biorąc pod uwagę preferencje brzmieniowe?

Gość rydz

(Konto usunięte)

kolumny w dalszej kolejności, raczej używki. Tak, wiem że nie ta kolejność, ale co poradzę.

Popełniasz błąd zostawiając Eltax Discovery , to bardzo slabiutkie kolumny .

Jaki masz model AV ?

Popełniasz błąd zostawiając Eltax Discovery , to bardzo slabiutkie kolumny .

Jaki masz model AV ?

wiem że są słabe i w dalszej kolejności je zmienię. mam trochę cykora przed kupowaniem używanych. do Rotela trzeba byłoby coś miękkiego raczej.

AV to RX-V350.

Witam mam pytanie do expertow od ROTELA posiadam RSP-1068 i mam problem pilot sie rozsypal a raczej corka w tym mu pomogla i nadaje sie jedynie do kosza:((przekopalem internet w poszukiwaniu zamiennika bo orginal model RR-1050 JEST CHYBA NIE DO DOSTANIA,wiecie mozy czym go zastapic?kupilem ostatnia jakis dotykowy z logiem Rotela ale niestety niedaje rady moge conajwyzej wlaczyc i wylaczyc oraz wejsc w ustawienia ale niemoge nic zmienic bo brakuje klawiszy zatwierdzajacych decyzje POMOCY niemoge wpelni kozystac z PROCESORA :(

Witam jestem tu nowy i chcę skompletować sobie sprzęt grający Rotela mam już kupiony rcd-971,rt-955, głośniki radmor ls-30, no i teraz mam problem bo muszę dobrać wzmacniacz i kompletnie nie wiem jaki myślałem o ra-980bx,potem rb-980+rc980 słyszałem dużo dobrych opini o rb-870, zaznaczę ze słuczam muzyki rockowej,metalowej. Prosze społeczność tego forum o pomoc w wyborze.

Mogę polecić RC/RB960BX, od lat grają u mnie z RCD971 a ostatnio z gramofonem SL-5 technicsa. Z DIY na Scan Speakach dynamiki i muzykalności mu nie brakowało.

Może być tańsze w zakupie niż seria dzielona 980, choć nie wiedzieć czemu, nikt tej dzielonki 960 nie chce sprzedać ;)

Za ostanie pół roku w Polsce nie widziałem ani jednej sztuki na sprzedaż, a na ebay.uk była tylko końcówka ostatnio. Czyżby był tak dobry że nikt nie wymienia??

Edytowane przez P4R4D0X

Pozdrawiam, Jacek.

SL-6 + OM40,RX-505 UDAR,NS-6170,RCD991AE,RC-995/RB990BX, DIY na SS "jedwabna kopułka z węglową osiemnastką w betonie"

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

no widzę że nie ma i niezmiernie mnie to martwi. w zakładanych pieniądzach dostępne jeszcze zadbane 920 /930AX i ew. 840BX4. Coś o nich?

Do pomieszczenia prawie 30 M2 te Rotele nie nadają się. Ewentualnie jeszcze może 840BX4 ten wzmacniacz akurat jest mocniejszy i watowo i basowo. A dlaczego nie tamte ? Bo te budżetówki są szczupłe na basie i musiałbyś się wspomóc subem niestety, choć poweru im nie brakuje mimo ich niższej mocy. Jak na Rotela masz faktycznie ograniczony budżet bo do twojego pomieszczenia to RA-980BX RA 870BX albo dzielonka RB 870+RC 870 np. Ja mam 12 m2 i tamte małe rotele na podłogówkach miały ustawiony bas na maksa i w niektórych nagraniach nawet go brakowało. Nie wiem jak 970BX bo go nie miałem, ale musiałbyś dokupić sobie przedwzmacniacz jeśli chcesz słuchać Vinyli.

Ale na tamte dzielonki to już musiałbyś przeznaczyć o wiele więcej.

Na Twoim miejscu zaryzykowałbym z tą kwotą RA 840 BX4. To całkiem dobry wzmacniacz. Tylko nie te dwa z allegro. Miałem kiedyś coś od nich i to stare wysłużone rzęchy. Jest jeszcze RA 971

Nie on też nie ma Phono.

No i udało się sprzęcik skompletowany tylko czekać na kuriera

za poradą kolegi z forum kupiłem z klubu RA-980bx reszta sprzętu to:

RCD 971 kurde stan sklepowy nie wiem czy był używany po prostu idealny

RT 955

dodatkowy cd to Arcam Alpha 9 to jest maszyna masakra

głośniki Radmor LS30 ale za jakiś czas bedzie wymiana na Eposy ES22

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Jakby kolega Validol77 chciał to tu dobra oferta :http://allegro.pl/wzmacniacz-rotel-ra-970-bx-i5779300811.html Do tego przedwzmacniacz np. Behringer pp400 albo jakiś pro-ject cena tych dwóch około 150 zł. i za 7,5 stówki można słuchać. Te przedwzmacniacze na pewno lepsze niż w samych wzmacniaczach.

Ja mam Pro-ject Phono Box MM i różnica między wbudowanym przedwzmacniaczem jest duża.

Fakt kosztował 300 zł ale używkę też można dostać.

http://allegro.pl/wzmacniacz-rotel-ra-970-bx-i5779300811.html

http://olx.pl/oferta/przedwzmacniacz-gramofonowy-pro-ject-CID99-IDcw6Jf.html#0cfa87a2f7

wiem że są słabe i w dalszej kolejności je zmienię. mam trochę cykora przed kupowaniem używanych. do Rotela trzeba byłoby coś miękkiego raczej.

AV to RX-V350.

Yamaha i Eltaxy - typowy mix KD,też mi to chcieli wcisnąć w 2004 do RX v640 ale wybrałem Diamody 8.4

Łokmen Saba

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Panowie jak wyciągnąć te gumki z terminali, żeby wsadzić banany??? Odkręcam do końca i stop. Na drugim zdjęciu z netu jest bez gumek nie wiem czy się da to jakoś wyciągnąć?

Jeszcze jedno. Z tego co wyczytałem to minimalna impedancja kolumn to 8 ohma dla RB 870 BX, ale dokładnie nie wiem a tu u mnie jest taka naklejka

Ale w sieci nigdzie nie znalazłem 870 z taką naklejką. To chyba faktycznie obsługuje kolumny od 8 Ohma?

post-54339-0-52339500-1447081884_thumb.jpg

post-54339-0-07560300-1447081905_thumb.jpg

post-54339-0-42942600-1447082731_thumb.jpg

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

aqs jak będę miał preamp to Ci powiem jak to gra :)))))

Nuż kurna to musi jakoś wyjść...!!! Cholera nie mam pomysłu uff

Ma ktoś jakiś pomysł ???

Udało się. Tam siedzą takie małe gumowe kapturki (grzybki) jak by ktoś nie wiedział, martwiłem się tylko czy nie pękną przy wyciąganiu igłą. Wiadomo czas. Ale nie są nawet skruszałe.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Ale terminale są zrobione extra masywne grube złocone z dziurką w środku nie tak jak w RA 980BX zwykłe druty. Sam się nie mogę doczekać żeby to uruchomić ;)

Dokręć gniazdo do oporu , śrubokrętem delikatnie podważaj zaślepkę opierając o nakrętkę gniazda , jakbyś chciał coś wydłubać .

Tak właśnie zrobiłem dwoma grubymi igłami i wyszły.

Zobaczcie jakie solidne terminale, a rok produkcji przypada na 84-87.

Czarny diabeł z frontu:

Czarny diabeł z frontu:

W środku:

Front ma na prawdę super nie pościerane literki, nie porysowany. Ogólnie jak na swoje lata jest OK. Zobaczymy jak zagra.

post-54339-0-18692800-1447089782_thumb.jpg

post-54339-0-83434400-1447091058_thumb.jpg

@up- bardzo ciekawy sprzęt....

te niskie i sporej średnicy kondensatory ciekawie wyglądają.....

tak z ciekawośći - na tylnej ściance jest wkręcany bezpiecznik - ile on ma amper?

?

spoko :) -tak tylko - bo nigdzie nie moge znaleźć , bo na innych zdjęciach jest jeszcze raz tyle - ale pisze 120volt :) - to pewno na rynek usa.....

ale stan końcówki przynajmniej z tych zdjęć - faktycznie bardzo dobry.... - musze sie pofatygować i kiedyś zdjęcia swojej zamieszcze....

Edytowane przez szymek20

?

Jest napisane T3.15A

bo na innych zdjęciach jest jeszcze raz tyle - ale pisze 120volt :) - to pewno na rynek usa.....

szymek a nie jet przypadkiem odwrotnie? przy 120V 7A?

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Ciekawe za ile pójdzie, może bym się skusił ale wczoraj kupiłem Krella KAV300i

aqs ciekawy z ciebie gość. Niedawno pisałeś, że wróciłeś po przygodzie z Atollem do klubu z RA980BX i jest super. Resztę można wydać na wakacje :) Teraz znowu Krell. Skaczesz jak pszczółka z kwiatka na kwiatek. Ciekawe co jeszcze zapylisz :) W ilu klubach działasz :) ? Nie wiem od ilu lat obcujesz z Rotelami ale coś mi się wydaje, że nie dla ciebie ten przekaz dźwiękowy :) Z Rotelami to tak jak z kobietą jednego dnia się ją kocha innego dnia nienawidzi i tak again and again and again :)

Bez obrazy oczywiście :-)

Jakie głośniki, jakie, z czego skrzynie, jak zrobione.

Też mam DIY na SS ;)

Konstrukcja 3 way, głośniki SS, na basie 18W/8545-K00, średnie to 18W/8535-00, wysokie obecnie to R2904/700009, okablowanie wewnątrz Kimber Kable 4TC, kondki

w szeregu JANTZEN AUDIO Superior Z-cap

Proszę bardzo, skrzynie w trakcie renowacji po kilkunastu latach i paru przeprowadzkach

Znalazłem fotkę zwrotnicy w mojej kolekcji więc sie pochwalę ;)

Kto ci zrobił te skrzynki ? możesz się pochwalić swoją zwrotnicą? ;)

Pozdrawiam

Tomasz

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.