Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-endowe nowości

Rekomendowane odpowiedzi

Nowosci wzm lampowe,ciekawy wyglad:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Piękny ten nowy Technics. Minimalistyczny design, tak pod względem formy, jak i kolorystyki. Normanie jak sprzet od Apple :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ktoś znalazł jaką moc ma mieć tak końcówka stereo? Dość duży klamot i ciężki. Powinna mieć duże trafo i sporą wydajność prądową…ale czy ma?

To nie ma grać. To przede wszystkim statement product. Sprzedaż będzie zapewne znikoma ... ale pozytywnie wpłynie na image tańszych linii. Tak to widzę.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Możesz się zdziwić. Przypuszczam, że znajdą się sentymentalni klienci, którzy mogą kupić taki sprzęt np do biura. Wychowali się na Technics-ie i mają dziś w domu super systemy ale do biura czy do gabinetu…why not?

To nie ma grać. To przede wszystkim statement product. Sprzedaż będzie zapewne znikoma ... ale pozytywnie wpłynie na image tańszych linii. Tak to widzę.

Całkowita racja. Właśnie znalazłem egzemplarz wydania specjalnego Hi Fi Choice po polsku z 2006 roku. Jest w nim recenzja Denonow Dcd-sa1 i Pma-sa1. Komplet kosztował wtedy prawie 60 tyś PLN. Czy ktoś z forumowiczów kupił ten system jako pierwszy użytkownik? Albo może znacie kogoś takiego? Wiele jest takich osób?

W tym samym numerze jest recenzja Jadis DA88 signature. Kosztował 34 tys. Troszkę drożej od wzmaka Denona. Czy po 8 latach jest więcej chętnych na topowego Denona czy na niezbyt wysoki model Jadisa?

I tu małe zaskoczenie. Był taki moment, że myślałem o zakupie Jadis i rozpoznawałem rynek. Rozpytywałem tu i tam i okazało się, że odsprzedaż używanego sprzętu Jadis w UE graniczy z cudem. Utrata wartości jest większa niż przeciętna i chętnych za wielu nie ma. Nawet wtedy przeszukując Audio Markt znalazłem monobloki JA100, kilkuletnie w idealnym stanie za ok 20% ceny. Nawet myślałem czy nie podjechać po nie do Paryża, ale odsłuchy innych sprzętów podpowiedziały mi, żeby się nie spieszyć i jeszcze trochę popróbować. Inną rzeczą jest czy wzmacniacz Denona był aż tyle wart. Bardzo w to wątpię. To piękna obudowa i znana marka ale sprzęt grający przeciętnie.

I tu małe zaskoczenie. Był taki moment, że myślałem o zakupie Jadis i rozpoznawałem rynek. Rozpytywałem tu i tam i okazało się, że odsprzedaż używanego sprzętu Jadis w UE graniczy z cudem. Utrata wartości jest większa niż przeciętna i chętnych za wielu nie ma. Nawet wtedy przeszukując Audio Markt znalazłem monobloki JA100, kilkuletnie w idealnym stanie za ok 20% ceny. Nawet myślałem czy nie podjechać po nie do Paryża, ale odsłuchy innych sprzętów podpowiedziały mi, żeby się nie spieszyć i jeszcze trochę popróbować. Inną rzeczą jest czy wzmacniacz Denona był aż tyle wart. Bardzo w to wątpię. To piękna obudowa i znana marka ale sprzęt grający przeciętnie.

Zawsze mogłeś kupić Jadisa a potem sprzedać Koledze M.:-)

Teraz chyba każdy drogi sprzęt jest trudno sprzedać. Przy czym dziwne wynalazki są zupełnie niesprzedawalne nawet za 10% wartości. Uznane, popularne, cenione sprzęty jakoś czasem można sprzedać ale z dużą stratą. Dlatego warto się dobrze zastanowić nim się coś kupi i jeśli się spodoba to dać sobie spokój na wiele lat z wymianą. Wiem, łatwo powiedzieć, gdy kusi poszukiwanie coraz lepszego. Takie już jest to hobby.

Moje doświadczenia są inne. Sprzedawałem zestaw JA-80 i JP80 25th Aniversary, było to 2 czy 3 lata temu, notabene forumowego kolegi, i sprzedałem go w jakieś 4 tygodnie na Litwę, za więcej niż 50% detalu. Były to klocki dwuletnie, w idealnym stanie.

Z Jadisem jest ten problem, że niektóre modele produkowane są od 20 czy więcej lat. Automatycznie taki 20+ letni Jadis będzie wart ułamek nowego, dostępnego zazwyczaj w wersji mk 2 czy mk 3. I to nie tylko ze wzgledu na fakt, że ma 20 lat, ale także dlatego, że te 20 lat temu był znacznie tańszy niż obecnie produkowane wersje, różniące się zazwyczaj tylko dopiskiem, np. mk3.

Aby wychwycić takie niuanse, trzeba się jednak bardzo dobrze znać na ofercie Jadisa.

Ja się pochwalę swoją nowością, jeszcze kilka zabiegów,....

Ukryta Zawartość

10672230_1691672327723702_7111163931700292408_n.jpg?oh=e1fedd022a270bf746c5f196522385da&oe=5497E7DD&__gda__=1418223031_7e1561024893bccaec344d26a3870f78

Ukryta Zawartość

Teraz chyba każdy drogi sprzęt jest trudno sprzedać. Przy czym dziwne wynalazki są zupełnie niesprzedawalne nawet za 10% wartości. Uznane, popularne, cenione sprzęty jakoś czasem można sprzedać ale z dużą stratą. Dlatego warto się dobrze zastanowić nim się coś kupi i jeśli się spodoba to dać sobie spokój na wiele lat z wymianą. Wiem, łatwo powiedzieć, gdy kusi poszukiwanie coraz lepszego. Takie już jest to hobby.

Czasami wystarczy obniżyć trochę cenę aby szybko sprzedać dany produkt. W Polsce większość ludzi traktuje swoje zabawki jak drogocenne klejnoty i wola trzymać wyższa cenę niż realna cena sprzedaży. Większość ludzi orientuje się co i jak i nie wylądują się w taka pseudo ofertę. Natomiast jak się zrobi trochę taniej to dobry uznany sprzęt zejdzie w kilka dni albo szybciej. Co do firm które się sprzedają z mojego doświadczenia to były to MIT, Krell, Furutech, Krell, Dynaudio, Sonus Faber natomiast trzeba uważać kupując urządzenia chińskie koreańskie i wynalazki...tu faktycznie tylko super wyprzedaż może pomoc choć to i nie zawsze...

Podobnie, bazując na moim doświadczeniu, znacznie wyższe ceny za ten sam hi-endowy sprzęt można uzyskać za granicą. To wynika z płytkości naszego rynku. Moim zdaniem wystawianie jakiegokolwiek hi-endu (10-15k i więcej) w Polsce, to strata czasu. U nas jeszcze w miarę dobrze sprzedają się klocki do 10-12tys zł.

I tu małe zaskoczenie. Był taki moment, że myślałem o zakupie Jadis i rozpoznawałem rynek. Rozpytywałem tu i tam i okazało się, że odsprzedaż używanego sprzętu Jadis w UE graniczy z cudem. monobloki JA100, kilkuletnie w idealnym stanie za ok 20% ceny.

Sylwek,to nie jest małe zaskoczenie że chciałeś kupić Jadisa.....to jest typowy farmazon z twojej strony, nie mam pojęcia dlaczego

to robisz. O ile dobrze pamiętam to Jadis od samego początku nie był tym czego szukasz w lampie, póżniejsze wpisy tylko to potwierdziły

twoje prawo, twoja decyzja.....czasami mam wrażenie że prawdę napiszesz tylko wtedy jak się pomylisz. Jadis za 20%ceny...dobre żarty

jeżeli wiesz kto ma na zbyciu DA88S za taką cenę to zdecydowanie kupię jeszcze jeden dla syna.

może to jest mój błąd ale nigdy nie kupuję jakiegokolwiek sprzętu po wcześniejszym ,,rozpoznaniu,,

dla mnie jedynym kryterium jest dzwiek a nie czy odsprzedaż będzie szybka....chyba lepiej na tym zakończę

Smutne, że tak uważasz ale twoje prawo. Masz też chyba kiepską pamięć i problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Był moment, źe chciałem kupić coś Jadis na jakiś czas. Odsłuchy monobloków u mnie wypadły fajnie i podobało mi się. Pisałem to na forum i nawet zauważył to ambasador Jadis-a,czyli milimetr. Chciałem mieć lampę, a prezentacja monobloków JA80 wypadła u mnie całkiem przyjemnie. Podobało mi się i uznałem, że przy dobrej cenie mógłbym mieć takie monobloki, a przynajmniej do czasu gdy nie znajdę czegoś lepszego. Później miałem na testy kolejne sprzęty i odpuściłem temat Jadis. Ale przez pewien czas była ta firma w kręgu moich zainteresowań. Zresztą łatwo to potwierdzić i zapytać dystrybutora. Kilka razy z nim rozmawiałem o monoblokach 845 i różnych opcjach przy zamówieniu, np o likwidacji tych złotych gałek i blaszek bo trąci to wiochą. Okazało się, że można zamówić bez złotej wiochy. Zapytałem też forumowego kolegę Cloudiora o używki Jadis, czy nie słyszał o czymś i to on znalazł na Audio Markt w Paryźu monobloki JA100 lub po upgradzie, stan idealny i cena ok 20% czy 25% wartości nowych. Uważał, że to dobra cena. Łatwo możesz go na forum o to zapytać. Też rozważałem ich zakup i wyjazd po nie do Francji. Później odpuściłem. Ale skoro wiesz lepiej, no cóż. Nic dodać, nic ująć. Nawet teraz na Audio Markt jest kilka sprzętów Jadis za ok 30-35% ceny, a są to ceny do negocjacji. Po tym co napisałeś możesz mi się..."już nie kłaniać ". Widzę, że zaślepiło ciebie posiadanie Jadis. Zresztą to częste zjawisko, gdy ktoś fanatycznie broni sprzętu, który posiada ale sprzęt to tylko sprzęt. Z czasem to zrozumiesz. Może do tego dorośniesz. Żegnam.

Edytowane przez sly30

Podobnie, bazując na moim doświadczeniu, znacznie wyższe ceny za ten sam hi-endowy sprzęt można uzyskać za granicą. To wynika z płytkości naszego rynku. Moim zdaniem wystawianie jakiegokolwiek hi-endu (10-15k i więcej) w Polsce, to strata czasu. U nas jeszcze w miarę dobrze sprzedają się klocki do 10-12tys zł.

Polska to kraj na dorobku i jest jak jest. Rynek hi-endu jest cienki jak kartka papieru. Cały czas te same twarze w tych samych sklepach;-)

Może warto dodać, iż graniczny punkt dość szybkiej i sprawnej sprzedawalności na polskim rynku to w przypadku znanych marek o dobrej renomie i sprzętów w bardzo dobrym stanie od pierwszego właściciela to:

do 10 tyś za kolumny podstawkowe

do 20 tyś za podłogowe

do 10 tyś za wzmacniacze zintegrowane

do 20 tyś za końcówki mocy/monobloki

do 15 tyś za CD

do 12 tyś za DACi

Najlepiej oferować z drugiej reki sprzęt do 10 tyś PLN tak jak napisałeś...a jeszcze lepiej ten za 5 tyś;-)

o likwidacji tych złotych gałek i blaszek bo trąci to wiochą. Okazało się, że można zamówić bez złotej wiochy.

Widzę, że zaślepiło ciebie posiadanie Jadis. Zresztą to częste zjawisko, gdy ktoś fanatycznie broni sprzętu, który posiada ale sprzęt to tylko sprzęt. Z czasem to zrozumiesz. Może do tego dorośniesz.

Złota wiocha? Idealnie by pasowała do takich kolumn, o cudownie złotawym wykończeniu pełnym delikatnej subtelności preferowanej w kręgach skośnookich z Hong Kongu;-)

f1.jpg

Miroslav nie napisał nic tak strasznie obraźliwego aby równać Jadis z wiochą. I kolega M. się na Ciebie strasznie obrazi. Ja miałem kontakt z Jadis w tzw. pokoju odsłuchowym ich dystrybutora. Nie będę się wypowiadał o dźwięku bo jako posiadacz grającego komputera mam o nim małe pojęcie ale wizualnie topowe klocki biją w oczy przepychem a la Ludwik XIV.

Różne urządzenia mają różne ceny wyprzedażowe. Jednak oferowanie sprawnego sprzętu highendowego znanej marki za 20% wartości to bardzo podejrzane działanie. Ten sprzedawca albo był po prostu głupi albo coś ukrywał. Może zdobył te urządzenia drogą niezaplanowanej wizyty pod nieobecność ich pierwszego właściciela;-)...

Nie napisałem że Jadis to wiocha tylko, że te złote gałki i złote blaszki trącą wiochą. A tobie podobają się takie złote błyszczące dodatki? Dla mnie to porażka. Ale jak się okazuje można zamówić Jadis bez złota i to jest dobra opcja. Te złocone Utopie też koszmarne. Ale o gustach….wiadomo.

Edytowane przez sly30

Różne urządzenia mają różne ceny wyprzedażowe. Jednak oferowanie sprawnego sprzętu highendowego znanej marki za 20% wartości to bardzo podejrzane działanie. Ten sprzedawca albo był po prostu głupi albo coś ukrywał. Może zdobył te urządzenia drogą niezaplanowanej wizyty pod nieobecność ich pierwszego właściciela;-)...

To ogłoszenie powinno być jeszcze gdzieś w archiwum Audio Markt. Nie sądzę by były te sprzęty kradzione. Facet miał papiery z fabryki z upgrade-u do nowszej wersji, jakieś lepsze lampy tam były i choć nie był to sprzęt młody bo miał już kilka lat na karku to ponoć w stanie idealnym. Na żywo go nie widziałem ale cena jaką podał to było 20 albo 25% obecnej ceny nowego sprzętu i ogłoszenie wisiało dość długo. To było jakoś latem zeszłego roku.

Napisałem jak było i w kontekście tego, że wcale nie jest łatwo odsprzedać Jadis na wtórnym rynku, a strata jest spora. To była odpowiedź na twój wpis o używanym Jadis. Teraz patrzyłem na Audio Markt i tego ogłoszenia już nie ma ale jest kilka innych i widzę, że są 2 pary różnych monobloków wyjściowo za ok 35% ceny. Taki jest rynek. Duża utrata wartości dotyczy wielu, a nawet zdecydowanej większości drogiego sprzętu audio i wcale nie oznacza to, że sprzęt jest kiepski. Takie są po prostu prawa rynku. Na pewno nie jest to miłe dla sprzedającego ale już całkiem sympatyczne dla ewentualnych kupujących. A to co napisał mirek to nawet już nie chcę komentować.

Czyli jaką wersję można zamówić u Jadisa? Gałki są chromowane? A front też może być chromowany a nie złotawy?

Tak. I to będzie wyglądało dużo lepiej…moim zdaniem.

Edytowane przez sly30

Sylwek....,,możesz mi się już nie kłaniać,, to było niepotrzebne z twojej strony

zdajesz sobie sprawę że to taka typowa smarkateria....nie należę do ludzi zbytnio drażliwych

więc pozdrawiam

A tobie podobają się takie złote błyszczące dodatki? Dla mnie to porażka.

Sylwek,

A co z obrączką? :)))))

Cholerka, ściągać z palucha???

Żona się wścieknie!

Piano….wiesz, że lubię MBL, fajna żona też jest super, Jadis wbrew temu co niektórzy sądzą po moich wpisach też fajnie gra, przyjemnie choć nie jest to dźwięk idealny. Ale złote dodatki do sprzętów nie podobają mi się i trącą taką cyganerią czy nawet wiochą nazywając to brutalnie.Czasem nie ma wyjścia.Kupuje się używkę i jest jak jest. Wiele sprzętów MBL jest czarnych ze złotem i nic nie poradzisz. Nie zmienia to faktu, że taki design wielu osobom się nie podoba i np zupełnie nie pasuje do nowoczesnych, prostych w formie wnętrz. Jeśli ktoś ma chatę w stylu Art Deco to jeszcze…ujdzie w tłoku. Złoto to wiesz…dobre dla…dezerterów… :-)

A tobie podobają się takie złote błyszczące dodatki?

Nie podobają. Mi się podobają te kolumny po lewej...

Walnut.jpg

W końcu Sonus oferuje Stradivari w wykończeniu WALNUT!

Edytowane przez moreno1973

Stradivari to dobre kolumny.Też kiedyś poważnie rozważałem ich zakup. Obecna produkcja zraziła mnie do firmy ale to już inna bajka.

Panowie,

Było trochę dla zluzowania, co by się Chłopaki nie wzięli za kołnierze:)

Co do złotej barwy.Imho, to szlachetny kolor, szczególnie w satynie.

Użyty umiejętnie i z właściwym balansem doda produktowi szyku i elegancji.

Ale to mojsze zdanie:)

Ale złotej satyny w sprzętach nie uświadczysz. Jak już to walą w połysku!! A to dziwne bo raz, że matowe wygląda dużo lepiej, a dwa, że nie widać odcisków palców. Jak już złoto to tylko matowe, szczotkowane czy rodzaj satyny. Niestety to tylko pobożne życzenia.

Edytowane przez sly30

Ważne że mają trochę rozumu w SF i oferują swoje kolumny w tradycyjnym kolorze, który zawsze do nich świetnie pasował.

922989_10151625752296064_136752651_n.jpg

dlq4vm.jpg

Jest też wersja mat. To chyba nawet jakaś nowość, więc w temacie wątku...

1795604_10152227541434784_833720566_n.jpg

A tu coś dla posiadaczy skromniejszego budżetu... czy to jest high end dla ubogich?

Screenshot%2B2014-09-05%2B20.42.45.png

Sylwek,

Wzornictwo w tym to w Audio było już poruszane wielokrotnie.

Nie chcę zaśmiecać wątku.

Już widzę, Adama..

- puk, puk.., Panowie, proszę o powrót do tematu wątku:)

Ps. Co do różnych tematów, to mam niezbyt odkrywczą, ale mimo tego pewną propozycję.

Ale to, gdy wrócę, bo jadę z dziewczynami się pokrzywić

Ukryta Zawartość

choć nawiasem, myślę, ze SA jest zdania, że jestem już wystarczająco wykrzywiony:)))

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi