Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

O popatrz !!! A jakich to ty urządzeń jeszcze używasz oprócz oscyloskopu.

A no chyba, że nie umiesz, to faktycznie jest problem i innych urządzeń musisz używać.

Myślę że wszyscy zrozumieli po co to prawie - nie musisz tłumaczyć.

Można by użyć wobuloskopu ale zdaje się ta dyskusja nie prowadzi do niczego. Pozdrawiam

jako typowy amator Słuchowiec , jestem przerażony Waszymi uwagami.

Wyglada na to że bez jakiś tam maszyn testujących nie dajecie rady słuchać MUZYKI!.\Jak dla mnie to jest Przerażające,

Jestem wprost ciekaw czy ktokolwiek usłyszy - obrazowo pisząć- ćwierć decybele w tę - czy we ?

Jakby tak się odrobinę uparł to kilkoro z Was powinno mieć studio do kalibracji i ustawiania sprzętu .

Czy to aby forum dla amatorow szpulowego sprżetu?

Z tego co kojarzę to zdecydowana większośc tego wątku to nieżle wiekowi uczestnicy.

Kto z Was posiada ucho nietoperza?

Oscyloskop to trochę za mało do pomiaru dźwięku

Można by użyć wobuloskopu ale zdaje się ta dyskusja nie prowadzi do niczego. Pozdrawiam

No pewnie nie prowadzi faktycznie ale skoro napisałeś że oscyloskop to za mało - więc zapytałem. I wg Ciebie wobuloskop to jest właśnie to ?? Wiesz możliwość regulacji charakterystyki częstotliwościowej w większości decków (poza nielicznymi z regulacją EQ na PCB) sprowadza się do regulacji biasu więc oscyloskop zupełnie wystarczy. Wiesz wszystko to co napisałem wcześniej to tak trochę na przekór, żeby zainicjować jakąś dyskusję właśnie w wiecznym temacie: słuch kontra pomiar.

Lubię kiedy gra muzyka...

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Kto z Was posiada ucho nietoperza?

chyba nikt. Ja do słuchania nie używam maszyn testujących i tak samo jestem średnio-zaawansowanym słuchaczem i brzmienie zestawu musi mnie się podobać i nie ważne jaki on jest

jestem przerażony Waszymi uwagami. Wyglada na to że bez jakiś tam maszyn testujących nie dajecie rady słuchać MUZYKI!

Spokojnie !!! Nie słucham muzyki na oscyloskopie !!! Nie posiadam ucha nietoperza ! Stąd moje wcześniejsze stwierdzenie że większość urządzeń po prawidłowym serwisie zaczyna grać w bardzo zbliżony sposób. Podejrzewam że wiele skrajnych opinii o różnych urządzeniach bierze się głównie z ich stanu technicznego.

Z tego co kojarzę to zdecydowana większośc tego wątku to nieżle wiekowi uczestnicy.

Nie przesadzaj aż tak znowu bo się koledzy wkurzą ;)

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

No pewnie nie prowadzi faktycznie ale skoro napisałeś że oscyloskop to za mało - więc zapytałem. I wg Ciebie wobuloskop to jest właśnie to ?? Wiesz możliwość regulacji charakterystyki częstotliwościowej w większości decków (poza nielicznymi z regulacją EQ na PCB) sprowadza się do regulacji biasu więc oscyloskop zupełnie wystarczy. Wiesz wszystko to co napisałem wcześniej to tak trochę na przekór, żeby zainicjować jakąś dyskusję właśnie w wiecznym temacie: słuch kontra pomiar.

W zakresie pomiarów odsyłam na forum dla elektroników, techników i inżynierów elektroda.pl. Tam ludzie wymieniają swoje doświadczenia z dziedziny elektroniki użytkowej i profesjonalnej. Tu jest wątek o magnetofonach szpulowych. Jeżeli chcesz dyskutować o jakimś magnetofonie szpulowym i jego walorach to możemy rozmawiać

Muzyka jest piękna jako taka .

Ja zakladam że taka jest bez względu na posiadany sprzęt .

Nie sądzę aby zwyczajny słuchacz zastanawial się na d tabelkami i wykresami.

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Muzyka jest piękna jako taka .

Ja zakladam że taka jest bez względu na posiadany sprzęt .

I tu się zgadzam w zupełności

W zakresie pomiarów odsyłam na forum dla elektroników, techników i inżynierów elektroda.pl. Tam ludzie wymieniają swoje doświadczenia z dziedziny elektroniki użytkowej i profesjonalnej. Tu jest wątek o magnetofonach szpulowych. Jeżeli chcesz dyskutować o jakimś magnetofonie szpulowym i jego walorach to możemy rozmawiać

Czytaj ze zrozumieniem. Ja nie zacząłem tematu o pomiarach tylko rzuciłem temat problemowy w kwestii jakości i "klimatu" jakie wprowadzają urządzenia w kontekście ich regulacji. Miałem nadzieję na fajną dyskusję.

Oscyloskop to trochę za mało do pomiaru dźwięku a jeżeli już to trzeba umieć się nim posłużyć

Temat metod pomiarów sam zacząłeś roztrząsać - więc nie dyskutuj gdzie i kogo odsyłasz.

Jeszcze nie sprawdzałem, dlatego napiszę "prawdopodobnie" na forum Unitra.pl mogą mieć taką wkładkę.

Jakbyś sprawdził i miał to bym był zobowiązany - jeśli nie to zobaczę czy na Unitra.pl coś jest i czy trzeba się tam rejestrować.

:) to aż tak jest widoczne? Ja się pocieszam, że tak stary jeszcze nie jestem bo do 'szpulaka' jeszcze nie dorosłem (ZK się nie liczy, to dopiero początki starości czyli tzw. sentyment i tęsknota za czasami kiedy człowiek pacholęciem był...)

Zwyczajny słuchacz nad niczym się nie zastanawia, ma być dużo, szybko i tanio -> tym żyje świat:

"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ou

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ube dziś jest jednym z największych źródeł muzyki - przytłaczająca ilość kanałów z muzyką oraz milionowe wyświetlenia piosenek udowadniają, że jest to serwis nie tylko dla fanów filmików, ale także dla miłośników piosenek. Jak jednak słuchać muzyki z YouTube na Androidzie, gdy normalnie aplikacja przestaje odtwarzać dźwięk po wygaszeniu ekranu?"

To jest zmartwienie a nie to czy naciąg taśmy jest poprawny, tor przesuwu wyregulowany, głowice niezniszczone i czy jest jakiś Klimat...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zobaczę czy na Unitra.pl coś jest i czy trzeba się tam rejestrować

Przepraszam za wprowadzenie w błąd, jest Unitra-Klub.pl

Ukryta Zawartość

Kilka fotek znalezionych przez 0,0045 sec w googlach

post-43005-0-16932500-1474907648_thumb.jpg post-43005-0-70539200-1474907672_thumb.jpg

post-43005-0-66406200-1474907694_thumb.jpg post-43005-0-71476800-1474907712_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam za wprowadzenie w błąd, jest Unitra-Klub.pl

Ależ nie ma problemu, ja się naprawdę nie gniewam i dziękuję za chęć pomocy.

Kilka fotek znalezionych przez 0,0045 sec w googlach

Niektóre fotki Google znajduje szybciej niż po 0,0045s. Niestety nie tego skanu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Jestem wprost ciekaw czy ktokolwiek usłyszy - obrazowo pisząć- ćwierć decybele w tę - czy we ?

Tylko słuchając nie usłyszysz nawet 2, 3 dB . Monitorując "tape monitorem" takie różnice już słychać wyraźnie.

Muzyki można słuchać na każdym sprzęcie. Nie musi być skalibrowany jeżeli brak neutralności nam nie przeszkadza.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Witam. Mam pytanie. Jak sobie radzicie z podłączeniem pod wzmacniacz lub amplituner (zależy co kto posiada) dużej ilości sprzętu audio. Jak tu czytałem to niektórzy mają 4 szpulowce lub więcej a przecież jeszcze dochodzą inne segmenty audio jak cd / kaseciak, itd. Ja w moim amplitunerze Mogę 2 magnetofony podłączyć, gramofon i powiedzmy cd. Stosujecie jakieś switche? Ja dziś wyciągnołem dawno nie używany switch videoprocesor analogowy - Kramer-a ( kiedyś bawiłem się trochę w video i trochę sprzętu zostało) . Ma 4 wejścia audio i 4 wyjścia o wejściach i wyjściach video nie wspominam bo nie jest to tematem. Przełącznik źródeł jest elektroniczny ale skoro urządzenie rack-owe jest z kategorii profesjonalnej to stwierdziłem że nada się i faktycznie nic nie robi z dźwiękiem tzn nie podbarwia go. Jest neutralny. Teraz szpulak, DAT i magnetowid DV jest na jednym switch-u i wejściu magnetofonowym w amplitunerze. Ciekaw jestem jak wy to rozwiązujecie. Przełączanie kabli może być uciążliwe. Pozdrawiam

U mnie w rack'u jest zapięty Roland M-160, taki mixer 16 kanałowy i narazie mi musi wystarczyć. Do niego wpiąłem 4 kasety, 1 szpulę, 1 tuner zostały wolne 2 kanały liniowe i 2 mikrofonowe, do których wpinam czasem procesor Yamahy, czasem equalizer. Ogólnie używam tego mixer'a do dostarczenia efektów do dużego, 32-kanałowego stołu i tam jest to obrabiane. Tak właściwie to było jeszcze 3 miesiące temu, bo po remoncie myślę o zmianie konfiguracji całości sprzętu. Coś wypadnie, coś nowego się pojawi, także narazie jest to wszystko w fazie płynnej.

Przełączanie kabli może być uciążliwe.

Rozwiązania mogą być różne.Od zwykłego przełącznika mechanicznego audio-video za 15 zł poprzez elektroniczne ustrojstwa,nieraz b.skomplikowane.Dochodzą do tego profesjonalne miksery,nieraz b.kosztowne i nie

mniej skomplikowane,zwłaszcza w kwestii okablowania.Prawdziwe schody pojawiają się dla posiadaczy sprzętu o różnych poziomach napięć no i gniazdach.Starsze mają DIN,a nowsze cinch.Wejścia mają od 30mV DIN do 0,5V

cinch.Mniejszy kłopot jest z wyjściami gdyż są wysokopoziomowe,ale zwykle się chce coś nagrać.A są tacy koneserzy którzy mają podłączone 6-8 sprzętów.Dlatego też za szczęśliwych uważają się posiadacze droższych wzmacniaczy którzy mają zwykle całą baterię wejść na tylnej ściance i przełączają je z pilota.Jest ich tak wiele,że kiedyś spędziliśmy z sąsiadem 2 godziny na kombinacjach okablowania w jego sprzęcie gdy zachciało mu się remontu.A to była tylko 7 kanałowa Yamaha.plus 5 magnetofonów.

Mikser rozwiązuje sprawę dopasowania napięciowego i nagraniowego.

Pierwszy pomysł jest taki: zakup kilku, kilkunastu przekaźników audio, jednego przełącznika, o odpowiedniej ilości sekcji i położeń. Złożyć to w jakąś fajną obudowę i cieszyć się z podłączenia.

Drugi jest podobny, a rozbudowany o pilot i odbiornik z możliwością przełączania odpowiedniej ilości wejść/wyjść.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Mikser rozwiązuje sprawę dopasowania napięciowego i nagraniowego.

Pierwszy pomysł jest taki: zakup kilku, kilkunastu przekaźników audio, jednego przełącznika, o odpowiedniej ilości sekcji i położeń. Złożyć to w jakąś fajną obudowę i cieszyć się z podłączenia.

...

http://www.audiostereo.pl/magnetofon_126669.html/page__view__findpost__p__2788856

GM

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Miksery są fajne ale zajmują miejsce. Rozwiązanie zrobienia switcha jest ok. Robiłem kiedyś dla kolegi gitarzysty taką krosownicę do efektów w racku. Podobna zasada działania. Przekaźniki i avr sterujący. Tam jeszcze była potrzeba sterowania po midi (pedalboard z footswitchami robiony miał sterowanie midi z krosownicą). Obudowy w granicach 100 zł teraz można kupić w zasadzie jaką się chce. Elektronika jest najmniejszym problemem. Narazie mnie wystarcza ten audio-video kramer 4 portowy ale jak mnie coś najdzie to może zrobię taki przełącznik na większą ilość wejść/wyjść

U mnie klocki podłączone są pod 40 kanałowy mikser.

Tutaj chyba przesadziłem

Mniejszy 32 kanały -naprawia sie .

Zajmuje to miejsce , ale mnie to przeszkadza.

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Przeglądając filmiki w necie natknąłem się na taką publikację

Chyba sobie kupię taki oczyszczacz kwantowy i maść audiofilską. Swoją drogą maść może dać niezłe rezultaty. Tylko smarować wszystko czy tylko tranzystory/układy scalone ?

Ciekawe czy ktoś to kupuje.

Nooooooooooo niemiła.

Ale się odkułem na "magnetofon". Ha a co.

A na poważnie to niektóre z opisywanych historii mnie poprostu IRYTUJĄ. (a może historycy- nie wiem)

To ja spróbuję bardziej merytorycznie. Czy da się gdzieś kupić oryginalny, albo przynajmniej odpowiedni kabel zasilający do Revoxa A77? Mój ma rozepchnięte "korytka", w które wchodzą bolce gniazdka magnetofonu - musiałem je podgiąć, bo po prostu przerywało zasilanie. Zauważyłem, że wtyczka jest zdrowo poskrawana nożem; ktoś musiał dobrać jakiś kabel "na pałę" i dostosować go. Gniazdko niestety jest inne od tego, jakie można znaleźć w Tandbergach, czy po prostu... komputerach stacjonarnych.

Druga sprawa to jest zworka, która jest w obudowie. Gdy się wyjmie mechanizm, zasilanie nie działa. Zabezpieczenie jest dość upierdliwe, a nie mam odpowiedniej zworki, żeby je ominąć. Wszelkie regulacje są po prostu mało możliwe...

Nie należy zapominać, że chociaż A-77 był produkowany w Niemczech, to jest to konstrukcja szwajcarska i dlatego jest tak zabezpieczona przed amatorami . Widocznie bardzo się obawiali ,że kogoś porazi prąd.Ja sobie poradziłem z zasilaniem w ten sposób, że wykorzystałem samochodowe wsuwki, które oczywiście porządnie zaizolowałem. Konstrukcja jest pewna i dosłownie darmowa.

Czy da się gdzieś kupić oryginalny, albo przynajmniej odpowiedni kabel zasilający do Revoxa A77?

Np. tu:

Ukryta Zawartość

albo tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pat_69
Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Witam. Ktoś na forum zajmował się adaptacją magnetofonu bodajże Akai do współpracy z zewnętrznym preampem lampowym. Chciałem zapytać o rezultaty tych działań. Ja właśnie zrobiłem taki preamp do swojego mechanizmu od uwertury którego opisywałem wcześniej. Narazie jest jeden kanał i nawet bym przy wersji mono pozostał tylko głowicę muszę zmienić na dwu ścieżkową a najlepiej by było użyć głowicy jednościeżkowej tylko pozyskać taką graniczy z cudem. Testy przeszły najśmielsze oczekiwania i głowica od uwertury u24-205s daje radę. Także nie do końca elektrycznie był to taki knot. Właśnie knotem można nazwać elektronikę (aplikacja układu wzmacniaczy/preampów) w polskim sprzęcie czy to w zk246 i pochodnych oraz zk uwertura. Ewidentne ograniczenia pasma. Wykorzystałem do tego celu aplikację revox-a g36 i zaaplikowałem w swoją robioną główkę gitarową. Układ jest modyfikowalny na tyle że można szybko zmieniać warianty

• Pokaż nowe odpowiedzi