Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Należy wejść w zakładkę Zubehór i następnie w Adapter.

Tu jest kompedium wiedzy na ten temat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Marku, z całym szacunkiem ale nic na tej stronie odkrywczrgo nie zauważyłem (chyba, że mnie się coś nie otwiera). Chodzi mi oto abyśmy sami opisali swoje doświadczenia z NAB-ami i pokazali je na zdjęciach. Wiem, ze w tym i w wątku "Magnetofon" pojawiały się zdjęcia i opisy NAB-ów, ale to było "ni z gruchy ni z pietruchy", sporo chaosu.

Ukryta Zawartość

Jest opisana budowa i jest podział na te proste i na bardziej rozbudowane.Opisane są wady i zalety różnych rozwiazań.Do tego są dobre zdjęcia.Mi to wystarczy.

Teraz używam naszych polskich NAB-ów od Koncerta. Praktycznie kopia Revoxa z większym kielichem, a materiał i wykonanie w/g mnie bardzo przyzwoite. Jedyna wada to raz na ileś tam lat wymienić oringi bo parcieje guma.

Ukryta Zawartość

post-12292-0-27117700-1383770975_thumb.jpg

post-12292-0-63437200-1383770985_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozbierale do czyszczenia moje go "dziadka". Przy okazji kilka zdjec z roboty - )

Ukryta Zawartość

post-20162-0-84838900-1383775704_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wojtek41

Piszę to po to aby uświadomić naszych rodaków, że większość oferowanych u nas do sprzedaży przedmiotów jest przywożona z zachodu a najczęściej tam zbywana jako śmieci! Głównie uczulam tych, którzy chcą kupować taśmy nawet najlepszych firm, które przeleżały po 20 i więcej lat w zwykłym pudełku kartonowym bez woreczków w wilgoci lub na mrozie - za które na allegro żąda się często ponad 100 zł! Taśmy, które leżały choćby tydzień w wilgoci lub powąchały mrozu - najzwyczjniej pylą i brudzą głowice i nie mają żadnej wartości!!! "

Zuch człowiek. Wreszcie ktoś przywalił rozmaitym cwaniaczkom pompującym ceny za nie wiadomo co. Gratuluję odwagi - i na pohybel cwaniakom.

Ciekawi mnie tylko, co jeśli ktoś kupi ten guzik :D

I pomyśleć że te Smieci . sa aż tak cenne .

Cały zachód odkrył zalety owych smieci .

Stąd zapewne wzrost cen .

Chcieliśmy wolnego rynku??

No to mamy ..

Pomyślcie żę nasz owe śmieci również już sa droższe i nie sądzę aby ktokolwiek je sprzedał za ceneę którą kiedyś zaplacił ..

Po cóż więc wylewać krokodyle łzy?/.

Pozdrawiam.

Zrób proty test ,który pozwoli stwierdzić czy to ten 1 mm luzu na rolce nie jest winien złego nawijania .

Taśma schodząć z mostka głowic -puść ją POD dużą rolką - Tam jest podłąćzony licznik elktroniczny-i nawiń na Bobinke lewego talerza .

Unieś napinacz i puść maszynę na lewe przewijanie ..

Moim zdaniem 1 mm luzu na rolce to za dużo ... Czy rolka podskakuję w trakcie przewijania?

Ten test pozwoli to sprawdzić .

Odkręć dekielek na rolce napinacza i nasmaruj bolec na którym jest rolka i samą rolkę w środku. Przestanie chałasować .

Uważaj przy odkręcaniu . . Pod rolka mogą byc tulejki dystansowe.

Jak wysoko leży taśma nad talerzem?.

Jak zachowuje się lewy talerz podczas przewijania?/.

Rozpędż maszynę i sprawdzaj czy talerz się przypadkiem nie telepie podczas zwalniania . Wtedy najlepioej to wyłapać . Chodzi o to aby wyłapac jak duże jest poziome kołysanie talerza .

na pełnych obrotach tego nie widać .

Zwróć również uwagę czy nie rusza się cała rolka z bolcem na którym jest zamocowana . ..

I sprawdż mocowanie talerzyka czy śrubki -3- dobrze trzymaja .'

I tak z ciekaowości zapoytam .' O jakiej rolce przed prawym talerzem piszesz??

A 807 ma rolkię napinacza i rolka od licznika tylko z lewej strony .Prawy talerz zbiera taśme od razu z mostka głowic .

Pozdrawiam

Przepraszam, ze tak późno odpowiadam ale nie było mnie kilka dni.

Co do prawej rolki to to miałem na myśli rolkę na mostku głowic.

Zauważyłem jeszcze jedno - prz przewijaniu rolka napinacza przestaje się kręcić. Nie pomagło nawet kilka kropel oliwy.

Zastanawiam się czy to może być przyczyną nierównego zwijania taśmy.

A może powinienem ją przsmarować czymś innym niż oliwą?

Gdzieś wyczytałem, że generalnie nie powinno się smarować tych rolek - mają jakiś specjalny stop stali nie wymagający smarowania- jednak nie wiem czy to prawda.

Przepraszam, ze tak późno odpowiadam ale nie było mnie kilka dni.

Co do prawej rolki to to miałem na myśli rolkę na mostku głowic.

Zauważyłem jeszcze jedno - prz przewijaniu rolka napinacza przestaje się kręcić. Nie pomagło nawet kilka kropel oliwy.

Zastanawiam się czy to może być przyczyną nierównego zwijania taśmy.

A może powinienem ją przsmarować czymś innym niż oliwą?

Gdzieś wyczytałem, że generalnie nie powinno się smarować tych rolek - mają jakiś specjalny stop stali nie wymagający smarowania- jednak nie wiem czy to prawda.

.

Generalnie rolki są robionre ze stop masiądzu - -Fachowcy wzywani do tablicy .- wzyczajowo kręcą się sie normalnie .

Zasada jest taka . -Je.sli cos ma sie kręcić ??- to musi sie kręcic .

Nawet gdyby rolki wcześniejsze przd szpulą lewą były nie takie to tgeneralnie za zwijanie taśmy na lewej szpuli odpowiada ostatni element - czytaj lewa rolka napinacza .

Pozdrawiam

"Delikatny" bo ważący prawie 37 dag NAB mocowany bezpośrednio do oś silnika. Te białe plastikowe kulki są rozpychane na zewnątrz przez wewnętrzne sprężyny. Prosta konstrukcja i błyskawiczne nakładanie/zdejmowanie szpuli. Szkoda tylko, że nie nadaje się do amatorskiego sprzętu.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-12292-0-91690000-1384026730_thumb.jpg

post-12292-0-62594900-1384026742_thumb.jpg

post-12292-0-75164200-1384027132_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez lech59

NAB-y AMPEX-a

Ukryta Zawartość

post-12292-0-80929200-1384031471_thumb.jpg

post-12292-0-18947200-1384031483_thumb.jpg

post-12292-0-53011000-1384031490_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez lech59

Leszku

Bardzo dobry temat NAB trzeba używać poprawnie , złe używanie może uszkodzić taśmę szpulę a w najgorszym wypadku magnetofon,trzeba dokładnie sprawdzać mocowanie szpuli za każdym razem kiedy zamierzamy odtwarzać/nagrywać

Pamiętaj my że szpule mają różną szerokość!!!.

Najlepiej kiedy taśma nawija się po środku szpuli.

1. Sprawdzić stabilność szpuli oraz czy mocowanie jest centryczne itp.

2. Niektóre Naby wymagają podkładek korygujących położenie taśmy..

3.Podkładki służą do korekcji położenia / i nawijania taśmy.

4.Naby z kołnierzem gumowym pochłaniają także szkodliwe wibracje.

5.Naby z dodatkowym kielichem także przyjmują szkodliwe rezonanse , ale nie wolno dopuszczać aby szpule były przyczyna takowych .

Dobry temat i czekam na kolejne wpisy pozdrawiam.

Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

Pytanko.

JAK NAb może uiszkodzic taśmę ?.- Na odtwarzaniu i nagrywaniu Nawet żłe zamocowania Nabów NIC nie szkodzi . Problem sie robi na przewiajniu - Czytaj - dużej prędkości obrotowej

To czy taśma nawija pośrodku blach szpuli zależy od ustawienie talerzyków w magnetofonie .- Piszę o typowych szpulach z blachami 1- 1,5 mm .

PKT 1 Naby z założenia ustawiają szpule centrycznie ..

PKT 2 .Pierwsze słyszę o podkładkach pod NaBY-Proszę o wyjaśnienia .

.

Z tego wpisu wynika że beż Studiów inżynierskich aż strach zakładać NABY do szpulaka .

Moje doświadczenie mówi że .

Krzywe - czyli bez centry szpule na żadnych Nabach nie będą dobrze kręcić .- Choc kręcą ..

I Obowiązkowe pozdrowienia ..

PS .

Jeśli poprzedni wp[is przeczyta nowicjuśz to za głoqwę się złapie jak to szpulaki są skomplikowane

Edytowane przez dulon184

Pytanko.

JAK NAb może uiszkodzic taśmę ?.- Na odtwarzaniu i nagrywaniu Nawet żłe zamocowania Nabów NIC nie szkodzi . Problem sie robi

Może jak najbardziej kiedy jest nie sprawdzone mocowanie , kiedy np guma w NAB ach jest sparciała nie jest wtedy szpula zamocowana poprawnie centrycznie

To czy taśma nawija pośrodku blach szpuli zależy od ustawienie talerzyków w magnetofonie .- Piszę o typowych szpulach z blachami 1- 1,5 mm .

Szpule z grubszej blachy są do używania w odpowiednim standardzie magnetofonu do centrycznego układania tamy służą podkładki , w amatorskiej zabawie wręcz nieznane w domenie profesjonalistów stosowane powszechnie.

Talerzyki w magnetofonie ustawione poprawnie to priorytet natomiast niewłaściwe ich przedłużenie czytaj złe mocowanie NAB griozi niewłaściwym nawijaniem taśmy , jak i uszkodzeniem obudowy magnetofonu szpulowego , co za tym idzie niewłaściwym nawijaniem taśmy.

PKT 2 .Pierwsze słyszę o podkładkach pod NaBY-Proszę o wyjaśnienia .

Są takie korygujące podkładki z korka i nie tylko czy mam wrzucić zdjęcie Dulon Ty o tym jeszcze nie słyszałeś?

Dulon

Talerzyk z zasady MUSI!!!! być centryczny kropka.

Jeśli talerzyk jest nie centryczny NAB tego nie naprawi wręcz pogorszy sprawę.

NAB jest przedłużeniem talerzyka .

Im większa szpula tym bardziej ujawniają się niedoskonałości z powodu

Złego ustawienia Talerzyków

Zepsutych NAB czytaj źle centrujących NAB

Z tego wpisu wynika że beż Studiów inżynierskich aż strach zakładać NABY do szpulaka .

Moje doświadczenie mówi że .

Wyjaśnij o czym piszesz i jakie masz doświadczenie?

Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

Witam

Nie jestem pewien czy w dobrym miejscu piszę ale szukam osoby znającej się i naprawiającej magnetofony szpulowe z okolic Poznania. Konkretnie chodzi o 8 śladowy Tascam 38. Gdy zbliża się koniec taśmy często obroty zwalniają. Myślę, że to kwestia jakichś kondensatorów ale to tylko moje gdybanie.

Jeśli znacie kogoś godnego polecania byłbym bardzo wdzięczny. (ze względu na gabaryty sprzętu wchodzi w grę tylko Poznań)

pozdrawiam

To jest pomysł:

Ukryta Zawartość

Sam używam takich pudełek.

W.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Chciałbym się znowu trochę przypomnieć:

czy ktoś z Was zainteresowany byłby AKAI GX-220D? Egzemplarz w moich rękach od nieco ponad roku.

Prezentację można obejrzeć tutaj:

W razie czego piszcie na priv. Zanim wystawię, zapytam wśród zainteresowanych :)

mała ciekawostka:

Ukryta Zawartość

warto się o nie bić? czy to są dobre taśmy?

Ukryta Zawartość

to są jedne z najlepszych taśm z dostępnych zwykłym śmiertelnikom

Czy np. BASF 911 nie byłyby lepsze?

Edytowane przez robeeert

Dziękuję za zainteresowanie moim ogłoszeniem :) Akai sprzedany. Nowemu właścicielowi - miłej zabawy!

A właśnie - wyjaśnijcie mi jeszcze przy okazji jedną taką rzecz. Głowice w PHILIPsie mają skosy wyregulowane tak samo, jak TEAC (nagrania na jednym i drugim brzmią naprawdę bardzo podobnie). Ale czy możliwe jest, żeby jeden z magnetofonów był bardziej tolerancyjny na niewielkie różnice w skosie głowicy w nagraniach? Rzecz w tym, że taśmy z TEACa idą na Philipsie idealnie - ale stare taśmy z ARII i Damy PIK, które kiedyś nagrywałem, też grają ładnie. W każdym razie lepiej, niż na TEAC'u, gdzie takie różnice słychać inaczej i są dość irytujące. Ciekawe, na czym to polega.

OTARI MX-50N

Bardzo mi się podoba ten sprzęt i nie ukrywam, że chciałbym go posiadać. Na naszym forum jest kilku posiadaczy tego modelu i mam nadzieję, że się odezwą. Moja rada to kupić kilka rożnych taśm, np. BASF, AMPEX (QUANTEGY), ZONAL, MAXELL czy TDK. Osobiście celowałbym w te profesjonalne o grubości ~ 50 mikr.(AMPEX 456, BASFSM911, 468).Nie mniej warto zobaczyć te trochę cieńsze (japońskie) ~35 mikr.(TDK LX-35-180, MAXELL XL1 35-180), choć nie wiem czy to nie to samo. Jednym słowem musisz szukać tego co dla Ciebie będzie najlepsze, a wszyscy się na pewno zgodzą, że wrażenia odsłuchowe są wyjątkowo subiektywne.

pozdr

Bardzo mi się podoba ten sprzęt i nie ukrywam, że chciałbym go posiadać

Mnie również bardzo się podoba, na razie stoi i cieszy kunsztem wykonania. Stan idealny, jak nowy ze sklepu.

Szukam taśm na których nagrywa optymalnie. - dzięki za info.

Edytowane przez robeeert

Witam, jestem od dłuższego czasu na forum i postanowiłem się w końcu ujawnić i przedstawić swojego pupilka tj. Akai GX-600DB. Sprzęt podobny do przedstawianego nieco wyżej GX-220D (ta sama głowica) i jednocześnie inny min: brak w nim funkcji autoreverse, wszelkie przełączniki oparte są na elektromagnesach. Sprzęt sprawuje się znakomicie, chociaż zauważyłem, że zaczyna się lekko grzać i tu moja prośba o wskazanie jakiegoś dobrego punktu serwisowego na terenie Łodzi który zrobiłby przegląd tego sprzętu.

Filmik (niestety nagrany telefonem) z nagrywania z winylu na dwa Akai- wspomniany GX-600DB i kasetowy GXC-709D:

<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/vT41GWJnZEo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ukryta Zawartość

Ktokolwiek widział? Ktokolwiek wie? Poszukuję informacji na temat tego magnetofonu, rok produkcji 1977, produkcja NRD. Gdyby któryś z kolegów miał informację proszę przesłać na PW z góry dziękuję Henryk Konstanty.

Ukryta Zawartość

Załączona grafika: DDR.jpg

Ktokolwiek widział? Ktokolwiek wie? Poszukuję informacji na temat tego magnetofonu, rok produkcji 1977, produkcja NRD. Gdyby któryś z kolegów miał informację proszę przesłać na PW z góry dziękuję Henryk Konstanty.

+

0

Jest to VEB Tontechnik Berlin / RFZ Berlin Sander& Jentzen T 2211 lub T 2221

Ukryta Zawartość

Na zdjęciu z analogowym wskaźnikiem przesuwu taśmy

Dane

Ukryta Zawartość

post-4738-0-46966500-1384797807_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi