Skocz do zawartości
IGNORED

Klub fanatyków 2W

Rekomendowane odpowiedzi

E84L jako trioda wg :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ma na wyjściu 1,95W.

Jakieś postępy w pracy z EL84?

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Mam też takie słodkie prawie pięćdziesięcioletnie maleństwo ( 50 za dwa lata )

Wzmacniacz " fabryczny " , stereo na lampach ECL-86 Siemensa ( NOS -y ).

Obecnie służy do napędzania odgród na papierówkach Isophona , Telefunkena , i wielkich starych basowców 15", filtrowane ruskimi kondensatorami . Poprzednio napędzały małe kolumienki Summit .

Słucham na nim zarówno CD , oraz głównie płyty winylowe , niestety z nie lampowym przedwzmacniaczem .

Zawsze zadziwiał mnie wiernością przekazu , muzykalnością i potęgą swoich 2 wat ( nie wiem czy nie przesadziłem z tą mocą , ale jak prawdziwy wędkarz opowiadam , że ma właśnie tyle :))

Kilka zdjęć tej zadziwiającej prostotą konstrukcji .

Podanie :

Niniejszy proszę uwzględnić moją personę przy wydawaniu kart członkowskich , składki opłacę później ...

Ukryta Zawartość

post-18198-100009009 1229507880_thumb.jpg

post-18198-100009010 1229507880_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gałki ma fajne z twardego plastiku , taki " krzyżacki " trochę desing.

Natomiast obudowa oryginalna jest brzydka jak noc , wybitne uwielbienie projektantów i konstruktorów dla wchodzącej plastikowej mody .

15 lat później w NRD plastik był synonimem luksusu i nowoczesności .

Do nas ta moda też próbowała pukać , ale długo nie zagościła .

Ale o samym wzmacniaczu nie dam złego słowa powiedzieć :)

W drodze kolejna Fonia WG500.Góra mechaniczna oczywiście na bok , dla kolekcjonera licencji Telefunkena.

Ale to co pod spodem :)

Drobna modyfikacja WG480F .Tez 2 x ECL86 + ECC82

Troche tylko moc mniejsza bo trafa TG 2,5 ale na 4 ohmy.

I znów się zacznie dobieranka Siemensów, Mini Wattów,Brimarow.itp.Kiedy to się skończy :))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale biblotekarska pomyłka. Choć na czasie. Sorry

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rarytas SE o mocy 2 x 1,5 W na lampach ECL82. Coś czego w Europie nikt nie produkował. Jest to pochodzący z końca lat 60-tych zeszłego wieku doskonałej jakości AMPLITUNER STEREO. Produkt japoński firmowany przez amerykańską firmę Monarch Electronics International Inc. Rarytas i to z paru względów (zwłaszcza dla miłośników paru „idealnych” rozwiązań w jednym):

- tzw. pełna lampa – zasilanie i demodulacja FM na lampach

- brak regulacji pasma – tylko jeden przycisk do podbicia charakterystyki

Ten malutki sprzęt ma 13 (!!!) lamp na pokładzie. Brzmieniowo bardzo neutralny, ma dodatkowe wejście na AUX. Radyjko odbiera doskonale i z dużą selektywnością, wskaźnik odbioru to „magiczne oko”. Tor p.cz. to porządna konstrukcja zakończona duodiodą próżniową, co w tamtych latach było ogromną rzadkością. Dekoder stereo na trzech lampach jest konstrukcją wykraczającą poza klasę tego maleństwa. Mechanicznie chassis jak ponad 40 lat temu. W komplecie jest zestaw dwóch głośników szerokopasmowych, jednak by w pełni wykorzystać walory tego maleństwa przydałyby się bafle albo kolumienki jak te polskie na początku wątku. Wyjście na 8 ohm. Sprawdzany na kolumnach o sprawności 98 dB pokazał jak głośno gra półtora wata.

A w komplecie jest nawet oryginalna dokumentacją.

Ukryta Zawartość

post-16484-100008847 1229677163_thumb.jpg

post-16484-100008848 1229677163_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No , to prawdziwe dzieło " myśli lampowej " , zaawansowany kombajn muzyczny :)

Ciekawa stylistyka jak na tamte lata produkcji .

Mam nadzieję , że równie dobrze gra jak wygląda .

Kombajn prawie jak bozin albo inny bizon. NB kombajny to raczej na R20, i do tego conajmniej 8 sztuk. Najlepiej też serii GF....

Trudno okreslić jak gra stereo ECL82 w SE. Bardzo ważny jest podpięty przetwornik, a zwłaszcza jego efektywność. Ten model upada w coś co się w USA określa jako "bedroom ....", czyli z racji mocy i głośności dozwolone do korzystania w sypialni.

Stylistyka wskazuje na coś pośredniego między radiem tzw. "stołowym" a amplitunerem, z tym że ten Monarchy konstrukcyjnie jest AMPLITUNEREM.

Coś co bardzo go wyróżnia to jakość tunera, zarówno konstrukcji jak i działania.

I jeszcze jedna ważna cecha - 13 lamp !!!. W takim maleństwie 13 baniek, który EU-ropejski sprzęt miał wówczas ich tyle?

Gość vasa

(Konto usunięte)

Do wzmacniacza o minimalnej mocy przyda się odpowiednia kolumna.

Znalazłem ofertę kolumn tubowych wyglądających jak kilo złota i świetnych parametrach :)

Może ktoś się na nie natknął już wcześniej i ma jakieś bliższe wiadomości.

poniżej parametry i opis:

Kugelwellen- Hornlautsprecher, Prototyp günstig abzugeben!

Aus unserer Ausstellung geben wir den Prototyp unseres großen Hornlautsprechers günstig ab.

Technische Daten:

Frequenzgang: 40Hz - 20000Hz

Wirkungsgrad: 98dB/1W/1m

Zwei-Wege System: 500Hz Übergangsfrequenz

Kugelwellenhorn: 53cm Durchmesser mit 2 Zoll Druckkammertreiber

Bass: 38cm Durchmesser, Papiermembran, 77mm Schwingspule

Abmessungen Bassgehäuse: (HxBxT) 80,5cm x 45cm x 60cm

Mehr Informationen auch gerne telefonisch: 02064-609498

Paarpreis: 1850 Euro

post-981-100008388 1230326878_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...

Mimo kryzysu (i we własnym portfelu też) zdecydowałem się na zamianę traf w WG500. Nie bardzo chcę żyłowac na 16 ohmowych wyjciach, gdy kolumny mają 6.Ani to grania , ani słuchania:(

Teraz pytanie jaki jest właściwe Ra ?

Jedne dane podają 48kohm . inne 7o koh.

Trafo wpięte jest w pentodę, prad anodowy 34mA, Ua 265V.

Conri !

A jak się sprawuje WG 500 jako wzmacniacz np CD - ka , pytam bo mogę taki nabyć ( trochę z ciekawości ), a z przeszłości mam tylko wspomnienie dźwięku z gramofonu z tym wzmacniaczem , i nie jest to dobre wspomnienie .

Pewnie rezystancja wejściowa 1 Mohm nie jest najlepszym dopasowaniem dla CD , ale korzystam z innych żródeł i jest całkiem przyjemnie. Co do CD to pasmo przensozone przez TG 6/16/ 80-14k. nie daje pelnej satysfakcji.Ale z tunera,MM+ Bugle, jest- na moje ucho o.k.

Czy aby to było napewno WG 500 a nie 581. 560 i pochodne serii 500. Ten jest teraz na All..o.

Nie lampy a trafa są słabą stroną .I trzeba po tylu latach wymienic C filtrujące w zasilaniu.Pamiętają jeszcze czasy Tewa'y

Dziękuję za informację .

Mam lampowe niemieckie maleństwo z 1961na lampach Siemensa ECL-82 , a Fonika jest na ECL-86 , trochę mocniejszych .

A nie ukrywam , że moc z ECL-82 mocno mnie zadziwia .( porównanie do tranzystora)

Pytałem o działanie i wrażenia odsłuchowe , bo nie chciałbym go modyfikować , ani grzebać .

To obecnie dosyć rzadko spotykany model .

Sreia 500 to była linia z "werkami: na licencji Telefunkena.Stąd skojarzenie . Fakt że 2,5W w WG 500 to jak 35 W w Techncsie .Ale na trafach 8 ohmowych a nie 16.tkach, Tu ju z wchodzą słyszalne zniekształecenia. pow 10tej

Niektóre gramniaki serii500 miały zmieniarki i rozpoznawały średnice płyt. Ech..... gdyby nie ramiona, i kowalska precyzja wykonania.A i częśc z nich to tranzystorowce.I te nieszczęsne elipsy tonsila GD 9/13

A jeśli jest to oryginał radia , warto nie przerabiać .Cały smak w tym.

• 5 tygodni później...

No i moje 2W :) ECL86 SE, niestety nie udało mi się zwalczyć do końca brumu :/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No tak się składa, że kilka wzmacniaczy lampowych zrobiłem i tylko z tymi małymi gówienkami miałem problem z brumem :) Bajzel? Hmmm... Nie mam fotki z trafami, ale jest porządek :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Faktycznie, widzę gwiazdę, porządek. Moim zdaniem to PCB brumi! Zmień montaż na porządny "rat's nest". :)

P.S. Żarzenie masz poprowadzone wytrawionymi ścieżkami?

Tak się składa, że wcześniej miałem na pająka i... też brumiło o_O

Żarzenie poprowadzone ścieżkami do jednej lampy, do drugiej przewodami (nie było jak ścieżek poprowadzić) i obie brumią tak samo, więc to nie tego wina.

Zresztą nie chce mi się w to bawić, czeka 6p14p do zrobienia, tego trzeba niedługo opędzić ;)

Ja kiedys zrobiłem el84 SE( 6p14p ) z audiotonu . Elementy fajne ale transformatory wyjściowe tanie TG 5 . W wersji pentodowewj ze sprzężeniem grał słabo więc zlikwidowałem sprzężenie i zmieniłem na wersje tridową . No i bajka . Jedyny zarzut to wczesne przesterowanie ale z głosnikami 92dB dało się słuchac całkiem głośno . Wyjątkowo muzykany , ciepły , barwny , przestrzenny i nawet detaliczny biorąc poprawke na marne transformatory .

Ukryta Zawartość

post-3970-100003548 1234966222_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Ja właśnie się przymierzam do budowy tego maluszka (trafa już zamówione, lampy czekają, kondensatory w drodze:-D). I tu pytanie - jakie małe głośniki możecie do tego polecić (niestety ma to grac w biurze i podłogówek nie zmieszczę... No i fanie by było żeby mnie cena nie zabiła.

Nie będzie musiało być głośno - w końcu do biura;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi