Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  740 członków

Rotel Klub
IGNORED

Klub miłośników Rotela

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Ach, pomażyć...

No możesz marzyć dalej albo...

http://allegro.pl/rotel-rc-5000-1215-i5939533966.html

Kupić :) i czekać na RB :-)

Piękny stan.

Ech Tomi ja także bym sobie przy tym z chęcią pogmyrał :-)

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Przy spokojniejszej muzyce Sarah Brightman czy Agnetha Fältskog jeszcze to tak bardzo nie przeszkadza, to przy Heavy Metalu jest po prostu miazga.

Póki mogę to pomogę. Żadne focale zbyt jaśnieją na górze. Dynaudio nie polecam. Do jakiej muzyki kolego? Do Heavy Metal? Tak jeśli będziesz słuchał Dynki na godzinie 11-stej. Piszę to ostatni raz, związany z muzyką heavy metal. Rotel wbrew wszystkiemu co o nim piszą, mimo jego kontroli basu i ostrości, mimo jego szorstkiemu brzmieniu i twardym uderzeniu nie nadaje się do metalu. Odsłuchiwałem prawie wszystkie serie tej marki. I ostrość im nie pomaga. Kolumny? Rotel potrzebuje uderzenia i pierdolnięcia. RA 1070 ma to pierdolnięcie. Ale niestety jest zbyt wymagający co do kolumn. Z resztą jak każdy Rotel. Żaden nie zagra z żadnymi kolumnami ciepło. A Heavy Metal potrzebuje czasami (nie czasami a le zawsze) jakiegoś wsparcia w postaci plastycznego wsparcia zwłaszcza na średnicy. Najlepsze uderzenie było jak pamiętam z RA 931 + Acoustic Energy. Tak samo stare wersje Rotela z serii 8xxx zgrywały się z tymi kolumnami, ale bez oznaczenia BX. Rotel na pewno odtworzy muzykę Heavy Metal czy Black Metal ale na kolumnach o ciemnym brzmieniu. Ale te kolumny nie będą na pewno dynamiczne. Chyba, że ktoś chce rozjaśniony dźwięk. Niech spojrzy na tannoy-e z nowej wersji. Większość z tego klubu bazuje na kolumnach typu DIY. Czyli zrób to sam. Niech wypowiedzą się oni. Co zestawić z Rotelem w muzyce metalowej? Słucham.

Ja posiadam kolumny diy i jeśli chodzi o ostrość dźwięku to mam kolumny z głośnikami:

http://www.morelhifi.com/product/et-338-104/

a one jakoś specjalnie za ostre nie uchodzą , bałem sie ,że zagra to słabymi tonami ostrymi a okazuje się ,że jest jak najbardziej okej!..... wysokie tony są ostre kiedy trza i miękkie i delikatne kiedy trza - także coś w tym co mówi Kriss73 jest ....

także ogólnie rotel do heavy metalu musi mieć nie za ostro grający głośnik wysokotonowy.

Edytowane przez bokser7778

Rotel wbrew wszystkiemu co o nim piszą, mimo jego kontroli basu i ostrości, mimo jego szorstkiemu brzmieniu i twardym uderzeniu nie nadaje się do metalu.

???

Nie słuchałeś każdego Rotela, więc może bez tak kategorycznych opinii ;-))

także ogólnie rotel do heavy metalu musi mieć nie za ostro grający głośnik wysokotonowy.

Np. w Dynaudio Excite X16....polecam (z lekko eksponowaną średnicą).

Edytowane przez klecha

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

a one jakoś specjalnie za ostre nie uchodzą , bałem sie ,że zagra to słabymi tonami ostrymi a okazuje się ,że jest jak najbardziej okej!..... wysokie tony są ostre kiedy trza i miękkie i delikatne kiedy trza - także coś w tym co mówi Kriss73 jest ....

Z tego co czytałem lub dowiadywałem się o końcówce mocy, którą posiadasz nie ma problemu z ostrością. Ale posłuchaj inne Rotele bo nie każdego na to stać:)

???

Nie słuchałeś każdego Rotela, więc może bez tak kategorycznych opinii ;-))

Każdego z serii. Ostatnio trafiła mi się do odsłuchu dzielonka RB 1552+ RC 1550. Jasna w przekazie. Nie dla mnie. Gdybym był o 10 lat młodszy na pewno zakochał bym się. Czy Ty nie rozumiesz czego szukam???

Boxer powiedz w końcu kim jesteś. Albo zmień w swoim profilu Na MAN. Bo nie wiem z kim mam do czynienia. Więc teraz wiecie(a to do potomnych) że trzeba mieć własną konstrukcję kolumn. Ja niestety odchodzę już od Rotela. Męczy mnie ten przekaz. Ale będę tęsknił za nim na prawdę. W rotelu idzie się na kompromis albo twrde granie z kolumnami Paradigm lub Acoustic Energy albo muza w stylu Chario.

odchodzisz od rotela...? - w stronę jakiej marki teraz się kierujesz? - o ile moge spytać tak z ciekawośći?

ale znowu weźmiesz jakiś wzmacniacz ciepło grający np jakąś lampe , sansui albo coś podobnego i możesz narzekać na "zamulanie dźwięku".... - choć i tak najwięcej do "gadania" mają głośniki i nic tego nie zmieni

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Bumpalum nie uwłaczaj mi. Jestem chyba właściwym facetem na właściwym koniu. Nie odsłuchałeś tylu wzmaków sony co ja Roteli. Jeśli piszę czas na zmianę to czas.

odchodzisz od rotela...? - w stronę jakiej marki teraz się kierujesz? - o ile moge spytać tak z ciekawośći?

Bokser nie Sansui. Ale Yaqin oparte na lampach KT 88. Kieruję się dynamiką w metalu i tylko wyłącznie dynamiką, ale również precyzją i konturowym basem.

Szkoda rotela nikt nigdy nie miał styczności z tymi niskobudżetowymi wzmakami, które grają przepięknie. Ale mnie interesuje teraz nasycona barwa dźwięku, gęsta i ciężka.

Mroczna jak stare cmentarze.

Psłuchaj na Rotelu Canldemass pierwszą płytę a zobaczysz, że nie da się jej słuchać.

Ale Yaqin oparte na lampach KT 88. Kieruję się dynamiką w metalu i tylko wyłącznie dynamiką, ale również precyzją i konturowym basem.

Wypróbuj Cayina, chłopaki z klubu Studio16Hz bardzo chwalą. Dystrybutorem jest Grzesiek Rogala z S16Hz, przemiły facet i z wypożyczeniem nie będziesz miał problemu.

Mam nadzieję, że się robin102 nie obrazi:

post-48501-0-33907500-1457705779_thumb.jpg

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Przedstaw się

Jak brzmi ta płyta Ironów na Rotelu bokser? Bo dla mnie najlepszą jest Piece of Mind

Zapodałem dzisiaj na anologu Pink Floyd. The Dark Side... i Marillion. Nie ma ciepełka ale za to biczowanie jest.

Panowie, kolumienki Acoustic Energy Neo 4, obecnie zasila je bezplciowe onkjo tx-8050.

Chcialbym przeniesc sie na dobra strone wiary i kupic wzmacniacz rotela + strumieniowiec pioneer n50.

Do takich kolumienek co byscie poradzili:

- rotel ra-01 (30w w sinusie, nei wiem czy kolumny nie beda wymagaly wiekszego wykopu)

- rotel ra-971 (wersja bez bx ma gorsze kondensatory w torze zasilania, (tak wyczytalem))

- rotel ra-970BX

- rotel ra-921 (mozna tanio kupic)

Po zakupie jakiegos starego rocznika mysle wymienic kondensatory na nowe/dobrej jakości.

..aaa i muzyki slucham przeroznej procz metalu. Pomieszczenie ciezkie do opanowania okolo 30m2, dziura w suficie, otwarte przestrzenie...

Edytowane przez roman_tyk
Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Panowie, kolumienki Acoustic Energy Neo 4, obecnie zasila je bezplciowe onkjo tx-8050.

Kiedyś kolega Rydz napisał, że w linii AE nic praktycznie się nie zmieniło. Ja miałem dwa monitory swego czasu podpięte do Rotela RA-931i RA-820AX i brzmiało to na prawdę super. Możesz od razu odrzucić RA 971, bo ten wzmacniacz na pewno z tymi kolumnami się nie zgra tak jaki i 970. Seria 0 to bardzo dobra linia, jeśli chodzi o stereo i przestrzeń. Natomiast jeśli nie słuchasz metalu to był by chyba najlepszy wybór. Wzmacniacz jest lekko ocieplony, ja akurat miałem RA-04, gra z lekko poluzowanym basem ale trzyma wszystko w ryzach. Nie sprawdzałem go na AE i nie wiem czy się z nimi zgra. Ale 30M2 to naprawdę duża powierzchnia a i kolumny są też nie małe. Więc RA 921 też możesz odpuścić, bo te 25w na pewno ich nie napędzi. Jeśli chodzi o serię 0 to na prawdę polecam, ale do twoich kolumn to raczej RA-04 albo 06. Na Ra-04 pamiętam zajebiście grał Reggae Bob Marley czy nasz polski DAAB. Z muzyki Blusowej nasz Dżem też wypadał na prawdę fajowo :-)

Roznica jest taka ze ra-04 ma 40w/ch a ra-06 40w/ch.

Wiem ze rotel nie zawyza mocy i faktycznie min tyle jest i bez przesteru ogarnia szalencow ktorzy kreca gala volume do oporow, jednak wezcie pod uwage ze kolumny mam kolumbryny..(http://www.stylesound.com/acoustic-energy/neo-4-v2)

moze jeszcze sprobuje dorwac staruszka:

ROTEL RA 870 BX

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Roznica jest taka ze ra-04 ma 40w/ch a ra-06 40w/ch.

A różnica kolego jest taka, że akurat na RA-06 przypada 70watt na 8Ohma.

Ach to już faktycznie zauważyłeś romantyku. Seria 0 jest bezpieczna.

moze jeszcze sprobuje dorwac staruszka:

ROTEL RA 870 BX

Nie. Na pewno nie BX. Jak staruszek to jedynie 870 bez BX. I 100% pewność, że z AE się zgra.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Nikt ci tego nie napisze czym różni i się BX bez BX :) Ale dla dobra sprawy mam pojęcie akuratnio. BX różńi się tym bez BX, że gra łagodniej. A co do kondensatorów nie znam sie i niech najlepiej wypoeie się Tomi albo Bumpalump.

Seria 8xx nie zgra się z AE oprócz wzmaków, które wymieniłem Próbuj dostać 870-kę bez BX a ładnym stanie. Powodzenia :) Z AE będzie na prawdę bombowo.

Gość Kriss 73

(Konto usunięte)

Jasne Tomi, że dwie różne konstrukcje ale też dwa sposoby grania. Każdy rotel z końcówką BX gra ostrzej i do AE nie będzie się nadawał. Ale są też emalia takie jak np RA 930 AX oznaczenie tego wzmacniacza jest neutralne bowiem gra na prawdę ostro.

Och wszyscy święci chciałem napisać anomalia ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.