Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Z magnetofonow na tasmy 7", pomijajac gx77, najlepszy byl gx-255. Model z samego konca lat 1970siatych. Ciekawy byl tez gx-215 i gx-215R, ktory to mam.

pozdrawiam,

Taśmy 7" to by musiała być szerokość ;) Masz raczej na myśli szpuli 7".

GX-77 posiadam i faktycznie chyba jest poza konkurencją z tego co słyszałem dotąd. A dlaczego uważasz, że najlepszy był GX-255? Nie miałem niestety okazji posłuchać, ale fakt że jest bardzo ładny.

tu można kupić bez problemu fabrycznie nowe taśmy od ręki. Są różne długości. Naby też sprzedają i fajne szpule

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jeśli kogoś ucieszy widok, to ostatnio coś takiego zastałem w studio S5 niedoinwestowanego sprzętowo Radia Kraków, poniżej w nogach słynny ZK :)

Nacisk programowo skierowany jest w innym kierunku niż dźwięk a podobno w radio to abc, cała reszta dopiero później

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Filwoj,to widocznie przegapiłem.Jacek 011 mi kiedyś demonstrował swojego.Bardzo porządna maszyna,tylko niestety na 7 calowe szpule,a to dwuślad z 38 cm/sek.Gdyby nie to,to nie ustępuje najlepszym

Masz rację Dulon184 w życiu piękne są tylko chwile i warto je sobie umilać. Przeglądam regularnie ten wątek więcej słucham teraz płyt CD, to wszystko przez Jackka011 który zaraził mnie lampowcem. Jednak "szpulak" jest jedyny stoi na honorowym miejscu. Czekam na wolne dni bez stresu i gonitwy dnia codziennego, żeby na spokojne coś sobie nagrać a potem słuchać i patrzeć. Chyba też sobie sprawię 2405s bo to w końcu moje młodzieńcze lata. Zastanawiam się nad kupnem analogowego tunera, tylko czy ktoś może mi powiedzieć czy warto czy w analogu lepiej brzmi "trójka" bo ta cyfrowa z satelity to porażka. No i w końcu jeśli jest lepiej to jaki kupić.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Lucky.Wygląda na to ,że analogowe radio jeszcze troche lat popracuje.Co do jakości po cyfrze,to na początku było dobrze,ale pózniej się zorientowali,że lepiej nadawać więcej programów ,niż mniej z lepszą jakością.Teraz tam rzeczywiście jest porażka oprócz kilku stacji,ale już nie krajowych Swiss radio warto posłuchać.Co do tunera,to można coś fajnego zdobyć i to za niedużą kasę.Trzeba po prostu szukać,a ewentualne pytania zadawać na priw,aby nie zwaracać uwagi na aukcje.

Dzisiaj dotarły do mnie zakupione sprzęty u Kamadu. Niestety porażka. I tak, jak wcześniej pisałem zakupy u niego to wielka loteria.

Niedawno byłem w Niemczech i spróbowałem coś kupić na flhomarkt-cie. Udało mi się na sam koniec upolować kilka taśm (niestety wyszło trochę drogo) "Revox professional 601" - stan magazynowy zafoliowane, ale po przyjeździe zaraz je sprzedałem bo miałem puste kieszenie. Natomiast prawie za darmo - 6 Euro mogłem kupić kaseciaka ONKYO TA-2070. Teraz trochę żałuję bo można było wysłać go paczką, a sprzęt był w doskonałym stanie.

Gdyby ktoś potrzebował części do UHER-a, a mam UHER 4400 proszę pisać na PW

>Marek-41, 29 Lip 2009, 17:57

>Witaj Raffael,nie miałeś chęci go sobie potoczyć do siebie.Jest przecież na kółeczkach.

Nie myślałem o tym, tym bardziej że bida z nędzą u nich. Tylko mi tak żal go było, bo nawet taśma nie była założona, wyglądał dokładnie tak smutno jak na zdjęciu; ot kawałek oddalającej się z życia kultury technicznej.

Najciekawsze jest to że zgadnijcie kto zabija żywe radio? Ano Zaiks nie ma koncertów transmitowanych na żywo bo trzeba za każdy grany na żywo i transmitowany w eter utwór zapłacić spore tantiemy pobierane podobno :) dla tekściarzy i kompozytorów tych utworów (może coś tam do nich trafia na końcu?).Tak ze nawet jak by grali społecznie np. uczniowie średnich szkół muzycznych, to musieli by grać swoje własne napisane utwory żeby budżet radia wytrzymał.

Jakiś czas temu na jednej ze stron forum(nie mogę jej teraz znaleśc),któryś z Kolegów pisał że dobrze jest używaną taśmę przed ponownym nagraniem rozmagnesowac magnesem.Chciałem się dopytac jeszcze raz:jaki to ma byc magnez i skąd go wziąc i w ogóle jak to zrobic?Wystarczy tylko przesunąc go nad taśmą?Zakupiłem na aukcji wczoraj taśmę Ampex Grand Master 456.Myślę że to dobry zakup...

Goodby Mister Socjalism [Antonio Negri], Imperium [Antonio Negri]. I będzie jeszcze gorzej ten świat to Orwell do n + 1 potęgi [Rok 1984] niedorozwinięte bachory zidiociali starcy, umierają ostatni teoretycy marksizmu, imperializm padł i nadchodzi czas Imperium

Pozdrawiam

Zbyszek

Rafael.Znajomy i to dobry muzyk powiedział,że jak ja mu postawie piwo,to on wie ,ze jest jego.Jak grają koncert,to do nich trafia mały procent zysku.Nawet bardzo mały.

Marek-41, 29 Lip 2009, 23:01

Dokładnie o tym piszę zaznaczam że za emisje cena narzucona przez ZAIKS staje się zaporowa i ani artysta z tego nic nie ma ani nadawca nie ma interesu karmić świętą krowę.Transmisja żywej muzyki to bardzo mocny ale właśnie zaduszony atut radia.

No i na dobranoc jeszcze jedno maleństwo ze studia S-5 poznajecie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A`propos demagnetyzerów - zastanawiam się czy ma sens budować układ rezonansowy z baterią kondensatorów ładowanych z sieci przez tyrystor + mostek czy też nie ma się co bawić i

transformator RUBIN-a odpowiednio oporządziwszy używać ?

Skellen, rommel, wg moich doświadczeń moc takiej cewki demagnetyzującej to minimum 220Vx6A; dopiero przy takim prądzie były zadowalające efekty. A cewka się już mocno grzała i czas zabawy musiał być krótki. Jak skończę budowę prototypu i będzie działał to się pochwalę.

Wojtek

Wojtek

Witam! Do kolegi Lucky: Ja mam tunerek Marantza,a chwalę go za to,że jest poprostu bardzo mały i pasuje idealnie pod szpulaka. Pozdrawiam adam2948.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skellen, to jest cewka otwarta, zrobiona z elektromagnesu hamulca dużego silnika elektrycznego (od jakiejś wciągarki); z rdzenia został zdjęty zwornik tak, że daje pole otwarte. Nie ma żadnej szczeliny, powierzchnia robocza pola w której umieszcza się całą taśmę na szpuli to około 30x30 cm.

Wojtek

Wojtek

Dzien dobry,

czy ktos z Panow jest zainteresowany szpulami 7 calowymi, zloto-czarne pudelka: maxell XL II, szt 8? zafoliowane; likwidacja sklepu. dalem po 4 funty, licze na zysk:)

[ew na dobre kasety magnetofonowe, najlepiej zafoliowane]

pozdrawiam

(moge poslac 1 na probe)

• Pokaż nowe odpowiedzi