Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Co sądzicie o Akai GX-221d dla początkującego amatora szpulowców.

NIgdy nie miałem szpulowca , ale przyszedł i czas na mnie i chciałbym coś ciekawego sobie kupić. Mam kwote do 2000zł na jakiś fajny model w idealnym stanie.

221d jest na znanym portalu , drogi ale wygląda jak nówka , warto się szarpać?

Inna sprawa, że talentu technicznego u mnie brak , więc chciałbym kupic cos w prawie idelanym jak na ten wiek stanie.

Z góry dzięki za jakieś sugestie.

Pozdrawiam

Paweł

Witam!

Co sądzicie o Akai GX-221d dla początkującego amatora szpulowców.

NIgdy nie miałem szpulowca , ale przyszedł i czas na mnie i chciałbym coś ciekawego sobie kupić. Mam kwote do 2000zł na jakiś fajny model w idealnym stanie.

221d jest na znanym portalu , drogi ale wygląda jak nówka , warto się szarpać?

Inna sprawa, że talentu technicznego u mnie brak , więc chciałbym kupic cos w prawie idelanym jak na ten wiek stanie.

2000 PLN to spory budżet, z pewnością znajdziesz znacznie lepszy magnetofon od tego Akai, zwłaszcza na ebayu. Ja za swoje Philipsy N4520/4522 i Teac X1000M dałem dużo mniej, a to przynajmniej dwie klasy wyżej.

Co do stanu technicznego, to tylko zakup od kogoś znajomego albo dokładny test przy odbiorze da Ci pewność, że wszystko działa, jak należy. Nawet jeśli magnetofon wygląda, jak nieużywany, bo stał przez lata, to też może wymagać przeglądu, smarowania, wymiany pasków, etc. Po 30-40 latach nie ma co oczekiwać pełnej niezawodności, lepiej przygotować się na serwis, niż rozczarować się, że drogi, błyszczy, a zepsuł się po tygodniu. Na szczęście niemal do wszystkiego są instrukcje serwisowe, więc jeśli sprzęt nie jest zajeżdżony na śmierć, naprawa nie jest wielkim problemem.

Edytowane przez Forecast88

Czyli lepiej szukać tych Philipsów lub Teaca (akurat do tej marki mam sentyment :-) ).

Dzieki za odzew, zagłębiam sie w e-bay :-).

Jest może ktoś z forum kto robi serwis takich starych szpulowców. Ta czy inaczej wolałbym po zakupie do przeglądu oddać.

Pozdrawiam

Paweł

Jest może ktoś z forum kto robi serwis takich starych szpulowców. Ta czy inaczej wolałbym po zakupie do przeglądu oddać.

Panowie, oto nisza do zagospodarowania. :-D

Dziś wyciągnąłem bebechy N4504 na światło dzienne. Wszystko, co było widać - obejrzałem. Podmuchałem tu i tam, odgarnąłem pajęczyny (w sumie - nieliczne), psiknąłem tu i tam. Na glanc nie szorowałem, bo lepsze jest wrogiem dobrego. Upaleń, stopień, przerw nie stwierdziłem okiem laika. Jest jak było: 2-3 działa, 1-4 nie, do tego pyrcząc czasem zakłóca 2-3 (w momencie pyrknięcia słabnie głośność w "dobrej" ścieżce).

Panowie, oto nisza do zagospodarowania. :-D

Dziś wyciągnąłem bebechy N4504 na światło dzienne. Wszystko, co było widać - obejrzałem. Podmuchałem tu i tam, odgarnąłem pajęczyny (w sumie - nieliczne), psiknąłem tu i tam. Na glanc nie szorowałem, bo lepsze jest wrogiem dobrego. Upaleń, stopień, przerw nie stwierdziłem okiem laika. Jest jak było: 2-3 działa, 1-4 nie, do tego pyrcząc czasem zakłóca 2-3 (w momencie pyrknięcia słabnie głośność w "dobrej" ścieżce).

A czy to nie pyrczy tak, jak zimny lut? Czy lekkie pukanie w magnetofon albo w płytki drukowane coś zmienia?

Pukanie nic nie zmienia. Generalnie jest cisza, co jakiś czas - mocno nieregularnie - pyrknięcia o różnej głośności, czasem częściej, czasem rzadziej, te najgłośniejsze rzutują na odsłuch "zdrowej" ścieżki. Pyrknięcia ujawniają się na wskaźniku wysterowania swojej ścieżki. Przy zapisie wskaźnik wychyla się prawidłowo, zgodnie z dynamiką sygnału podawanego na wejściu, ale odsłuch nie ujawnia dźwięku. Gdybym miał drugiego szpulaka, to sprawdziłbym, czy się coś zapisuje (jeżeli feler jest tylko w torze odczytu, to kto wie), ale niestety nie mam. Może padł jeden kanał w głowicy odczytującej? Generalnie diagnostyka takich historii mnie mocno przerasta...

Pukanie nic nie zmienia. Generalnie jest cisza, co jakiś czas - mocno nieregularnie - pyrknięcia o różnej głośności, czasem częściej, czasem rzadziej, te najgłośniejsze rzutują na odsłuch "zdrowej" ścieżki. Pyrknięcia ujawniają się na wskaźniku wysterowania swojej ścieżki. Przy zapisie wskaźnik wychyla się prawidłowo, zgodnie z dynamiką sygnału podawanego na wejściu, ale odsłuch nie ujawnia dźwięku. Gdybym miał drugiego szpulaka, to sprawdziłbym, czy się coś zapisuje (jeżeli feler jest tylko w torze odczytu, to kto wie), ale niestety nie mam. Może padł jeden kanał w głowicy odczytującej? Generalnie diagnostyka takich historii mnie mocno przerasta...

Pytanie, gdzie mieszkasz.Może akurat ktoś obeznany z tematem jest blisko.

A wyjmowałeś wtyki okablowania łączące płytki?Jak chcesz możemy się jakoś umówić, może uda się dojść co i jak (Poznań) :-)(PW)

Wystrzegałem się większych manipulacji, żeby nie popsuć czegoś... ;)

Trzeba będzie pogadać, dam znać jakby co.

>>łasik

Powoli, zrób tak jak mówi Musiko, to często pomaga. Niczego nie zepsujesz, wkładaj tylko tak jak siedziały :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Czuję się jak w amerykańskim filmie katastroficznym, kiedy to stewardessa musi posadzić jumbojeta w czasie burzy na za krótkim pasie, a wieża mówi jej "Teraz wajchę z lewej do oporu!" itp. Cóż, popróbujemy... :-)))

Spoko, ale wiesz co, miałem podobnie jak musiałem się zabrać za robotę :) Pamiętaj, żeby się nie poddawać! Nigdy!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

panowie czy ten szpulowiec jest godny uwagi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub ten

Ukryta Zawartość

oraz ten

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W życiu piękne są tylko chwile...

panowie czy ten szpulowiec jest godny uwagi:

Ukryta Zawartość

lub ten

Ukryta Zawartość

oraz ten

Ukryta Zawartość

Przecież każdy z nich jest z innej parafii! Zdecyduj się najpierw, czego właściwie szukasz. Magnetofonu na eksponowane miejsce w salonie, ciekawej maszyny do kolekcji czy też do słuchania?

Ten ostatni, Tascam 80 jest przeznaczony do taśmy półcalowej - trudno dostępnej i bardzo drogiej, a zapisuje na niej osiem kanałów, czyli jedna ścieżka jest taka sama, jak w zwykłym czterościeżkowcu. Cudów brzmieniowych nie będzie. To jest maszyna dla kogoś, kto musi zapisać naraz osiem śladów.

Teac A3300SX to właśnie taki zwykły czterościeżkowiec, całkiem dobry, ale dość wiekowy, bo to początek lat siedemdziesiątych. Cenę trochę osładzają oryginalne naby.

Tascam 34B jest z tej trójki najciekawszą maszyną, ale ten z kolei jest czterościeżkowy i czterokanałowy - jeśli nie zamierzasz bawić się w kwadrofonię, to niepotrzebne Ci te dwa dodatkowe kanały, natomiast głowice czterokanałowe mogą się okazać problemem - o wiele trudniej takie znaleźć, jeśli będą wymagać wymiany, a głowice Teac/Tascam do najtrwalszych nie należą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Korzystając z pięknej pogody , ponownie razem z Leszkiem odwiedziłem sławną już w pewnych kręgach "ampexownie".Korzystając z niesamowitej wiedzy gospodarza i pomocy Leszka stałem się bardzo szczęśliwym posiadaczem globalnego odbiornika Tokio Saylark MR 52F1.Sprawdza się znakomicie i jest świetnym uzupełnieniem mojej kolekcji.Do tego świetnie pasuje do stylu i wieku produkcji mojego zabytkowego pojazdu.Leszek musiał niestety z braku czasu pozostawić tam swojego Revoxa A-77 ,ale na pewno już wkrótce będzie mógł się nim cieszyć do woli.

Pragnę jeszcze raz podziekować panu Henrykowi za pomoc i życzyć wszystkim na tym forum ,nie tylko w tym wątku takich forumowych kolegów.A na koniec ,wybaczcie bo to nie magnetofon,ale muszę pokazać ,co to za sprzęt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No, no, zakres odbieranych częstotliwości robi wrażenie! Teraz jeszcze tylko kilka anten dookoła domu i nocki z głowy... Uważaj, bo to wciąga. Ja mam 50 m drutu, rozwieszonego na drzewach - dobrze, że w lecie go nie widać.

No, no, zakres odbieranych częstotliwości robi wrażenie! Teraz jeszcze tylko kilka anten dookoła domu i nocki z głowy... Uważaj, bo to wciąga. Ja mam 50 m drutu, rozwieszonego na drzewach - dobrze, że w lecie go nie widać.

Antenki na moim dachu już wiszą od dawna.To nie jest mój jedyny sprzęt tej klasy, ale jedyny odbiornik przenośny.

Antenki na moim dachu już wiszą od dawna.To nie jest mój jedyny sprzęt tej klasy, ale jedyny odbiornik przenośny.

Wiara Pana Henryka w ludzi jest niesłychanie zaraźliwa, przestałem wątpić od A do Z w samego siebie. Po kilkunastu godzinach mordęgi [czytaj skrajnego masochizmu} mam w pełni sprawny mikrofon JVC [stereo} M-200. Boję się jeszcze samodzielnie odpalać UHER-a REPORT 4200 ale chyba uczynię to jutro, świtem bladym

pozdrawiam

Zbyszek

Wiara jest ważna, wciąż wierzę w reanimację stereo w Philipku, tymczasem rozkoszuję się monofonią zgrywając testowo pliki z komputera na ludzki nośnik, bo zaczynam chomikowac nośnik oczywiście. Dziś Niemiec nadesłał NOS-owe Basfy SM911 (2x po 180m na 13cm rolce, bardzo gruuuube, czarne podłoże). Jest uciecha, bo wreszcie coś słychać, a wynik nagrywania wysterowaniem zaczyna coś tam przypominać, ale tak szczerze tylko na 19cm/sek. Dotrą jeszcze EMItape'y, Agfy i Scotche, na razie tyle, nie stać mnie na razie na lepsze ale stać będzie, bo kurna nie będzie CD pluł nam w twarz.

Z innych newsów to przelicytowali mnie w walce o Revoxa A77 fajnego, cwajszpurnego - na poziomie 130 ojro. Bo owszem, odpaliło mi i będzie coraz gorzej, ja to wiem i moja Żona też wie. Ech.

Dotrą jeszcze EMItape'y, Agfy i Scotche, na razie tyle, nie stać mnie na razie na lepsze ale stać będzie, bo kurna nie będzie CD pluł nam w twarz.

Zanim zaczniesz skupować z rynku taśmę jak leci, poczytaj o Sticky Shed Syndrome, żebyś się nie rozczarował niektórymi znanymi markami.

Szczególnie nie kupować w ciemno taśm Sony z serii ULH - nie wytrzymują próby czasu i efekt Sticky Shed słychać po rozpoczęciu nawijania....

Moje zasady kupowania są dość proste - jeżeli drogo, to tylko nowe/NOS-y z folii, a jeżeli stare, to tylko tanio - i zobaczyć, co z nich będzie. O SSS coś tam czytałem, o "wypiekaniu" taśm też. Czytam też ten wątek, na razie jestem przy "aferze" NAB-owej. ;-)

Dla zainteresowanych solidną taśmą z wiarygodnego źródła - Emtec PER528 z Polskiego Radia znów się pojawił na allegro w dobrej cenie i pod dostatkiem. Przetestowałem na własnych głowicach - mogę polecić.

Tylko pamiętaj, że ta taśma jest w krążkach 27 cm na bobinach - musisz ją sobie przewinąć na szpule 18 cm (starczy na prawie trzy, bo taśma bardzo gruba - 52 um).

• Pokaż nowe odpowiedzi