Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-endowe nowości

Rekomendowane odpowiedzi

Może tak być. Ale ciekawe bo jemu nie zagrały na jego amplifikacji, ja słuchałem na 2 i też nie zagrało, podobnie jak na AS nie zagrało i u gościa z Wiednia też nie zagrało. Ale u kogoś tam zagrało dobrze. Więcej odsłuchów o których słyszałem wypadło kiepsko. To oczywiście takie gdybanie bo nie mamy pełnej statystyki zadowolonych i niezadowolonych ale coś jest na rzeczy i wg mnie należy ich unikać.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ten audiofil którego cytowałem wcześniej, sprzedał je po roku własnie dlatego, że nie chciały grać z jego wzmacniaczem ARC Ref-150.

A to nie jest przypadkiem ten sam człowiek, od którego kupiłem ARC:-)?

A tak na serio to Ref. 150, który posiadam nie napędzi tych kolumn, zapomnij o tym. Próbowaliśmy, ale efekt mizerny. Tu są potrzebne prawdziwe piece i to jeszcze wydajniejsze niż Accuphase P-6000. Jakieś topowe Spectrale, Krelle, MLe czy Rowlandy. Na pewno tylko tranzystorowe.

Edytowane przez tomkly

Nie wiem od kogo kupowałeś, ale ma na imię Francesco.

Może tak być. Ale ciekawe bo jemu nie zagrały na jego amplifikacji, ja słuchałem na 2 i też nie zagrało, podobnie jak na AS nie zagrało i u gościa z Wiednia też nie zagrało. Ale u kogoś tam zagrało dobrze. Więcej odsłuchów o których słyszałem wypadło kiepsko. To oczywiście takie gdybanie bo nie mamy pełnej statystyki zadowolonych i niezadowolonych ale coś jest na rzeczy i wg mnie należy ich unikać.

Akurat BAT, Musical Fidelity i AVM to chyba nie jest szczyt amplifikacji.Szczególnie w odniesieniu do kolumn za 100k euro.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ok, może szczyt nie jest ale grało to tak kiepsko, że nasuwa się pytanie o co chodzi i czy mogą zagrać aż tak słabo. Utopie czy TADy potrafią zagrać lepiej z Technicsem za kilka stówek. Bynajmniej nie jestem wrogiem SF. Byłem bardzo bliski kupna Aid. Możesz to sobie zresztą potwierdzić i sprawdzić. Kolumny były już wstępnie dla mnie zamówione. Wykonanie i design bardzo mi się podobały. Ale zagrały fatalnie.

@Elberoth, a jaką dałbyś amplifikację do Sonus Faber Aid ...tak aby było rasowe wyczynowe granie:-)

...czyli zero kompresji, niczym nieskrępowana dynamika, pełna selekcja/rozdzielczość, otwartość, scena, neutralność i totalna uniwersalność!

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Nie mam doświadczenia z tymi kolumnami (bo dwóch przypadkowych odsłuchów na AS i w Monachium nie liczę).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 3 tygodnie później...

Mnie się nie podobają, dziwny design, a raczej na siłę udziwniony, do tego pojemność całej kolumny chyba za duża nie jest, a ma to wpływ na bas, no i chora cena….150 000 euro!! Widać, że zrobione na siłę pod marketingowe potrzeby wyścigu zbrojeń. Nikt jeszcze tego nie słuchał, więc trudno wyrokować ale zgaduje, że nie będą warte nawet połowy swojej ceny.

Czy obudowa jest za mała to zależy od głośnika :)

Niezłe jaja! Sony chce uciekać od elektroniki. Planuje rozwój w zakresie nieruchomości i rynku ubezpieczeń. Przez ostatnie lata na ubezpieczeniach zarobili 9 mld.$, a na elektronice mieli 8.5 mld.$....ale strat!! Od lat mówi się o upadku Sony i może całkiem nie upadnie, ale przestanie produkować elektronikę! Ech gdzie te czasy, gdy Sony było potęgą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kiedyś kopę lat temu, zobaczyłem w katalogu telewizor Sony 32" z płaskim kineskopem,...marzenie ściętej głowy, tyle co się zarabiało w Polsce, 2 lata odkładania środków,.... pamiętam po chwili, trafiła się praca w Niemczech i posiadłem takowy egzemplarz w bardzo krótkim czasie,....marzenia się spełniają i od tamtej pory, staram się aby marzenia się spełniały,...takie Sony marzenia,...szkoda, bo sentyment jest, minęły czasy posiadania samochodu z pod znaku szachownicy lub gwiazdy i telewizora Sony.

do dziś pamiętam jak ojciec kupował telewizor Sony w Pewex na Marynarskiej koniec lat 70 cena 1032$ dla przykładu ford sierra kosztował nowy 6700$ a mitsubishi galant 7200$

Takie były czasy, Sony było marzeniem, szczytem audio w Polsce, ja w pewexie kupiłem pierwszy magnetowid Hitachi, musiałem najeździć po polskich pewexach, i dostałem cynk, że jest w Koszalinie i tam dopiero kupiłem, 25 lat temu,..szok.

Czyli to jak dziś mega wypasiony, wielki TV za 30 tys. a dobry japoński samochód ok 7x wiecej, czyli 200 tys. To mniej więcej te same proporcje. Pamietam lata 70 gdy niektórzy mieli TV Sony ale nas nie było na to stać. Zresztą aż do mojej matury mieliśmy polskiego Jowisza i nie był zły ale to nie Sony. Gdy będąc juź na studiach...."wiatr odnowy wiał"...zacząłem i ja....zarabiać. Jednym z pierwszych zakupów był wymarzony TV 29 cali. To było cudo, mimo źe nie był jeszcze płaski i był to niski model z oferty Sony. Po latach miałem przez długi czas 34 całe. Świetny TV. Potem był teź wzmacniacz, CD, Video 4-ro głowicowe...a high endowe audio z serii ES to było marzenie. Mam miłe wspomnienia. Ale czas leci do przodu jak szalony i dziś Sony jest wspomnieniem.

Edytowane przez sly30

Bardzo uznana firma kablarska Purist Audio Design, jedna z największych w USA, a u nas powoli umacniająca swoją pozycję na rynku za 3 tygodnie w Monachium pokaże najnowszą serię swoich kabli. Tym razem nawa edycja będzie mieć nazwę Luminist Revision. Wprowadzono trochę zmian, przy okazji nowe wtyki i topowe modele nie są już tak wielkie, grube i ciężkie. Poprzednie edycje 3 najwyższych kabli to istne kablowe potwory i przy długości 1.5m ważyły po 4.5kg na kanał!! Takie kable czasem wyrywały gniazda. Wreszcie wypuszczono nowe modele, które są kablami, a nie rurociągami.

Zmniejszono też ilość modeli. Bez sensu żeby było 10 modeli interkonektów. Teraz ma być chyba 6. Topowy to 25th Anniversary, potem Dominus, później Corvus. Kable PAD od lat słynną z czarnego tła, lekkiego docieplenia, plastyczności i muzykalności. Dzięki uprzejmości polskiego dystrybutora mam okazje od wczoraj wygrzewać najnowsze wydanie topowego modelu XLR 25th Anniversary. Tym razem Polska jest szybsza niż premiery w Monachium….Viva Polonia… :-)…a kabel…no cóż…już słychać, że wyśmienity. To kabel z monokrystalicznego srebra, który nie gra jak typowe srebro. Jest soczysty, plastyczny, muzykalny, daje dźwięk płynny i gładki. Jest trochę podobny do topowego Siltecha Empress Double Crown ale na ostateczną ocenę przyjdzie poczekać co najmniej jeszcze tydzień.

A to nie koniec nowości. W tym roku w Monachium będzie głośno o firmie Vitus. Tym razem Ole Vitus chyba przegiął. Firma pokaże największą, najlepszą i najdroższą integrę świata!! Istny potwór!!! Są w sieci różne informacje, wg jednych ma ważyć 120kg!…ale lepiej poinformowane źródła mówią, że ma ważyć ok….250kg!!! Na wygląd jest ok 2x dłuższa niż model SIA-025 i 4x wyższa czyli kubatura ok 8x większa. A SIA-025 waży 40kg więc ten nowy potwór może ważyć pod 300kg!! Cena znów nie jest pewna. Są wpisy mówiące o 80 tys.euro, ale są też takie mówiące o 120 tys.euro.

Inną rzeczą jest po co komu taka integra skoro można kupić dzielony system Vitus Masterpiece. Ponoć to na rynek Azjatycki.

Edytowane przez sly30
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tym razem Ole Vitus chyba przegiął. Firma pokaże największą, najlepszą i najdroższą integrę świata!!

Lepiej dla nich było by gdyby pokazali taką , która jeszcze potrafi grać.

Jak wiadomo sama cena nie gra ale są tacy co w to wierzą ;)

Moje doświadczenia z ich wzmacniaczami są inne niż twoje. Integra SIA-025 gra wg.mnie rewelacyjnie. Podobnie Integra SS-101. Ale to być może nie jest twój dżwięk.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ale to być może nie jest twój dżwięk.

Zdecydowanie nie jest a już na pewno nie za oferowaną cenę.

Marketing rulez !

P.S.

Poza tym nie wiem jak może się komuś podobać jednocześnie Vitus i lampa SE?!

Ale nie zmierzone są drogi do nirvany ... ;)

Edytowane przez jarek&ania

Zdecydowanie wolę Vitusa niż Momentum. Tam dopiero jest marketing i cena za jubilerski wygląd, choć wzmacniacz niezły. Tylko nie za te pieniądze.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Zdecydowanie wolę Vitusa niż Momentum. Tam dopiero jest marketing i cena za jubilerski wygląd, choć wzmacniacz niezły. Tylko nie za te pieniądze.

No to nie będziemy kolegami bo ja "protiwpołożnie" ... ;)

I fajnie, że ludzie mają różne opinie i różne gusta. Mam wrażenie, że ty chyba nie słuchałeś Vitusów. Masz jakieś uprzedzenie.

Myślę, tak tym bardziej, że pisałeś kiedyś, że Vitusy nie są gorące a prawda jest inna, są bardzo gorące.Myślę więc, że albo w ogóle nie miałeś albo nie udało się tobie ich….włączyć… :-) A jeśli nie włączyłeś to nie mogły zagrać dobrze… :-)

Edytowane przez sly30
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Mam wrażenie, że ty chyba nie słuchałeś Vitusów.

Mam wrażenie ,że masz mylne wrażenie ;)

A propos słuchania to w końcu za tydzień będę miał wrażenie ,że słucham Tenora i KR Audio.

I tym razem postaram się nie z youtube ... poczytam sobie i pooglądam zdjęcia w kolorowej prasie.

Do dyskusji na tym forum powinno chyba w zupełności wystarczyć ;)

Edytowane przez jarek&ania

hehehe…a jakie KR Audio będziesz miał? Masz więcej szczęścia niż ja. Pytałem dystrybutora o monobloki KR ale chyba mnie olał.

• Pokaż nowe odpowiedzi