Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Może też być tak, że one są po prostu za delikatne.

To bardzo prawdopodobna przyczyna takiego stanu rzeczy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Co takiego jest w polskich Koncertach , że sa drozsze od np revoxa b77 , akai gx 630 itp ?

Czynnik sentymentalny.

Upsss. Przepraszam nie widziałem ostatniego wpisu kolegi G.Mark na nowej strone.

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Zdumiał mnie fakt,że nie były prawie w ogóle reklamowane.Nie występują w katalogach firmowych z tamtych lat.A z wejściem na dosyć specyficzny rynek profesjonalny,pełna zgoda.Co nie zmienia faktu,że bardzo chciałbym takiego soniaka przytulić.

Sony 880 bardzo dobry magnetofon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25101-0-19725900-1512496012_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co takiego jest w polskich Koncertach , że sa drozsze od np revoxa b77 , akai gx 630 itp ?

To odpowiednik Revoxa A700 z elektronicznie regulowanym naciągiem taśmy. Revox A700 był drogi. Niestety polskie wykonanie ustępuje Revoxowi choć A700 miał opinię sprzętu awaryjnego. Niektóre podzespoły od Revoxa jak napisali wyżej Koledzy. Elektronika i chassis polskie.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

To odpowiednik Revoxa A700

W latach 80tych,model ten był wzorem dla kilku typów magnetofonów rosyjskich.Zarówno w części mechanicznej jak i schemacie.Co ciekawe,brzmiało to całkiem niezle,pomimo stosowania rosyjskich głowic.Zresztą nader trwałych.Nie wiem czy to było na bazie licencji czy zwyczajnego zrzynania,ale w końcu jak już zrzynać to od mistrza.

.Co ciekawe,brzmiało to całkiem niezle,pomimo stosowania rosyjskich głowic

Koś kto lata w kosmos nie powinien mieć problemu z wytworzeniem dobrych głowic ;-). W końcu to nie jest jakaś tajemna technologia. Wymaga tylko staranności i precyzji.

Edytowane przez Lech36

Koś kto lata w kosmos nie powinien mieć problemu z wytworzeniem dobrych głowic ;-). W końcu to nie jest jakaś tajemna technologia. Wymaga tylko staranności i precyzji.

Że też to"tylko" nie chciało się nam przydarzyć.Czymże sobie zasłużyli wobec "opaczności" tacy Czesi,że od samego początku produkowali dobre i "tylko" dobre głowice.

Że też to"tylko" nie chciało się nam przydarzyć.Czymże sobie zasłużyli wobec "opaczności" tacy Czesi,że od samego początku produkowali dobre i "tylko" dobre głowice.

Brak technicznych tradycji. Czesi we wszystkich branżach technicznych takie mieli, ale produkcja głowic to nic wielkiego może produkcja wg bardziej skomplikowanych technologii jest trudniejsza, ale zwykłe to raczej nie było poza możliwościami polskich firm. Może nie było odpowiednich bodźców (motywacji) ? Może to dlatego że Czesi nie mieli wojny.

Witam

Mam pytanie do użytkowników Revoxa B77. Co może być przyczyną podnoszenia wysokich tonów podczas nagrywania na w/w magnetofonie. Nadmieniam że testowałem go na różnych taśmach i źródłach i skutek jest zawsze taki sam. Już podczas nagrywania podczas przełączania tape/input, słychać różnicę i to sporą.Niestety na niekorzyść revoxa. Zmieniałem też interkonekty, ale to nic nie zmieniło.Kto pomoże mi w Warszawie? Grzegorz

Witam

Mam pytanie do użytkowników Revoxa B77. Co może być przyczyną podnoszenia wysokich tonów podczas nagrywania na w/w magnetofonie. Nadmieniam że testowałem go na różnych taśmach i źródłach i skutek jest zawsze taki sam. Już podczas nagrywania podczas przełączania tape/input, słychać różnicę i to sporą.Niestety na niekorzyść revoxa. Zmieniałem też interkonekty, ale to nic nie zmieniło.Kto pomoże mi w Warszawie? Grzegorz

Magnetofon wymaga regulacji. Po regulacji, która zawsze zaczyna się od kontroli parametrów i konserwacji podejmuje się decyzję czy jakieś elementy wymagają wymiany, np. głowice. Revox po dokładnej regulacji powinien być nie do odróżnienia w domenie słuchu przy monitorowaniu "tape monitor" przy prędkości 19 cm/s lub wyższej na sprawnej taśmie np. typu Basf 911.

Edytowane przez Lech36

Dziękuję za rzeczową odpowiedź. A czy ktoś w Warszawie oprócz p. Szymańskiego, który niestety jest bardzo zajęty, podjął by się takiego przeglądu mojego magnetofonu?

Witam forumowiczow.

Mam mozliwosc kupic magnetofon TEAC A3340S za ok. 200E.

W przyszlym tygodniu jade go obejrzec.Magnetofon pracowal w studio nagran wiec moze byc styrany.

Mam w zwiazku z tym kilka pytan.

Na co zwrocic w szczegolnosci uwage przy ogledzinach.

Czy dostepne sa jeszcze glowice do tego modelu.

Czy cena jest OK - czy raczej dac sobie spokoj?

Przede wszystkim głowice.Może będzie fabryczny lakier zabezpieczający śrubki.

Lupa i mocne światło.

Wszystkie kołki prowadzące taśmę - Czy nie wytarte- rowki wycięte przez taśme ...

i oczywiście pOsłuchać jak gra , przewija itd.

Cena bardzo przyzwoita.

Przede wszystkim głowice.Może będzie fabryczny lakier zabezpieczający śrubki.

Lupa i mocne światło.

Wszystkie kołki prowadzące taśmę - Czy nie wytarte- rowki wycięte przez taśme ...

i oczywiście pOsłuchać jak gra , przewija itd.

Cena bardzo przyzwoita.

Dzieki. Jeśli głowice i mostek będą w dobrym stanie to go kupie bo widzę ze z głowicami największy ból (ceny na ebay - kosmos!)

No niestety a Teac nie stosował zbyt twardych głowic. Tak że 200E to niby nie dużo ale jednak. Jak kiedyś kupiłem za 1200zł A3440 za czyli model nowszy w stanie jak nowy. Jednak 3440 jest od strony użytkowej gorszy od 3340. 3340 jest fajniejszy bo mimo że 4-ślad to jest on bardziej skonstruowany jako stereo / kwadro i ma logicznie wyodrębnioną część stereo. 3440 jest zorganizowany bardziej jako typowy 4-ślad pod jakieś malutkie studio i mimo że też można go jako stereo używać to jest to bardziej upierdliwe chociażby z tego powodu że wskaźniki są w rzędzie i chcąc nagrywać w systemie ścieżek 1-3 i 2-4 musimy patrzeć na odpowiednie wskaźniki są ustawione w kolejności śladów.

Lubię kiedy gra muzyka...

Z natury jestem spokojnej natury,ale ostatnio zaczyna mi się kończyć cierpliwość.

Posiadam już tyle sprzętu,że raczej nic nowego nie kupię,ale z czystej ciekawości zaglądam sobie na różne aukcje.I to co tam widzę doprowadza mnie do wątpliwości,czy homo sapiens,rzeczywiście znaczy człowiek myślący,albo że na aukcjach sprzedaje jakaś inna rasa.Poziom głupoty przekracza wszystko,co do tej pory widziałem,a mam już trochę lat na karku.Jeszcze przecież nie tak dawno,kupowałem tu i ówdzie sprzęt i jakoś wtopy nie było.Dzisiaj nie zaryzykował bym tam zakupów.Nie chodzi mi o niefachowy opis,ale o zupełny brak poszanowania, dla ewentualnego nabywcy.

Ewidentne kłamstwa .W nagłówku opis, że sprzęt w stanie gabinetowym,a poniżej urwana gałka,zerwana linka skali,połamane przełączniki itd.Do tego ceny poszybowały.Na przykład 4000 tysiące za magnetofon Koncert ,który nie został nawet porządnie wytarty z kurzu,po wyjęciu go z jakiejś zawilgoconej piwnicy.Na co liczy taki "sprzedawca",że magnetofonami zajmują się nieucy,tacy jak on.Sami zobaczcie,w której aukcji są zdjęcia toru przesuwu i głowic.Ci durnie myślą,że ktoś zapłaci im tysiące złotych za kota w worku.Aż wstyd samemu wystawiać tam coś do sprzedaży.Dlatego ogłaszam.Jak mnie najdzie na rozstanie z moją kolekcją,to ogłoszę to tutaj,nigdy tam.

Nagrałem krótki film z działania Sony TC 880-2 już po raz drugi raz publikuję tutaj ale post został za drugim razem skasowany.

Cyndi Lauper - True Colors - Cover - Master taśma Basf 911, 38cm/s.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

Chodzi oto że czarne kółko było prawdopodobnie rozwalone,ktoś sklei chyba nie równo.Tak wygląda że talerzyk przykrecony do tego czarnego kółka ma bicie,po odkreceniu dwóch śrub imbusowym czarne kółko przesuwa się do przodu i tyłu.Sama regulacja nic nie daje.

.

Marian?

Listonosza za włosy ciarcham i ciągle mi mówi że Sonki dla mnie ciągle nie ma .

Popraw sie .

Zepsułeś , czy naprawiłeś?

A Gwiazdka =tuż - tuż .

.Aż wstyd samemu wystawiać tam coś do sprzedaży.

oku

Myślałem,że zdążyłeś się już do tego przyzwyczaić.Od zawsze,nasz rynek sprzętu grającego składał się w przeważającej mierze z "wystawek"które przywozili nasi gastarbeiterzy.Przebicie było dość spore choć ceny rynkowe.Zwłaszcza,że termin;nówka nie śmigana,choć bez wtyczki działał na głupoli.Ceny magnetofonów szpulowych nie biły w kosmos tylko dlatego,że ówczesny świat "uwierzył" w kasety,a pózniej w CD.Jednak żródełko się wyczerpało i nawet podbijanie bębenka w postaci cudownych brzmień poszczególnych firm,niekoniecznie powoduje wzrost popytu.Wide wyśmiewany Koncert (OMF nówka)sprzed kilku lat.Jestem skłonny uwierzyć w twierdzenie,że

obecny rynek to po części nasze rodzime wystawki,które są zbierane raz na miesiąc przez wyspecjalizowane firmy w celu utylizacji.Raz byłem świadkiem gdy na takim furgonie zobaczyłem B-77 i chciałem go odkupić,ale okazało się,że został już zamówiony.Oferowano mi w zamian 20 starych monitorów.To prawda,że ceny na aukcjach są wzięte księżyca,zaś szansa na coś wartościowego ,5%.Ale jak mówią to jest rynek oszustów.

Jednak jeszcze kilka lat temu,można było coś sensownego kupić i aukcje były na tyle dobrze opisane,że ryzyko było mniejsze.Właśnie sobie dokładnie obejrzałem głowice i cały układ przesuwu taśmy w Philipsie N-4418 kupionym kiedyś na allegro jako uszkodzony za 18. zł.Przy okazji odkryłem miniaturową ledową latareczkę wielkości baterii AAA.Rewelacja.Idealnie widać czoło głowic.I co odkryłem.Żadnych,ale to żadnych śladów używania.A to sprzęt z 1972 roku.Ale to se ne wrati.

Dulon,to nie zmienia faktu ewidentnego spadku uczciwości na aukcjach.Tobie się udało i fajnie,ale mi się nie mieści w głowie ,aby świadomie kłamać i beż żenady oszukiwać potencjalnych nabywców.A takie praktyki zaczynają być codziennością.Wiadomo,że towaru nie przybywa i ceny muszą rosnąć,ale to nie jest powód do prymitywnego oszustwa.A propo.Jak tam Twój N-4450?

Dzieki. Jeśli głowice i mostek będą w dobrym stanie to go kupie bo widzę ze z głowicami największy ból (ceny na ebay - kosmos!)

Bylem, obejrzałem, zakupiłem. Teac A3340s, Teac X-10, Tandberg TD-20A, dekoder dbx model 224, demagnetyzer Teac E-3, preamp AGI 511 kilkadziesiąt taśm niestety sporo zawilgoconych ale moze da sie cos uratowac. Wszystko w cenie 300€. Zaden z magnetofonow nie jest w pełni sprawny A3340s nie nagrywa (a może ja coś pitole), X-10 paski do wymiany, TD 20A w ogóle nie odpala. Oprócz tego wszyskie sa niemozliwie uciorane ;). Bedzie co robi przez weekend.

Musze sie przyznac ze jesli chodzi o szpulowce to jest to mój debiut. Mialem w młodości jakieś zetki 120t, 140t, 240 ale zawsze marzył mi się magnetofon z prawdziwego zdarzenia.

Poradzcie ktory z nich zachowac? Jak na razie sluchalem tylko A3340s - pieknie to gra.

Ukryta Zawartość

post-31008-0-23871100-1513381401_thumb.jpg

post-31008-0-77882300-1513381417_thumb.jpg

post-31008-0-55051400-1513381429_thumb.jpg

post-31008-0-10213700-1513381445_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi