Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Zanim zaczniesz robić szum,to najpierw należy to sprawdzić.Istnieje szansa,że jest to wersja HS,a ma tylko pokrywę od SE.

A jeszcze jedno.Jakie go typu są wyjścia t tyłu magnetofonu.SE powinna posiadać nie din i cinch,tylko XLR

Edytowane przez Marek-41

Czy chodzi Ci o XLR? Jeśli tak, to nie ma na pewno XLRów. Tam są tylko cinch i chyba DIN. Myśmy w radiu jeszcze nazywali we wejścia canonami.

Zanim zaczniesz robić szum,to najpierw należy to sprawdzić.Istnieje szansa,że jest to wersja HS,a ma tylko pokrywę od SE.

A jeszcze jedno.Jakie go typu są wyjścia t tyłu magnetofonu.SE powinna posiadać nie din i cinch,tylko XLR

Z manuala do wersji SE nie wynika, ze ma XLRy. Wartosci impedancji wyjsciowej wskazują raczej na wyjscia niesymetryczne.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Napisano wczoraj, 13:53

Wyświetl postUżytkownik dulon184 dnia 06.09.2015 - 00:51 napisał

Omawiany patent SP Korwina testowałem .

Składaliśmy się na specjalny smar z USA.który załatwiał - o ile ,mnie pamięc nie myli Rafael..

U mnie ten patent nie zadzialał /Odnalazłem puszkę .Nazywa się Olistamoly2.

Serdeczności

Korwin zajmował się rewitalizacją taśm, ale ten pomysł jest autorstwa kolegi [email protected]ł do mnie gdy ten temat był omawiany. Był zaskoczony tym, że sprowadzamy drogą olistę zamiast taniego krajowego LT4s. Moje doświadczenia z tym specyfikiem nie są negatywne, smarowanie taśmy rozcieńczoną w benzynie aptecznej olistąmoly2 pozwolą na przegranie rewitalizowanej taśmy na nową taśmę. Smarowana taśma przez jakiś czas (trudno mi powiedzieć precyzyjnie jak długo, ponieważ zależało mi tylko na przegraniu) zachowuje się poprawnie. Teraz żałuję, że nie zachowałem tych starych taśm, by przekonać się na jak długo wystarcza to smarowanie. Myślę, że przy tak dużej ilości taśm na rynku stosowanie tej metody w celu "uzdrawiania" taśm jest nieopłacalne. Pozdrawiam Konstanty.

Potwierdzam to co napisał Henryk i napiszę raz jeszcze że wypiekanie i późniejsze smarowanie taśm olejem służyło tylko i wyłącznie temu aby taśmę uratować w celu jej zgrania, Widziałem na własne oczy kilkadziesiąt tysięcy taśm z różnych audycji radiowych, wywiady, koncerty itp wszystkie przechowywane w pozycji stojącej na regałach w temperaturze ok 12/14stC i odpowiedniej wilgotności, archiwa te są nadal zgrywane może zabrzmi to dla nas miłośników analogu zbyt dosadnie ale niestety taśmy te są digitalizowane.

Zamiast oleju ww specjaliści stosowali olej wielorybi, teraz jest to zabronione.

Co do Tandberga od Krzysztofa chciałem pomóc, jestem gotów na akcję wystarczy mi podać nr seryjny zdjęcie z przodu ze zdjętą pokrywą w dobrej rozdzielczości także z tyłu i byśmy mogli sprawę raz na zawsze załatwić.

audiomagia.blogspot.com

Co do Tandberga od Krzysztofa chciałem pomóc, jestem gotów na akcję wystarczy mi podać nr seryjny zdjęcie z przodu ze zdjętą pokrywą w dobrej rozdzielczości także z tyłu i byśmy mogli sprawę raz na zawsze załatwić.

Ja wiem, i wcale nie zlekceważyłem tego, tylko nie mogłem nigdzie znaleźć tego numeru :( Sprzęt jest nadal u J. Kowalczyka, bo mimo wymiany PRki lewego playbacku dalej gubi sygnał w tym kanale. Coś tam jeszcze jednak powoduje, że lewy kanał nie jest odtwarzany. Jak będę miał ten magnetofon w domu, postaram się go ofotografować. Ale kiedy to będzie, sam nie wiem :(

Według katalogu TD20A SE na pewno musi mieć wejścia XLR,a nie cinch.Jak bedziesz miał możliwość wykonania tego testu z wejściem mikrofonowym i przełącznikiem eqalizacji, to będzie już pewność.Jednak jestem już prawie pewien,że to wersja HS z pokrywą od SE.W wersji HS,którą mam,zamiast przełącznika eqalizacji ,jest tłumik -20 db wejścia mikrofonowego.Wyglądają identycznie,więc podmianka jest najzupełniej możliwa.

Według katalogu TD20A SE na pewno musi mieć wejścia XLR,a nie cinch.Jak bedziesz miał możliwość wykonania tego testu z wejściem mikrofonowym i przełącznikiem eqalizacji, to będzie już pewność.Jednak jestem już prawie pewien,że to wersja HS z pokrywą od SE.W wersji HS,którą mam,zamiast przełącznika eqalizacji ,jest tłumik -20 db wejścia mikrofonowego.Wyglądają identycznie,więc podmianka jest najzupełniej możliwa.

Marku TD 20A SE i inne nie były produkowane z wejściami XLR nigdy stoi u mnie na półce jeden i takowych nie posiada.

Pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

Udało mi się kupić za niewielkie pieniążki drugiego Uhera Royal de Luxe. Ten który posiadam to model bez wzmacniacza więc nie będą to dwa identyczne magnetofony. Czekam na przesyłkę i już teraz zastanawiam się w jakim stanie będą głowice.

W Uherze którego posiadam są niestety kiepskie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jestem po pierwszych testach Ampexa 351 ....

Zapewne jest zaskakująco dobrze.

Tuleję dorobiłeś?

pozdro

Wyświetl postUżytkownik MAG dnia 10.09.2015 - 21:56 napisał

Jestem po pierwszych testach Ampexa 351 ....

Zapewne jest zaskakująco dobrze.

Tuleję dorobiłeś?

Tak tuleja już jest transformator także będzie na blogu zapraszam.

audiomagia.blogspot.com

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ciężko jest przewertować tyle stron w temacie zapytam więc , jakie sprawdzone taśmy polecacie do Teac X3 .

Wiem że Kolega Filwoj posiada taki model ale nie będę na priv zawracał głowy .

Pozdrówko .

Ciężko jest przewertować tyle stron w temacie zapytam więc , jakie sprawdzone taśmy polecacie do Teac X3 .

Wiem że Kolega Filwoj posiada taki model ale nie będę na priv zawracał głowy .

Pozdrówko .

Jeśli TEAC X-3 jest podobny do Teaca X-300 EE, to bardzo polecam; Maxell LN, UDI, XLI; TDK Audua, GX i LX (te ostatnie rewelacyjne), SONY ULH i SLH (jeśli nie brudzą). Europejskie taśmy, jak BASF LH, AGFA PE 36 i 46, dają niezłe wyniki w 19 cm/s. Basf LPR i DPR super. W dobrym stanie Stilony przypominają Agfy PE46 i 36 - rozpędzone dają przyjemne i ciepłe brzmienie. ORWO Typ 120, Typ 100, CPS 35 i wcześniejsze dość ściszają i obcinają górę. Ale ładnie brzmią Typ 114 i 123 oraz 122 LN (19 cm/s). Taśmy amerykańskie są przeciętne, ale dość łądnie nagrywał Scotch Dynarange.

Odradzałbym radiówki i taśmy studyjne, jak EMTEC PER528 czy np BASF SM911 - bo chociaż ładnie grają i nagrywają, to mogą być zbyt ścierne dla miękkich głowic metalowych w magnetofonie.

Pozdrawiam :)

Jak powstawał X-300 to raczej jeszcze nikomu się o taśmach VHS nie śniło.

;)

To taczej taśmy VHS przystosowano jako odpowiednik do taśm prawdziwych, magnetofonowych taśm EE.

Pozdro

;)

To taczej taśmy VHS przystosowano jako odpowiednik do taśm prawdziwych, magnetofonowych taśm EE.

Pozdro

Muszę sprostować. X-300 to rok 1993,a VHS to rok 1976.A wcześniej było kilka innych systemów .

Fuck, rzeczywiście, sorry:

Ukryta Zawartość

Myślałem bardziej polskim rymkiem czyli powiedzmy lata parwie przed Terminatorem, a to były lata 80-e.

I muślałem, że X-300 to raczej lata 80-e.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Jeszcze na chwilę wrócę do Philipsa N 4417 i problemu z lewym wskaźnikiem.

Wczoraj otworzyłem magnetofon, odkurzyłem wnętrze, potraktowałem konktaktem U wszystkie przełączniki listwowe, oraz gniazda pionowo ułożonych płytek. Dobra wiadomość jest taka, że lewy wskaźnik działa już prawidłowo, a zła- prawy przestał.... :) Coś naruszyłem, ale następna próba naprawy dopiero w następny weekend.

Magnetofon, choć to skromny model, jest bardzo zmyślnie skonstruowany, a jego naprawa przyjemna. Cała część z elektroniką po odkręceniu 3 śrub odchyla się w lewo. Do tyłu obudowy zamocowana jest odchylana druciana podpora- bardzo miła rzecz.

3 silnikowy mechanizm działa bardzo fajnie- jest cichy i równo układa taśmę na szpuli. Sterowanie, pomimo że mechaniczne, działa na innej zasadzie niż myślałem. Klawisze poprzez system cięgien poruszają tylko odpowiednie przełączniki listwowe, które uruchamianą odpowiednie elektromagnesy przełączające funkcje mechanizmu.

Magnetofon współpracuje z innymi starociami kupionymi po okazyjnych cenach, tak naprawdę nie do końca wiadomo po co ;)

Fajna lampa ;)

;)

Pozdro

Tak, to prawda :) Magnetofon poprawnie nagrywa na fabryczne szpulowe taśmy chromowe z napisem EE; nagrywanie na VHS wymaga pewnych kompromisów :) Ale radzi sobie z nimi oczywiście lepiej, niż magnetofony bez tego przełącznika. Porównywałem.

dulon ... powiedz mi co to za utwór z filmu Studer A 807 i Koncert 3401 SD nocą .... zaczyna się od 3:12 ... znam i nie mogę sobie przypomnieć ...

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Cześć.

To JM Jarre - Eqinox.

Cześć.

Który to jest utwór z płyty pt. „Equinoxe”?

ten utwór jest równiez na China Concert.

Na tej płycie się nie znajduje. To wydawnictwo nazywa się „The Concerts in China”.

GM

Witam po bardzo długiej przerwie.

Ostatnio kupiłem magnetofon UNITRA ZRK M 2403 SD Dama Pik w ładnym stanie stanie. Niestety brakuje podstawek (ojciec kolegi niedługo przed tym sprzedał je na złom :-( ), oraz jednej nakładki na potencjometr od słuchawek. Jeśli ktoś ma na zbyciu, to odkupię.

Witam po bardzo długiej przerwie.

Ostatnio kupiłem magnetofon UNITRA ZRK M 2403 SD Dama Pik w ładnym stanie stanie. Niestety brakuje podstawek (ojciec kolegi niedługo przed tym sprzedał je na złom :-( ), oraz jednej nakładki na potencjometr od słuchawek. Jeśli ktoś ma na zbyciu, to odkupię.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Ale ładnie brzmią Typ 114 i 123 oraz 122 LN (19 cm/s).

Krzyśku , czy te Orwo bardzo odstaja do Basf ?

Wymieniłeś 114 / 123 / 122 LN , która twoim zdaniem najlepsza , jak z brudzeniem .

Pozdrówko .

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Będę miał czas zajrzeć dopiero w sobotę, ale może do tego czasu ktoś mi podpowie czego mogę się spodziewać i na co zwrócić uwagę?

Możesz się spodziewać uszkodzenia. Zwróć najpierw uwagę na zasilacz i tranzystor przez, który zasilany jest silnik napędzający wałek przesuwu taśmy.

Ale jeśli bezpiecznik przepalił się "prawdopodobnie", to trzeba się upewnić, który obwód go przepala na pewno.

GM

• Pokaż nowe odpowiedzi