Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

45 minut temu, mol01 napisał:

Nie znam dobrze oferty Pioneera i nie wiem czy to niski, czy wysoki model (nie wygląda na taki), ale odtwarzacze tego typu nastawione są głównie na sygnał cyfrowy, który prawidłowo powinien trafiać do amplitunera wielokanałowego i dopiero tam być zdekodowany na odpowiednią ilość kanałów analogowych, zaś wyjścia analogowe są w nich najczęściej "od parady", głównie po to, żeby podpiąć odtwarzacz do telewizora i mieć dźwięk do wyświetlanego obrazu, jak nie mamy amplitunera i TV z HDMI...

Wiesz ja go kupowałem głównie pod względem filmów, ma jakieś tryby podnoszenia jakości słabszych nagrań. Wyjście audio ma skromne i słabo daje radę, ale wg opinią sprzedawcy wtedy twierdził że to i tak najlepiej grający BR w tamtym czasie, ale pewnie tak jak mówisz po wyjściu cyfrowym a nie po RCA. Ale będę się rozglądał za tym Rotelem co podałeś model, ten Sony co mam teraz i tak na tą chwilę jest dla mnie Ok. Ostatnio naprawiałem znajomemu "zwykłego " Kenwooda, jak to gra szczena podłoga ? Jak by tak grał ten Rotel to by było już fajnie ?

35 minut temu, CodeBoy napisał:

Ostatnio naprawiałem znajomemu "zwykłego " Kenwooda, jak to gra szczena podłoga ?

"Zwykłe" Kenwoody tak potrafią - oczywiście niektóre niedoceniane modele.

38 minut temu, CodeBoy napisał:

wg opinią sprzedawcy wtedy twierdził że to i tak najlepiej grający BR w tamtym czasie

Jak będziesz słuchał sprzedawcy w super-markecie, to będziesz zimą w klapkach Kubota chodził.

10 godzin temu, mol01 napisał:

"Zwykłe" Kenwoody tak potrafią - oczywiście niektóre niedoceniane modele.

Jak będziesz słuchał sprzedawcy w super-markecie, to będziesz zimą w klapkach Kubota chodził.

Co do marketu to się z Tobą zgadzam, ale to było dawno temu, ponad 10 lat temu ? Teraz już tam nie słucham ich rad, bo prawie do takich sklepów nie chodzę, ew odebrać coś co zamówiłem przez neta ? ale nie z dziedziny Audio ?

14 godzin temu, baksiu napisał:

stare konie dyskutujące o takich skarbach?!

Bo to jest klub MIŁOŚNIKÓW Rotela.

Bez względu na wiek, półkę cenową itd.

Ja kiedyś się naczytałem, wszedłem od razu w serię 9XX, teraz sobie myślę, że warto by posłuchać szerszej gamy sprzętu...

Chodzą za mną miśki, te starsze.

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

3 godziny temu, klecha napisał:

Chodzą za mną miśki, te starsze.

Mi pozostały do przetestowania RHB-10 i RHB-05, ale RHA-10 i RHCD-10 nie zrobiły na mnie oczekiwanego wrażenia.

21 godzin temu, CodeBoy napisał:

Ale będę się rozglądał za tym Rotelem co podałeś model, ten Sony co mam teraz i tak na tą chwilę jest dla mnie Ok

Ogólnie RCD-965BX, RCD-970BX, RCD-975 mogę Ci polecić, RCD-961 zapewne też powinien być dobry (nie słyszałem), bo to niemal to samo, co RCD-1070/1072 (słyszałem), a kosztuje o połowę mniej. Z Sonego polecam CDP-XB930QS, Marantz CD-6000 OSE też mnie miło zaskoczył, ale co tu się dziwić, jak w zasadzie jego bebechy znajdziemy w MBL CDP2 ?

47 minut temu, mol01 napisał:

Ogólnie RCD-965BX, RCD-970BX, RCD-975 mogę Ci polecić, RCD-961 zapewne też powinien być dobry (nie słyszałem), bo to niemal to samo, co RCD-1070/1072 (słyszałem), a kosztuje o połowę mniej. Z Sonego polecam CDP-XB930QS, Marantz CD-6000 OSE też mnie miło zaskoczył, ale co tu się dziwić, jak w zasadzie jego bebechy znajdziemy w MBL CDP2 ?

Dziekuje ? No Sony znalazłem jakaś archiwalną aukcję to już ładny kawałek gotówki, nie wiem czy już nie lepiej wtedy kupić Sony 557 ESD - cena podobna a podobno bije na głowę sprzęt do 10 k zl 

1 godzinę temu, CodeBoy napisał:

Sony 557 ESD - cena podobna a podobno bije na głowę sprzęt do 10 k zl 

Ja swojego sprzedałem za nieco ponad 600zł (https://archiwum.allegro.pl/oferta/sony-cdp-xb930qs-najlepszy-odtwarzacz-z-serii-qs-i1483619122.html), ale teraz to one są coraz droższe, a nie tańsze...

Z tymi ocenami to byłbym ostrożny - TA-F870ES (https://archiwum.allegro.pl/oferta/tego-jeszcze-nie-bylo-sony-ta-f870es-od-1zl-i464247356.html) też był na forach wychwalany pod niebiosa, że "prawdziwy hi-end", a mi się bardziej podobał TA-FB940QS (https://archiwum.allegro.pl/oferta/sony-ta-fb940qs-takich-juz-sie-nie-robi-i3681358043.html). Teraz sobie można porównać ceny kiedyś i dziś - niby inflacja, ale jednak jak patrzysz na złotówki, to różnica jest...

Edytowane przez mol01
13 godzin temu, mol01 napisał:

Ja swojego sprzedałem za nieco ponad 600zł (https://archiwum.allegro.pl/oferta/sony-cdp-xb930qs-najlepszy-odtwarzacz-z-serii-qs-i1483619122.html), ale teraz to one są coraz droższe, a nie tańsze...

Z tymi ocenami to byłbym ostrożny - TA-F870ES (https://archiwum.allegro.pl/oferta/tego-jeszcze-nie-bylo-sony-ta-f870es-od-1zl-i464247356.html) też był na forach wychwalany pod niebiosa, że "prawdziwy hi-end", a mi się bardziej podobał TA-FB940QS (https://archiwum.allegro.pl/oferta/sony-ta-fb940qs-takich-juz-sie-nie-robi-i3681358043.html). Teraz sobie można porównać ceny kiedyś i dziś - niby inflacja, ale jednak jak patrzysz na złotówki, to różnica jest...

Cześć, to opinia akurat z najnowszego numeru Audio Video - nie twierdzę że to jacyś eksperci, ale na pewno trochę sprzętu słuchali. Ogólnie ruszyła tam jakaś seria Vintage i pewnie będą rosły ceny opisanych modeli, tak jak po każdym filmie Reduktora Szumu ?

Niby CDP-557ESD jest na dwóch PCM64P i przyznaję, że jest całkiem ładnie zbudowany - na pewno lepiej niż nowsze wynalazki Sonego, Reduktor i @Bumpalump chyba też je właśnie chwalili (albo coś podobnego), ale weź do tego znajdź teraz laser gdy padnie... Poza tym jest on raczej droższy od zacytowanego przeze mnie QS-a - przytoczyłem go, bo masz tego CDP-XE800, który konstrukcyjnie jest bardzo podobny, ale inny przetwornik i OP-AMPy robią tu diametralną różnicę w brzmieniu.

Edytowane przez mol01
1 godzinę temu, mol01 napisał:

@Bumpalump chyba też je właśnie chwalili

Posiadam go nadal, kilka razy chciałem spróbować czegos innego, lepszego, kilka razy sprzedałem i po kilku tygodniach z powrotem szukalem 557ESD, da sie je kupic za smieszne pieniadze, jednego kupilem za 2tys, pozostale za 1600, 1800, 1900

ale weź do tego znajdź teraz laser gdy padnie

Nie padnie, kazdy ktorego sprzedalem miał sprawnośc głowicy na poziomie 99% i udzieliłem każdemu 2 letniej gwarancji, KSS-190 to najtrwalsza głowica, nawet bardziej trwala od CDM-1

Edytowane przez Bumpalump

Miałem kiedyś CEC-a DX51 MkII i mnie szczerze to nie powalił, więc taki lichy model CD tej marki pewnie będzie słabiutki mimo przetwornika Sanyo stosowanego m.in. przez Jolidę, Musical Fidelity i Sansui (ale głównie w mniej uznanych klockach). Zaś Kenwood DP-880SG ma wielu zwolenników w necie... i jest wiele przepisów na jego tuning.

Edytowane przez mol01
W dniu 18.04.2020 o 20:59, mol01 napisał:

Miałem kiedyś CEC-a DX51 MkII i mnie szczerze to nie powalił, więc taki lichy model CD tej marki pewnie będzie słabiutki mimo przetwornika Sanyo stosowanego m.in. przez Jolidę, Musical Fidelity i Sansui (ale głównie w mniej uznanych klockach). Zaś Kenwood DP-880SG ma wielu zwolenników w necie... i jest wiele przepisów na jego tuning.

dziś naprawiłem CEC 540, no gra poprawnie , ale bez rewelacji. ale konstrukcja prosta do serwisowania to jest fajne. 

Posiadam rc960bx + rb980bx.

Słucham bardzo dużo radia FM. W tej chwili mam Denon TU-800 (podobno bardzo dobry, mi to jak gra, podoba się bardzo).

Jaki polecacie Tuner do zachowania estetyki serii 9xx? Chciał bym zastąpić czymś "godnym" TU-800.

Godzinę temu, Popo87 napisał:

Jaki polecacie Tuner do zachowania estetyki serii 9xx? Chciał bym zastąpić czymś "godnym" TU-800.

Kilka postów wyżej były polecane modele tunerów z serii 9xx...

18 godzin temu, mol01 napisał:

Kilka postów wyżej były polecane modele tunerów z serii 9xx...

Tak wiem i czytałem ? Miałem nadzieję, że ktoś może słyszał też któregoś z nich i TU-800.

Będę szukać i czekać na 990 ? może się uda kupić w PL.

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

4-5 % różnicy jest tak gigantyczne? 

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Cena przy obecnym kursie Euro raczej nie do przełknięcia...

Ty poprzez jakiś post na forum namówiłeś mnie jednak na rt-955.

On wydaje się być super!

Pytanie co do rcd-965bx.

Cena 500 zł od handlarza bez pilota, to raczej nie okazja, prawda?

1 godzinę temu, marek-1969 napisał:

4-5 % różnicy jest tak gigantyczne? 

Nie, ale myślę, że 1200zł za ten tuner to absolutny maks (choć ja bym tyle nie dał...), a tu z wysyłką wyjdzie koło 1500zł, czyli +20%.

50 minut temu, Popo87 napisał:

Cena 500 zł od handlarza bez pilota, to raczej nie okazja, prawda?

Wszystko zależy od stanu - jak igła to stargować z 50 dyszek i brać, ale kto widział igłę od handlarza...

17 minut temu, mol01 napisał:

... z wysyłką wyjdzie koło 1500zł, czyli +20%.

Jak nie 1600.... Czy tyle jest wart tuner FM? Raczej nie. Jakby był to michi to moze bym sie zastanowił.  

A poza tym, odwołuję to co wyżej napisałem o 990 bo jakoś lepiej mi wypada 955 z RDS. 955 z tego co widziałem była najwyższym modelem w 2000 roku.

Czy konstrukcyjnie i odsłuchowo to to samo co 990?

Edytowane przez Popo87
 Godzinę temu, Popo87 napisał:

Czy konstrukcyjnie i odsłuchowo to to samo co 990?

Ogólnie RT-970BX używa niemal takich samych scalaków dekodujących jak RT-990BX i RHT-10, zaś RT-955 niemal takich samych jak... sprzedany przeze mnie Classe CT-10 - różnica polega na ich aplikacji, budowie stopnia wyjściowego i klasie użytych elementów biernych ?

W dniu 23.03.2020 o 22:04, mol01 napisał:

Muzyka elektroniczna też może być wybitnie zrealizowana i zaskakiwać niuansami na dobrej klasy sprzęcie

No, w reszcie ktoś ogarnia. Szacun za ten wpis ;]

Wystarczy wejść do beatport.com i produkcje do wyboru z mojej ulubionej muzy (dużo dobrego, tylko jak się wie czego się szuka) . . .

10 godzin temu, quatross napisał:

No, w reszcie ktoś ogarnia. Szacun za ten wpis ;]

Ostatnie, czego bym się tu spodziewał, to uczestnik SunRise ? Tu sami miłośnicy zarzynanych gitar i zdartych gardeł - zbłądziłeś, oj zbłądziłeś ?

17 godzin temu, wilkizajonc napisał:

Panowie, potrzebuję kogoś sprawdzonego kto zrobi przegląd RA 980bx, najlepiej w Warszawie. Polecacie kogoś?

Ja w tym miejscu mógłbym polecić @cougarsaudio.pl, ale nie wiem, czy wtedy przegląd nie wyniesie Cię więcej niż wartość wzmacniacza :x

Edytowane przez mol01
3 minuty temu, mol01 napisał:

Ja w tym miejscu mógłbym polecić @cougarsaudio.pl, ale nie wiem, czy wtedy przegląd nie wyniesie więcej niż wartość wzmacniacza :x

No właśnie Cougarsaudio biorą tylko urządzenia segmentu hiend, budżetowych nie robią niestety. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.