Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

Ktoś tu zdaje się pisał, że producenci Teaca to nie taka banda debili, żeby nie przewidzieli smarowania i takie tam. Pozwolę sobie się nie zgodzić. Matowy wałek prowadzący taśmę, to dla mnie ewidentnie wymysł jakiegoś gęstego cymbała. Obok stoi staruszek AKAI, blisko 20 lat starszy, i idzie po wszystkich taśmach jak czołg, niczym się nie trzeba martwić. Pies pogryzł taki interes.

Projektanci Akai to jest dopiero banda głąbów. Nie dość, że ich silniki wałka przesuwu nie wymagają smarowania w okresie eksploatacji, to matowy wałek przesuwu w GX-630 i pochodnych jest skandalem i wymysłem chorego umysłu.

A może zamiast moczyć rolkę w różnych specyfikach, należy jednak założyć nową albo, jak napisał przedmówca, sprawdzić inne ewentualności? Obawiam się, że żadna firma nie wskazuje możliwości regeneracji rolki jako środka zaradczego w swoich instrukcjach serwisowych. Zaleca się jej wymianę. Oczywiście w dzisiejszej dobie może być z tym problem, ale czasem innej możliwości po prostu nie ma.

GM

Edytowane przez G.Mark

Wiecie co, że zaraz mnie krew zaleje. Gdybym wiedział, że tak będzie, to tego TEACa bym po prostu nie kupił i zbierał pieniądze na coś sensowniejszego. Idealnie czysta rolka, przeszlifowana, wymyta - i po dwóch,trzech godzinach problem się powtarza, dźwięk kołysze. Zawsze przy początku taśmy, raczej niezależnie od grubości, i zawsze w 9,5 cm/s (przy 19 defektu nie słychać, albo to ja go nie słyszę). Teraz przesmarowałem jeszcze oś i maskownicę, więc znowu działa.

Ktoś tu zdaje się pisał, że producenci Teaca to nie taka banda debili, żeby nie przewidzieli smarowania i takie tam. Pozwolę sobie się nie zgodzić. Matowy wałek prowadzący taśmę, to dla mnie ewidentnie wymysł jakiegoś gęstego cymbała. Obok stoi staruszek AKAI, blisko 20 lat starszy, i idzie po wszystkich taśmach jak czołg, niczym się nie trzeba martwić. Pies pogryzł taki interes.

Cos masz nie halo. Moja 300-ka chodzi pieknie i rowno.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Wiecie co, że zaraz mnie krew zaleje. Gdybym wiedział, że tak będzie, to tego TEACa bym po prostu nie kupił i zbierał pieniądze na coś sensowniejszego. Idealnie czysta rolka, przeszlifowana, wymyta - i po dwóch,trzech godzinach problem się powtarza, dźwięk kołysze

pozwolę sobie przypomnieć Ci, że wspominałem o nasmarowaniu trzpienia, na którym jest osadzona rolka dociskowa - miałem podobny problem w swoim Koncercie; nie pomagało nic dopóki nie wyszorowałem spirytusem wnętrza tulejki rolki i nie zapuściłem kropli smarowidła; używam oleju wazelinowego, ale są lepsze specyfiki do tego celu (u mnie wystarcza na kilka m-cy); w owej tulejce są "mikropory" w których gromadzi się smarowidło; zauważyłem u siebie, że nawet sposób założenia rolki (są dwie możliwości - "z włosem" i "pod włos") miał znaczenie

Do Kolegi z poprzedniej strony zainteresowanego remontem Telefunkena 204.

Ja sprowadziłem sobie komplet nowych pasków i rolkę przesuwu taśmy z ebay.de.

Niestety z braku czasu nie będę z wstanie ich wykorzystać podczas remontu - jestem gotowy odsprzedać w cenie zakupu (muszę poszukać faktury, żeby dokładnie określić cenę - ale pamiętam, że była dość słona - ok 100/150 PLN za całość).

Do tego dodaję gratis dwa egzemplarze tego magnetofonu jako ewentualne źródła części zamiennych.

Pozwoliłem sobie na wpis w otwartym wątku, a nie na PW z następującego powodu: jeśli Kolega "brbek" nie odezwie się w przeciągu tygodnia, oferta stanie się ważna dla innych użytkowników. Oczywiście w tym wypadku będzie można ustalić jeszcze szczegóły wysyłki.

pozwolę sobie przypomnieć Ci, że wspominałem o nasmarowaniu trzpienia, na którym jest osadzona rolka dociskowa - miałem podobny problem w swoim Koncercie; nie pomagało nic dopóki nie wyszorowałem spirytusem wnętrza tulejki rolki i nie zapuściłem kropli smarowidła; używam oleju wazelinowego, ale są lepsze specyfiki do tego celu (u mnie wystarcza na kilka m-cy); w owej tulejce są "mikropory" w których gromadzi się smarowidło; zauważyłem u siebie, że nawet sposób założenia rolki (są dwie możliwości - "z włosem" i "pod włos") miał znaczenie

To właśnie wykonałem wczoraj w nocy: czyszczenie trzpienia oraz maskownicy pod spodem i nasmarowanie ich, tym razem również wazeliną. Samej rolki już nie ruszam. Na razie istotnie pomogło. Co do rolki, to stosowałem się do rad na forum: ciepła woda z mydłem albo płynem do naczyń, żadnych spirytusów albo agresywnych płynów. Powierzchnia gumy w tej rolce jest teraz na oko w dużo lepszym stanie nawet niż w AKAI. I poobserwujemy.

PmComp pisał, że jego 300tka bez zarzutu. Moja w prędkości 19 cm/s również nie ujawnia tego defektu. Na razie jeszcze unikam grzebania w ustawieniach naciągu w magnetofonie, jak to radził Dulon - jak już przyjdzie co do czego, wolę to powierzyć serwisowi.

Pozdarwiam

Geelo 07 .

Z tego co pamiętam to Koncert miał rolke wyrażnie opisana odnośnie kierunku w którym ma sie kręcić . Na rolce była strzałka .

Pozdrawiam

Zaleca się jej wymianę.

Myślę, że na E-bayu się znajdzie (rolka). Ta rolka była standardowa w wielu modelach (Akai) przez lata. Jeżeli jest to wina tej rolki to przemycie czystym spirytusem (robię tak od wielu lat) na dosyć długo pomaga. Chyba że guma jest już całkowicie sparciała to wtedy nic już nie pomoże, tylko wymiana lub regeneracja.

Łożyska ślizgowe w Akai-ach nie wymagają smarowania (specjalny materiał tak zwany "samosmarujący"). Efekt smarowania może być odwrotny do zamierzonego i z czasem to "smarowidło", którego się użyło zestala się (efekt kręcenia "masła" ;-) ) i rolka może chodzić ciężko lub w ogóle się "zapiec". Doświadczyłem tego w praktyce (nie w Akai).

Pozdrawiam

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

tak mnie naszło, aby może kapnąć kroplę oleju od automatycznych skrzyń biegów (taki czerwony) - próbował ktoś wykorzystać coś takiego do smarowania trzpienia rolki dociskowej?

tak mnie naszło, aby może kapnąć kroplę oleju od automatycznych skrzyń biegów (taki czerwony) - próbował ktoś wykorzystać coś takiego do smarowania trzpienia rolki dociskowej?

Zepsuć to raczej nic nie można tą metodą, ale jeżeli rolka dociskowa jest nad taśmą (często spotykane w Akai-ach) to należy to robić bardzo ostrożnie (np tylko zwilżyć powierzchniowo) bo nadmiar tego oleju może kapnąć na taśmę a to może jej nie posłużyć. Generalnie te łożyska ślizgowe się tylko czyści. Ze smarowaniem bym był ostrożny.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Geelo 07 .

...Koncert miał rolke wyrażnie opisana odnośnie kierunku w którym ma sie kręcić . Na rolce była strzałka...

W Revox B77 również jest. Ale to nic dziwnego bo pewnie Koncert odziedziczył tą właściwość właśnie po nim.

ale jeżeli rolka dociskowa jest nad taśmą (często spotykane w Akai-ach) to należy to robić bardzo ostrożnie

powiem szczerze, że mnie to zaskoczyło - jak rolka może być nad taśmą? ona jest na tym samym poziomie co taśma, a nie nad nią; po za tym, jak się smaruje trzpień, to rolkę dobrze jest zdjąć wcześniej i wyczyścić stare smarowidło Edytowane przez geelo07

powiem szczerze, że mnie to zaskoczyło - jak rolka może być nad taśmą? ona jest na tym samym poziomie co taśma, a nie nad nią; po za tym, jak się smaruje trzpień, to rolkę dobrze jest zdjąć wcześniej i wyczyścić stare smarowidło

Popatrz na zdjęcie w moim awatarze. Rolki dociskowe są nad taśmą. To GX400.

Pozdrawiam

Popatrz na zdjęcie w moim awatarze. Rolki dociskowe są nad taśmą.

patrząc w ten sposób, to masz rację; ale we wszystkich magnetofonach rolki są w płaszczyźnie taśmy równolegle do niej, niezależnie od położenia maszyny (pion, poziom czy skos) ;-); a wszelkie prace przy rolce najlepiej wykonywać bez znajdującej się w pobliżu taśmy - wtedy jej nie pobrudzimy

patrząc w ten sposób, to masz rację; ale we wszystkich magnetofonach rolki są w płaszczyźnie taśmy równolegle do niej, niezależnie od położenia maszyny (pion, poziom czy skos) ;-); a wszelkie prace przy rolce najlepiej wykonywać bez znajdującej się w pobliżu taśmy - wtedy jej nie pobrudzimy

Olej pod wpływem siły odśrodkowej potrafi w bardzo dziwny sposób rozpływać się po powierzchniach. Oczywiście o ile wydostanie się z łożyska. Dlatego odradzam wprowadzanie takiego smarowania do łożyska rolki dociskowej. Ja czasem stosowałem taki rodzaj smarowania jak już musiałem, ale robiłem to smarowanie przez nasączenie jakiegoś materiału olejem a później przetarcie osi rolki dociskowej.

A u mnie delikatny problem, który nie spędza mi snu z powiek, ale czasem lekko wnerwia - delikatne "cykanie" w lewym kanale, muszę sprawdzić czy to kwestia głośnika, czy magnetofonu.

Obserwowałem Teaca przez blisko dwie doby, dość intensywnie go w sumie eksploatując. Na razie objaw kołysania dźwięku nie występuje i z powodzeniem odtwarzam i nagrywam na tym magnetofonie dość różną muzykę (podczas odgrywania moich starych taśm z okresu licealno-studenckiego znalazłem m. in. "Sen o Warszawie" Niemena w wersji drum'n'bass). Mam nadzieję, że przez jakiś czas będzie spokój; wygląda na to, że wskazówka Geloo07 pomogła :) Taśm do odegrania nagranych na nieprawidłowym skosie głowicy zostało mi może z 90.

Niechcący poruszyłem wątek rolek dociskowych i ich smarowania - AKAI GX-220D oczywiście takich czynności szczęśliwie nie wymaga. W ogóle nie mogę wyjśc z podziwu, że sprzęt leciwy, 42-letni, jest tak przyjemny i niezawodny w eksploatacji i odznacza się niemal idealną mechaniką... Jestem pod wrażeniem. To wprawdzie mały szklaczek na małe szpulki, ale chyba, mimo jego ograniczeń, poleciłbym go każdemu :)

Dziękuję za wszystkie porady i za cierpliwość.

Mam nadzieję, że przez jakiś czas będzie spokój; wygląda na to, że wskazówka Geloo07 pomogła :)

pożyjemy, zobaczymy - jak mawiają saperzy

A tak z troszkę innej beczki - co myślicie o kolorowych rolkach? np. coś w tym stylu >>>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z tego co widzę to one są oklejone folią.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

A tak z troszkę innej beczki - co myślicie o kolorowych rolkach? np. coś w tym stylu >>> LINK lub LINK

Z tego co widzę to one są oklejone folią.

W złym guście i to nie są "rolki".

GM

Edytowane przez G.Mark

Pochwalę się - kupiłem, przytargałem dzisiaj i podłączyłem nowiutki wzmacniacz Yamaha A-S500. Właśnie się osłuchuję - dźwięk z czterościeżek wypiękniał i wyszlachetniał jeszcze bardziej, choć wydawało mi się to już mało możliwe :) A najlepsze jest to, że mogę spokojnie podłączyć pod niego w sposób spokojny trzy magnetofony :) Dwie pętle plus dodatkowy line in jeszcze. Właśnie bawię się w podłączanie.

Cześć, jestem pierwszy raz w tym wątku i wybaczcie ale na razie nie jestem w stanie przeczytać go w całości ale może ktoś doświadczony jest w stanie mi pomóc.

Czy możecie mi zaproponować coś z obecnie wystawionych na allegro szpulaków, jakiś fajny egzemplarz żeby sprawował się bez problemowo, miał bardzo dobrą jakość dzwięku i tzw stosunek jakość/cena? Zupełnie nie siedzę w tych maszynach.

Potrzebuję przegrać na niego kilkanaście winyli, płyt CD.

Czy da się kupić dobrego szpulaka za 1000 czy trzeba wydać kilka?

Aha i jak wygląda sprawa z taśmami? Czy te które się pojawiają są uniwersalne jeśli chodzi o rozmiar? Czy występują też chromowe i metalowe jak w deckach?

Na początku musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcesz dwusladowy czy czterośladowy.

Pozdro

A po co jemu taka świadomośćna tym etapie? Chce przegrać kilkanaście winyli i cd..

Chce mieć szpulaka i wstępnie ustalił pułap 1 tysiaka

.

Można założyć że wstępnie chce wejść w ten temat ...

Jak złapie bakcyla to sam sie bardziej rozezna

Nie wiem jaka jest różnica między 2 a 4 śladem z praktycznej strony.

Czy 4 brzmi lepiej? Chodzi mi o egzemplarz który postawie i będę bez problemu używał.

Taki klasyk godny polecenia.

Dodam że jakość dźwięku musi być priorytetem.

Na dwusladach zazwyczaj pracują tasmy na szpulach o średnicy na 26,5 cm na aluminiowych szpulach ze specjalnymi mocowaniami zwanymi NABami, rzadziej na plastikowych szpulach z mocowaniem motylkowym.

Na czterośladach zazwyczaj taśmy na zwykłych szpulach plastikowych o średnicy do 19 cm.

99% taśm to zwykłe tasmy żelazowe. Trafiają się tasmy chromowe z oznaczeniem EE, które mogą być odtwarzane i nagrywane na magnetofonach do nich przystosowanych.

Co do ceny sie nie wypowiem. Zawsze należy zwrócić uwagę na stan. Jeden z forumowiczów ma do sprzedania Tascama 32 i Fostexa, oba dwuślady i chyba nie chce za nie strasznego worka pieniędzy.

Pozdro

Nie wiem jaka jest różnica między 2 a 4 śladem z praktycznej strony.

Czy 4 brzmi lepiej? Chodzi mi o egzemplarz który postawie i będę bez problemu używał.

Taki klasyk godny polecenia.

Dodam że jakość dźwięku musi być priorytetem.

To tylko dwuślad.

I moim zdaniem prędkość 38 cm/s.

Pozdro

A po co jemu taka świadomośćna tym etapie? Chce przegrać kilkanaście winyli i cd..

Chce mieć szpulaka i wstępnie ustalił pułap 1 tysiaka

.

Można założyć że wstępnie chce wejść w ten temat ...

Jak złapie bakcyla to sam sie bardziej rozezna

Nie zgodzę się.

To tak jak chcesz kupić auto za 5 tys. Z Twojego punktu widzenia obojętnie jaki byle jeździł. A ja bym popatrzył na silnik, osiągi, spalanie, niezawodnośc, dostepność i ceny częśći i w końcu na kolor :).

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Oj . A czyżby czteroślady nie chodziły na szpulach 265MM?

Nie wprowadzaj gościa w błąd .

2 sladowe maszyny to raczej Już trochę wyższa półka .

Graja na taśmie PO jednej stronie .. Czyli głowica nagrywa całą szerokość taśmy TYLKO 2 śladami

Czytaj - nie da sie ich odwrócić na maszynie i grac po drugiej stronie .

Troche wyższa jakość dżwięku niz 4 ślady .

Raczej napewno 2 ślada nie kupisz za 1 tysiaka .

.

2 Slady zazwyczaj mają większe prędkości przesuwu tasmy .

Skutek??

Wyższa jakość i szybciej znika taśma ze szpuli .

Dobrze pisze Pmcopm .

Paul 67 ma cos do sprzedania a chłopak jest mocno w temacie i Porządny z niego gość .

Edytowane przez dulon184
  • Pokaż nowe odpowiedzi