Skocz do zawartości
IGNORED

Antypicownia czyli sprzęty na minie

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

Macie jakieś śmieszne przygody ze sprzętem? Wpadki? Własny, nieudany tuning? Serwis dał ciała? A może kupiliście minę?

Piszcie.

Zacznę od siebie.

Pół roku temu kupiłem mało śmigane CA 640C. Wzm i CD. Przywiozłem do domu, podłączam - gra. Niefajnie, bo ostro ale za to bardziej przestrzennie. Zmieniam kable - to samo. Nagle złota myśl - podłącze pod wzmak CA, swojego starego cedeka Marantza CD50. Może będzie lepiej. Słucham... chyba lepiej! Ale patrzę na wzmacniacz - oczom nie wierzę - dymi !!! O rany. Wyłączam - za późno. Nie wstaje.

Cóż, jako że CA jest jeszcze na gwarancji to w pudło go i kurier. Po kilku dniach dzwonie do serwisu. Tak, sprawę znają, pewnie podłączyłem inne źródło niż dedykowany CD (do czego mam prawo) i to źródło miało wyższy sygnał i pooooszło. Ale oni o tym wiedzą, jest tez na to specjalna akcja serwisowa - wymienia sie 18 części i spokój. OK, trudno mówię. Przy okazji proszę ich o wymianę potencjometru, bo poniżej 1/8 mocy w dół, jak chcę sobie posłuchać cichutko, to mam do wyboru tylko jeden kanał. Lewy :)

Po 2 tygodniach wzmak wraca. Nie dymi, gra z Marantzem jak trzeba, tylko potencjometr ma wciąż to samo, ale tym razem dla odmiany najpierw sie budzi kanał prawy. Dzwonie do sefa serwisu a ten w pełnej pokorze - Kochany kliencie, wybieralismy panu z 15 nowych potencjometrów. Ten był najlepszy. Wszystkie mają to samo. Chiny rules. Mogę sobie zamontować potencjometr innej marki (co też nieoficjalnie doradza), ale na własny koszt i z utratą gwarancji. Moge tez wymienic kolumny. Chin zbombardować nie moge.

Juz po tygodniu, za pośrednictwem Allegro, moje CA cieszyło innego właściciela, który (na szczęście) nie wie o tych przygodach. I niech mu dobrze służy.

Podsumowując- mogę powiedzieć, że byłem właścicielem CA 640C całe 21 dni z czego 14 był w serwisie :))))

Fajny sprzęt, tylko jakiś delikatny.

Pozdrawiam!

Miałem lepszy numer. Naprawiałem wzmacniacz Dual (stary model chyba najniższy z możliwych) - trzeba było tylko zmienić terminale na kolumny. Najpierw wyjąłem PCB z obudowy (w całym wzmaku tylko jedna płytka a do niej przymocowane radiatory), wylutowałem stare złącza, ręka mi się zatrzęsła i buuum na ziemię. PCB na pół ;)

VoiceKraft, 27 Sie 2008, 14:36

>Kiedyś spalił mi sie jedne kanał w nadzie 3020 , to rozgałęziłem działający na dwa złacza

>głośnikowe i sprzedałem na allegro z zastrzeżeniem że sienie znam.

Może załóżmy szkołę oszustów ...

Wiesz, VoiceKraft, co?

Tak śledzę Twoje poczynania na forum i zdaje się, że tym razem nie wytrzymam!

Twoje wpisy wskazują na całkiem prawdopodobny fakt, iż nie dość, że jesteś bezdennie głupi, to jeszcze jesteś pozbawiony zarówno dobrego smaku (przyzwoitości), jak i poczucia humoru!

A to, co napisałeś jest przyznaniem się do popełnienia przestępstwa ściganego z urzędu, a opisanego w art. 286 par. 1 kk, czyli przestępstwa oszustwa zagrożonego karą od 6 miesięcy do 8 lat pozbawienia wolności!

I byłbym wielce rad, gdyby Twój kontrahent na wpis przypadkowo Twój trafił i go odpowiednio wykorzystał!

Przez takich jak ty - małych oszustów i beznadziejnych szwindlarzy mamy mnóstwo roboty w kilku tematach związanych przykładowo z Allegro...

berberys, 27 Sie 2008, 15:10

>Wiesz, VoiceKraft, co?

