Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  333 członków

Roksan Klub
IGNORED

ROKSAN - fan club

Rekomendowane odpowiedzi

Szczerze, to trochę chciałem ;) ale skoro powróciłeś i i jednak masz ochotę z fanami Roksana wymieniać się opiniami to cofam "miedzywiersze".

Tu każdy jest mile widziany a nie wszyscy codziennie zaglądają na forum więc to zapewne powód dlaczego czasami jest marny odzew.

Co do stron na temat Roksana to trochę mało, coś tam jest na forum Roksana dostępnym z głównej strony producenta ale tam zbyt wielu informacji nie znajdziesz.

----------------------------------------------------

nigdy nie udzielam sie na forach, bo nie mam takiej potrzeby. Zrobilem wyjatek tym razem, ale widze, ze to forum juz przymarlo. Adios amigos...

Oj nie przesadzajmy, ze przymarło. W klubach generalnie jest mniejszy ruch. Nie licze klubu miniwiez (ale tam jest swoisty hyde park - w pozytywnym tego slowa znaczeniu). No u Naima sie wiecej dzieje, ale pamietajmy ze Naim jest promowany przez dystrybutora, jest otoczony kultem (ktory po czesci wynika z oferowanego brzmienia a po czesci z dobrej promocji) a Roksan nie, wiec Roksan musi sie przebijac do swiadomosci uzytkownikow nie poprzez reklame ale poprzez takie recenzje jak Twoje.

Generalnie zgadzam sie z Twoimi obserwacjami co do Naima i Roksana. Naim gra raczej wysunieta scena, Roksan lekko wycofana, to tez powoduje ze dzwiek Roksana nie jest nachalny i ma wieksza przestrzen.

Podzielam tez obserwacje co do basu Roksana Caspiana - wyzszy bas nie jest podbity jak u NADow, Naimow i innych takich. To powoduje, ze slabe, plaskie nagrania zle wypadaja. Natomiast jesli na plycie bas jest dobrze zarejestrowany, to Roksan potrafi oddac go w sposob spektakularny. Mysle jednak ze brak wyzszego basu mozna nadrobic poprzez dobor kolumn o odpowiedniej charakterystyce - jesli ktos czuje potrzebe obcowania z wieksza iloscia wyzszego basu. No ale mozna isc tez Twoja droga, czyli wybrac inny wzmacniacz. Szacunek dla Ciebie, ze na sile nie kierowales sie metką z ceną, tylko preferencjami.

Moje obserwacje pisze w oparciu o starego Caspiana i sa zbiezne z Twoimi tak wiec najwyrazniej wiele sie nie zmienilo. I dobrze.

Nawiazujac do zaprezentowanego testu poszczegolnych elementow Roksana osobiscie sam sie zastanawialem jakie roznice dzwiekowe ma Kandy w stos. do Caspiana. Ogadajac wnetrza obu sa roznice smieszne, tzn. ze na bazie jednych podzespolow buduja w 2ch konfiguracjach 2a rozne egz. sprzetu (tylko trafo Kandy jest wieksze bo 500VA). Osobiscie gram na Caspianie CD + integra Mk1, nie narzekam na dzwiek, nie jest to napewno hi end ale slucha sie plyt b.db., a o to chodzi. Lecz z przyczyn osobistych chce odsprzedac swoj zestaw ale napewno kiedys znow do niego wroce, no moze doloze na M1 lub na M2 jesli rzeczywiscie bedzie jeszcze lepszy.

W zaprzyjaźnionym sklepie też mówią że cspian ociera się o hi-end, moim zdaniem głównie średnicą, słyszałem "kilka" integr a także wzmacniaczy dzielonych, coś miały lepszego coś gorszego od caspiana, z reguły była to góra lub dół, średnicę ciężko pobić w tej i wyższej kategorii cenowej, a jednak średnica to najwięcej dźwięku.

zentaur

Co się stało że taki miłośnik Yamahy przesiadł się na roksana?, pamiętam z innego forum, zakładałem tam temat właśnie o caspianie, 2 lata temu.

Wszyscy pisali że nieeee caspiana, nada se kup.

Edytowane przez we

Nie powiedzialbym ze jestem/bylem milosnikiem Yamahy. Mialem jakis czas, podobala mi sie, tak samo jak wiele innych sprzetow ktore mialem: czy to Cyrus czy tez Musical Fidelity. Zmiana sprzetu, zwlaszcza na ten z wyzszej polki jest chyba czyms naturalnym.

Ja nie moglem pisac zeby nie kupowac Caspiana, bo go nie znalem wtedy. Moglem co najwyzej proponowac inny sprzet,ktorego sluchalem. Najwyrazniej dzialo sie wtedy to, co nadal sie dzieje: Roksan ma slaba promocje dystrybutora, stad jego popularyzacja u nas przebiega wolniej.

Edytowane przez zentaur

Zmiana sprzetu, zwlaszcza na ten z wyzszej polki jest chyba czyms naturalnym.

Ja nie moglem pisac zeby nie kupowac Caspiana, bo go nie znalem wtedy. Moglem co najwyzej proponowac inny sprzet,ktorego sluchalem. Najwyrazniej dzialo sie wtedy to, co nadal sie dzieje: Roksan ma slaba promocje dystrybutora, stad jego popularyzacja u nas przebiega wolniej.

Spokojnie, ja nie robię wycieczki do Ciebie, na tym forum da się normalnie pisać z ludźmi a w szczególności w klubach.

Napisałem zbyt ogólnie wszyscy, no Ty nie pisałeś żeby nie brać caspiana to fakt, o ile dobrze sobie przypominam to pisałeś żeby słuchać i jak się podoba to brać, czy coś podobnego, nieważne.

W każdym bądź razie Ciebie wspominam bardzo dobrze.

Z dystrybucją pewnie jest wciąż problem w Polsce, tego nie wiem, sprzedawca (unilet) przy mnie rozmawiał z właścicielem Roksana i mówił mu o tym, ale co z tego wynikło ostatecznie to nie wiem, wysłuchał i tyle.

No cóż kto ma caspiana ten się cieszy :-).

Edytowane przez we

Dokładnie, ten co ma Capsiana niech się cieszy, że dokonał słusznego wyboru. W tej cenie nie słyszałem niczego lepszego.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Ja słyszałem bas i wysokie i przestrzenne sprawy, ale średnica to już grubą kasę trzeba położyć aby wejść wyżej albo mieć i wszystko cacy, caspian uzależnia, czyli robi krzywdę ;-) .

Do rocka to chętnie bym kupił wzmak rotela, jak na tym Def Leppard czy Europe chodzi to "łomatko kochana", porównanie takie że caspian jakby odgrywał to na bluesowo co nie oznacza że nie da się słuchać rocka na caspianie.

Szczerze, to trochę chciałem ;) ale skoro powróciłeś i i jednak masz ochotę z fanami Roksana wymieniać się opiniami to cofam "miedzywiersze".

Tu każdy jest mile widziany a nie wszyscy codziennie zaglądają na forum więc to zapewne powód dlaczego czasami jest marny odzew.

Co do stron na temat Roksana to trochę mało, coś tam jest na forum Roksana dostępnym z głównej strony producenta ale tam zbyt wielu informacji nie znajdziesz.

Nieladnie, nieladnie, Szanowny Kolego Squadzie - jako stary roksanowiec powinien Pan miec wiecej zrozumienia dla niecierpliwosci takich jak ja;) Jak widac "adios amigos" zdzialalo wiecej niz pare stron konkretow. Czyz nie?

nigdy nie udzielam sie na forach, bo nie mam takiej potrzeby. Zrobilem wyjatek tym razem, ale widze, ze to forum juz przymarlo. Adios amigos...

Oj nie przesadzajmy, ze przymarło. W klubach generalnie jest mniejszy ruch. Nie licze klubu miniwiez (ale tam jest swoisty hyde park - w pozytywnym tego slowa znaczeniu). No u Naima sie wiecej dzieje, ale pamietajmy ze Naim jest promowany przez dystrybutora, jest otoczony kultem (ktory po czesci wynika z oferowanego brzmienia a po czesci z dobrej promocji) a Roksan nie, wiec Roksan musi sie przebijac do swiadomosci uzytkownikow nie poprzez reklame ale poprzez takie recenzje jak Twoje.

Generalnie zgadzam sie z Twoimi obserwacjami co do Naima i Roksana. Naim gra raczej wysunieta scena, Roksan lekko wycofana, to tez powoduje ze dzwiek Roksana nie jest nachalny i ma wieksza przestrzen.

Podzielam tez obserwacje co do basu Roksana Caspiana - wyzszy bas nie jest podbity jak u NADow, Naimow i innych takich. To powoduje, ze slabe, plaskie nagrania zle wypadaja. Natomiast jesli na plycie bas jest dobrze zarejestrowany, to Roksan potrafi oddac go w sposob spektakularny. Mysle jednak ze brak wyzszego basu mozna nadrobic poprzez dobor kolumn o odpowiedniej charakterystyce - jesli ktos czuje potrzebe obcowania z wieksza iloscia wyzszego basu. No ale mozna isc tez Twoja droga, czyli wybrac inny wzmacniacz. Szacunek dla Ciebie, ze na sile nie kierowales sie metką z ceną, tylko preferencjami.

Moje obserwacje pisze w oparciu o starego Caspiana i sa zbiezne z Twoimi tak wiec najwyrazniej wiele sie nie zmienilo. I dobrze.

Dzieki za ciekawy koment. Tez uwazam, ze Roksan funkcjonuje na naszym rynku troche jak sierotka , a pewnie mozna by na nim zrobic niezly interes (pod warunkiem, ze manufakturka by nadazala:)

Srednica integry M-1 tez mnie urzekla, i nie tylko ona, jednak na poczatek potrzebowalem nie araba czystej krwi, lecz cos pomiedzy takowym a perszeronem - do codziennych zmagan nie tylko z wyrafinowananymi nagraniami. Integra Kandy K2 spelnia to zadanie wzorowo:) Jak wspomnialem, moj K2 dostaje sygnal od Caspiana M2. Taki "zaprzeg" kopie bardzo mocno, ale z finezja;) Chcialbym teraz kupic glosniki grajace wlasnie w taki sposob. Moje Eposy 22 robia prawie wszystko, co lubie, ale w tej chwili nie moge im zapewnic wymaganej przez nie przestrzeni. Do tego po wpieciu Caspiana w niektorych nagraniach czuje sie przesade w "pasmie informacyjnym" (nie ma to miejsca przy sluchaniu nagran wykonawcow, ktorzy nie nagrywaja tylko pod radio i MP3!). Chcialbym cos mniejszego (monitory) z duzym dzwiekiem, mocnym, dobrze kontrolowanym basem, kopem, subtelna lecz czytelna srednica i lekko oslodzonymi wysokimi. Przyszly mi do glowy Dynaudio Focus 110 lub 140, albo ktores Spendory (male). Moze Koledzy by cos poradzili? Przy okazji spytam, czy kablami glosnikowymi rzeczywiscie mozna zauwazalnie ocieplic gore i srednice(przy zachowaniu konturowatosci dolnych rejestrow)? Bylbym bardzo wdzieczny za sugestie bardziej doswiadczonych w tych tematach.

P.S. Zaliczam sie do tych, ktorym wzornictwo Roksana jak najbardziej odpowiada. Ostatnio mialem w domu goscia. "Ooo, ten sprzet wyglada inaczej niz wszystko, co dotychczas widzialem" - takie byly pierwsze slowa komentarza na widok "brzydali". Czyz to nie komplement?:)

we, zgadzam sie co do caspiana i rocka ale nie do konca.

caspian pokazuje jeszcze jedna ceche hajendowych klockow: mocno roznicuje nagrania i pokazuje jak na talerzu co dzialo sie w studiu. inne wzmaki czesto koloruja (podbity wyzszy bas i gora) jeszcze inne pokazuja niby prawde o nagraniu ale robia z tego przy okazji jazgot.

Caspian gra to co jest na plycie, ale robi to tak, ze nawet jesli jakosc nagrania jest slaba, da sie tego sluchac.

Co do rocka, jezeli plyta rockowa zostala dobrze nagrana, to nagle okazuje sie ze Caspian moze dac czadu. Niestety takich plyt jest malo. Ale ostatnio zakupilem Come Taste the Band Deep Purple - Remaster, Caspian zagral rewelacyjnie, nie chcialbym juz wiecej dynamiki czy basu czy czegokolwiek innego. Tak wiec duzo zalezy od plyt.

zentaur

Wybrałem caspiana bo ze słuchanych był najbliżej prawdy, a jak usłyszałem barwę fortepianu to wiedziałem że to TO, czy wokale, ostatnio (kika miesięcy w sumie) kilka płyt przerabiam typowo wokalowych, na ani jednym vocalu się nie wyłożył, poprawiłem to jeszcze spinając system vdh, ale rockowi brakuje czasem drive.

Ostatnio też caspian dostał sieciówki, posrebrzane, największa różnica była na cd, DUŻA, wzmacniacz taka sobie, ale poprawiłem drive i wysokie i bas schodzi niżej.

Jakość płyt, no cóż, na to nie mamy wpływu.

Różnicuje bardzo dobrze nagrania, mikro dynamika bardzo dobra, niski bas, nie tak jak u np: naima podbity wyższy i brak niskiego, nie gwiżdże na górze a pokazuje szczegóły gdzie w sumie o to chodzi że ma być dużo słychać a nie syczeć, tylko jeśli jest taka potrzeba, ale z tym pokazywaniem na talerzu to chyba trochę przesadzasz, primare to tak, pokaże bo jest bardzo przeźroczyste i bardzo dokładne i dynamiczniejsze od caspiana ale niema tego czegoś co ma caspian.

Caspian służy głównie do przyjemnego słuchania muzyki a nie do wnikania w fakturę nagrań, primare po wygrzaniu robi się do tego stopnia przeźroczysty że słychać przez niego cd caspiana ale mamy większą dynamikę i więcej góry, niestety średnica w I31 jest nieco wycofana.

Przeważać na caspianie powinien jazz, blues, wokale, bo w tym się czuje najlepiej, ja słucham wszystkiego i jest bardzo dobrze, dlatego jeszcze go nie zmieniłem bo to trudne jest.

Tajemnica caspiana polega na tym że gra już prawie jak lampa ale wciąż jeszcze jak tranzystor, więc jeśli ktoś szuka następcy to powinien mieszać pre i wzmacniacz, lampa tranzystor, czy cd z lampą.

Caspana sobie zostawię, dokupię mu tylko paradigmy i będzie super.

A do focali trza coś więcej wybulić.

Edytowane przez we

Miałem lampę Yaqin MC-100B i powiem, że Caspian grał znacznie lepiej.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

:) Ale nowy Caspian kosztuje tyle co 3 x Yaqin MC-100B, wiec logiczne, ze chinczyk ma prawo grac gorzej.

PS do wszystkich, nie ma ktos z Panow Caspianowcow odsprzedac CZARNEGO CDP Caspiana M-1, znajomy poszukuje juz od 6 mcy i nic, do wziecia jest tylko nowka u Decibela.

używane srebrne cd M1 w uk nie za często się pojawiają, nie wspominając o czarnych.

W Polsce to już totalna "bida" no ale co się dziwić jak komuś Caspian pasuje to nie kupuje żeby zaraz odsprzedać.

----------------------------------------------------

No właśnie, bida jakich mało, ja juz zaproponowałem swoj Mk1 przemalowac na czarno i sprzedac aby mu dogodzic, ale jemu zalezy jednak na tym malym czerwonym napisku :)

W sumie to nie sluchalem serii M-1 i tak z ciekawosci zastanawiam sie czy naprawde jest miedzy nia a stara Mk1, az taka roznica aby doplacac tyle kasy...

Edytowane przez tjakubik

Sluchalem CD M-1 i IMHO jest to sprzet absolutnie nie wart swojej ceny. W porownaniu do mojego 2-krotnie tanszego Ushera byl pod pewnymi wzgledami lepszy, pod innymi gorszy, a ogolnie gral jakby mniej efektownie, z malym basem i gorsza dynamika. W sumie Usher zostal, a ja nabralem przekonania ze "gwiazda" serii Caspian jest integra.

Witam Szanowna Czeladz! Waham sie nad zakupem nowego(lub nie) odtwarzacza CD. I stad pytanie do tych, ktorzy sluchali. Czy faktycznie warto jest zaplacic dwa razy wiecej za Caspiana M2 w stosunku do Kandy K2 CD? I drugie pytanie, abstrachujac od brzydoty tegoz, jak wyglada porownanie w/w odtwarzaczy Roksana z Cyrusem? Dzieki. Chetnie wyslucham i podyskutuje z Wami.

Odtwarzacz bedzie wspolpracowal ze wzmacniaczem i przed wzmacniaczem nowej serii 15 Rotela w polaczeniu z B&W CM9.

Dzięki wpisom w tym temacie roksanów na alledrogo jakby więcej i ceny jakby wyższe:)

Normalne ceny na szczęście są jeszcze w UK, nowa (żadne ex-demo) końcówka m1 za 440 funtów:

http://cgi.ebay.co.uk/ROKSAN-CASPIAN-M-1-POWER-AMP-NEW-BOXED-/130458575087?pt=UK_AudioTVElectronics_HomeAudioHiFi_Amplifiers&hash=item1e5fefe0ef

tjakubik

Ja mam czarnego CD M1 ale sprzedawać nie zamierzam :)

Morven

Ja za to mam inne zdanie. CD M1 stoi na naprawdę wysokim poziomie. Być może u Ciebie nie zgrał się z resztą systemu, albo kable go ograniczały.

cichom masz moim zdaniem znacznie lepsze kolumny niż te co ma Morven i może stąd wynika różnica.

Witam kolegow Roksanowców, mam pytanie, choc wiem, ze bez bezposredniego odsluchu ciezko cokolwiek pwiedziec, ale jak uwazacie CD CASPIAN Mseries-1 ma szanse przegrac/wygrac brzmieniowo z DENON DCD 2010 AE?

Zastanawam sie nad tym, bo budowa tego 2go przewyzsza technologicznie ROKSANA, a cenowo sa to elementy zblizone, tyle że DENON umozliwia zabawe w SACD (swoja droga ciekawe czy kiedykolwiek ROKSAN rozbuduje swoje CD o ten format).

post-25840-055441000 1290941495_thumb.jpg

Caspianowi jak dasz lepsza płytę to i lepiej zagra.

A z tymi konstrukcjami to jest różnie, miałem na odsłuchu zbajerowanego wyglądem marantza SM-11S1 i prostego jak drut brystona 4B SST2, marantz ma więcej tych wszystkich cudów i jest cięższy, ale bryston gra znacznie lepiej, czyli.... tylko odsłuch.

No właśnie, logika podpowiada, ze waga, parametry, podzespoly powinny niesc za soba lepszy odsluch, a jednk bywa tutaj roznie. Trzeba bedzie kiedys po prostu fizycznie posluchac i ocenic mozliwosci Caspiana na tle konkurencji.

cichom masz moim zdaniem znacznie lepsze kolumny niż te co ma Morven i może stąd wynika różnica.

a to jest sprawa dyskusyjna, bo zalezy tylko i wylacznie od preferencji.

Jezeli komus odpowiada brzmienie Vienna Acoustics, to nawet jesli wstawisz najdrozsze kolumny swiata, to jest prawdopodobne, ze nadal powie, ze woli VA. W naszej dzialce, powyzej pewnego pulapu cenowego rządzą tylko osobiste odczucia.

Naprawde nikt nie sluchal Caspiana i Kandy, aby chciec zabrac glos? Ma ktos tutaj Kandy K2?

Kolego kilka postów wyżej JJS całkiem ładnie opisał różnicę miedzy CD K2 i M2. Poza tym cały czas można wybrać M1 gdzie sądzę (choć nie porównywałem) nie ma dużej różnicy w stosunku do M2.

Opisałem dokładnie różnice bo słuchałem w tym samym momencie, ze 2-3 może 4 strony wcześniej, są tam też fotki.

hobbysta

Na 3 stronie pisałem i później na którejś jeszcze, ale caspian z bowersami może ci się nie zgrać, słuchałem M1 na B&W 805 bo mieli używane w stanie jak nówka i była kupa, a z Arcamem Solo magia.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.