Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość V-savage

(Konto usunięte)

Kiedyś pewien mądry człowiek z tego forum mówił o ustawieniu sprzętu i wynikającym z tego faktu przydźwięku w innych klockach.

Np. stawiając decka na wzmacniaczu z dużym nieekranowanym trafem może się skończyć buczeniem w głośnikach.

Wiele razy miałem takie przydźwięki i okazywało się, że w pobliżu było duże źródło pola EM, np. pracujący wzmacniacz.

Warto sprawdzić.

Dziękuję za podpowiedzi - na pewno odpada możliwość oddziaływania klocków na siebie - sam włączony wzmacniacz i reszta cała wyłączona - pyrczenie jest stale.

Wzmacniacz wyraźnie był "leżakiem piwnicznym" jak go zakupiłem, więc myślę duże prawdopodobieństwo, jak wyżej napisaliście że gdzieś masa "ucieka", dodam, że parę już chyba cząstkowo tylko przewodzących "mega zimnych"lutów usunąłem, może jak pracował z takimi "martwymi" punktami jakieś elementy straciły swoje pierwotne właściwości,również inne nawet podejrzane punkty przelutowałem. Samo trafo jest porządne, ekranowane na zwojach.

Jest to Philips 22AH308 - może to coś pomoże - serwisówki nie posiadam do niego :-(

Jeszcze fotka z wczorajszego cykania .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dulon184>piękny filmik i piękny sprzęt.Kotek też bardzo zainteresowany.Cieszę się , że mogę być wśród tak pozytywnie zakręconego grona wspaniałych ludzi.Pozdrawiam wszystkich - Jacek

"Postaram się nie telepać...." - buahahaha, chciałeś chyba powiedzieć: "Mam nadzieje, że moje stężenie alkoholu we krwi nie jest niższe od stężenia krwi w alkoholu" :)

A filmik naprawdę mocny, klimat oddaje rewelacyjnie, z oświetleniem chyba jeszcze będziesz coś robił, przydało by się jeszcze parę światełek nad szpulakami porobić, oczywiście tak mi się tylko wydaje, bo na żywo pewnie nie jest aż tak ciemno....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Musiko,

Tu jest coś dla Ciebie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki chłopaki za pozytywne opinie ..

W rzeczywistości cały sprzęt jest dobrze widoczny . To aparat tak troche ściemnia obraz ..

Dzieki i pozdrawiam wszystkich serdecznie .

Witam, czy ktoś ma jakieś fotki wnętrza magnetofonu TEAC X3, chodzi mi o napęd capstan'a, czy jest bezpośredni czy też przez pasek ? Czy jest do tego osobny silnik ? Mam serwisówkę, ale jakoś nie mogę rozeznać, widzę pasek ale nie widzę silnika.

Wojtek

Wojtek

Filwoj, 8 Cze 2010, 20:57

Nie mam zdjęć X3, ale tam na pewno jest napęd przez pasek. Silniki są trzy - dwa bezpośrednio napędzają talerzyki, a trzeci za pomocą płaskiego paska kręci kołem zamachowym.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Filwoj, 8 Cze 2010, 20:57

>Witam, czy ktoś ma jakieś fotki wnętrza magnetofonu TEAC X3, chodzi mi o napęd capstan'a, czy jest

>bezpośredni czy też przez pasek ? Czy jest do tego osobny silnik ? Mam serwisówkę, ale jakoś nie

>mogę rozeznać, widzę pasek ale nie widzę silnika.

>Wojtek

Napęd z silnika na wałek przesuwu przenoszony jest paskiem. Fragment strony nr 16 z instrukcji serwisowej poniżej.

GM

post-3254-100001715 1276025150_thumb.jpg

Dzięki za wyjaśnienia, przypuszczałem, że tak jest, ale muszę mieć pewność. Jeżeli po włączeniu i przesunięciu napinacza capstan się nie kręci to może być zerwany pasek albo walnięty silnik (reszta czyli przewijanie w obie strony działa, podczas odtwarzania obie szpulki kręcą). Nie wiem czy warto zaryzykować zakup, jeżeli pasek to coś da się wykombinować, ale jeżeli silnik to chyba nie warto.

Wojtek

Wojtek

Filwoj, 8 Cze 2010, 22:31

Mogę się założyć, że to pasek. Paski w magnetofonach Teac są tej samej podłej jakości, co w Philipsach - wyciągają się i kleją. Naprawiałem już jednego X1000, który sam się przerobił na napęd bezpośredni - zerwany pasek owinął się wokół osi silnika, tworząc gruby kłąb, i w ten sposób napędzał koło zamachowe.

Można sprawdzić, czy silnik się kręci na słuch - powinno być go słychać. Jeśli jest martwa cisza, to może być silnik albo układ sterowania - też do naprawy, tylko trudniej. Jednak stawiam na pasek, bo to typowa przypadłość tej marki.

Witajcie dotarła do mnie długo wyczekiwana prze ze mnie taśma kalibracyjna na taśmie znajduje się wszystko co potrzeba , zarejestrowane na taśmie BASF STUDIO MASTER 910

Jestem pod wielkim wrażeniem tej taśmy rewelacyjna

Ukryta Zawartość

post-4738-100001694 1276070637_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Mag, chciałeś innymi słowy powiedzieć: "Oj, będzie się działo, będzie się działo! hihihi" :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Warto brac sie za szpulaka ? Gra lepiej od CD ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Czy lepiej, czy gorzej to indywidualne zagadnienie dla każdego. Ale z ważywszy na to, że każdy kto słuchał wyregulowanej maszyny zgodzi się ze mną, że przegranie płyty CD na taśmę i to na half-tracka, 38cm/s, da Ci znaczącą poprawę całego pasma!

czolgista778, 9 Cze 2010, 13:29

>Warto brac sie za szpulaka ? Gra lepiej od CD ?>>>

Jeśli masz cierpliwość do sprzętu, znasz się na elektronice, lub masz kogoś takiego w pobliżu, no i kasy też trzeba...to warto. Nic tak nie omamia człowieka jak dwie kręcące się szpule...no chyba że dwie kręcące się piękne kobitki.A najlepiej jedno i drugie. Wg mnie magnetofon jest czymś więcej niż tylko urządzeniem do nagrywania i odtwarzania. Mimo , że to rzecz martwa, jednak jest w nim życie i to mnie pociąga.Serdecznie pozdrawiam wszystkich - Jaceek

czolgista778, 9 Cze 2010, 13:29

>Warto brac sie za szpulaka ? Gra lepiej od CD ?

Tylko jedno słowo - warto! Kup dwuślada, a zobaczysz jaki kompakt jest cienki!

Jaby ktoś był zainteresowany na coś takiego wpadłem przegrzebując ebaya

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Od paru dni pracuję nad wykonaniem taśmy kalibracyjnej i powiem Wam jestem bliski wywieszenia białej flagi. Ogromne problemy stwarza wykonanie pomiarów parametrów tej taśmy.Jeden z dwóch fluksometrów jakie posiadam(Firmy NORMA) okazał się za mało czuły. Do drugiego (firmy YOKOGAWA) muszę wykonać sondę pomiarową. Jeżeli chodzi o kopiowanie takich taśm to trzeba mieć magnetofony co najmniej równe klasą lub lepsze niż ten na którym wykonano to nagranie Skąd je wziąć???? W końcu Jest to WZORZEC.

Pozostaje tyko tylko nagrywać i kontrolować i korygować błędy sprzętu nagrywającego na podstawie pomiarów. Bo nie ma doskonałego pod każdym względem magnetofonu.

>==>lech59

lech59, 9 Cze 2010, 18:08

>==> MAG

>Napisz coś więcej o tej taśmie. Czy to jest "samoróbka" ? Ciekaw jestem bo mam oryginalne taśmy

>kalibracyjne i "na oko" twoja wygląda zupełnie inaczej.

To jest wzorcowa taśma do kalibracji używana w studio ,radio,itd jak będę miał czas to zrobię zdjęcie opisu.

Ta taśma była na wyposażeniu studia z tego co wiem dostali 2 szt od dystrybutora który wiele lat temu urządzał im to wszystko jest w pełni autentyczna i to mnie cieszy bo gdyby nie przypadek to bym jej nie miał , z tego co mówił mi kolega to taśmy które wykorzystywane były w produkcji muzycznej tv i radiowej były ogólnie dostępne dla serwisantów nie tak jak dzisiaj że kosztują niebotyczne sumy to dla mnie nie zrozumiałe można dostać taką taśmę za darmo i się cieszyć i oto chodzi jak coś wyrwę od nich jeszcze chętnie się podzielę

audiomagia.blogspot.com

Ja się piszę na taką taśmę jak by jeszcze się jakaś uchowała :)

Witam wszystkich! Długo nic nie pisałem na forum, ale czytałem na bieżąco. Dzisiaj dzielę się radościa, która mnie wypełnia. Po blisko czterech miesiącach dostałem telefon od mojego serwisanta, że AKAI jest gotowy i jutro mogę go odebrac. Oddałem go do sprwdzenia ustawienia parametrów na taśmie testowej i tylko tyle. Okazało się, że ma zakłucenia we wzacniaczu szczególnie słyszalne przy przełączeniu na źródło. W lewym kanale słyszalne jako buczenie, w prawym szum. Mam nadzieję, że jutro usłyszę nowe brzmienie mojego szpulaka. Poydrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi