Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was. Na tym forum (magnetofonowym) jestem pierwszy raz. Skoro mam dwa magnetofony taśmowe; SONY TC765 i Philips N7300 to się ujawnię. Mam też trzy systemy redukcji szumów ; Nakamichi HighCom II , Sanyo N33 i Rotel HighCom . Sony używam z Nakamichi a Philipsa z Sanyo. Rotel jest mi zbędny. Nakamichi i Rotel używają układów U401B a Sanyo N570.

Nakamichi zwiększa odstęp od szumów o 20-25 dB a Sanyo więcej niż 35 dB. I tyle na początek.

Pozdrawiam

Kolejna ogromna prośba: dajcie mi proszę znać, gdyby ktoś z Was zauważył gdzieś do kupienia rolkę dociskową do philipsa N4504. Albo może ktoś ma taki magnetofon na części i rolkę w sensownym stanie by chciał sprzedać?

Za jakieś 190zł jest na ebayu. Drogo ale nowa. Jakość może być różna , ale raczej proste rolki Blackreel robi dobre.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I wersja tańsza , trzeba samemu zamienić gumkę na tulejce:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK, dzięki za informacje... nowa rolka na ebayu wynosi cenę niespełna 2/3 całego magnetofonu.

Dulon - rolka ma 22 mm i jest szeroka na centymetr. Sądzisz, że wsadzenie rolki od 2405 albo Arii ma sens?? Takich rolek bym pewnie trochę znalazł... Oryginalna w magnetofonie jest na razie posmarowana gliceryną. Na kilku rolkach w domu, jakie mam (w tym w kaseciakach) kilka dni "glicerynowania" poprawiło powierzchnię gumy. Ale nie zawsze.

Za to - skoro PHILIPS na razie stoi z zasmarowaną rolką - wróciłem sobie do TEACa. I okazuje się, że pięknie gra :) Nic nie faluje i nie drży. To, co doradzał Geelo07 - jednak funkcjonuje...

Pozdrawiam

Edytowane przez krzysiekg1981

Rolka od 2405S średnicę ma dobrą . problem jest tylko z wewntrznym otworem .

Ta Philipsa jest mniejsza ..

Potrzebna by była malutka kulejka na bolec rolki od Philipsa .

Na razie philips wstał; po glicerynowaniu docisk się trochę poprawił. Nawet przestał zwalniać na końcu. Może coś z tego będzie... Ta guma chłonie glicerynę i trochę zmienia się jej powierzchnia na bardziej tępą i sprężystą - trzeba by w wolnym czasie kiedyś posmarować to jeszcze i zostawić na kilka dni. Właśnie sobie nagrywa...

Witam

Może Wy mi pomożecie:)

Mam magnetofon Studera a807

Od pewnego czasu mam problem - tzn. taśma na lewym talerzu jest nierówno zwijana. Używam talerzy i taśmy otwartej a nie szpul.

Ta nierówność jest tak duża, że nie da się włożyć taśmy do pudełka bez pogięcia brzegów. Pomaga przewijanie do tył na połowie prędkości - wtedy jest w miarę ok

Co może być przyczyną - ma ktoś jakiś pomysł?

Potrzebuję trochę danych,aby ci odpowiedzieć.

Po pierwsze.

Problem występuje podczas przewijania taśmy z powrotem na lewy talerzyk?

Zobacz,czy taśma nie dotyka talerza podczas przewijania.

Pod jakim kątem pracuje u ciebie magnetofon?

Sprawdz,czy rolki prowadzące taśmę obracają się swobodnie i czy nie mają luzów.Sprawdz też,czy oba talerze są w jednej płaszczyznie.Zakładam,że lewy talerzyk nie obraca się z biciem pionowym.

Czy problem występuje na wszystkich taśmach?

.

Edytowane przez Marek-41

Jeżeli totalnie nie pokrzywiłes lewego talerza , to sprawdż rolke od napinacza .

Możliwe że poluzował się dekielek nakrywający rolke i rolka na obrotach podskakuje ... Sprawdż czy porusza się góra -dół.?. Nie powinno być żadnych luzów ,ale musi sie kręcić lekko.

Taśma może trzeć sie po talerzu ,choc nie powinna . Taśma powinna nawijać się zaraz na talerzu.... Jeśli prawy talerz -podający przy lewym przewijaniu stawia zbyt duży opółr ,może to powodowac wybrzuszenie taśmy spowodowane jest zbyt ciaśmym zwijaniem taśmy .Zakładam że talerze grają na Bobinkach

Jakie masz talerze?

Czy nie trzeba pod nie dawać podkładek .?

Taśma na szuli nawija się pośrodku blach szpuli. ,czyli na talerzu będzie się nawijac za wysoko.-stąd koniecznośc dawania podkaladek ,aby podnieść talerz .

Sprawdż czy nie poluzowały się talerzyki ..

Rolka od napinacza jest ostanim elementem -kluczowym - ktory stanowi o tym -jak nawija ci taśmę na lewy talerz .. Oczywiście zakładająć że talerz jest w miarę prosty.

Zamień talerze miejscami i sprawdż ,czy jest jakaś zmiana .

Jak chodzą Inne taśmy?

Edytowane przez dulon184

Marek-41

Tak problem występuje tylko w momencie przewijania taśmy z powrotem na lewy talerzyk.

Taśma nie dotyka talerzyka.

Magnetofon pracuje pod lekkim nachyleniem od poziomu na oryginalnym stojaku. Nie mniej jednak w pozycji poziomej jest to samo.

Co do rolek - to rolka w napinaczu ma 1mm luz i hałasuje podczas przewijania - podobnie jak rolka prawa - ostatnia przed prawym talerzykiem - jednak na prawym talerzu taśma zwija się poprawnie.

Problemy występują na wszystkich taśmach.

Jeżeli totalnie nie pokrzywiłes lewego talerza , to sprawdż rolke od napinacza .

Możliwe że poluzował się dekielek nakrywający rolke i rolka na obrotach podskakuje ... Sprawdż czy porusza się góra -dół.?. Nie powinno być żadnych luzów ,ale musi sie kręcić lekko.

Taśma może trzeć sie po talerzu ,choc nie powinna . Taśma powinna nawijać się zaraz na talerzu.... Jeśli prawy talerz -podający przy lewym przewijaniu stawia zbyt duży opółr ,może to powodowac wybrzuszenie taśmy spowodowane jest zbyt ciaśmym zwijaniem taśmy .Zakładam że talerze grają na Bobinkach

Jakie masz talerze?

Czy nie trzeba pod nie dawać podkładek .?

Taśma na szuli nawija się pośrodku blach szpuli. ,czyli na talerzu będzie się nawijac za wysoko.-stąd koniecznośc dawania podkaladek ,aby podnieść talerz .

Sprawdż czy nie poluzowały się talerzyki ..

Rolka od napinacza jest ostanim elementem -kluczowym - ktory stanowi o tym -jak nawija ci taśmę na lewy talerz .. Oczywiście zakładająć że talerz jest w miarę prosty.

Zamień talerze miejscami i sprawdż ,czy jest jakaś zmiana .

Jak chodzą Inne taśmy?

Dekielek lewej rolki się nie poluzował jednak rolka ma 1mm luz... i hałasuje podczas przewijania Tak talerze grają na bobinkach.

Talerze zamieniałem miejscami - sytuacja taka sama - na lewym talerzu taśma zwija się nierówno - na prawym ok. Talerze mam oryginalne Studera.

Nie wiecie kto się zajmuje profesjonalnie naprawą takich magnetofonów - chętnie bym podjechał do kogoś kto się na tym dobrze zna

Zrób proty test ,który pozwoli stwierdzić czy to ten 1 mm luzu na rolce nie jest winien złego nawijania .

Taśma schodząć z mostka głowic -puść ją POD dużą rolką - Tam jest podłąćzony licznik elktroniczny-i nawiń na Bobinke lewego talerza .

Unieś napinacz i puść maszynę na lewe przewijanie ..

Moim zdaniem 1 mm luzu na rolce to za dużo ... Czy rolka podskakuję w trakcie przewijania?

Ten test pozwoli to sprawdzić .

Odkręć dekielek na rolce napinacza i nasmaruj bolec na którym jest rolka i samą rolkę w środku. Przestanie chałasować .

Uważaj przy odkręcaniu . . Pod rolka mogą byc tulejki dystansowe.

Jak wysoko leży taśma nad talerzem?.

Jak zachowuje się lewy talerz podczas przewijania?/.

Rozpędż maszynę i sprawdzaj czy talerz się przypadkiem nie telepie podczas zwalniania . Wtedy najlepioej to wyłapać . Chodzi o to aby wyłapac jak duże jest poziome kołysanie talerza .

na pełnych obrotach tego nie widać .

Zwróć również uwagę czy nie rusza się cała rolka z bolcem na którym jest zamocowana . ..