>Tak śledzę Twoje poczynania na forum i zdaje się, że tym razem nie wytrzymam!

>Twoje wpisy wskazują na całkiem prawdopodobny fakt, iż nie dość, że jesteś bezdennie głupi, to

>jeszcze jesteś pozbawiony zarówno dobrego smaku (przyzwoitości), jak i poczucia humoru!

>A to, co napisałeś jest przyznaniem się do popełnienia przestępstwa ściganego z urzędu, a opisanego

>w art. 286 par. 1 kk, czyli przestępstwa oszustwa zagrożonego karą od 6 miesięcy do 8 lat

>pozbawienia wolności!

>I byłbym wielce rad, gdyby Twój kontrahent na wpis przypadkowo Twój trafił i go odpowiednio

>wykorzystał!

>Przez takich jak ty - małych oszustów i beznadziejnych szwindlarzy mamy mnóstwo roboty w kilku

>tematach związanych przykładowo z Allegro...

napisałem że sie nie znam i sprzedaję jako uszkodzony

Ty jesteś rzeczywiście taki głupi, czy tylko udajesz???

Przeczytaj sobie - a nuż coś zrozumiesz, choć szczerze wątpię!

Wytłuszczać ci nie będę!

Zacznij najpierw od znalezienia w sieci znaczenia słowo oszustwo. Potem przeczytaj poniższy tekst!

Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8!

Opowieści dzieci śmieci:(

czy Redaktor bezsensownie tnący inne dyskusje raczy się skupić na właściwym celu i skutecznie wystrzeli w kosmos ten wątek?

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Widzę, że nie tylko mnie ten osobnik wyprowadza z równowagi...

A żeby było na temat, to ja tak troszke przekornie.

Kupiłem na allegro odtwarzacz w takim sobie stanie wizualnym, od faceta który sie kompletnie nie znał, i... działa bez zarzutu :)

VoiceKraft, nieznajomość prawa, nie zwalnia Cię z obowiązku jego przestrzegania. A Twoja nieznajomość co gorsza wynika z problemu interpretacji prostych zdań. Ciebie by zamknęli i nawet byś nie wiedział za co :) Nawet małe dzieci jak zrobią coś be, to wiedza, że mama ich zbije. Ich zdolności rozróżniania dobra od zła są lepsze.

Ale się trol cieszy :)

Gagacek

W pełni popieram !

Ad rem,

Dwukrotnie miałem do czynienia z podrasowywaniem zdjęć i kupowałem..... Sprzęt jaki pojawił się w paczkach mniej lub więcej odbiegał od opisów i tychże zdjęć. Np pewien preamp miał na "dachu" rysy ryte chyba gwożdziem a potencjometr po prostu wypadał :-)) Wysyłający łaskawie przyjął moją reklamację,ale musiałem zgodzić się na pokrycie kosztów wysyłki. W 2gim przypadku, cedek z wysokiej pólki,brał jednak udział w niejednym party kilku kolejnych właściceli,napęd do wymiany. Nigdy,poza szanującym się oficjalnym 2nd handem, nie kupię uiściwszy kasę z góry.

Witaj Therion,

Tak się po prostu nie robi. Kiedyś sprzedawałem na Allegro wzmacniacz, więc opisałem go bardzo dokładnie - co wg mnie mogło być jakimkolwiek uszkodzeniem ( okazało się, że nie było, ale mi akurat ta cecha się nie podobała ) Mam nadzieję, że po sprawie skontaktowałeś się z nabywcą, a on ten stan rzeczy zaakceptował. Inaczej wyszedłbyś na cwaniaka.

>Therion

>Juz po tygodniu, za pośrednictwem Allegro, moje CA cieszyło innego właściciela, który (na szczęście)

>nie wie o tych przygodach. I niech mu dobrze służy.

Wymagasz rzetelności od innych i burzysz się że bużdzetowy wzmak miał wadę fabryczną. Ok, to rozumiem. Jednocześnie później chwalisz się że sprzedałeś na allegro naprawiany wzmacniacz jakiemuś człowiekowi, który o jego naprawie nic nie wie.

Mam wrażenie że coś tu nie tak. Nie mam pojęcia jak łączysz jedno z drugim.

> Przy okazji proszę ich o wymianę

>potencjometru, bo poniżej 1/8 mocy w dół, jak chcę sobie posłuchać cichutko, to mam do wyboru tylko

>jeden kanał. Lewy :)

>Po 2 tygodniach wzmak wraca. Nie dymi, gra z Marantzem jak trzeba, tylko potencjometr ma wciąż to

>samo, ale tym razem dla odmiany najpierw sie budzi kanał prawy. Dzwonie do sefa serwisu a ten w

>pełnej pokorze - Kochany kliencie, wybieralismy panu z 15 nowych potencjometrów. Ten był najlepszy.

>Wszystkie mają to samo. Chiny rules. Mogę sobie zamontować potencjometr innej marki (co też

>nieoficjalnie doradza), ale na własny koszt i z utratą gwarancji.

Z tego powodu nawet nie spoglądam w stronę modeli z anal ... logowym potencjometrem :] (pewnie we wzmakach od kilkunastu tys. w górę nie trzeba liczyć na szczęście w kwestii dobrego potencjometra analogowego ... ale jak czytam że niektóre wzmaki nawet są kilka tys. mają podobne kwiatki to śmiech mnie ogarnia)

Ciebie by zamknęli i nawet byś nie wiedział za co :) Nawet małe dzieci jak zrobią coś be, to wiedza, że mama ich zbije. Ich zdolności rozróżniania dobra od zła są lepsze.

to adhd pewnie...

taka post....tschernobylowa moda urodzonych z napromieniowania

jakis tam fragment mózgu łączy w losowy sposób neurony z innym fragmentem i mamy co mamy

logikę dowolną...

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

rochu, 27 Sie 2008, 16:30

>Na bocznicę!

>

>www.audiohobby.pl

>www.audiohobby.pl

>www.audiohobby.pl

>www.audiohobby.pl

>www.audiohobby.pl

rochu tak się nie robi, nie wykorzystuj Redakcji w ten sposób ;-)

gdyby nie cytaty to bym viocecrafta nie czytał. Nie wiecie gdzie jest przycisk ignoruj? rozmowa z trolem to czas straciny bezpowrotnie.

moją największą miną była zamiana poczciwego ampli zodiak na nowy - ze sklepu - ampli kina domowgo marki pioneer:) to było blesne. Powrót do stereo był prawdziwym świętem.

acha - nie miałem sumienia uszczęśliwiania kolejnego właściciela. Zamieniłem się z handlarzem na piękny vintageowy tuner:) wiem, ze jestem frajer - ale naprawde nie mogłem tego komuś zrobić:)

Witam.

Ja miałem troszkę inny problem, mianowicie kupiłem rodzicom tanie KD za kilka stówek (patrz psie pieniądze-taka sama jakość). chodziło o to, żeby się na emeryturce nie nudzili, a jakości dźwięku i tak nie usłyszą...niestety. Przywiozłem do domciu i zacząłem podłączać, ale chciałem być jeszcze lepszym synkiem więc wziąłem kabelki do głośników z miedzi beztlenowej itp. I tu się zaczęło... W sklepie grał nawet ładnie jak na takie pieniądze, a w domu... więcej szumów i zakłuceń niż dźwięku. Przez 20 minut dochodziłem o co chodzi. W końcu stwierdziłem, że sprawdzę na tych orginalnych cieniutkich prawie miedzianych kabelkach, które były w zestawie i jak dalej będzie taka kicha to odwiozę to tam zkąd przywiozłem. I tu ku mojemu zdziwieniu kabelki o przekroju 0.25 skutecznie obcięły szumy (i część dźwięku), więc mogłem zapomnieć o oddaniu sprzętu z powodu szumu. Obecnie działa (bo nie powiem, że gra) ponad rok.

Pozdrawiam.

PS Nadgorliwość zawsze była gorsza od faszyzmu...

Kochani!

choc po lekturze Waszych wpisów chciałoby sie rzec nawet... -Anioły! :)

Pisze trochę w obronie VoiceKraft'a, który fakt - postapił niezbyt uczciwie, ale zaznaczył ( i może nawet z tego powodu obniżył cenę) że sie nie zna, nie wie co jest itp. co dla kupującego jest wyraźnym sygnalem, że być może kupuje nieboszczyka.

Chcecie czy nie, ale w podobny postępuje znaczna część społeczeństwa :(

Oczywiście życzę wszystkim, by takie przygody Was omijały, ale nie da sie zaprzeczyć, że zgodnie z prawem Murphiego podczas użytkowania urządzeń wydarzają sie najprzedziwniejsze historie - wylanie kawy na laptop, przelanie wody z doniczki na wzmacniacz, utopienie w wannie komórki, upadek śrubokreta na istotny element toru audio w trakcie jego pracy, przekręcenie gwintu zacisku głośnikowego w zmaku itp itd. I sądzicie, że te urządzenia po ich ew. uratowaniu trafiaja na śmietnik? Trafiają na Alle śmietnik :)

Kupując używkę trzeba się liczyć z jej, niekoniecznie sielankową historią.

Osobiście nie poinformowałem kupującego o przygodach z serwisem, ponieważ sprzedałem mu urządzenie w pełni sprawne. Mam niemal 100% pewność, że jest z niego zadowolony do dziś. Jeżeli zas bym mu wtedy (lub dzis) wspomniał o naprawie, straciłby do tego wzmaka całe serce.

Założyłem ten wątek ponieważ niektóre z Waszych przygód moga być np.nauką dla innych.

Jak np. te poniżej:

Mój kolega, za ciężko zarobione na zachodzie $, pod koniec lat '90 na własnych barkach przyciagnął z Finlandii dwie, potezne, przepiekne, audiofilskie kolumny B&W.

Był przeszczęśliwy! Muzyka niebiańska! Na palcach można policzyć, kto w tamtych czasach zamiast Altusa miał B&W. Radość trwała 2 krótkie dni. Trzeciego bowiem dnia, niedobry kolega kolegi - audiofil, pożyczył mu plyte testową. Pewnie domyslacie się reszty - kolega stwierdził, że nie słyszy 20kHz i pogłosił wzmacniacz...

Korespondencja z producentem trwala kilka miesiecy a głośniki wysokotonowe kosztowały go kilka polskich pensji.

Teraz moja przygoda z (przez przypadek) takimi samymi kolumnami jak te powyżej.

Kupiłem je wraz z wieżą. Doradcą był opisany wcześniej kolega, ponieważ to on mnie przekonał, że dla samych tych kolumn warto to kupić.

Sprzęt - jak zaznaczył sprzedający - jest u niego od nowości, nie grzebany, bez przygód itp.

Kasa na konto -paczka u drzwi. Otwieram, rece się trzęsą, montuję - GRA! I to jak! SUPER!

Dzwonię po kumpla, pifko sie chłodzi. Kolega przyjeżdza ze swoją płytoteką, włącza pierwszy krążek i... -"A gdzie bas?" -pyta? No fakt, gra to jakoś dziwnie...- soprany słodycz, ale bas? Buczą sobie (szczerze powiedziawszy, myslałem wtedy że tak ma być - tego buczenia było i tak wiecej niż w moich Unitrach). Jako, że kolega znał te kolumny, autorytarnie stwierdził - sa uszkodzone.

Tel do sprzedającego - "w żadnym wypadku! cos kombinuję i tyle. Sprzęciur nófka i już" Aha myslę sobie, no to współpracy nie będzie.

Siedzę biedaczyna nad tymi kolumnami, drapie się w głowę i nagle myśl - odkrecę głośniki, zobaczę czy są i w jakim stanie zwrotnice. Śrubokręt i krecę. Ludzie, jakie to szczęście, że zrobiłem to przy włączonej muzyce! Wyjmuję głośnik - jest BAS! Wkładam - nie ma. Cuda! chwila zastanowinia... a może polaryzacja jest odwrotna? Zmieniłem. Głośniki grały u mnie kilka lat i nadal żałuję, że je niedawno sprzedałem. Najfajniejsza była jednak reakcja poprzedniego właściciela, do którego zadzwoniłem z informacja, że już jest OK, znalazłem przyczynę. On był...SMUTNY! Serio! Bo zapewne to było przyczyną sprzedaży całego zestawu! Musiał rozmontowć kolumny, źle je złożył i później już nie mógł z tym dźwiękiem żyć. "Opchnął" na Allego za 1/3 ceny. A tu nagle ktoś znajduje banalną usterkę. Pech!

Pozdrawiam!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.