Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko nie zawsze takie tańsze kolumny z wysoką skutecznością dobrze i równo grają, USHERY nie znam, ale widać po wykresach i po wyglądzie że firma stara się robić klony na wzór Scan Speak, a Scan Speaki zna i wiem że fajnie "grają" tylko i aż tylko potrzebują dużo prądu!! aby pokazały na co je stać, niestety co mogę napisać to Rotelowskie wzmacniacze o mocy 30W czy nawet 120W nie potrafią wysterować tych głośników a co więcej dostają wielkiej zadyszki z głośnikami Scan Speak

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Spoko Tomi słuchałem ProAc na scan speak. I powiem jedno to co potrafią zrobić to na pewno nie zagrają bardzo dobrze z Rotelami nowej generacji. Co powiesz na to iż zwykły mały rotelek RA 930AX czy RA 820AX potrafił wysterować tak bardzo niby trudne do steru kolumny z serii Dynaudio Adience ? I tu się mylisz My Friend. Dla mnie głośniki oparte na scan speak przy Rotelu wyolbrzymiają niedoskonałości płyt. Właśnie tak!!! Podejrzewam, że nikt tutaj (w tym klubie) nie słuchał najbardziej kultowych serii modeli rotela jakimi są RA 870, który pozbawiony jest wszelkich dolegliwości z serii 9xx i gra łagodnie, a jednakże z pazurem i wielką dynamiką, jak także 840BX 4 z 50 wat na pokładzie, który jest innym pazurem, ale potrafi wysterować najbardziej wymagające kolumny. Dla wszystkich tych, co nie są osłuchani z rotelami, a mały ich budżet nie pozwala na wyższe ciągi, powiem krótko. Każdy Rotel gra sucho. Ale nie brak w nim tej magii, którą ja usłyszałem po raz pierwszy właśnie na 840 BX4. Ważne jest źródło, które nada im plastyczności, a zarazem nie zabierze charakteru, czyli dynamiki wykopu i pierdolnięcia. Rotel nie zagra sucho jeśli uplastyczni mu się kształt w postaci źródła. Kiedy posiadałem 840 bx4 każda z kolumn była do zdobycia, przez tego drapieżcę. Wszelkie party imprezy... bazowaliśmy na tym właśnie małym grzejącym jak piekarnik rotelku. To żadna aluzja do Ciebie ale... ja jednak jestem za serią 8xxx. RA 840 BX wysteruje wszystkie kolumny tego jestem pewien. Każdy z was posiada jakiś model Rotela prawda? Jest nim zafascynowany(choć nie wszyscy) ale czy jest obyty w różnych modelach starej generacji? I czy wie co one potrafiły? Jeszcze, żaden z model Rotela nie potrafił mnie zaskoczyć. Tylko jeden model, który grał niesamowitą gęstą barwą 1070 ale jego sybilanty na górze pozbawiły mnie przyjemności słuchania. Czy ktoś kto wyskakuje po kilka razy z RA 980 BX(apotem wraca) i opowiada, że jest to niesamowity wzmacniacz ma rację? Powiem mu Nie!!! To nigdy nie była najlepsza integra w historii Rotela. Pewnie dlatego nie podoba się takiemu taki kształt grania. Bo Rotel potrafi wk***ić, a jednocześnie zakochać się w nim. I takiemu komuś powiem w prost: Fuck Off. Kto raz poczuł piękno tego dźwięku już na zawsze będzie napiętnowany. Powiedziałbym raczej ukrzyżowany słuchając proroctwa przez siedem długich lat.

Mam pytanie do klubowiczów dotyczące Rotela ra-10. Jak oceniacie ten piecyk? Czy może ktoś łączył tego Rotela z podłogowymi kolumnami Heco - np. Celan, Metas lub Music Style.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Do RA 10 lepiej wystartować z kolumnami Acoustic Energy. Ten Rotel z "nowej generacji" ma 40 wat na kanał. Ale moim zdaniem nie są to już te możliwości, które osiągała firma w swoim kwiecie z serii 8xx i 9xx. Podejrzewam, że z wysterowaniem podłogówek będzie kłopot. Miałem RA-11 i wiem co to za wzmacniacze. Swoje zdanie mam. Powiedz kolego na jakim metrażu będzie to grało i jakiej muzy słuchasz.

Czy może ktoś łączył tego Rotela z podłogowymi kolumnami Heco - np. Celan, Metas lub Music Style.

Te celan mają neizłą efektywność.Rotelek RA 10 powinien sobie poradzić.

Ale nie spodziewaj się cudów, odsłuchaj najlepiej u siebie za kaucją.

Niestety z metrażem słabiutko bo tylko 12 metrów. Muzyka - rock/metal. Ktoś mi wspominał mi, że ra-10 gra jeszcze po "staremu" ale nie miałem okazji sprawdzać. W alternatywnie myślę też o wzmacniaczach bc acoustique, atoll lub creek.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Niestety z metrażem słabiutko bo tylko 12 metrów. Muzyka - rock/metal. Ktoś mi wspominał mi, że ra-10 gra jeszcze po "staremu" ale nie miałem okazji sprawdzać

Rotel RA 10 niestety nie gra po staremu. To nowa linia eksperymentalnego wynalazku. W metalu nie do przyjęcia. Wycofana góra i zmatowiony środek. Basu jak na lekarstwo. Chyba , że lubisz ocieplony środek bez blach perkusyjnych:) Sprzedaj go czym prędzej . Poluj na RA 870. Lub dzielonkę RB 870BX+RC850BX, lub RC 870BX. Ale w 12M2 jeśliś nie zaznajomym z rotelem wybieraj jak najbardziej integrę łatwą teraz do zdobycia RA 820 AX. Jeśli więcej mocy to 870. A o pytania typu Atoll czy Creek pytaj w innych klubach.

Rotela ra-10 jeszcze nie mam, ale planowałem zakup. Skoro jest tak jak piszesz to chyba faktycznie szkoda czasu i pieniędzy. Mam w domu jeszcze stary wzmacniacz Dual 5650, który był podobno klonem rotela 840, ale wymaga gruntownego przeglądu. Rotel zawsze gdzieś dobrze mi się kojarzył i chciałbym go posłuchać. Może faktycznie upoluje 820 bo w takich pieniądzach można ryzykować.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Nie kupuj nic z serii 0, serii 12, ani z serii 10 do metalu. Tak powiedziałem jeśli nie wierzysz to sobie kup. I wtedy opowiesz historię jaki to Rotel jest beznadziejny. Seria 0 ma poluzowany bas, seria 12 jest beznadziejna jeśli chodzi o metal. Seria 10 mogła by ci się spodobać, jeśli lubisz syczenie węża.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

No więc mam RC-850 + RB-870 BX i tak jak wspomniałem już kiedyś gra to tak jak chciałem. A jednak seria 8xx ... Co tu dłużej gadać barwa przepiękna nawet na tych kolumnach za 500 zeta. Góra nie sybiluje nie ma takiej możliwości. Bas jest głęboki i krótki tak jak to u Rotela.

średnica nasycona wokale brzmią przepięknie. Struny gitarowe szarpią powietrze, a werbel i stopa chodzi jak trza... jak to mówi Szymek. Coś pięknego. Nie obawiam się włączyć żadnej płyty, wszystko gra elegancko na medal. Za nic nie rozstanę się z tym sprzętem. Ktoś napisał na forum iż gra to jak papier sucho. Nie prawda. Coś pięknego.

Tu potrzebna jest mądrość Tomka. Z jakim playerem by to złączyć, mówię o Pioneer, jaki konkretny model proponujesz? Mam w tej chwili Denon DVD 3000 fajny player ale trochę miękki. Słyszałem, że z pioneerem gra bardzo fajnie. Jaki model proponujesz Tomciu?

PS.

Gdyby nie Tomasz to bym tego sprzętu nie miał.

Aha jeszcze jedna rzecz. Przepinałem kable połączeniowe typu interkonekt. Monitor thassos za ponad 300 zł. Między Prolinkiem a tymi kablami nie było żadnej różnicy. Nawet najmniejszej. To dla wiedomości Szymka:)

Dziękuje,

a jeśli chodzi o odtwarzacze Pioneera to osobiście polecam zacząć przygodę od modeli PD-9700, PD-S901 i wzwyż, dopiero od tych modeli zaczyna się przepiękne analogowe brzmienie w którym można się zakochać na..... oraz słuchać muzyki przez długie godziny.

Odtwarzacze pionka z tamtej epoki słyną z bezawaryjności napędu co potwierdzam o ile sprzęcik jest zadbany od samego początku, obecnie ciężko już takie egzemplarz dostać, ale jak się trafi to polecam.!!! dla przykładu miałem nówkę sztukę RCD-1072 soczewka odmówiła posłuszeństwa i klękła po roku, a płyty ma same oryginały, o brzmieniu w porównaniu do wymienionych Pioneer-ów nie będę pisał, nie wypada chociażby dla szacunku klubu ;)

Edytowane przez tomaszE

Pozdrawiam

Tomasz

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Dzięki Tomi. Będę polował. Jeny przesłuchałem już dziesiątki płyt, koniec końcem musiałem przerwać przez zbyt późną godzinę. Na 12 M2 na godzinie 10 szklanka mi zjeżdżała ze stołu. Jak piękna jest ta nasycona średnica. A Bob Marley? Eric Clapton? Jimi Hendrix? Slayera to już nie wspomnę, bo po Tormentor odjechałem ;)

Tak Ladies and Gentelmen seria 8xx. Nie myliłem się.

aqs zapytał mnie się kiedyś, jak to gra? A nie miałem wtedy preampa. Powiem Tobie jak to gra. Sprzedaj krella :)

http://allegro.pl/rotel-michi-rha-10-rha10-piekny-stan-i5833996310.html

oj - rozmarzył się koleś z ceną.....:)

gdzie te czasy (4-6 lat wstecz) kiedy rhb-10 w perfekt stanie kupywali ludzie za poniżej 3 tys, a ten przedwzmacniacz z linku za połowe tej ceny.... :(

?

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

No ja już widziałem go wcześniej. Nie ma chętnych, zbyt drogo Szymek. Ale też zależy dla kogo. Niektórzy się nie pierniczą z kasą.

A czy ktoś może mi powiedzieć jaki wpływ ma preamp na końcówkę mocy? Dla przykładu podam iż np. chciałbym zamienić RC 850 na RC 972? No ale to już będą pomieszane serie:(

Jak się pojawi gdzieś na aukcji to go kupię zobaczymy. Najwyżej się sprzeda.

Koledzy od jakiegoś czasu marzy mi się druga końcówka 870BX, tak aby każda kolumna podpięta była pod swoją końcówkę. Czy to w ogóle ma sens? Czy różnica w dźwięku będzie odczuwalna. Na tą chwilę preamp rozkręcam maks na 1/3. Czy do moich kolumn usher cp730 ma to sens? Nie ukrywam, że sam fakt posiadania i efektu wizualnego już mi się podoba:)

Teraz zauważyłem ten wpis. Na jakim metrażu słuchasz? 1/3 gały?

Ja od dzisiaj rąbałem na godzinie 11 i przyszła do mnie babka z dołu, czy nie mógłbym przyciszyć bo ma małe dziecko. Oczywiście musiałem przykręcić, choć wcale nie musiałem tego robić. Ale wiecie ja także nie lubię jak ktoś mi wyje wiertarkami w bloku:)

Kupcie kolumny o skuteczności 89-91 db i nikt nie będzie narzekał na braki. 100w u rotela Rb 870 BX każda taka kolumna rozwinie skrzydła :)

Moc przeklada sie na wygenerowanie odpowiedniej ilosci decybeli, a druga sprawa to jeszcze wydajnosc pradowa

na około 20m słucham. 1/3 gały to taki już prawie maks, sąsiedzi się już przyzwyczaili:) więcej jak dam to już nieprzyjemnie się robi.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Tak sobie tylko pozwolilem odpisac bo sporo osob mysli ze jak sa wysokoskuteczne kolumny i sluchamy cicho to moze byc slaby wzmacniacz, a tak naprawde im mocniejszy tym wieksza frajda ze sluchania nawet cicho :)

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Wreszcie mogę posłuchać prawdziwy Black Metal. Dzielonka sobie nieźle z tym radzi. Płyty są kiepskiej jakości ( tak nagrane ), igła gramofonowa oddaje to w inny sposób, powiedział bym bardziej przejrzysty . Słuchając takich kapel jak... Może zacząć od początku ? Skąd nazwa czarny metal? Wiadomo iż początki metalu sięgają czarnoskórych muzyków. Wszystko zaczęło się kręcić w latach 50-tych przez czarnoskórych liderów gitary, Którzy grali bluesa, a może i wcześniej. The Beatles, Rolling Stones czy Animals, jako pierwsi z zespołów wskoczyli na rynek rock and rolla... Nie prawda przed tym był jeszcze Elvis ze swoim niesamowitym głosem. A potem jeszcze The Doors i Jimi HenriX, Którzy zrobili rewolucję ze swoimi psychodelicznymi nagraniami. Prawdziwy Black Metal zrodził się i zabrzmiał na płycie... i tu się nie zgodzę z jakąś wikipedią!!!. Płycie zespołu Venom pod nazwą właśnie Black Metal. Prawdą jest to iż na prawdę to był czarny metal, ale dopiero przy płycie Possessed. Album, który przyprawia mnie teraz o gęsią skórę. Igła trzeszczy ale jaki wykop na Rotelu. Wcześniej nie mogłem tego słuchać bo sybilanty szorowały mój mózg. Zespoły zapomniane takie jak, niemiecka kapela, która nagrała tyko jedną płytę Exorcist- Nightmare Theatre, zespoły Possessed ze swoim wybitnym albumem Beyond the Gates i niemożliwa dla mnie kapela z Diamondem na czele Mercyful Fate Płyta pierwsza z utworem Satans Fall. Słuchając jeszcze Celtic Frost - To Mega Therion przypominają mi się stare czasy, gdzie Black Metal rządził a my gówniarze mieliśmy swoje prawa. Czarny Metal to Venom i Mercyful Fate-pierwsze dwie płyty, a także Celtic Frost, nie wspominając już o zespole Bathory-pierwsze dwie płyty. Kiedy po raz pierwszy usłyszałem Metalikę z płytą Ride to Lightning to taki trash metal odbierał mi słowa. Potem nastąpiła era czarnego metalu. I tu Venom pokazał czym jest czarny metal. Troje ludzi nasączyli brzmienie niczym... Odebrali mi wtedy głos.

Moc przeklada sie na wygenerowanie odpowiedniej ilosci decybeli, a druga sprawa to jeszcze wydajnosc pradowa

Mój maluch AMC ma ze 30A, na 10 godzinie robi miazgę ;-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Jaki to dokładnie model AMC i z jakimi kolumnami gra?

odpowiedziałem na priv, co by nie zanieczyszczać rotelowego klubu :-)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Mercyful Fate Płyta pierwsza z utworem Satans Fall.

chodzi pewno o ten album mercyful fate...?

-oho - po przesłuchaniu - mówie - tak- bardzo fajny!

tylko deczko brakuje tam jakiegoś dobrego , bardziej melodyjnego wokalu, - jak np. tu u "dżudas prajsta":

jest tylko jakiś taki hmmm...? piskliwy?....

ale reszta fakt bardzo dobre....

?

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Tak właśnie o tę płytę dokładnie mi chodziło. Zauważ jak są akcentowane gitarami partie wokalu Diamonda. ( Judas Priest jakoś nigdy nie przypadł mi do gustu. ) Mercyful Fate z pierwszą płytą tak na prawdę nie można nazwać Black Metal. Ale jest tam coś szatańskiego, coś co wprowadza człowieka w trans. Posłuchaj perkusisty jak garbuje skóry bębnów. I szalone gitary solówki Hanka Shermanna. Szkoda, że już go nie było na płycie Diamonda Fatal Portrait. Nie wiem jak określić muzykę Diamonda. Na płycie Melissa śpiewa chyba trzema głosami. Jeśli chodzi o melodyjność drogi Szymku to na black metalowych kapelach tego nie znajdziesz. Ale posłuchaj sobie całej pierwszej płyty King Diamond- Fatal Portrait. Tu przykład:

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Czy możemy trzymać się tematu (niekoniecznie kurczowo)? Kompletnie nie interesuje mnie black metal, interesuje natomiast sprzęt firmy Rotel.

Jasne, że możemy trzymać się tematu. Jaki sprzęt Ciebie interesuje Panie rs4?

Chciałbym nadmienić, iż z Szymkiem wymieniamy sobie potencjalną muzykę, która tylko i wyłącznie brzmi na Rotelach:)

Szymek, a próbowałeś kiedyś Metal Church z płytą The Dark? Może Ci podejdzie:)

Metal brzmi nie tylko na Rotelach, szczególnie Black...

Naim: transport cd -> DC1 -> NDAC/TP XPS -> Hi-Line -> NAC 282/TP DTCap/NAP 250-2 -> NAC A5 -> Lipinski L-707/Target Audio MR70B

To spytam merytorycznie: kto może polecić wzmacniacz grający na poziomie Rotela 990. Jedyne kryterium, to brak Krissa 73 na forum klubu miłośników tego sprzętu... :-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.