Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

a

Po kandy to chyba wszystko jest dynamiczniejsze ;)

Dodam od siebie tylko ze caspian to narazie najlepszy wzmak jaki mialem.

Wlasnie hmmm

Z PMC z kandy2 gral krzykliwie strasznie, masakra. Dawalaes na godzine 1 galke i dzialo sie cos niedobrego.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Jestem zdziwiony co te kefy wyprawiaja na basie (r300) z caspianem biorac pod uwage ze kolumny niewygrzane to zaczynaja zdobywac moja sympatie,gora troszke jak brzytwa,bardzo precyzyjna jak dla mnie ale caspian to ladnie trzyma w ryzach,srednica zdecydowanie mogla by miec wiecej nasycenia ale to bylo do przewidzenia po przesiadce z atc ktore dominowaly w tym zakresie...i ciagle daje w dol volume zupelnie na odwrot niz z atc lol

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Witam

Panowie poszukuje recenzji Caspiana M2. Była kiedyś w necie taka z fajnymi fotkami, gdzie system stał obok siebie.

Tak w ogóle, to niegdyś posiadałem Caspiana i po kilku fascynacjach także lampą znowu chodzi mi po głowie Caspian. Nie wiem co w nim jest, że tak działa. To ta uniwersalność. Fajna otwarta i nasycona średnica jak w mojej ostatniej lampie, bas taki sprężysty, o który w lampie trudno i wyrównanie z lekkim ociepleniem i ta góra, której niby mniej jak gdzie indziej ale to też składa się na to, że można go słuchać i słuchać

pzdr

blitz,

Pamietam, ze ktorys z kolegow wrzucil ten test do klubu. Przelec z grubsza po stronach i na pewno to znajdziesz.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Tak średnio, ale chyba ponad 2 lata temu.

Co do Caspiana, to wcale się nie dziwię z chęci powrotu.

Caspian jest jak wierna żona, która nie błyszczy i nie przyciąga uwagi na pierwszy rzut, ale ma to, czego potrzebujemy na długo.

Jak stały port dla marynarza, który nie zaskoczy, nie zniechęci, zawsze przyjmie i wiadomo, czego się po nim spodziewać.

Tak czasem chodziłem, słuchałem i były "panienki" wśród wzmacniaczy, które błyszczały, zwracały uwagę, zawracały w głowie, pociągały mocno i dawały się ponieść, ale na krótko, nie na stałe raczej.

Być może te dużo droższe dały by mi to, z czym bym chciał zostać. Jednak nie stać mnie na takie uciechy. Takie "panienki" to raczej nie dla mnie ;)

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

• 2 tygodnie później...

nie

Sensitivity : 85dB @ 1W @ 1metre

Max SPL : 108dB

Recommended Power Amplifier : 50 to 300 Watts

Nominal Impedance : 8 Ohm

Pewnie masz doświadczenie w tej kwestii, ale jak to się ma do danych?

Panowie czy Caspian napędzi ATC scm19?

Macie jakieś doświadczenia?

Co u Was fajnie zagrało z Caspianem?

Pomieszczenie 20mkw.

Który caspian m2 ?! Napedzi ale kolumny nie rozwina skrzydeł na 100 ,ale z tego co czytałem to 11 i 7 są najbardziej ciężkie do napedzenia

:)

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Mam takie pytanie a mianowicie jaka jest różnica w brzmieniu starego- 1szego Caspian-a m1 a tego nowego ?

Witaj

W sumie mialem wszystkie wymienione wyzej ale w wiekszosci graly w innych systemach:)

Wg mnie roksan idzie w kierunku jasniejszego brzmienia i wiekszej dynamiki , im nowszy tym szybszy piecyk, bardziej w kierunku neutealnym. Ale moze mialem jakies zwidy:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

'ciechu'

Też tak myślę A czy kolumienki Focal Chorus zgrywają się z Roksanami?

`ciechu` wszystko zalezy jaki dzwiek preferujesz i jakie masz zrodlo.Ciepelka raczej nie bedzie.Bedzie natomiast super detalicznsc i dynamika.Jak dla mnie troche za sucha i sterylna srednica.(rzecz gustu).Ogolnie dobrze wspominan te glosniki w parze z caspianem i youngiem.

Pozdr.

Witaj

W sumie mialem wszystkie wymienione wyzej ale w wiekszosci graly w innych systemach:)

Wg mnie roksan idzie w kierunku jasniejszego brzmienia i wiekszej dynamiki , im nowszy tym szybszy piecyk, bardziej w kierunku neutealnym. Ale moze mialem jakies zwidy:)

Dzięki

Właśnie testuje starego Caspian M1 + CD MK2 . Zaczynam się oswajać z tym brzmieniem gdyż jest specyficzne ... Lekko wycofane wysokie , bas rozmiękczony , wypełniona śednica , detal moim zdaniem w sam raz co by w uszy nie kuło - takie moje pierwsze spostrzeżenia po nocy testów :)

Caspiany miałem wpięte do kolumn Audiovector Si1 Signature których charakter to w każdym aspekcie przeciwieństwo Caspiana i dlatego chyba zapanowała tu taka synergia.

Już wiem że szybko nie wypnę z systemu Caspiana . Denerwuje mnie jesynie CD MK2 który ot tak sobie czasami nie chce przeczytać płyty . Zapytam w serwisie czy coś się da z tym zrobić ale z tego co czytałem to one takie kapryśne są.

Dzięki

Właśnie testuje starego Caspian M1 + CD MK2 . Zaczynam się oswajać z tym brzmieniem gdyż jest specyficzne ... Lekko wycofane wysokie , bas rozmiękczony , wypełniona śednica , detal moim zdaniem w sam raz co by w uszy nie kuło - takie moje pierwsze spostrzeżenia po nocy testów :)

Caspiany miałem wpięte do kolumn Audiovector Si1 Signature których charakter to w każdym aspekcie przeciwieństwo Caspiana i dlatego chyba zapanowała tu taka synergia.

Już wiem że szybko nie wypnę z systemu Caspiana . Denerwuje mnie jesynie CD MK2 który ot tak sobie czasami nie chce przeczytać płyty . Zapytam w serwisie czy coś się da z tym zrobić ale z tego co czytałem to one takie kapryśne są.

Wszystko zgoda, ale bas rozmiękczony w Caspianie? Hmmm.

Ja się przerzuciłem na pliki ( w dużej mierze bezstratne). Polecam - wygodniej, taniej, szybciej plus łatwiejszy dostęp, oszczędność miejsca no i brak problemów z kapryśnymi odtwarzaczami :) A jakość ta sama.

a masz u siebie szybki, zwarty i punktowy ??

Właśnie taki jest w Artora (obecnie Roksan Oxygene) z którym bezpośrednio porównywałem... W Caspianie jest bardziej miękko ,... zresztą Oxygene i Caspian różnią się diametralnie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.