I sprawdż mocowanie talerzyka czy śrubki -3- dobrze trzymaja .'

I tak z ciekaowości zapoytam .' O jakiej rolce przed prawym talerzem piszesz??

A 807 ma rolkię napinacza i rolka od licznika tylko z lewej strony .Prawy talerz zbiera taśme od razu z mostka głowic .

Pozdrawiam

Muszę się pochwalić, dotarł dzisiaj do mnie Akai GX-630DB, w b. dobrym stanie. Po oczyszczeniu głowic założyłem taśmę i trochę posłuchałem wcześniejszych nagrań. Potem na nowej nagrałem co nieco i jestem pod ogromnym wrażeniem jakości dźwięku oraz kultury jego pracy.

W.

Wojtek

A tymczasem nagrywam sobie na szpulki stare dobre "Nie tylko dla orłów" - na Philipsie, ciętym VHS, w prędkości 4,76. Świetnie nadaje się do słuchania takich fajnych staroci. Nie ma jednak, jak dobrze skalibrowany magnetofon z trzema prędkościami :)

Taśma: 3M 275 Digital Audio - możecie podać trochę informacji na jej temat ? Chodzi o praktyczną wiedzę czy nadaje się do ngrań na szpulowcach analogowych i jak je pod nią wysterować ? Nagrywam w tej chwili na Akai, jest wyraźnie ciszej i dół pasma cichszy. Poza tym arewelacyjnie. Miał ktoś styczność z tą taśmą ?

W.

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Takie coś było na Allegro, ale nie kupiłem z powodu nadmiaru tego dobra :-)

A jak Wy myślicie ? Należało kupić, bądź ktoś z Was był by zainteresowany ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli sprawny, to dobry magnetofon.

Najbardziej zaskoczyło mnie spostrzeżenie, że łatwiej jest obciąć cztery kable niż wyjąć cztery wtyczki z gniazd:-)))

Cóż, co kraj, to obyczaj :-)

W.

Jeśli sprawny, to dobry magnetofon.

Najbardziej zaskoczyło mnie spostrzeżenie, że łatwiej jest obciąć cztery kable niż wyjąć cztery wtyczki z gniazd:-)))

Cóż, co kraj, to obyczaj :-)

W.

vlado - pewnie tu chodzi o unijne przepisy, które być może każą ucinać a nie odłączać przewody w utylizowanym sprzęcie AV :-)

vlado - pewnie tu chodzi o unijne przepisy, które być może każą ucinać a nie odłączać przewody w utylizowanym sprzęcie AV :-)

To dotyczy wyłącznie przewodu zasilającego. :-)

Wykazują nadgorliwość/głupotę? :-)

W.

Witam.Ponieważ jestem świeżym posiadaczem tego sprzętu,więc może tak na gorąco.Mój egzemplarz jest w b.dobrym stanie jak na sprzęt 38 letni.Taśmy nagrane na Philipsie N 7150,czy na Grundigu TK 600 odtwarza świetnie.

Ma zajebisty bas,a dzięki temu sprawia wrażenie dużej dynamiki.Nagrywa również b.dobrze.Niestety czeka mnie rozbieranie go ,żeby dostać się do przełącznika czułości wejścia DIN.obecnie jest na pozycji-20 dB.Poprzednio miałem TC-580 (również z autorewersem),ale wkurzył mnie brak pauzy.Wg analizy schematów ,to większość japońców z lat 70 koncepcyjnie niewiele się różni.Uderza podobieństwo modeli Sony do Akai z porównywalnego okresu.Jednak można zauważyć w późniejszym okresie fakt zatrudnienia o wiele lepszych plastyków przez Akai.

Witam.Ponieważ jestem świeżym posiadaczem tego sprzętu,więc może tak na gorąco.Mój egzemplarz jest w b.dobrym stanie jak na sprzęt 38 letni.Taśmy nagrane na Philipsie N 7150,czy na Grundigu TK 600 odtwarza świetnie.

Ma zajebisty bas,a dzięki temu sprawia wrażenie dużej dynamiki.Nagrywa również b.dobrze.Niestety czeka mnie rozbieranie go ,żeby dostać się do przełącznika czułości wejścia DIN.obecnie jest na pozycji-20 dB.Poprzednio miałem TC-580 (również z autorewersem),ale wkurzył mnie brak pauzy.Wg analizy schematów ,to większość japońców z lat 70 koncepcyjnie niewiele się różni.Uderza podobieństwo modeli Sony do Akai z porównywalnego okresu.Jednak można zauważyć w późniejszym okresie fakt zatrudnienia o wiele lepszych plastyków przez Akai.

Przepraszam powyższy post dotyczy odpowiedzi dla Joszki,a sprzęt to Sony TC 558.

Witam wszystkich wielbicieli szpulowców.

Jestem posiadaczem dwóch czterośladów a teraz nadszedł czas na dwuścieżkowca. Zastanawiam się nad REVOXEM B77 MK2 lub Philipsem N4522. B77 jest tańszy i mam możliwość obmacania przed zakupem. N4522 kosztuje więcej ale wygląda na bardziej rozbudowanego i chyba ma lepsze głowice. Może ktoś ma obydwie maszyny i mógłby coś doradzić.

Pozdrawiam

Mam pytanie do szanownych forumowiczów : czy to ktoś od nas został posiadaczem tego sprzętu ?

Ukryta Zawartość

Jeśli tak, to mam prośbę aby po otrzymaniu go umieścił trochę zdjęć i opisał na forum.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dobre

i jeszcze zacytuję notatkę od autora (gdyż po pewnym czasie aukcja zniknie) :

" Wystawiam na sprzedaż rzadki okaz guzika do magnetofonu szpulowego, który można samodzielnie przyszyć złotą nitką - pytanie tylko PO CO??? Niniejszy opis dedykuję tym wszystkim nadętym, którzy sami nie wiedzą ile zażądać za sprzedawany sprzęt magnetofonowy wystawiając nierzadko BZDETY za to za ASTRONOMICZNE KWOTY!!! Dorabiając często na przesyłkach kurierskich!!! W szczególności dedykuję ten opis naszym wspaniałym rodakom co z racji pełnionych obowiązków czyszczą niemiaszkom czy angolom piwnice i strychy czując się wynalazcami - jak rusek który wynalazł rower u niemca na strychu!!! Większość z nich sądzi, że jak magnetofon ma jakiś odjechany kształt lub tor prowadzenia taśmy, to jest to na 100% sprzęt audiofilski!!! A w rzeczywistości ma się to tak do prawdy jak picie w Sczawnicy do szczania w piwnicy! Inna ciekawostka to oferowanie NABów TEAC,AKAI,PIONEER,PHILIPS lub KONCERTA za kwoty rzędu 400-500zł nie wiedząc, że jedynie cenne i wartościowe są NABy REVOXa - gdytż jako do jedynych dedykowane są piękne ozdobne aluminiowe kielichy! To te właśnie NABy osiągają wraz z kielichami do 500zł! Pozostałe badziewie służy jedynie do dopasowanie wielkiej dziury w amerykańskich szpulach standardu NAB(North American Broadcasting)i jeszcze do niedawna ich ceny oscylowały po 80-150zł. Piszę to po to aby uświadomić naszych rodaków, że większość oferowanych u nas do sprzedaży przedmiotów jest przywożona z zachodu a najczęściej tam zbywana jako śmieci! Głównie uczulam tych, którzy chcą kupować taśmy nawet najlepszych firm, które przeleżały po 20 i więcej lat w zwykłym pudełku kartonowym bez woreczków w wilgoci lub na mrozie - za które na allegro żąda się często ponad 100 zł! Taśmy, które leżały choćby tydzień w wilgoci lub powąchały mrozu - najzwyczjniej pylą i brudzą głowice i nie mają żadnej wartości!!! "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez geelo07

Krótko pisząc ma racje, ale,jak są "amatorzy" na takie towary to i pojawiają się aukcje w końcu wolny rynek jak nie patrzeć.

Właśnie dawno nie widziałem już tej szpuli revoxa za chyba 420 zł :)

Z cenami NABów się nie zgodzę. Moim zdaniem najlepsze jakościowo są NABy Teac/Tascam. NABy Revoxa sa słabe a tylko wyglądają z kielichami.

Cena dobrych NABów na ebayu to zazwyczaj ok. 70-80 EUR za parę.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Moim zdaniem najlepsze jakościowo są NABy Teac/Tascam. NABy Revoxa sa słabe a tylko wyglądają z kielichami.

A ja mam zupełnie inne zdanie na temat NAB-ów TEAC/TASCAM. Kiepski plastik i często się rozsypują.

Może mały ranking NAB-ów ? Opinie, dlaczego te, a nie inne i fajnie gdyby były dobre zdjęcia.

Należy wejść w zakładkę Zubehór i następnie w Adapter.

Tu jest kompedium wiedzy na ten temat.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek-41
  • Pokaż nowe odpowiedzi