Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Do mirsam 3722

Powinieneś zanim podejmiesz decyzję o zakupie kondensatorów i baterii (w tym momencie nawet nie wiesz czy to na pewno kondensatory i w jakim stanie jest bateria) zdiagnozować stan Twojego magnetofonu. Uwaga kolegi rollins jest słuszna i nie dlatego, ze w grę wchodzą koszty, ale taka powinna być logika postępowania w takim przypadku, wyjdzie to na zdrowie Twojemu Studerowi. Jeżeli nie jesteś w stanie sam tego zrobić to te wszystkie uwagi podawane przez kolegów powinien zweryfikować fachowiec.

Kolega elektronik mówi jak sprawdzić ,czy bateria działa .

Zostawiasz magnetofon z jakimś tam czasem na liczniku- Czas obojętny. .

Wyłączasz maszynę .

Po włączeniu musi pokazywać się ten sam czas na liczniku. Cały test na baterię .

Optyczne sprawdzanie bateri .

Pod klapką są płytki modułowe- Trzeba odkręcić 2 śruby- panel sie podnosi.

1 płytka z lewej strony -na środku jest bateria .

Sprawdzić optycznie jak wygląda .Czy nie ma na niej żadnego osadu..

Powodzenia w testowaniu.

Dzięki,bateria wygląda bardzo porządnie.czas liczników jest zapamiętywania,tak więc wygląda na to, że bateria nie jest póki co największym problemem.

Kolega elektronik mówi jak sprawdzić ,czy bateria działa .

Zostawiasz magnetofon z jakimś tam czasem na liczniku- Czas obojętny. .

Wyłączasz maszynę .

Po włączeniu musi pokazywać się ten sam czas na liczniku. Cały test na baterię .

Optyczne sprawdzanie bateri .

Pod klapką są płytki modułowe- Trzeba odkręcić 2 śruby- panel sie podnosi.

1 płytka z lewej strony -na środku jest bateria .

Sprawdzić optycznie jak wygląda .Czy nie ma na niej żadnego osadu..

Powodzenia w testowaniu.

Do mirsam 3722

Powinieneś zanim podejmiesz decyzję o zakupie kondensatorów i baterii (w tym momencie nawet nie wiesz czy to na pewno kondensatory i w jakim stanie jest bateria) zdiagnozować stan Twojego magnetofonu. Uwaga kolegi rollins jest słuszna i nie dlatego, ze w grę wchodzą koszty, ale taka powinna być logika postępowania w takim przypadku, wyjdzie to na zdrowie Twojemu Studerowi. Jeżeli nie jesteś w stanie sam tego zrobić to te wszystkie uwagi podawane przez kolegów powinien zweryfikować fachowiec.

W pełni się z Wami zgadzam. Miotam się pewno bez sensu,ale po latach bezawaryjne eksploatacji to moje pierwsze kłopoty stąd nerwy.Chętnie dał bym to wszystko do sprawdzenia do fachowca,tylko do kogo?doradzić coś koledzy,sam nie dam rady, a na pewno nie dam magnetofon byle komu bez polecenia...

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Do mirsam 3722

Witam. Zgadzam się z powyższymi uwagami kolegów. Może ten link pomoże. Zadzwonić warto i porozmawiać

http://serwisaudio.pl

Dla ciekawskich .

Grundig TS 1000- Przód i mostek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19835-0-70291000-1480842290_thumb.jpg

post-19835-0-28309400-1480842335_thumb.jpg

post-19835-0-38631500-1480842345_thumb.jpg

post-19835-0-74645200-1480842354_thumb.jpg

post-19835-0-59361300-1480842364_thumb.jpg

post-19835-0-91081000-1480842376_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grundig TS 1000- Przód i mostek.

Zawsze ciekawiło mnie jak reguluje sie głowice w takim mostku podczas np odtwarzania , wkrety regulacyjne są od str magnetofonu ? Edytowane przez tomaszinkaso

ktoś tutaj podawał sposób na rolki . Dotyczy gotowania tejże .

Z konieczności dziś przetestowałem pomysł.

Stan na teraz - :Pomysł dziala . jak długo??

Obadamy.

Gdzie mogę zdobyć Pr 2,2k i 4,7k?.Albo może ktoś z kolegów ma zapas?

Okazało się że w moim Koncercie nie działa kilka Pr-ek.

Dotknięte zmieniają wskazania .

Nie udało mię takich znależć .

Potrzebuję po 10 sztuk - tak na zapas..

W moim grajdołku ciężko cokolwiek zdobyć .

Za pamięci - Stojące te P-rki.

Edytowane przez dulon184

Chyba nie ma . Tutaj sa o pełnych wartościach a moje są z wartością po przecinku,

Pytanko nieaktualne .

Już znalazłem i zakupiłem .

Sorki szpulomaniaków za wtręta.

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Chciałem się pochwalić wszystkim forumowiczom wątku magnetofony szpulowe osiągnięciem. Tak jak pisałem we wcześniejszych postach chciałem stworzyć magnetofon lampowy i to się udało. Transport z głowicami to polski przerobiony m1417s. W trybie odczytu to adaptowany/zmodyfikowany układ ampexa351. Zapisu robiony na szybko hybryda tranzystorowo-lampowa w osobnym bloku jeszcze w fazie modyfikacji ale już efekty są. Prędkość przesuwu jest jedna - 19 w skrócie. Magnetofon został poddany testom przez ludzi z branży studyjnej i co się okazało. Gra rewelacyjnie. Nie będę tu używał stwierdzeń hiendowo bo za wcześnie na takie oceny. Jak powiedzieli specjaliści najlepiej brzmi na przegranych taśmach z analogów gdzie tak to było realizowane a ciekawie z cyfry. Jeden z kolegów z branży zarzucił mi że nie zrobiłem wyjścia/wejścia zbalansowanego symetrycznego xlr. Ja mu na to że to nie urządzenie studyjne i nie ma takiej potrzeby. Mechanizm jest jest prosty mechaniczny jak budowa gumowego młota i nie ma się co popsuć. Dwa silniki dc ze stabilizacją na bazie pwm. Szpule małe bo 15 tki ale jak na amatorski sprzęt wystarcza. Zresztą w dobie dzisiejszych cen taśm nowych to zaspokaja w zupełności zważywszy na pomierzone pasmo 30 Hz - 22kHz przy 19 tce. Moje odczucia są takie, że narazie nie sprawia mi przyjemności słuchania muzy z tranzystora (bezbarwny, przytłumiony, ograniczony w przekazie muzycznym)

No to gratulacje

jakieś fotki tej Hybrydy by się przydały

Ja obecnie walczę z AKAI 4000 -mechaniczne uszkodzenie mocowania prawej rolki

Ukryta Zawartość

walczyłem w Niedziele -obecnie się klei jak uruchomię i będzie ok to się pochwale rozwiązaniem

Ale przy okazji zobaczyłem pełno fragmentów gumy a tu się okazało że pasek heblował po łebku śruby

post-62983-0-45646300-1480976521_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez filon705
Gość Artur1970

(Konto usunięte)

wszystko w swoim czasie. Co do dużych maszyn to głowica musi mieć minimum 200Ohm na kanał aby odpowiednio wysterować lampę. Mechanizm jest tu bez znaczenia - duży/mały jak kto ma i woli

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Gratuluję. Czy zapis jest równie satysfakcjonujący? Jakie głowice zastosowałeś?

Najlepsza polska głowica jaka była używana w uwerturach / zk146 u12-205s bo dzięki nie zastosowaniu dodatkowego ekranu dawała lepsze brzmienie w zakresie średnich i wysokich tonów. Fakt że też dobry egzemplarz się trafił. Podobno się szybciej zurzywały ale mam 10 nowych / nie używanych z dobrego okresu produkcji bo lat 70 tych

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Wzmacniacz zapisu tak jak wzmacniacz odczytu musi mieć jak najmniej elementów w torze sygnału. Wystarczy zobaczyć schemat stacyjnego szpulowego ampexa351. W torze sygnału zapisu do głowicy tylko 2 triody (czyli jedna lampa na kanał) bo reszta to generator i wzmacniacz wejścia sygnału i gdyby nie stosować symetryzacji sygnału na wejściu i wyjściu (XLR) to tych lamp można by było mniej zastosować (odwracacze fazy sygnału). Reasumując tak tor odczytu i zapisu jest tym doskonalszy i krótszy jest jego tor. Ja to nazywam prosty drut ze wzmocnieniem. Wystarczy zobaczyć przykłady w kasetowych tych z pierwszych lat produkcji gdzie poza elementem dyskretnym dolby nie ma żadnych poprawiaczy/pogarszaczy dźwięku

Zaskakuje mnie uzyskane przez Ciebie pasmo. Rzeczywiście trafiłes na wyjątkowy egzemplarz głowicy. Czy masz osobne głowice do odtwarzania i nagrywania?

Zaskakuje mnie uzyskane przez Ciebie pasmo. Rzeczywiście trafiłes na wyjątkowy egzemplarz głowicy. Czy masz osobne głowice do odtwarzania i nagrywania?

Pytanie przy jakiej nierównomierności charakterystyki osiąga to pasmo ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Witam koledzy, powiedzcie proszę w jakim stanie są głowice w tym magnetofonie. Nie ukrywam, że ten egzemplarz chciałbym mieć w swojej kolekcji, ale według mnie głowice tutaj nie wyglądają najlepiej - może się mylę...?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdjęcia nie są nadzwyczajne, ale rzeczywiście głowice nie wyglądają na fabrycznie nowe, mimo różnych odbić. Trzeba by poprosić o porządne zdjęcia.

Ja bym nie ryzykował bez wcześniejszego zbadania tych głowic na żywo.

Witam kilka dni temu pisałem o naprawie uszkodzonego mechanicznie mocowania rolki napędowej

właśnie złożyłem rolkę jak na razie wszystko pięknie śmiga i w końcu jest równo prowadzona taśma

Tak rozwiązałem naprawę pęknięcia modułu mocowania rolki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-62983-0-82858900-1481364203_thumb.jpgpost-62983-0-52154600-1481364216_thumb.jpgpost-62983-0-74133800-1481365614_thumb.jpg

A tak na szybko obcieranie paska napędowego o łepek śruby

post-62983-0-36161500-1481364292_thumb.jpgpost-62983-0-77766600-1481364495_thumb.jpgpost-62983-0-66781800-1481364510_thumb.jpg

Zauważyłem też że wał napędowy ma lekki luz na osi za który odpowiada śruba dociskowa do kulki będącej na osi wału-JAKI POWINIEN BYĆ LUZ !!!!

czy wręcz powinno to być na sztywno i kulka nie powinna mieć żadnego luzu???

post-62983-0-55801900-1481364727_thumb.jpg

proszę o szybka odpowiedz jeśli można bo mam go rozłożonego na stole

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez filon705

dla potomnych luz na kole zamachowym w AKAI 4000

powinien wynosić 0,3 mm

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak na szybko obcieranie paska napędowego o łepek śruby

łebek ;)

A poważnie, jak pasek nie utrzymuje się samoczynnie na środku bieżni, świadczy to o tym, że proste będące przedłużeniem osie bieżni napędowej i napędzanej (koła pasowego) nie są równoległe w przestrzeni. Coś jest krzywe znaczy się ;)

Lubię kiedy gra muzyka...

łebek ;)

A poważnie, jak pasek nie utrzymuje się samoczynnie na środku bieżni, świadczy to o tym, że proste będące przedłużeniem osie bieżni napędowej i napędzanej (koła pasowego) nie są równoległe w przestrzeni. Coś jest krzywe znaczy się ;)

Co do ortografi się nie sprzeczam bo w tym zawsze byłem noga

co do paska myślałem że to może wina jego lekkiego wyciągnięcia

bo bieżnie wyglądają jakby pasek od zawsze chodził lekko przesunięty(zabrudzenia bieżni)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-62983-0-80986900-1481403577_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi