Skocz do zawartości
IGNORED

dzielony Technics SU A 800

Gość Fred_Standart

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Była recenzja w Audio z 1997 roku. Ogólna konkluzja brzmiała - nieźle, ale najgorzej ze wszystkich testowanych. Również MHF kiedyś go testował, z podobnym wynikiem.

Audio 4/97:

"Bardzo udanym produktem jest także wzmacniacz Technicsa: najkrócej mówiąc, wielka obudowa i wielki dźwięk. SU-A800D jest wolny od wad, które zazwyczaj przypisuje się japońskim wzmacniaczom w tej klasie cenowej - w brzmieniu nie dominują ostre i metaliczne dźwięki. 800D gra naprawdę poważnie i monumentalnie, jednak, jak wykazały próby odsłuchowe, dobrze sprawdza się także wzmacniając muzykę lekką."

Jazwa, przeglądałem cały ten test oraz cz.2 testu i nigdzie nie pisze, że to najgorszy wzmacniacz testu :-)

Wzmacniacz nie jest taki zły. W polskiej prasie występuje jakies takie uprzedzenie do produktów japońskich i prawie zawsze są one krytykowane. Zastanawiam się skąd sie to bierze? Może dlatego, że audiofile uważają się kogoś wyjątkowego jeżeli chodzi o słuchanie muzyki. Pomyślcie tylko. Gdyby wszystkie japońskie urządzenia typu Technics, Sony itp. uznać za produkty równie dobre jak inne, czyli audiofilskie, to "świat audiofilski" poszerzyłby się kilkaset razy. Wtedy prawdziwi audiofile czuliby się niedowartościowani. Przeciez każdy przeciętny Kowalski miałby sprzęt tak samo dobry jak oni. Wiadomo przecież, że każdy kolekcjoner chce mieć coś wyjątkowego, dobrego. Czegoś czym będzie mógł zaskoczyć innych.

P.S. Z drugiej strony patrząc firma produkująca dobrej klasy sprzet RTV AGD, Hi FI nie może być dobra we wszystkim. Dlatego wszystko co robi, a przynajmniej większość bedzie na przeciętnym poziomie :)

To nie tak, to nie uprzedzenia. Np. ja nie jestem do Technicsa uprzedzony, ja kochałem tą firmę przez dobrych kilka lat do roku 1997, gdy posłuchałem Rotela 921, wtedy dopiero przejrzałem na oczy, a raczej uszy. Wyssałem wzmaki Technicsa z mlekiem matki od Su Vz 220, przez Su VX 600, Su A 800mkI do Su A 1000. SU A 1000 był najlepszy, ale i tak Marantz PM 8000 dosłownie go znokautował...O pozostałych nie warto wspominać, bo z dobrymi kolumnami Infinity Reference 50 z obudową zamkniętą i wysokotonowcem z serii Emit-R grały duuużo gorzej od Pianocrafta Yamahy......, nie wspominając o tym, że wciąż bawiłem się potencjometrami barwy tonu, poszukując basu i pełnej średnicy....., niestety na próżno....

Natomiast CD Technicsa są ok.

Ja też, nie zapomnę jak z wypiekami na twarzy chodziłem do Pewexu, żeby choć przez chwilę popatrzeć na flagowce Technicsa: SU V 900 czy SU V 90D, które wtedy były dla mnie nieosiągalne.

U mnie do tej pory w piwnicy kurzy sie flagowy deck Technicsa 965 ze skopana mechanika [w tej chwili juz w stanie sporego rozkladu]. Ruszenie glowicy aby ustawic ja pod moj poprzedni deck powodowalo jej ciagle rozregulowywanie sie [mimo zalania srubki lakierem], potem doszly problemy ze sprzeglem, potem sanki zaczely sobie doijezdzac jak im sie zachcialo.

Az starch pomyslec ile wtedy za ten badziew techniczny wydalem.

[brzmieniowo byl oki jak sie glowica nie ruszyla:)] Jak ktos potrzebuje z niego elektroniki lub obudowy moge zamienic sie na cos interesujacego [zakladajac ze jej jeszcze myszy nie zjadly:))]

U mnie ewolucja wygladala wzmakow:

amplityumner kasprzaka 9100

Technics SU-V220

Technics SU-V560

Yamaha amplituner chyba 496 bodajze

Yba Integre [cudo ale nie dla wymagajacych pradowo zestawow]

szczeke po przesiadce sie z budzetowki na YBA integre zbieralem przez miesiac, nie da sie porownac roznicy w brzmieniu, tego sie nie da wyrazic slowami - przynajmniej cenzuralnymi :)

Gość Kiła

(Konto usunięte)

ja początkowo miałem wieżę kompletową Technicsa a potem A 700 mk3 i CD PS 670 i do tego kolumny Tonsil Scherzo 200:) Ale to wtedy waliło. Jednak nie cieszyłem się długo tym sprzętem bo miesiąc po zakupie okradziono mi dom i zostałem z niczym. Tylko klumn nie wzięli. Następny zakup za pół roku to dzielony SU A 800 mk2 i PS 770D. Mam ten sprzęt do dziś. Coprawda oddałem go rodzicom na dół ale czasem cos sie jeszce włączy:) Kiedys mój ojciec (jak była u mnie impreza dla seniorów) podgłosił tak, ze w tonsilach popalił kopułki! Zapytałem go czy nie słyszałm, ze kolumny są u granicy wytrzymałości a on na to, że nie słyszał perkusji jak tańczył... ręce mi opadły. Mój wójek później opowiadał, że jak ta muzyka była rozgłośniona na max to jak siedział na fotelu to mu widelec w reku drgał!!! A ojciec podcięty nie szłyszał prekusji:) Na tym poziomie głośności juz nic nie słychać:)

Niektórzy ojcowie mają to do siebie, że nawet jak przez całe życie ine interesowali się sprzętem grającym na starość coś im się przestawia. Mój pappa kończy właśnie budować sobie dom, w którym zamierza dożyć sędziwych dni i już myśli jaki sprzęt by tam sobie ustawić. Owszem, zawsze dużo słuchał, ale zadowalał sie jakimiś Grundigami i innymi badziewiami, a teraz proszę - audiofil się z niego robi. Tylko patrzeć, jak zabłysną u niego w salonie Nautilusy ;-)))

Ale tego metrażu to mu, kurczę, zazdroszczę...

• 4 tygodnie później...

gutten, niech twoj ojciec przemysli te bowersy. W sam raz na niewielkie poddasze

[obrazekLUKASZ-79088_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.