Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

więc jakie mam opcje, czy wystarczy przelutowanie? zdaje się, że wtyczki nie są rozbieralne te co mam...

sprawdziłem wszystkie 4 kable, brumią wszystkie z prawej strony jak patrzę w tej pozycji na wtyczkę DIN: U

Edytowane przez Ariafan

tym razem ja nie doczytałem - PRZYZNAĘ SIĘ DO BŁĘDU - Ty patrzysz odwrotnie na wtyczkę niż ja - JEST DOBRZE

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez geelo07

ja patrzę tak jak na fotce, czyli odwrócone "U" - wtyczki Unitry posiadają oznaczenia cyferkami poszczególnych kołeczków i w tej pozycji wtyczki są poprawnie ustawione (Ty patrzyłeś odwrotnie, więc cyferki "stałyby do góry nogami")

jeżeli po podłączeniu pod gniazdo "radio" jest cisza, to coś nie tak jest z Arią

ja patrzę tak jak na fotce, czyli odwrócone "U" - wtyczki Unitry posiadają oznaczenia cyferkami poszczególnych kołeczków i w tej pozycji wtyczki są poprawnie ustawione (Ty patrzyłeś odwrotnie, więc cyferki "stałyby do góry nogami")

jeżeli po podłączeniu pod gniazdo "radio" jest cisza, to coś nie tak jest z Arią

Ok, czyli następny ruch to jest wymiana gniazda żeńskiego DIN górnego w Arii? I jeśli tak, to czy to jest skomplikowane?

może w środku jakaś wtyczka jest wyciągnięta; podłączając ten kabel (tych samych wtyczek) pod REC out wzmacniacza i gniazdo gr piezo/magn w Arii i wciskając zapis powinieneś uzyskać podsłuch zapisywanego sygnału; w magnetofonie sygnał wyjściowy jest doprowadzany kablem z wtyczką z płyty głównej, zaś wejściowy drugą; moduł z gniazdami i przełącznikiem znajduje się pod pokrywą górną w lewym dolnym rogu

u mnie wygląda to tak po zdjęciu pokrywy i odkręceniu blaszki ekranującej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez geelo07

-> ariafan

druga wtyczka jest pod spodem widoczna po wyjęciu całego modułu; jeżeli u Ciebie jest podobnie, to wyjmij wtyczkę widoczną po prawej stronie modułu i włącz zapis - metalowy szpikulec i badaj, czy w którejkolwiek dziurce będzie reakcja wskaźników wysterowania - jeżeli tak, to tor dalszy zapisu jest ok. tylko w tym module jest przyczyna

KOMBINUJ, JAK MASZ CZAS

powodzenia i wszystkiego dobrego

Edytowane przez geelo07

@geelo07 - bardzo Ci dziękuje za zapał i szczerą pomoc, nie odpuszczam :) będę kombinował. Dziękuję tez wszystkim za odpowiedzi na moje infantylne czasem pytania.

Wszystkim fanom szpuli zaś Zdrowych i Wesołych Świąt... Long live the reel.

Edytowane przez Ariafan

Dołączam się do życzeń w świeta Bożego narodzenia.Na razie sobie przygotowuje wieczerzę,ale szpulaki już czekają.Wszystkiego najlepszego.

Wesołych Świąt niech wam się kręci cały rok.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Wesołych Świąt!

Wracam "z dalekiej podróży", z Philipsem N4504 wreszcie grającym (choć nie nagrywającym) i z nowo zakupionym Akai GX-630DB... Będę pewnie zaglądał! :-)

Panowie,

Wszedłem w posiadanie magnetofonu szpulowego Akai 1721W. Magnetofon jest na sprzedaż, ale mam problem z oszacowaniem jego wartości i ceny. Jest jeden na wiadomym portalu, ale za nierealną cenę 625zł. Może ktoś podpowie ile jest minimalnie wart. Mój wygląda jak poniżej, tylko bez szpul.

Ukryta Zawartość

post-15842-0-97821800-1356449356_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez STREET

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Witam!

>>STREET

Ładny :)

TC-765: napraw ciąg dalszy. Zlokalizowałem smród, idzie chyba od silnika szpuli podającej. Zmartwiłem się. Selonoidy od hamulców zaczęły działać. Zamiast nieznanych tranzystorów Q711, Q713 i Q715 wstawiłem 2SD667 (oryginalnie jest 2SC1475). Zostało mi dokładne sprawdzenie podzespołów sekcji odpowiedzialnej za napięcie pracy silnika, sekcji emitera oraz pracy przełącznika pracy, który zarządza pracą silników oraz selonoidów. Mogę przewijać w prawo, ale nie mogę w lewo. Podczas funkcji przewijania w lewo nie działają także selonoidy, silnik nie ma siły ruszyć szpuli. Lece grzebać dalej, ale już jest blisko :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam,

co koledzy sądzą o maszynie Tanscam 32:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Skoro wróciłem do winyla to może i wrócę do szpulek? To co miałem kiedyś to ZK140T a potem ZK2405S.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Super sprzęt, posiadam taki model. Mój miał problem z silnikiem od przewijania w prawym talerzyku, który wymagał regeneracji. Teraz działa bezproblemowo, brzmienie bajka, ale ma prędkość 19,5 i 37cm/sek, lepsza jakość, ale duża szpula starcza co najwyżej na 1,5h. To dwuślad więc jedna szpula = jedna strona, strasznie nieekonomiczny :-). Bezwzględnie trzeba sprawdzić stan głowic to nie GX-y Akai i szybko sie wycierają, a Tascamy często były uzywane w małych studiach nagrań i eksploatowane intensywnie.

Pzdr

Życzenia spokojnego, dobrego Nowego Roku, dużo zdrowia dla Was i "technicznego" zdrowia dla naszych maszynek :-),

oraz ciekawych nowych nabytków w 2013 życzy Jarek.

Szpulak pracuje jak trzeba i zachwyca brzmieniem jak zawsze gdy go włączę, oby ten stan utrzymał się długo :-)

P.S.Nadal poszukuję nakładki na przełącznik EQ do N4520 (czarny, aluminiowy z niemalowanym prostokącikiem z przodu )

Selonoidy od hamulców

Ja bym raczej używał nazwy solenoid, a nie "selenoid"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no kurcze...z nowym rokiem

w ładnym stanie i to okazyjnie(ktoś tylko spierniczył sprawę polerując prymitywnie panele z frontu bo wszystkie opisy pościerał)

Ukryta Zawartość

jak się wczytacie to ten super seven pochodzi tego samego żródła z St.Albans pewnie z tej samej kolekcji(lokalizacja przedmiotu)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ravaglia

VSOP

Wszystkim życzę w nowym 2013 roku przede wszystkim zdrowia oraz spełnienia marzeń.

Ukryta Zawartość

post-4738-0-42875900-1357074846_thumb.jpg

post-4738-0-45317600-1357074862_thumb.jpg

post-4738-0-78569100-1357074887_thumb.jpg

post-4738-0-87793900-1357074900_thumb.jpg

post-4738-0-73762900-1357074917_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Choroba tego gościa nie zna granic i widzę z nowym rokiem nic sie nie zmieniło:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Choroba tego gościa nie zna granic i widzę z nowym rokiem nic sie nie zmieniło: http://allegro.pl/revox-szpula-metalowa-i2906453907.html

Pozdro

Pisałeś już do niego w tej sprawie?

GM

Wszystkim życzę w nowym 2013 roku przede wszystkim zdrowia oraz spełnienia marzeń.

Załączone miniatury

Załączona grafika: SONY.jpg

Załączona grafika: 8801.jpg

Załączona grafika: 8802.jpg

Załączona grafika: 8803.jpg

Załączona grafika: 8804.jpg

Załączona grafika: 8805.jpg

Co za sprzęt tylko pogratulować , rzadkość na światową skalę.

Mój Ampex dzięki Henrykowi działa tylko we wzmacniaczu trzeba chyba wymieniać kondensatory.

Ja bym raczej używał nazwy solenoid, a nie "selenoid"

Ukryta Zawartość

Racja :) Dziękuję za zwrócenie uwagi :)

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Co za sprzęt tylko pogratulować , rzadkość na światową skalę.

Mój Ampex dzięki Henrykowi działa tylko we wzmacniaczu trzeba chyba wymieniać kondensatory.

Jeżeli zdecydujesz się na wymianę kondensatorów służę pomocą. Warto już teraz "rozejrzeć" się za nimi.

Pozdrawiam! Henryk.

Jeżeli zdecydujesz się na wymianę kondensatorów służę pomocą. Warto już teraz "rozejrzeć" się za nimi.

Pozdrawiam! Henryk.

Henryku chcę skorzystać z Twojej pomocy tylko nie wiem jak się odwdzięczę.

Proszę napisz mi jakie kondensatory mam nabyć, mam gzie wybierać tylko nie wiem jakie?.

Pozdrawiam Julek

Henryku chcę skorzystać z Twojej pomocy tylko nie wiem jak się odwdzięczę.

Proszę napisz mi jakie kondensatory mam nabyć, mam gzie wybierać tylko nie wiem jakie?.

Pozdrawiam Julek

Julianie, odwdzięczyć możesz się tylko w jeden sposób,- pomóż innym. Przygotuje Ci listę komponentów do wymiany.

Pozdrawiam! Henryk

Julianie przejdźmy do magnetofonów stacyjnych

Ukryta Zawartość

Takie wieko to bardzo przydatna rzecz.

BTW czy ten magnet to już na wieki przyspawany do tej skrYnik/stolika czy można go wyjąć i normalnie położyć czy postawić?

Pozdro

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi