Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Ja swojego N-4418 kupiłem za 15 zł.Po wymianie lewego silnika i pasków,nie wymagał żadnej regulacji.Działa idealnie do tej chwili.

Marku ja długo czekałem na taką okazję kiedyś wspomniałeś o tym Philipsie myślę ciężko pobić tak znakomity rekord cenowy ale udało mi się nabyć N7125 za i tu uwaga 12zł i o dziwo sprzęt jest jak nowy nie omieszkam zrobić sesji, jest to najtaniej kupiony magnetofon w mojej kolekcji i w dodatku w stanie mint zdj poglądowe z netu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

Ukryta Zawartość

Tu masz link do serwisówki.

Marku ja długo czekałem na taką okazję kiedyś wspomniałeś o tym Philipsie myślę ciężko pobić tak znakomity rekord cenowy ale udało mi się nabyć N7125 za i tu uwaga 12zł i o dziwo sprzęt jest jak nowy nie omieszkam zrobić sesji, jest to najtaniej kupiony magnetofon w mojej kolekcji i w dodatku w stanie mint zdj poglądowe z netupost-4738-0-95515100-1440964228_thumb.jpg

A to żeś mnie zaskoczył he he.Czekam na opis jak ci się na nim nagrywa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marku ja długo czekałem na taką okazję kiedyś wspomniałeś o tym Philipsie myślę ciężko pobić tak znakomity rekord cenowy ale udało mi się nabyć N7125 za i tu uwaga 12zł i o dziwo sprzęt jest jak nowy nie omieszkam zrobić sesji, jest to najtaniej kupiony magnetofon w mojej kolekcji i w dodatku w stanie mint zdj poglądowe z netu

Ukryta Zawartość

Za 12zl? Nie 120zl chocby? Kto sprzedawal? Jesli jaks kobitka to nie mialbym sumienia za 12 zl kupic.

pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Mam MTR-10 i MX-50.

MTR-10 to klasa Revoxa A80 choc zapewne znajdą sie tacy co napiszą że bluźnię. Marka Otari nie była popularna w studiach w Europie. Tu rządził Studer. Za to w USA i w Kanadzie to juz zupełnie odwrotna historia.

MX-50 gra gorzej od MTR-10 ale lepiej od ReVoXa PR99. Wkrótce porównam go do Studera 807.

Jesli jestes zainteresowany MX-50 to daj znac bo właśnie się zastanawiam nad 807-ką ;).

Pozdro

Pmcomp napisz na priva jestem zainteresowany.

Z przyjemnością przeczytałem wpisy o taśmach VHS - trudno odmówić racji ich autorom. Sam się tym zajmuję głównie dlatego, że mnie to bawi i podoba mi się ten dźwięk. Trochę też dlatego, że wpadło mi w ręce kilkaset VHSów. Ale szczęśliwie mam też kolekcję około 700 normalnych taśm różnych producentów i kolekcję tę mam zamiar sukcesywnie rozszerzać.

Mam inną sprawę. Chcę sprzedać duplikator JVC BR-7000 Era. Miałem go wystawić na allegro, ale najpierw wolę zapytać na forum. Zainteresowanych proszę o informację na priv.

Edytowane przez krzysiekg1981

Panowie trochę będzie nie na temat ale myślę że warto napisać,pewnie każdy z nas ma problem stale powiększającą się kolekcją postanowiłem skonstruować stojaki na drobne sprzęty oraz na ciężkie szpulowce.Koleiny raz spróbuje coś fajnego zrobić mam gościa z którym pracujemy nad dobrym i przede wszystkim funkcjonalnym stojakiem.Myślę że będzie to konstrukcja bardzo dobra przede wszystkim uniwersalna każdy będzie mógł ją dopasować do swoich klocków itd.Na prośbę naszych z forum myślę o wykonanie kilku kompletów naby.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Cześć.

Potrzebuję kliku wymiarów idlera takiego jak na obrazku

post-3254-0-14626900-1441037693_thumb.jpg

- średnica zewnętrzna bieżni,

- całkowita wysokość mierzona po osi pionowej idlera,

- dokładna średnica otworu pod oś na której jest osadzony.

Dziękuję z góry.

GM

Cześć.

Potrzebuję kliku wymiarów idlera takiego jak na obrazku

Jaki to model magnetofonu?

Wyświetl postUżytkownik MAG dnia 30.08.2015 - 21:50 napisał

Marku ja długo czekałem na taką okazję kiedyś wspomniałeś o tym Philipsie myślę ciężko pobić tak znakomity rekord cenowy ale udało mi się nabyć N7125 za i tu uwaga 12zł i o dziwo sprzęt jest jak nowy nie omieszkam zrobić sesji, jest to najtaniej kupiony magnetofon w mojej kolekcji i w dodatku w stanie mint zdj poglądowe z netuZałącznik philips.jpg

Za 12zl? Nie 120zl chocby? Kto sprzedawal? Jesli jaks kobitka to nie mialbym sumienia za 12 zl kupic.

Tak masz rację miałem sumienie uratować ten sprzęt, a jegomość już się do niego zabierał i chciał wyciągać z niego miedź, to że chciał akurat ćwiartkę cóż... miałem sumienie i mu jej nie kupiłem ale zastanowił się??? mocno??? wyrachował kwotę i sypnął bez namysłu 12złociszy albo rozpruwam...

Hmmm....

audiomagia.blogspot.com

Ta wersja jest bardzo dużym rarytasem.Produkowano ją zaledwie kilka miesięcy i zbudowano niewiele egzemplarzy.Specjalista od philipsów z Istambułu,do którego świetnej strony zamieszczałem już kilka razy link,bardzo chciałby go mieć.Pisał,że nawet nigdy go nie widział osobiście na oczy.Ten magnetofon,naprawdę świetnie nagrywa.Obudowa,to niestety sam plastik,ale pod spodem jest już znacznie lepiej.

Jaki to model magnetofonu?

Tak masz rację miałem sumienie uratować ten sprzęt, a jegomość już się do niego zabierał i chciał wyciągać z niego miedź, to że chciał akurat ćwiartkę cóż... miałem sumienie i mu jej nie kupiłem ale zastanowił się??? mocno??? wyrachował kwotę i sypnął bez namysłu 12złociszy albo rozpruwam...

Hmmm....

Nie tylko, ze alkoholik to idiota jeszcze. W takim wypadku i 12 zl to duzo. To skad mial taki magnetofon? Moze ukradl?

pozdrawiam,

Mam też drugą sprawę: muszę pozbyć się czterech magnetofonów. To są głównie różne Arie, w różnym stopniu zdekompletowane (czasem brak głowicy, czasem rolki, czasem czegoś z elektroniki). Może z kilku da się zrobić jeden, nie wiem, Do 12 IX muszę je wyrzucić. Czy ktoś jest zainteresowany? za jakieś symboliczne 25 zł sztuka.

To nie kolor obudowy. Serwisówka jest do modelu z wzmacniaczem i wbudowanymi głośnikami.Reszta jest identyczna.Kondensatory philipsa nie są niestety najlepsze i być może masz rację.Co do taśm,to musisz poszukać lepszych.

Dzisaj słuchany i porównywany do Otari MX-50:

Ukryta Zawartość

Wskaźniki mu ukradli. Ale po co one, tylko się na nie człowiek ciągle paczy i mu gały się wyślipiają ;). Nagrywa i odtwarza równie dobrze bez nich. Jak sie poda sygnał z odpowiedniego źródła czyli ... innego magnetofonu oczywiście.

To jest ... pancernik :).

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Nie działa mu wybór equalizacji. Nie moge wybrać CCIR, świeci się tylko NAB. Nie działa klawisz mono i variospeed.

Reszta w perfekcyjnym stanie.

Gra zdecydowanie inaczej niż Otari MX50. Do MTR-10 nie porównywałem bo 807-ka ma ew. zastapić 50-kę.

A807 gra bardziej otwartym, detalicznym dźwiekiem. MX-50 jest bardziej muzykalny, o ładniejszej barwie.

Pozdro

Nie działa mu wybór equalizacji. Nie moge wybrać CCIR, świeci się tylko NAB. Nie działa klawisz mono i variospeed.

Gra zdecydowanie inaczej niż Otari MX50. Do MTR-10 nie porównywałem bo 807-ka ma ew. zastapić 50-kę.

A807 gra bardziej otwartym, detalicznym dźwiekiem. MX-50 jest bardziej muzykalny, o ładniejszej barwie.

Pozdro

Musisz przytrzymać SHIFT wybierając te opcje.

Widzę, że masz wersję MK1 - jesli masz możliwość wyboru i jeszcze nie kupiłeś - polecam MK2 - ma większą obudowę w głąb i nie grzeje się tak, dodatkowo ma większy rozstaw silników - i większe talerze. W MK2 są też talerze przykręcane śrubami do subtalerzyków.

Brzmieniowo to samo:)

Mam obie wersję MK1 i MK2.

Dodatkowo fajne jest strojenie - elektroniczne przyciskami - i pamięć 2 taśm - możesz sobie go nastroić na dwa różne rodzaje taśm - i przełączać przyciskiem - fajna sprawa.

Jeśli będziesz potrzebował serwisu - mam namiar w Warszawie na człowieka który od lat zajmuje się STUDERAMI zawodowo i wie o nich wszystko od strony serwisowej.

Pozdro

Co do brzemienia, żeby to oceniać musisz najpierw nastroić magnetofon - bez tego nie ma mowy o poprawnym brzmieniu.

Taśma wzorcowa, generator, i miernik - najlepiej sprawdza się Meratronik V640.

Ja to robię raz na pół roku średnio.

Pozdro

No i co do korekcji to raczej CCIR - NAB było stosowane w Stanach...w EUROPIE CCIR

Dzięki za info. Mam troche taśm nagranych w NAB.

Czyli jak rozumiem aby wybrać zmiane equalizacji naciskam SHIFT i potem albo CCIR albo NAB?

Chyba jednak musze poczytać instrukcje do poduszki.

A co z mono i variospeed?

Dzięki. Jak go kupię na pewno skorzystam z tego namiaru ponieważ mój namiar serwisowy urzęduje w Bratysławie ;).

Na pewno trzeba go skalibrować. Nie jest źle ale nie zaszkodzi.

Wiem, że wersja MkII jest ciut wieksza ale ... nie mam takowej na oku.

Wydaje mi się, że w MkI też mozna na talerzyku na bobince. 12" talerzyk wejdzie tylko na jedną stronę. Gdy się go umieści na lewej osi i na prawej da mniejszy to mozna moim zdaniem spróbować uzyć taśmę 1000m i 50um. Musze spróbowac.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Dzięki za info. Mam troche taśm nagranych w NAB.

Czyli jak rozumiem aby wybrać zmiane equalizacji naciskam SHIFT i potem albo CCIR albo NAB?

Chyba jednak musze poczytać instrukcje do poduszki.

A co z mono i variospeed?

Pozdro

Trzymasz SHIFT i naciskasz CCIR,NAB - tak samo z mono i Varispeed...

zresztą to da się zmienić - jak odkręcisz panel (tą blachę gdzie są przyciski i wyświetlacz) to masz zworki którymi można np. ustawić tak, że nie będziesz musiał trzymać SHIFT..albo np. przycisk mono - nie będzie mono tylko INSERT... (na 100% pod naklejką mono masz sitodruk INSERT:)).

Wiem, że wersja MkII jest ciut wieksza ale ... nie mam takowej na oku.

Wydaje mi się, że w MkI też mozna na talerzyku na bobince. 12" talerzyk wejdzie tylko na jedną stronę. Gdy się go umieści na lewej osi i na prawej da mniejszy to mozna moim zdaniem spróbować uzyć taśmę 1000m i 50um. Musze spróbowac.

Pozdro

Właśnie dwie główne różnice pomiędzy MK1 i MK2 - to większe przykręcane talerze (większy rozstaw silników) oraz większa (głębsza) obudowa. MK1 po 3 godzinach potrafi się nieźle nagrzać...

Płytki elektroniki są podobne - jedynie płytka z przyciskami i wyświetlaczem jest inna.

Ale generalnie to bardzo fajna maszyna zarówno w użytkowaniu i serwisowaniu.

Mam do niego serwisówki - jeśli potrzebujesz...

Co do kalibracji - na pewno warto to zrobić przed oceną brzmienia;)

Możesz to zlecić fachwocowi (namiar jeśli potrzebujesz to pisz PW) ale warto też samemu zaopatrzyć się w taśmę wzorcową - i co jakiś czas sprawdzać i korygować.

Tu masz opisane jak to zrobić:

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno - co do naklejek na przyciskach Start, Stop, Przewijanie itd.. - to można je w prosty sposób wymienić - idealna do tego jest drukarka DYMO - jak chcesz to wieczorem wkleję zdjęcie jak to wyszło - mogę Ci nawet wydrukować takie naklejki i podesłać....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rollins

Trzymasz SHIFT i naciskasz CCIR,NAB - tak samo z mono i Varispeed...

zresztą to da się zmienić - jak odkręcisz panel (tą blachę gdzie są przyciski i wyświetlacz) to masz zworki którymi można np. ustawić tak, że nie będziesz musiał trzymać SHIFT..albo np. przycisk mono - nie będzie mono tylko INSERT... (na 100% pod naklejką mono masz sitodruk INSERT:)).

Właśnie dwie główne różnice pomiędzy MK1 i MK2 - to większe przykręcane talerze (większy rozstaw silników) oraz większa (głębsza) obudowa. MK1 po 3 godzinach potrafi się nieźle nagrzać...

Płytki elektroniki są podobne - jedynie płytka z przyciskami i wyświetlaczem jest inna.

Ale generalnie to bardzo fajna maszyna zarówno w użytkowaniu i serwisowaniu.

Mam do niego serwisówki - jeśli potrzebujesz...

Co do kalibracji - na pewno warto to zrobić przed oceną brzmienia;)

Możesz to zlecić fachwocowi (namiar jeśli potrzebujesz to pisz PW) ale warto też samemu zaopatrzyć się w taśmę wzorcową - i co jakiś czas sprawdzać i korygować.

Tu masz opisane jak to zrobić:

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno - co do naklejek na przyciskach Start, Stop, Przewijanie itd.. - to można je w prosty sposób wymienić - idealna do tego jest drukarka DYMO - jak chcesz to wieczorem wkleję zdjęcie jak to wyszło - mogę Ci nawet wydrukować takie naklejki i podesłać....

Ile nW powinna mieć taśma wzorcowa do A807 dla każdej z prędkości?

Jak będe w domu to uderzę do Ciebie na PW. Dzieki za zainteresowanie i pomoc.

Własnie klepnąłem deal na tą maszynę :). Mam nadzieję, że będzie fajnym partnerem dla mojego Otari MTR-10.

Nie wspominałem chyba ale ma głowice butterfly w baaaardzo nieżłym stanie.

Pozdro

Pozdro

Do wersji MK1 robiłem talerze max 282mm.

Ja mam talerzyki 12", sa za duże tzn. dwa na raz nie wchodzą. Bo taśma 1000 metrów na bobince dla grubości 50um raczej wejdzie.

Czy te talerzyki warto zmniejszać czy lepiej na lewą stronę stosowac duży, a na prawą stronę mały talerzyk? Ot taki karkołomny pomysł.

Dulon, czy ty czasem nie dorobiłeś VUsów do swojej 807-ki?

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Ile nW powinna mieć taśma wzorcowa do A807 dla każdej z prędkości?

Pozdro

Standardem jest chyba 250 nWb/m 1 kHz, ale dzisiejsze współczesne taśmy mają większe możliwości i można dawać dwa razy więcej...

Wieczorem w domu sprawdzę jakie ja mam... mam oryginalne BASFY z tamtych lat...

Ja mam talerzyki 12", sa za duże tzn. dwa na raz nie wchodzą. Bo taśma 1000 metrów na bobince dla grubości 50um raczej wejdzie.

Czy te talerzyki warto zmniejszać czy lepiej na lewą stronę stosowac duży, a na prawą stronę mały talerzyk? Ot taki karkołomny pomysł.

Dulon, czy ty czasem nie dorobiłeś VUsów do swojej 807-ki?

Pozdro

Ja MK1 wykorzystuje z NAB'ami a MK2 z talerzami.

Co do wskaźników wysterowania - to moim zdaniem nie ma sensu - nic nie dają poza walorami wizualnymi.

W ogóle Studery dość rzadko występowały w wersjach VU - nie były potrzebne mierniki - poziom i tak szedł ze stołu mikserskiego....

W większości nie ma nawet z tył gniazda do podłącznia zewnętrznego modułu VU - jest zaślepka - brak wiązki.

Druga bardzo ważna sprawa - do A807 są dostępne absolutnie wszystkie części - nowe w STUDER'ze... tylko ceny z kosmosu... Dla przykładu 2 bębny hamulcowe - około 3 tys. zł.

A do czego jest ten dzyngs?

HsQCLk.jpg

Pozdro

To jest znacznik taśmy - przy edycji zaznaczasz w którym miejscu uciąć taśmę - możesz spokojnie to zdemontować - ja w swoim zdemontowałem i włożyłem zaślepki - miałem oryginalne.

Podczas nagrywania zalecam zamykanie klapki osłaniającej głowicie - bez niej może być słyszalny lekki brum.

Dzięki.

Sprawdziłem. Z shiftem zmienia mi na CCIR i włącza opcję płynnej zmiany prędkości. Działa !

Niestety dla mono lampka po wciśnięciu dalej się nie zapala. Musze sprawdzić przy odtwarzaniu czy przełącza na mono.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Dzięki.

Sprawdziłem. Z shiftem zmienia mi na CCIR i włącza opcję płynnej zmiany prędkości. Działa !

Niestety dla mono lampka po wciśnięciu dalej się nie zapala. Musze sprawdzić przy odtwarzaniu czy przełącza na mono.

Pozdro

I tak ma być - u mnie też się nie zapala - przełącza tylko w tryb mono..

naklejki na przyciski wydrukowane na Dymo:

Wzorcówki mam 320 nWb/m 1 kHz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi