Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  228 członków

Primare Klub
IGNORED

Klub zwolenników PRIMARE

Rekomendowane odpowiedzi

Raczej dużo zależy od spasowania odpowiednich elementów. Nie zawsze wyładowanie najwyższej klasy podzespołów równa się najlepszy dźwięk. Poza tym dużo mają tu do powiedzenia osobiste preferencje.

Cena to rzecz względna, szczególnie w audio. Niestety często płacimy raczej za subiektywne odczucia.

Właśnie mam takie same spostrzeżenia ale czy taka końcówka mocy a32 vs integracja a30 to będzie przesiadka z amplitunera za dobre stereo czy raczej poprawa delikatna ,nie warta dopłaty 7tyś czyli potrojenie kwoty za integrę a i tak zostanie sprawa pre które to zwiększy nakłady o kolejne 3tyś.

Właśnie mam takie same spostrzeżenia ale czy taka końcówka mocy a32 vs integracja a30 to będzie przesiadka z amplitunera za dobre stereo czy raczej poprawa delikatna ,nie warta dopłaty 7tyś czyli potrojenie kwoty za integrę a i tak zostanie sprawa pre które to zwiększy nakłady o kolejne 3tyś.

Masz na myśli i30 a nie a30 chyba? A30 to końcówka mocy. I30 to integra.

Jeżeli masz na myśli przesiadkę z I30 na A32 to różnica będzie duża, jeżeli reszta toru może to pokazać i o ile potrzebujesz tak dużej mocy jaką daje A32.

Ja miałem u siebie I30 po czym przesiadłem się na PRE30 + A33 i różnica była duża. Dla kogoś mogą to być niuanse a dla innego przepaść. Dla mnie była to duża różnica a A32 jest podobno jeszcze lepszą konstrukcją (inna niż inne końcówki mocy od Primare).

Czy warte 7k to za leży ile dla Ciebie jest warte 7k. Jak to jest dla Ciebie jakaś znacząca część Twojego domowego budżetu to prawie na pewno nie warto ale wtedy lepiej też nie bawić się w audio na tym poziomie.

Pozdrawiam

Edytowane przez sebna

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

czy wymieniał ktoś z Was kondensatory w końcówce mocy ? ewentualnie na jakiej firmy ( parametry chce zostawić fabryczne) może coś ktoś podpowie , - mój konkretny model to A 30.2

― Oscar Wilde

A30 i A30.1 to integry.

LOL faktycznie. Zawsze myślałem, że wszystkie A to końcówki mocy a I to Integry. Sorry za pomyłkę. Nie mniej jednak moja porada pozostaje bez zmiany ;)

Edytowane przez sebna

― Oscar Wilde

Masz na myśli i30 a nie a30 chyba? A30 to końcówka mocy. I30 to integra.

Jeżeli masz na myśli przesiadkę z I30 na A32 to różnica będzie duża, jeżeli reszta toru może to pokazać i o ile potrzebujesz tak dużej mocy jaką daje A32.

Ja miałem u siebie I30 po czym przesiadłem się na PRE30 + A33 i różnica była duża. Dla kogoś mogą to być niuanse a dla innego przepaść. Dla mnie była to duża różnica a A32 jest podobno jeszcze lepszą konstrukcją (inna niż inne końcówki mocy od Primare).

Czy warte 7k to za leży ile dla Ciebie jest warte 7k. Jak to jest dla Ciebie jakaś znacząca część Twojego domowego budżetu to prawie na pewno nie warto ale wtedy lepiej też nie bawić się w audio na tym poziomie.

Pozdrawiam

Piszesz, że po przesiadce z I30 na pre+ amp różnica była duża. Mógłbys rozwinąć. Mam bardzo dobre kolumny(Dali Grand) i chciałbym wykrzesać z nich max. Marzy mi się obecnie pre + amp ale nie wiem czy warto. A taki Pre30 + a33 to jaka cena?

Z całym szacunkiem do Dali Grand. Posłuchaj czegoś z polskich konstrukcji. Wolałbym chyba dołożyć te parę tysięcy do kolumn. W cenie 7-10tys udało by się wyrwać coś na topowych SS itp.

?👈

Z całym szacunkiem do Dali Grand. Posłuchaj czegoś z polskich konstrukcji. Wolałbym chyba dołożyć te parę tysięcy do kolumn. W cenie 7-10tys udało by się wyrwać coś na topowych SS itp.

z całym szacunkiem do polskich kolumn posłuchaj Dali Grand to zrozumiesz jak wiele do tej pory cię ominęło. :)

Słuchałem wiele kolumn ale żadne nie zbliżyły się Grandów. Możemy rozmawiać o wzmacniaczach, kolumny zostają u mnie na zawsze. Zbyt wiele rozczarowań już doświadczyłem.

Jak porównanywales do innych komercyjnych to nie wątpię.

rafał z tego co piszesz można wnioskować tylko jedno. Nigdy nie słuchałeś grandów. Zadzwoń do studio 16hz, tam właściciel powie ci jak dobre są jego produkty ale jak zapytasz o grandy to z pewnością opowie o tych kolumnach w samych superlatywach. Grandy to high end pełną parą. Dodatkowo fizyki nie oszukasz. Bas aby brzmiał jak na żywo musi mieć odpowiedniej wielkości głośnik i kubaturę.

Edytowane przez adams84

Piszesz, że po przesiadce z I30 na pre+ amp różnica była duża. Mógłbys rozwinąć. Mam bardzo dobre kolumny(Dali Grand) i chciałbym wykrzesać z nich max. Marzy mi się obecnie pre + amp ale nie wiem czy warto. A taki Pre30 + a33 to jaka cena?

Co do ceny to nie sprzedaje.

Co do skoku jakościowego to po prostu bardziej wyrafinowany dźwięk. Lepiej kontrolowany i niżej schodzący bas, bardziej analogowa średnica, góra bez podostrzeń, lepsza przestrzeń. Dźwięk lepszy o kilka ząbków przy zachowaniu tego samego charakteru. Całościowe polepszenie ale co najbardziej uderza to zwiększenie płynności, analogowości przekazu przez usunięcie różnych niedoskonałości integry.

Z tym, że cały mój tor jest w pełni zbalansowany. Nie porównywałem po SE ale powinno być podobnie. Oczywiście Primare najlepiej gra po XLRach (przynajmniej seria 3x) i to ze sporą przewagą w porównaniu do RCA.

Pozdrawiam

Edytowane przez sebna

― Oscar Wilde

Co do ceny to nie sprzedaje.

Co do skoku jakościowego to po prostu bardziej wyrafinowany dźwięk. Lepiej kontrolowany i niżej schodzący bas, bardziej analogowa średnica, góra bez podostrzeń, lepsza przestrzeń. Dźwięk lepszy o kilka ząbków przy zachowaniu tego samego charakteru. Całościowe polepszenie ale co najbardziej uderza to zwiększenie płynności, analogowości przekazu przez usunięcie różnych niedoskonałości integry.

Z tym, że cały mój tor jest w pełni zbalansowany. Nie porównywałem po SE ale powinno być podobnie. Oczywiście Primare najlepiej gra po XLRach (przynajmniej seria 3x) i to ze sporą przewagą w porównaniu do RCA.

Pozdrawiam

u mnie po połączeniu a30 z dac teac ud501 po xlr pojawiła się wspaniała holografia. Jeżeli może być w tej kwestii jeszcze lepiej to przekonałeś mnie. Zapoluję na pre30 + a30.2 lub a33/a31. A tak na marginesie to z jakimi kosztami trzeba się liczyć? 6-7tyś ?

Może wypozycz sobie i32, to niby też integra jak A30 i kontynuacja i30, ale jest w klasie D, więc może brzmieć w ogóle inaczej niż wcześniejsze. Sam bym chętnie porównał.

?👈

Może wypozycz sobie i32, to niby też integra jak A30 i kontynuacja i30, ale jest w klasie D, więc może brzmieć w ogóle inaczej niż wcześniejsze. Sam bym chętnie porównał.

ja też chętnie bym porównał primare w d klasie do ab. Miałem I22 i a30 to dużo lepszy dźwięk. Ty pisałeś że i32 to dużo lepszy sprzęt od i22. Ciekawe byłoby porównanie.

U mnie przez pewien czas grał A34 z TEAC NT503. Też udane połączenie

a co ci nie pasowało i na co zmieniłeś

a co ci nie pasowało i na co zmieniłeś

Czy coś mi nie pasowało w tym graniu? Nie. W tym połączeniu zarówno bas jak i góra były (jak dla mnie) rewelacyjne. Średnica trochę wystudzona ale dużo się w niej działo. Rozstanie spowodowane było pewnymi problemami technicznymi. Na co zmieniłem? W przyszłym miesiącu powinienem mieć swój docelowy, wyczekany i wyśniony :)

Kontynuując kwestię różnic pomiędzy xlr, a rca.

Kabel xlr już trochę pograł i różnice między xlr, a rca się zmniejszyły. Nowy kabel dostał więcej gęstości. Na korzyść xlr przemawia średnica. jest mocniejsza, bardziej nasycona i jakby bardziej dynamiczna / ożywiona. Różnice niewielkie wręcz marginalne ale jednak są. Pewnie jakbym miał lepsze kolumny to xlr mógłby jeszcze więcej pokazać.

czy wymieniał ktoś z Was kondensatory w końcówce mocy ? ewentualnie na jakiej firmy ( parametry chce zostawić fabryczne) może coś ktoś podpowie , - mój konkretny model to A 30.2

z tego co pamiętam była na allegro końcówka a31 po modach. Na forum właściciel opisywał ją.

http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/wzmacniacze-stereo/primare-a312-os104172.html

albo zadzwon do tego Pana

https://archiwum.allegro.pl/oferta/wzmacniacz-koncowka-mocy-primare-a31-2-hi-end-mod-i6557918358.html

to chyba ta sama końcówka. Może oni powiedzą coś więcej o modach.

z tego co pamiętam była na allegro końcówka a31 po modach. Na forum właściciel opisywał ją.

http://www.audiostereo.pl/ogloszenia_sprzet/sprzedam/wzmacniacze-stereo/primare-a312-os104172.html

albo zadzwon do tego Pana

https://archiwum.allegro.pl/oferta/wzmacniacz-koncowka-mocy-primare-a31-2-hi-end-mod-i6557918358.html

to chyba ta sama końcówka. Może oni powiedzą coś więcej o modach.

dzięki za info , trochę nie bardzo w tym kierunku chce iść , jakoś nie bardzo chce poprawiać fabrykę , po prostu elektrolity w każdym starszym sprzęcie trzeba wymienić i na probe poszły do wymiany 8 x 220 uF 100V koszt 12 PLN , i efekt jest lepszy niż testowanie kabli głośnikowych za zylion złotych - to tez robiłem , koszty kondensatorów na zasilaniu ( tych 10 000 uf 63 V ) to już od 20 dp 100 PLN za sztukę ( x 8 ) to już jest większa suma , dlatego proszę o poradę kogoś kto to u siebie robił

dzięki za info , trochę nie bardzo w tym kierunku chce iść , jakoś nie bardzo chce poprawiać fabrykę , po prostu elektrolity w każdym starszym sprzęcie trzeba wymienić i na probe poszły do wymiany 8 x 220 uF 100V koszt 12 PLN , i efekt jest lepszy niż testowanie kabli głośnikowych za zylion złotych - to tez robiłem , koszty kondensatorów na zasilaniu ( tych 10 000 uf 63 V ) to już od 20 dp 100 PLN za sztukę ( x 8 ) to już jest większa suma , dlatego proszę o poradę kogoś kto to u siebie robił

W oryginale były chyba Rubycon-y, zaś w Google widać, że ludziska wymieniają często na Elna for Audio, co moim zdaniem jest uwstecznieniem - Rubycon może nie ma takiego poklasku u tych, co robią "hajend-tjuning", ale firma ma kilka patentów (które niestety już chyba wygasły, np. na Black Gate-y) i technologicznie jest raczej o krok od konkrecji (pomijając podróby). Z drugiej strony pakować do zasilacza Mundorf M-Lytic to już chyba przeginka - i tak nie usłyszysz różnicy. Większa by była, jak byś założył tam baterię większej ilości kondów mniejszej pojemności, ale to już wymaga niejakiej wiedzy o równoległym łączeniu kondensatorów i reorganizacji miejsca wewnątrz, na co zapewne się nie odważysz...

W oryginale były chyba Rubycon-y, zaś w Google widać, że ludziska wymieniają często na Elna for Audio, co moim zdaniem jest uwstecznieniem - Rubycon może nie ma takiego poklasku u tych, co robią "hajend-tjuning", ale firma ma kilka patentów (które niestety już chyba wygasły, np. na Black Gate-y) i technologicznie jest raczej o krok od konkrecji (pomijając podróby). Z drugiej strony pakować do zasilacza Mundorf M-Lytic to już chyba przeginka - i tak nie usłyszysz różnicy. Większa by była, jak byś założył tam baterię większej ilości kondów mniejszej pojemności, ale to już wymaga niejakiej wiedzy o równoległym łączeniu kondensatorów i reorganizacji miejsca wewnątrz, na co zapewne się nie odważysz...

dokładnie jak mówisz , szukam tych rubyconów tam jest 10000 uf /63 V ale na razie bezskutecznie, te mniejsze to lelon , tez nie mogę zaleźć w oryginale wrzuciłem jakieś najzwyklejsze jamicony ( po wyjęciu tych lelonów i zmierzeniu miały 150 zamiast 220 uf)

A mierzyłeś te 10000uF 63V? Czym mierzysz? Jamicony, to najlepsze kondy z tych "za rozsądna cenę"...

nie wyciągałem , w pracy serwisanci maja sprzęt żeby to zmierzyć, ale w zasadzie to zakładam ze jak sprzęt ma ponad 10 lat to kondy do wymiany , te małe zmierzyłem z ciekawości , dlatego tez ze mój miernik jeszcze wydalał w tym zakresie, nie jestem pewny czy to dobry pomysł i teoria która sobie wymyśliłem - żeby była jasność, ale dlaczego nie spróbować skoro pierwszy dobry krok już wykonany.

ale w zasadzie to zakładam ze jak sprzęt ma ponad 10 lat to kondy do wymiany

Wiesz, ja mam u siebie Rubycon-y Black Gate, które mają grubo ponad 20-stkę na karku i trzymają pojemność, a im większy kondensator tym lepsze trzymanie (mniej % pojemności wytraca).

Na Allegro można kupić sobie taki mierniczek LRC za 23zł:

http://allegro.pl/tester-tranzystorow-kondensatorow-lcr-t4-miernik-i7100678337.html

który Ci oceni pojemność konda do 100 000uF z rozdzielczością 1pF (0,000001uF) i ESR (impedancję - im większa, tym gorzej). Może to nie jest profesjonalne narzędzie, ale pozwala w domowych warunkach zweryfikować sobie kondy (po wylutowaniu i rozładowaniu). Wiem, że panuje powszechna opinia, iż żywotność każdego elektrolitu to max 10 lat, ale z reguły każdy kondensator ma inną żywotność (wyrażaną w godzinach pracy) - więc wszystko zależy od konstrukcji danego konda i intensywności użytkowania sprzętu, w którym on siedzi...

Edytowane przez mol01
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.