Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-endowe nowości

Rekomendowane odpowiedzi

Prosilbym bardziej bieglych kolegow o info ile wyniesie transfer danych w miesiacu przy streamingu z bezstratnego tidala zakladajac ok 60 godzin w miesiacu. Mam internet z miesiecznym limitem stad moje obawy.

Sorry za offa, ale nowy tidal jest na rynku oficjalnie od miesiaca wiec do pewnego stopnia nowosc :)

Acha ,doczytalem , ze bitrate to 1411kbps. To ile to bedzie w MB przez 2 godziny ? Przy ripowaniu przez dbpoweramp bez kompresji plyta cd ma 400-500 MB , czyli dwie to 800 MB-1 GB. To by mi zjadlo caly internet :(

Byc moze flac w tidalu jest troche skompresowany ?

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

FLAC może mieć różny stopień kompresji, oficjalnie jest ich osiem - od delikatnego, do wyczynowego.

Aby online dekodować ten wyczynowy, potrzebny jest mocniejszy hardware dekompresujący.

Optymistycznie możesz założyć, że jest szansa na ~ 50% redukcję. TIDALowi także zależy aby swoją

usługę zoptymalizować, więc im więcej "ścisną", tym więcej wyślą ... :)

1411 kbps to wartość czystego strumienia CD (16x44.1x2), strumień FLAC może być odpowiednio mniejszy.

NAMAWIAM na konsultacje z operatorami sieci komórkowych i przejście na ten typ usługi.

Sieci się rozwijają, a dobra instalacja antenowa z odpowiednim wzmacniaczem może dać

oczekiwany efekt. Jeśli dodatkowo chcesz nabywać pliki DSD ze sklepów wytwórni, to

taki ruch wydaje się niezbędny.

Edytowane przez BoDeX

No wlasnie w lesie :) jak pisze sly . Mimo to mam calkiem niezly internet sat 25 GB z predkoscia 22 download i 6 upload, jedynie ping wysoki.Z lte trzymam reke na pulsie, jak tylko bedzie dostepny wtedy tidal bedzie mial sens.

Na sciaganie kilku plyt hires/dsd na miesiac wystarcza, miedzy 24 i 6 rano nie ma limitu danych.

Zakladajac jedna plyte w tidalu z niewielka kompresja na 300 GB moglbym spokojnie sciagnac ok 50 plyt/ miesiac, aurender je elegancko rozpakuje , ostatni update dodal funkcjonalnosc tidala.

Poczekam jeszcze troche, spotify na przesluchania wystarcza.

Konto w trakcie usuwania

marslo mieszka w środku puszczy. Niedźwiedzie polarne i Tyranozaury przechadzają się u niego pod oknami... :-)

Jasne, ale to stąd moja uwaga nt. dobrej instalacji odbiorczej.

Dla równowagi Tyranozaurom, napiszę - sygnały radiowe sond kosmicznych odbierane są z granic układu

słonecznego - tu główną rolę gra aparat odbiorczy, to na nim należy się skupić - antena kierunkowa + wzm.

Śledzić mapę pokrycia, a najlepiej uderzyć do działu technicznego i pogadać z fachowcami.

Zapytania do netu SAT są wysyłane linią telefoniczną (chyba, że coś się zmieniło i możesz

samodzielnie "nadawać" w kierunku satelity(!) - ping więc zawsze będzie olbrzymi. Ale jeśli

masz kablowe połączenie komunikacyjne, to może warto zapoznać się z ofertą operatora

na to medium.

Ale jeśli miedzy 24 i 6 rano nie ma limitu danych, to jaki problem - menager pobierania

i codziennie masz 6 h ściągania - za dnia sobie odsłuchasz. :) Jak realizujesz zgrywanie

z TIDALa ? To serwis on line, więc to chyba nie jest proste ....

Edytowane przez BoDeX

Napisano dziś, 08:31

Nie, nie prowadzi. Podobno Audioklan ma dostać dystrybucję.

właśnie zauważyłem na stronie passa.....i w wyszukiwarce w audio klanie :)...na razie "Brak produktów odpowiadających zapytaniu."....ale to pewnie kwestia czasu

ogólnie dzięki za info

Gość jt211

(Konto usunięte)

Ale marslo mieszka w środku puszczy. Niedźwiedzie polarne i Tyranozaury przechadzają się u niego pod oknami... :-)

Uuu to ja z wilkami i żubrami jestem cienki Bolek :>)))

No wlasnie w lesie :) jak pisze sly . Mimo to mam calkiem niezly internet sat 25 GB z predkoscia 22 download i 6 upload, jedynie ping wysoki.Z lte trzymam reke na pulsie, jak tylko bedzie dostepny wtedy tidal bedzie mial sens.

Na sciaganie kilku plyt hires/dsd na miesiac wystarcza, miedzy 24 i 6 rano nie ma limitu danych.

Zakladajac jedna plyte w tidalu z niewielka kompresja na 300 GB moglbym spokojnie sciagnac ok 50 plyt/ miesiac, aurender je elegancko rozpakuje , ostatni update dodal funkcjonalnosc tidala.

Poczekam jeszcze troche, spotify na przesluchania wystarcza.

jeden utwór musisz zakładać około 15-20 Mb upraszczając

mam dostęp do ich api i pobierałem testowo pliki to nie miały więcej niż 18mb

W kwestii Vermeer Audio jest news, ze firma nabyla prawa i technologie do modeli La Source i La Fontaine.

Potweirdzaja wypuszczenie w roku 2015 swoich modeli i udostepnienie upgradu posiadaczom tych sprzetow spod znaku Audio Aero. Podpisal Bruno Ginard , jak rozumiem szef vermeer audio.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

• 2 tygodnie później...

METAXAS...

Może to sposób na poprawę greckiego ego?

SoliloquyPair_FLOOR.2876.jpg

SoliloquyPair_FLOOR.2878.jpg

Kiedyś robili coś w takiej stylistyce jak poniżej...stało to kilka lat temu dość długo na półce w podziemiach pewnego warszawskiego przedszkola i czekało na chętnego...

9997336800_1293138829.jpg

Edytowane przez moreno1973
  • 2 tygodnie później...

Bardzo fajny ten nowy Metaxas !

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 1 miesiąc później...

Bardzo fajny ten nowy Metaxas !

Taki projekt może powstać tylko pod wpływem metaxy..

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

dCS Rossini - następca Pucciniego. Dostępny jako odtwarzacz zintegrowany CD (niestety już bez napędu SACD) oraz DAC. W komplecie jest również zegar.

dcsrosshini.jpg

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nowe Sonusy Venere Signature. Będzie to najdroższy model serii, która do tej pory kończyła się na Venere 3.0.

Sonus-faber-Venere-a.jpg

I jeszcze coś dla fanów Sonusa - cały aktualny katalog produktów (93 strony) w PDF:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Matrum szykuje następcę Octave. Oczywiście będzie to konstrukcja NOS z przetwornikiem R2R (multibit).

15.png

"We are proud to finally present the newest member in the Metrum line-up: the Musette. To improve upon the Octave, we stopped looking at our secret industrial chip and instead implemented our new Transient technology as used in our flagship Pavane. The Musette is designed for the same basic frame as the Octave but to add flexibility, front and back panels are changed for one more coaxial input. Like her predecessor, the Musette is available in silver or black. The Musette runs two Transient R2R ladder DAC modules. These handle extremely high sampling rates but are limited to current industry standards at 384kHz max on USB. The result of our Transient process is extremely fast accurate behavior. Despite the fact that both DAC modules are built on the same board, we have extremely high channel separation of 100dB. This contributes to flawless positioning of instruments in the soundstage.

The Musette will have the same price tag as its predecessor and be available by the end of September.

Nowe Sonusy Venere Signature. Będzie to najdroższy model serii, która do tej pory kończyła się na Venere 3.0.

Sonus-faber-Venere-a.jpg

Ważne że ten model jest Made in Italy a nie Made in China:)

Ważne że ten model jest Made in Italy a nie Made in China:)

Bardzo w to wątpię. Z wiarygodnych info jakie mam to tańsze serie całe tłuką w Chinach, a najdroższe też już robią u chinoli ale wykańczają w Italii. A to jest tańszy model, więc chinol.

Edytowane przez sly30

Nasze nowe monitory JANTAR.

18cm Scan Speak Illuminator i ceramiczna kopułka.

Pierwsze Harpie które mi się podobają. Brawo !

Z czego jest ten szary front z przetłoczeniami ?

Całość pomalowana jest lakierem NEXTEL o tzw. miękkim dotyku.

Boczki: tu lakier na połysk ale może być także fornir.

Ladne wzornictwo.Gratulacje.

Wygladaja na dopieszczona konstrukcje.

Tylko moze nazwa troche za bardzo oklepana.

Ale i tak dobrze ,ze nie nazwales ich np. "bigos" ;)

Panowie, dlaczego Nextel? Przecież to paskudztwo zaczyna się kleić i schodzić po kilkunastu latach (patrz - Revox/Studer).

Czyżby poprawili recepturę?

Edytowane przez Marek.S

Nowy wzmacniacz zintegrowany od Dana

DAgostino_Integrated_4_Small.jpg

Słuchał ktoś?

Chyba nie...

Ale ten jest tańszy i podobno bardzo dobry...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi