Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Napisano 02.05.2015 - 11:36

Jak szaleć to szaleć ... zakupiłem taką maszynę:

1q8bH7.jpg

Ten wpis wywołał niepotrzebną irytację i był powodem nieuzasadnionej krytyki, powinien być powodem do zadowolenia, ponieważ dał nam (uczestnikom naszego forum) niepowtarzalną okazję by z pierwszej ręki otrzymać informacje wzbogacające to forum o szczegóły których byśmy nie znaleźli w internecie. Nie ma innego rozsądnego sposobu zaspokojenia naszych potrzeby posiadania dobrego sprzętu, niż korzystanie z opinii tych, którzy już użytkują sprzęt, który jest w orbicie naszego zainteresowania. Nie każdy z nas posiada wiedzę i doświadczenie by dać odpowiedź na temat wszystkich magnetofonów jakie są na rynku. Dlatego z zainteresowaniem czekam, aż Piotr napisze (po miesięcznej eksploatacji) coś więcej na temat tego klocka. Mnie interesuje szczególnie dźwięk, czy można go porównać z innym bardziej znanym magnetofonem? Zapewne innych zainteresują inne szczegóły. Piotrze czekam(y) na Twoją opinię. Czy mam już pozbywać się swoich zabawek i polować na taki model jak Twój? Minął już ponad miesiąc od czasu gdy zaprezentowałeś ten magnetofon myślę, że u innych kolegów też w międzyczasie „coś” przybyło. Ja w tej chwili „męczę się” z uherem 4200 report monitor, który upadł poprzedniemu właścicielowi wskaźnikami (VU) na podłogę. Zregenerowałem już zmasakrowany ustrój jednego z mierników i płytę czołową, ale mam poważny problem a obudową uszkodzonego miernika. Poszukuję takiej obudowy, lub całego miernika, Uszkodzenia elektroniki to przy tym mały pikuś.

Wracając do tematu, kto wie może i G.Mark ma na warsztacie coś co warto by zaprezentować na forum. Na pewno winien nam jest informacji na temat realizowanego przez niego projektu przedwzmacniacza lampowego. Jakie są postępy, czy może już były próby? Serdecznie pozdrawiam Henryk Konstanty.

Napisano 02.05.2015 - 11:36

Jak szaleć to szaleć ... zakupiłem taką maszynę:

Miałem okazje posłuchać tego egzemplarza Otari MTR-10. Słuchałem na taśmach od Petera nagranych na A80. Typowe szpulowce Revox Pr-99 oraz Otari 50 to są dźwiekowe zabawki przy tej maszynie. Tak kulturalnego dźwięku nigdy wcześniej nie słyszałem. Bardzo żałuje że tak niewielu forumowiczów miało okazje obcować z dźwiekiem tej klasy. Ta studyjna maszyna redefinuje pojęcie dobrego dźwieku i stawia inne formaty w odpowiednim dla siebie miejscu. Nic lepszego jak studyjny magnetofon szpulowy jak dotąd nie powstało...cały czas jestem pod silnym wrażeniem tego co usłyszałem.

pozdrawiam

Edytowane przez mirek24

Miałem okazje posłuchać tego egzemplarza Otari MTR-10. Słuchałem na taśmach od Petera nagranych na A80. Typowe szpulowce Revox Pr-99 oraz Otari 50 to są dźwiekowe zabawki przy tej maszynie. Tak kulturalnego dźwięku nigdy wcześniej nie słyszałem. Bardzo żałuje że tak niewielu forumowiczów miało okazje obcować z dźwiekiem tej klasy. Ta studyjna maszyna redefinuje pojęcie dobrego dźwieku i stawia inne formaty w odpowiednim dla siebie miejscu. Nic lepszego jak studyjny magnetofon szpulowy jak dotąd nie powstało...cały czas jestem pod silnym wrażeniem tego co usłyszałem.

pozdrawiam

Zgadza się. Zaliczyliśmy z Mirkiem w ostatnia niedzielę tzw. opad szczęki.

Zacytuje siebie z mojego blogu:

"A na koniec, też w temacie porównania do analogu zapuścilismy Amused to Death Rogera Watersa z master tape'a. I ... Mirek doznał szoku i opadu szczęki. Nie wiedziałem czy dzwonić na pogotowie czy do stomatologa :). On zna tą płytę w wersji z tasmy znakomicie ale takiej jeszcze nie słyszał.

Winnym tego orgazmu jest mój nowy magnetofon Otari MTR-10. Potem porównaliśmy te nagrania do drugiego Otari czyli MX-50. Było "fatalnie" ale on grał przez tor niesymetryczny przez przełączniki pętli magn etofonowych dbx 400. I takie połączenie degradowało dźwięk. Po przełączeniu na kable XLR dźwiek uległ zdecydowanej poprawie ale dalej było gorzej niz z MTR-10."

Dodam, że od miesiąca gości u mnie Revox PR99 i wydawało mi się, że odtwarza "gorzej" od mojego starego Otari MX-50. I to sie potwierdziło. MTR-10 to rasowa, studyjna maszyna. MX-50 raczej broadcastowa.

Pozdro

Jesli jestesmy juz przy dobrych magnetofonach to własnie na niemieckim eBayu zostały sprzedane dwie sztuki magnetofonu Telefunken 15A.

M15A_StereoSI_1.jpg

Oba w nienagannym stanie z przedwzmacniaczami ale bez wskaźników VU. Kwoty sprzedazy to rząd 700 EUR.

Wspomniany przez Mirka Peter twierdzi, a ja mu wierzę bo go poznałem i kupiłem od niego dwie rzeczone sztuki Otari, że ten Telefunken produkuje dźwiek klasy Revoxa C37, o A80 juz nie wspominam. Za C37 w stanie idealnym zapłacic trzeba ok. 15 tys EUR.

Jesli ten jest w opisywanym stanie to jest to okazja:

Ukryta Zawartość

Stan igła 15A to powiedzmy 4 tys EUR,

Zakup tych wspomnianych przeze mnie 15-ek był czystą okazją. Gdybym nie zakupił MTR-10 to jeden z tych Telefunkenów stałby juz u mnie. A do tego jest na 12" bobinki.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Zamówiłem właśnie Tandberga TD 20A w wersji SE, tj. dwuślad z małą studyjną. Sklep będzie robił serwis i konserwację magnetofonu, włącznie z wymianą elektrolitów, etc... Mam nadzieję, że zrobiłem dobry zakup. Oczywiście w tej sytuacji będę musiał sprzedać TEAC X-300 EE. Brak miejsca!

Teraz od tygodnia do dwóch czekania. Gdy już dojedzie i się nim wybawię, pewnie zrobię prezentację, jak to miałem w zwyczaju. Pozdrawiam.

Zamówiłem właśnie Tandberga TD 20A w wersji SE, tj. dwuślad z małą studyjną. Sklep będzie robił serwis i konserwację magnetofonu, włącznie z wymianą elektrolitów, etc... Mam nadzieję, że zrobiłem dobry zakup. Oczywiście w tej sytuacji będę musiał sprzedać TEAC X-300 EE. Brak miejsca!

Teraz od tygodnia do dwóch czekania. Gdy już dojedzie i się nim wybawię, pewnie zrobię prezentację, jak to miałem w zwyczaju. Pozdrawiam.

Gdzie takie cacka kupujesz krzysiekg1981? ja też chętnie bym zamówił jak bym wiedział gdzie.Pozdrawiam pozytywnie zakręconych

Szczerze mówiąc, to na wiadomym portalu... Jest taki sklep w Warszawie, który sprzedaje stare audio, nazywa się Nomos. Co do jakości sklepu nie wypowiem się, bo kupiłem u nich pierwszy raz; podobno przed każdą wysyłką magnetofon wjeżdża na linię serwisową i jest konserwowany. Jak będzie - zobaczymy :) Nie ukrywam, że czekam na tego Tandberga bardzo niecierpliwie.

Wracając do magnetofonów firmy Otari chcę się podzielić moim doświadczeniem, mam ich kilka

MX 50, MX 55, 5050, MTR-15,12 i 10 także były przeze mnie testowane ostatnie trzy sztuki czyli MTR10,12,15 są to maszyny studyjne ciężko zaadoptować je w każdym mieszkaniu aczkolwiek nie jest to niemożliwe.

Pracując na MTR 10 a zgrywałem dość sporo materiału nie miało się poczucia że ta maszyna się męczy po prostu działa jak szwajcarski zegarek

Ukryta Zawartość

Co do dźwięku raczej nie napiszę że jest ogromna różnica pomiędzy tymi modelami są to magnetofony bardzo dokładne,

po skalibrowaniu do danej taśmy, nie wnoszą nic od siebie to ogromna zaleta nie należy się spodziewać ciepła z tych maszyn nie tak nie jest przekazują dokładnie to co wchodzi na wejściu.

Można się spierać czy to dobrze czy nie ale są neutralne do granic możliwości.

Solidnie zbudowane od najniższego modelu, ciche w użytkowaniu, każda taśma 50,35,czy nawet cieńsze były nawijane prawidłowo.

Mechanicznie to doskonałe maszyny i chciałbym zaznaczyć jedno że Otari nigdy nie produkował szpulowych magnetofonów domowego użytku wszystkie wymienione przeze mnie modele to modele profesjonalne.

Polecam te magnetofony ich solidność dźwiękowa i techniczna jest na bardzo wysokim poziomie.

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Pamietaj, że jak nagrasz taśmę w trybie SE to jej nie odtworzysz poprawnie na żadnym innym magnetofonie poza TD-20A SE.

Pozdro

Co do dźwięku raczej nie napiszę że jest ogromna różnica pomiędzy tymi modelami są to magnetofony bardzo dokładne,

po skalibrowaniu do danej taśmy, nie wnoszą nic od siebie to ogromna zaleta nie należy się spodziewać ciepła z tych maszyn nie tak nie jest przekazują dokładnie to co wchodzi na wejściu.

Można się spierać czy to dobrze czy nie ale są neutralne do granic możliwości.

W pełni się zgadzam z tym wpisem. Już na bazie własnych doświadczeń ;).

Pozdro

Jesli ten jest w opisywanym stanie to jest to okazja:

Ukryta Zawartość

Wygląda na to że ten Studer C37 już znalazł właściciela. Pisałem, że cena była atrakcyjna.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Pamietaj, że jak nagrasz taśmę w trybie SE to jej nie odtworzysz poprawnie na żadnym innym magnetofonie poza TD-20A SE.

Pozdro

Czy mógłbyś wyjaśnić, na czym ten tryb polega i jaki charakter mają te różnice? Czy ten tryb się jakoś włącza, czy magnetofon po prostu ma swoją charakterystykę nagrywania i odtwarzania? Zaciekawiłeś mnie :)

Pozdro

Czy mógłbyś wyjaśnić, na czym ten tryb polega i jaki charakter mają te różnice? Czy ten tryb się jakoś włącza, czy magnetofon po prostu ma swoją charakterystykę nagrywania i odtwarzania? Zaciekawiłeś mnie :)

Pozdro

Tyle znalazłem:

Ukryta Zawartość

Ten przełącznik w prawym dolnym rogu z czerwona obwódką to equalisation. Jestem taki mundry bo zmieniłem panel na czarny z wesji SE :).

749349-tandberg_td20a_se_14_track_3_34_7_12_refurbished.jpg

Wybiera się tryb normal i special. Tak więc jest wyłączalny. W trybie normal zapewne jest "zwykłym" Tandbergiem TD-20A.

Ale jesli nagrasz taśme w SE to już nic z nią nie zrobisz i możesz poprawnie odtwarzać ją tylko w trybie SE.

BTW to znakomity magnetofon. W wersji dwusladowej z duzymi prędkościami wystepował zarówno jako TD-20A i TD-20A SE. Niestety to dalej maszyna domowa, a nie studyjna więc jakość dźwieku będzie "domowa". Do maszyn studyjnych Studera czy Revoxa jej daleko. Ale na pewno zje Teaca na śniadanie ;).

Ja mam wersje czterościezkową.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Takie stereofoniczne cudeńko znaleziono wczoraj na elektrośmietniku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Działa ?

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lampowy klasyczny Tandberg! Jeśli mechanicznie jest w stanie pozwalającym na naprawę to jak najbardziej warto się zająć jego odrestaurowaniem. Te maszyny mają swój niepowtarzalny klimat tak jak lampowy Smaragd, nie ma co się przejmować tym, że nie są audiofilskim Hi-Fi, doskonale sprawdzają się we współpracy z lampowym radyjkiem dobrej klasy.

Na smaragda po restauracji nagrywam składanki ze starych szelaków na 78 obrotów, ich brzmienie może dawać dużo frajdy.

Ukryta Zawartość

Tyle znalazłem:

Ukryta Zawartość

Ten przełącznik w prawym dolnym rogu z czerwona obwódką to equalisation. Jestem taki mundry bo zmieniłem panel na czarny z wesji SE :).

Dzięki Ci, dobry człowieku :)) Pobawię się tym i dam znać, co i jak. Muszę teraz cierpliwie przetrwać ten okres konserwacji, wymiany elektrolitów, testy i co tam jeszcze. Ale gdy tylko dotrze, przygotuję pewnie prezentację z jakimś opisem.

Pozdrawiam! :)

PS. Tym, że domowa, nie przejmuję się zbytnio, szczęśliwie nie pracuję już w radiu :) Ale podejrzewam, że skok jakości może być naprawdę wyraźnie słyszalny. Cudeńko współpracować będzie z wzmacniaczem Yamaha A-S500, SA-CD Pioneer PD-10K, Djskim CD Stanton C402, Akai GX-747 i do tego kasetowy Tascam 302 do smaku. Plus prosty, ale przyzwoity już DJski gramofonik Reloop RP2000 MKIII z napędem bezpośrednim i wkładkami AT oraz Grado do wyboru.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez krzysiekg1981

Tak mi do głowy przyszło aby zrobić rozbiegówki działające na wyłącznik zwarciowy i na fotokomórkę .

Nawet to działa.Rozbiegówkę wystarczy dokleić do taśmy . Końcowy odcinek to alu taśma z klejem zabezpieczonym papierem..Doklejasz i masz gotowe.

Tak mi do głowy przyszło aby zrobić rozbiegówki działające na wyłącznik zwarciowy i na fotokomórkę .

Nawet to działa.Rozbiegówkę wystarczy dokleić do taśmy . Końcowy odcinek to alu taśma z klejem zabezpieczonym papierem..Doklejasz i masz gotowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dulon184

Coś komp nawala . ciągle mi wyskakuje -blocked.

Teraz powinna wejść dobra fotka.

Mam tego więcej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla ciekawskich tak wygląda Otari MTR-10 w środku od strony mechaniki i napędu. Po prostu podnosi sie pokrywę:

Ukryta Zawartość

Więcej rozebranych zdjęć środka, szczegóły oraz opis co było dopieszczane ciekawscy znajdą na moim blogu.

Pozdro

Ukryta Zawartość

A u mnie zmiana zimno więc przesiadka na lampę Ampex 351-2P

Ukryta Zawartość

Więcej będzie w temacie magnetofony stacyjne Ampex oraz na moim blogu.

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Ciekawa maszyna:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ciekawa maszyna:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Teleportowałem ją do mojego warsztatu. Na poważnie, od dłuższego czasu mam ją u siebie, (własność mojego brata), wymieniać będę głowice, mam już komplet nowych i oryginalną instrukcję serwisową, przydałoby się ponadto wymienić łożyska. Co mogę o tej maszynie powiedzieć? Profesjonalna maszyna, dźwiękowo to jednak żadna rewelacja, nie powala, "szczęki nie trzeba szukać na ziemi" (patrząc z pozycji audiofila) ale to przyzwoity poziom. Zalety, niewielkie rozmiary niewielka waga tylko niewiele ponad 10kg. możliwość założenia talerzy. Niektórzy porównują tę maszynę z nagrą(?) Pod pewnymi względami ją przypomina mam tu na myśli staranność wykonania niezawodność, ten egzemplarz pracował w sejmie zanim trafił do mego brata, a więc dostał nieźle w "kość" i teraz się go nie oszczędza. Teraz wymaga jak każdy sprzęt przeglądy i wymiany naturalnie zużytych elementów. Teraz o "wadach" tej maszyny, wady to nieodpowiednie słowo, ta konstrukcja ze względu na swoje przeznaczenie siłą rzeczy musiała być gabarytowo i wagowo niewielka i dla tego wyposażono ją w ledowy miernik VU (koszmar) i bardzo mały i co zatem idzie niewygodny w eksploatacji przełącznik funkcji N/O. Ta moja ocena jest bardzo subiektywna i niekompletna, powodem jest świadomość, że tego sprzętu jest niewiele w naszym kraju i ten mój wpis zamieszczam jako ciekawostkę.post-23520-0-33299300-1434475804_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawa maszyna:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Trzeba przyznać,że jak na studyjny to plastycznie bardzo ładny.

Ukryta Zawartość

Witam! Zakupiłem właśnie magnetofon Philips N4504 i poszukuje kompletu pasków do tegoż szpulowca. Gdzie mógłbym się zwrócić lub zaczać szukać? Pozdrawiam!

Witam! Zakupiłem właśnie magnetofon Philips N4504 i poszukuje kompletu pasków do tegoż szpulowca. Gdzie mógłbym się zwrócić lub zaczać szukać? Pozdrawiam!

Paski muszą być o przekroju kwadratowym,bo spełniają również rolę bieżni hamulców.Wymiary masz tutaj.http://www.tonband.net/tech_riemen.php

Jeśli pozostała po starych taka czarna maz,to najlepiej się ją usuwa preparatem CIF.

Szukać możesz w sklepach z częściami elektronicznymi.Z jakiego jesteś miasta?

Edytowane przez Marek-41

Na ebayu firma BlackReel (nick revox_de) posiada zestawy naprawcze (paski + rolki) do bardzo wielu magnetofonów. Zdaje się, że to tej rodziny Philipsów też mają.

Ukryta Zawartość

Trochę drogo, bo ~25EUR z wysyłką.

A tu od innego sprzedawcy, taniej - 14EUR z wysyłką.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adamstan

Wiem,że to nie jest żadna recepta,ale przez ostatnie kilkanaście lat dużo pasków udało mi się dostać na giełdzie z przecenionych zestawów naprawczych do magnetowidów.Kłopot w tym,że trzeba znać wymiary oryginału,co nie zawsze jest możliwe.W końcu to i tak wydaje się lepszym rozwiązaniem od recepturek.Co do przekroju pasków do 4504,pozwolę sobie mieć trochę wątpliwości.Kilka egzemplarzy podobnych modeli chodzi już kilka dobrych lat na zwykłych oringach ze sklepu motoryzacyjnego.

• Pokaż nowe odpowiedzi