Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 30.01.2019 o 12:19, tomaszinkaso napisał:

Witam ponawiam pytanie bo nie moge nigdzie odnalezc ---- mam wsad pamieci do układu sterowania play stop itp . w magnetofonie  tandberg TD20A. Czy ktos moze mi powiedziec jaką pamięc zastosować w zamian za oryginalny układ ?

Też przyłączam się do pytania.Obydwa moje są sprawne,ale zawsze warto wiedzieć więcej.

My to zrobiliśmy w ten sposób, że sczytaliśmy symbol z oryginalnej kości E-prom - i okazało się, że taki sam jest w znanym już sklepie Gembary. Żal, że mojego Tandberga wystawiłem na znanym portalu na części :( Nie mam siły ani cierpliwości naprawiać go. W roli dwuśladów funkcjonują Tascam 32 i Revox A77. Niech i tak będzie...

Podaję jako ciekawostkę :)

Jest (tylko ta cena) Ballfinger M063                                                                                                                                                                             https://www.youtube.com/watch?v=in7CBMJtrYc

Dzisiaj, znalazłem ofertę producenta,  nowego magnetofonu o nazwie ONYX.                                                                                                 https://cdmagnetics.com/

• 7 inch plastic and metal reels
  • 1/4 inch tape
  • 3 head layout [erase, record, playback]
  • 1/2 track
  • 4 pole DC synchronous motors with PWM drive for both spool motors
  • 1024 step per revolution stepper motor for capstan drive
  • entirely solid state
  • $2,00-4,000 (TBD)
  • coming april 2019                                                                                                                                                                            
  •  
  • Niestety nie ma żadnego zdjęcia. Ma być w sprzedaży już w kwietniu tego roku.                                                           Czy to FAKE NEWS  Co o tym myślicie? Czyżby coś "drgnęło" w temacie magnetofonów szpulowych?

Zgadza się, prototyp choć jak sam twórca pisze, to w kwietniu ma być w sprzedaży. Szkoda że na 7" szpule. Nigdzie nie znalazłem info jaka będzie prędkość przesuwu. Przypuszczam że przy tym rozmiarze szpul to będzie tradycyjnie 9,5 i 19. No i ta cena. Jak na nowy produkt do przyjęcia, choćby w porównaniu do Ballfingera z "kosmiczną" ceną. 

Witam po długiej przerwie bardzo się cieszę że nasze forum rozwija się nadal,i tu mam małe pytanie z których Akai jest wart uwagi GX 620 czy GX630?Pytam bo mam możliwość kupna jednego lub drugiego, z tym że 630 ma jakiś problem z obrotami po przełączeniu nie zawsze obroty są prawidłowe.Pozdrawiam 

6 minut temu, manius59 napisał:

Witam po długiej przerwie bardzo się cieszę że nasze forum rozwija się nadal,i tu mam małe pytanie z których Akai jest wart uwagi GX 620 czy GX630?Pytam bo mam możliwość kupna jednego lub drugiego, z tym że 630 ma jakiś problem z obrotami po przełączeniu nie zawsze obroty są prawidłowe.Pozdrawiam 

620 jest nowszym modelem, ma też nowszy typ głowic. Poza tym to bardzo podobne magnetofony.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

6 minut temu, Lech36 napisał:

620 jest nowszym modelem, ma też nowszy typ głowic. Poza tym to bardzo podobne magnetofony.

Dzięki za szybką odpowiedz w takim razie czy te głowice w 620 są lepsze?wydawało mi się że są takie same.Wiem że 630 były wcześniej produkowane i były chyba dość popularne,wizualnie też 630 wyglądają dość solidnie nie wiem jak wypadają dżwiękowo.

On 2/4/2019 at 7:57 PM, zygus said:

Podaję jako ciekawostkę :)

Jest (tylko ta cena) Ballfinger M063                                                                                                                                                                             

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzisiaj, znalazłem ofertę producenta,  nowego magnetofonu o nazwie ONYX.                                                                                               

Ukryta Zawartość

• 7 inch plastic and metal reels
  • 1/4 inch tape
  • 3 head layout [erase, record, playback]
  • 1/2 track
  • 4 pole DC synchronous motors with PWM drive for both spool motors
  • 1024 step per revolution stepper motor for capstan drive
  • entirely solid state
  • $2,00-4,000 (TBD)
  • coming april 2019                                                                                                                                                                            
  •  
  • Niestety nie ma żadnego zdjęcia. Ma być w sprzedaży już w kwietniu tego roku.                                                           Czy to FAKE NEWS  Co o tym myślicie? Czyżby coś "drgnęło" w temacie magnetofonów szpulowych?

Pełna informacja jest tu:

Ukryta Zawartość

Ceny są koszmarnie wysokie :)

Magnetofon ma wymienne moduły, można zamówić wersję z 30cm szpulami.

Tu jest cennik:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, manius59 napisał:

Dzięki za szybką odpowiedz w takim razie czy te głowice w 620 są lepsze?

Prawdopodobnie tak choć szczegółów nie znam. Dynamika jest podana wyższa dla 620 choć oczywiście nie wiadomo na jakich taśmach były mierzone oba typy magnetofonów.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

PIONEER RT 1011L   co o nim sądzicie ? ma ktoś ten model ?  mam okazje kupić 

jaka cena za ten magnetofon była by dobra ile mozna by max dać za niego . stan jest dobry do czyszczenia tylko 

Edytowane przez tomaszinkaso

Magnetofon szpulowy Pioneer RT-707 kupiony,ostatni element w moim analogowym torze odsluchowym zostal wypelniony,gra pieknie,spelnione marzenie i powrot do dawnych lat....

Ukryta Zawartość

51753215_379013119578467_420466513615519744_n.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajna konstrukcja.Następny model już był na szpule 10,5 cala.

Mam pytanie, a raczej dwa.

Jak to gra i czy głowice są ok,bo ta firma nie była w tym najlepsza.

No i życzę skompletowania takiego zestawu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajna kolekcja,Trzeba mieć ,tylko trochę miejsca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Musiałem trochę poczekać,ale już mój A-77 naprawiony.Powodem zaniku jednego kanału był zły styk w slocie płytki wzmacniacza odczytu.Niestety starość nie radość.

18 minut temu, Marek-41 napisał:

Wszystkie frako w zasilaczu zmienione

Super, powiedz proszę, czy te duże srebrne (w zależności od rocznika) zostały oryginalne ? Zastanawiam się czy one mają wpływ na płynne i szybkie 'rozpędzanie' się silników szpul.  Mam nadzieję,że jasno opisałem :)

audiokarma.org

Tych srebrnych nie ruszałem,natomiast wymieniłem obydwie nieruchome prowadnice taśmy,[ te o kształcie rolek na łożyska.Magnetofon przewija teraz jak smok.Okazało się ,że problem z odsłuchem nie został do końca rozwiązany.Pojawia się od czasu do czasu odgłos podobny do pukania palcem w mikrofon.Właśnie zabieram się za czyszczenie styków przełączników wyjść.

Tych srebrnych nie ruszałem,natomiast wymieniłem obydwie nieruchome prowadnice taśmy,[ te o kształcie rolek na łożyska.Magnetofon przewija teraz jak smok.Okazało się ,że problem z odsłuchem nie został do końca rozwiązany.Pojawia się od czasu do czasu odgłos podobny do pukania palcem w mikrofon.Właśnie zabieram się za czyszczenie styków przełączników wyjść.Jest tak ,tylko w jednym kanale.Zamieniłem miejscami płytki,ale pojawił się efekt pracy jednego kanału w stereo i obydwu w mono.Wskazniki pracują prawidłowo w obydwu stanach.

Edytowane przez Marek-41
Błąd.

Może to kwestia zaśniedziałych PR-ek na płytkach, chociaż u mnie takiego problemu nie było. Walczyłem u siebie z hałasującym silnikiem capstanu (głównym).

audiokarma.org

Poruszałem pr-kami i chodzą obydwa kanały,choć stuki się zdarzają.Może to musi wyparować płyn do czyszczenia styków.Może gdzieś się dostał.Popracuje sobie kilka godzin i zobaczymy.Dziękuje za zainteresowanie.Przemyłem też płytki od strony druku.Ogólnie wszystkie styki wyglądają jak by magnetofon miał rok,a nie czterdzieści.

No i sprawa się wyjaśniła.Te stuki pochodzą z taśmy,a nie z magnetofonu.

Nie mam pojęcia skąd się wzieły,ale tą taśmę będę musiał nagrać ponownie.Pierwszy raz coś takiego widzę.

Edytowane przez Marek-41

Już się domyśliłem,skąd te zakłócenia na taśmie.Jak nie działał mi jeden kanał,to dotykałem i zwierałem styki na głowicy odczytu,aby sprawdzić,czy to nie głowica.I głowica odczytu nagrała mi tą zabawę.Teraz trzeba będzie nagrać sobie wszystko jeszcze raz.Dobrze,że mam zródło.

No i informacja do wszystkich.Testy zawsze róbcie na taśmie przeznaczonej do testów,bo inaczej można stracić cenny zapis.

Dobrze ,że problem się rozwiązał. A77 to wspaniała maszyna, prosta w budowie i w serwisie, do tego świetnie nagrywa i odtwarza. Przez moje ręce przewinęło się kilka sztuk, został najstarszy rocznikowo, ale co ciekawe najbardziej zadbany i najlepiej brzmiący 2 track.

audiokarma.org

18 minut temu, Waluch napisał:

Dobrze ,że problem się rozwiązał. A77 to wspaniała maszyna, prosta w budowie i w serwisie, do tego świetnie nagrywa i odtwarza. Przez moje ręce przewinęło się kilka sztuk, został najstarszy rocznikowo, ale co ciekawe najbardziej zadbany i najlepiej brzmiący 2 track.

Mój to ostatnia wersja mk IV.W studyjnej obudowie,wspaniale utrzymana.Oczywiście też dwuślad.

• 4 tygodnie później...
5 godzin temu, tomaszinkaso napisał:

cos taka cisza ostatnio w temacie

Magnetofony analogowe są coraz starsze i coraz mniej jest osób które się nimi interesują. Młodzi ludzie czasami pytają patrząc na szpulę "co to jest?". To normalna ewolucja. Twardy dysk o pojemności 2TB pomieści ponad 2 tyś płyt w bezstratnym formacie "flac" a jakość grania przy użyciu dobrego sprzętu, nawet niezbyt drogiego jest doskonała. Oczywiście nigdy nie będzie takiego uroku jak przy słuchaniu i oglądaniu analogu, ale kogo z młodych dziś to obchodzi?

Witam

Mnie to obchodzi :)

Posiadam w domu parę magnetofonów, a na codzień korzystam z 2. I nie wyobrażam sobie, żebym miał porzucić magnetofony na rzecz tylko i wyłącznie formatów cyfrowych :)

• Pokaż nowe odpowiedzi