Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

RCD-930AX kontra RCD-1072 ??

To tak samo jakby porównywać w tej samej kategorii RB-930AX z RB-1080, stawianie takich pytań przez użytkowników jest nieprzemyślane!!.

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Najlepszy klub dlatego, że posiadacze klocków ROTELA są bardzo szczęśliwymi ludźmi, niczego im nie brakuje w brzmień, więc podchodzą do życia z uśmiechem na twarzy ;-)

Jednym mankamentem jest to że z powodu nadmiaru czasu, słuchając swojego sprzętu, błąkają się po bocznicach i zaczepiają ludzi :-) Na przykład ja :-)

RCD-930AX kontra RCD-1072 ??

To tak samo jakby porównywać w tej samej kategorii RB-930AX z RB-1080, stawianie takich pytań przez użytkowników jest nieprzemyślane!!.

Pod warunkiem, że ten wypasiony RCD-1072 nie podłączy się do jakiegoś podłego amplitunera za 200 złotych albo RB-1080 do zdezelowanych Altusów typu Igła, bo wtedy różnicy in plus trudno będzie szukać, nawet jak się ostro do kielona poleje w realu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Jak juz jestesmy przy raczkach: zamiana CD 930-AX na RCD 1072 duzo zmieni czy szkoda zachodu?

To zalezy od reszty toru.

Może nie wnieść zbyt wiele .

Ale 1072 to o wiele lepszy cd.

Jednym mankamentem jest to że z powodu nadmiaru czasu, słuchając swojego sprzętu, błąkają się po bocznicach i zaczepiają ludzi :-) Na przykład ja :-)

Tak, dziwię się, że wytrzymujesz te głupoty i zaślepienie , ogłupienie niektórych użytkowników tego forum.

Ja się już wolę tam nie wypowiadać, bo .. to nie ma sensu..

To jak macierewiczowi wytłumaczyć, że to nie był zamach.

Edytowane przez Croowab

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Troche to takie nieprofesjonalne, wręcz odpustowe dawac w Rotelu RA-05 czy Ra-10 na przednim panelu gniazdo na odtwarzacz przenośny minijack, a gniazdo sluchawek także minijack to juz calkiem jakies nieporozumienie. Z powodu tych 2-ch rzeczy te modele dużo tracą w moich oczach.

Na przykład ja :-)

Ja też :-)

nawet jak się ostro do kielona poleje w realu.

Właśnie to zrobiłem, ale nie ostro. ;-)

Pozdrawiam fanów firmy Rotel.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

To zalezy od reszty toru.

Może nie wnieść zbyt wiele .

Ale 1072 to o wiele lepszy cd.

Aha dzieki to chcialem wiedziec. Reszta toru jest duzo lepsza wiec cos z tego bedzie.

gimza

a możesz napisać coś więcej o reszcie zestawu??

błąkają się po bocznicach i zaczepiają ludzi :-) Na przykład ja :-)

Ja też :-)

A w jakim celu? ankietę jakąś przeprowadzacie czy laski zaczepiacie?;-))

Pod warunkiem, że ten wypasiony RCD-1072 nie podłączy się do jakiegoś podłego amplitunera za 200 złotych albo RB-1080 do zdezelowanych Altusów typu Igła, bo wtedy różnicy in plus trudno będzie szukać, nawet jak się ostro do kielona poleje w realu.

Wiesz, że już nie raz się zastanawiałem jakby taki zestaw RCD-1072, RC-1082, RB-1080 zagrał z Altusami, miałeś okazję posłuchać Altusy z dobrą elektroniką STEREO??

Przypominam sobie, że już gdzieś zadałem takie pytanie i z tego co pamiętam ktoś odpisał, że było całkiem całkiem, ale nie wyobraża sobie Altusy z elektroniką za 10000-15000zł.

Pozdrawiam

Tomasz

miałeś okazję posłuchać Altusy z dobrą elektroniką STEREO??

Przypominam sobie, że już gdzieś zadałem takie pytanie i z tego co pamiętam ktoś odpisał, że było całkiem całkiem, ale nie wyobraża sobie Altusy z elektroniką za 10000-15000zł.

Tak, z Rotelem RA-985BX i była traaaaagedia. To były cały czas te same tekturowe i świszczące Altusy. A Rotel jeszcze w dodatku to podbił. Dla uszu była to masakra i w tym przypadku spełniło się przysłowie, że z gówna bicza nie ukręcisz.

Przekonałeś mnie z tym gównem i biczem;) jednak Altusy nie zagoszczą w moim domu.

Jest parę wersji tej ludowej przypowieści. :-)

Chłopaki dajcie spokój Tonsilowi. To zawsze będzie razem z Bambino i Diorą kojarzyć mi się z pierwszą prywatką, z pierwszą dziewczyną i pierwszym winem pitym z butelki. Czasem oddałbym wszystkie swoje zabawki, żeby wrócić tam na jakiś czas - niestety nie da się.

Edytowane przez jarek1406

gimza

a możesz napisać coś więcej o reszcie zestawu

Mam przedwzmacniacz CA840E+ATOLLA AM200+Sonusy Toy Towery. Tego 930-AX mam od nowosci i szczerze powiedziawszy sentyment do niego ale juz troche nie przystaje. 1072 za niecale 400 EUR sie pojawil i sie wlasnie zastanawiam. Albo 991 bo tak wszyscy chwala.

To różne brzmienia, poza tym jak zwracasz uwagę na budowę, to niestety 1072 odstaje od 991, który moim zdaniem był ostatnim tak świetnie zbudowanym cd tej firmy. Może jeszcze kiedyś rotel coś zmajstruje w tej materii, chociaż wątpię. Choć z drugiej strony, kiedyś stwierdziłem, że nie wypuszczą już następcy wzmaka 1070, a jednak się pojawił (1570).

To różne brzmienia, poza tym jak zwracasz uwagę na budowę, to niestety 1072 odstaje od 991

smykus

A co masz na myśli budowę?

użyto te same napędy ;(

A jesli chodzi o brzmienie, mam RCD-1072 i porównywałem go u siebie z RCD-991 i nie ma oszałamiających różnic

Pozdrawiam

Tomasz

Przetwornik, filtr cyfrowy, gniazda xlr.

Dla mnie, 1072 gra z większym wykopem, dźwięk jest podany bardziej bezpośrednio, za to w 991 rządzi muzykalność. Po przesiadce z 1072 może wydawać się nieco ospały, ale im dłużej słuchamy tym dochodzimy do wniosku, że to 1072 jest "bardziej do przodu", niż 991 "zostaje w tyle".

Cześć

Akurat mam Rotela 1072,który jest wpięty do CA 651 A jako głośniki Triangle Comete EX i mam też Rotela rcd 06, różnica w brzmieniu na korzyść 1072 jest taka, że "gra" większą średnicą, dźwięk bardziej głębszy. W sumie nie wiem czy to korzystne, ale mnie bardziej się podoba, zważywszy , że owe Triangle mają tendencję do eksponowania wysokich.

P.S.Pozdrawiam "Rotelowców) :-))

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Gimza a ja Ci zaproponuję ..

Arcam cd23.

Generalnie ten cd jak dla mnie gra lepiej niz każdy rotel jakeigo miałem.

Mam przedwzmacniacz CA840E+ATOLLA AM200+Sonusy Toy Towery

Sprzęcik godny lepszego CD-eka, z tego znam tylko Cambridge Audio, ale jeśli mam być szczery to odradzam zakup RCD-991 i 1072.

RCD-991 jak i 1072 jeśli chodzi o brzmienie, to na pewno zaprezentują się dużo ciekawiej jak twój obecny CD-ek, ale przygotuj się na ingerencje w napę, to ich słaby punkt, dlatego dla mnie te CD-eki straciły na wartości .

Przetwornik, filtr cyfrowy, gniazda xlr.

Bardziej mi się rozchodziło o napęd , brzmienie RCD-991 jest bardziej analogowe w porównaniu do RCD-1072, to prawda, ale jak napisałem nie ma aż takich kolosalnych różnic.

-------------------------------------------------------

Jakby ktoś wiedział o sprzedaży PIONEERA PD-9700, PD-75, PD-95 w bardzo ładnym stanie to kupie!

pijecie co?

Ja mam wszyty esperal;-)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

A jesli chodzi o brzmienie, mam RCD-1072 i porównywałem go u siebie z RCD-991 i nie ma oszałamiających różnic

Chłopaki spróbujcie posłuchać sobie obok nich płytek z RDV-995. Zdziwienie gwarantowane, a kosztuje kilka razy mniej.

Poproszę parę rymów;-))

Nie bierz tego tak dosłownie :-) ale na Rotelu fajnie chłopaki dają.

http://www.youtube.com/watch?v=8FqL9D2fzOg

Na pewno ktoś poratuje widelcem :)

korkociąg lepszy :)

Zna ktoś z Was urządzenia Vincent'a ?

Edytowane przez Croowab

Zna ktoś z Was urządzenia Vincent'a ?

Ja mam kabelki;)

Vincent Power Cable

ale tobie pewnie nie oto chodzi??

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.