Skocz do zawartości
IGNORED

Ślepy test wygrany przez audiofila...

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

>Xyzpawel napisz proszę czy po zamknięciu oczu...

Dyskusja Z XYZPawlem nie ma specjalnego sensu. Każdy się powoli o tym przekona. Jego poglądy są spójne i hermetyczne, głosi je z upodobaniem, wiedząc, że wywoła emocjonalne reakcje. Starannie zachowuje spokój w dyskusji, podkreślając co jakiś czas, że on nikogo nie obraża, podczas gdy sam jest obrażany. Najwyraźniej znajduje w tej zabawie przyjemność :)

Gość

(Konto usunięte)

jerry224, 8 Kwi 2009, 16:37

>Właśnie dlatego muzycy nie muszą mieć super jakości, ich mózg dopowiada brakujące, czy gorzej

>słyszalne szczegóły.

tak, i wszyscy poddanie testowi ABX

ale pominąłeś niewygodne pytanie:

>Ten właśnie efekt może odpowiadać za niepowodzenia przy ślepych testach. Przy kolejnych odsłuchach

>mózg dopowiada szczegóły i próbki stają się nieodróżnialne.

super, a dlaczego ten efekt nie działa w jawnych testach ?!?

Oprócz tego, że w testach ABX nie ma różnic pomiędzy niektórymi sprzętami jest jeszcze jeden główny powód: one się po prostu zasadniczo nie różnią... :))

To ja moze jeszcze raz przytocze.

kichanadeta, 8 Kwi 2009, 15:34

>Był sobie kiedyś człowiek, który już w bardzo wczesnej młodości marzył, by zostać "wielkim"

>pisarzem.

>Gdy spytano go, co dla niego oznacza "wielki" odpowiedział:

>- Chciałbym pisać teksty, które cały świat będzie czytał, teksty, na które ludzie będą reagować

>czysto emocjonalnie, które będą doprowadzać ich do łez, bólu, gniewu, krzyku i desperacji!

>Człowiek ten zrealizował swoje dziecięce marzenie.

>Obecnie pracuje w Microsoft i pisze komunikaty o błędach.

>

>Taka analogia.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość

(Konto usunięte)

michal071, 8 Kwi 2009, 18:49

>Xyzpawel napisz proszę czy po zamknięciu oczu wiesz skąd dobiega dźwięk przód/tył oczywiście ty ani

>źródło dźwięku się nie poruszacie.

tak, wiem, a po co pytasz ?

Jerry 224..>Dyskusja Z XYZPawlem nie ma specjalnego sensu. Każdy się powoli o tym przekona. Jego poglądy są

>spójne i hermetyczne, głosi je z upodobaniem, wiedząc, że wywoła emocjonalne reakcje. Starannie

>zachowuje spokój w dyskusji, podkreślając co jakiś czas, że on nikogo nie obraża, podczas gdy sam

>jest obrażany. Najwyraźniej znajduje w tej zabawie przyjemność :)

...niestety nie dokońca .

Paweł nie zdaje sobie sprawy że w ten sposób narusza cudze dobro i doprowadza do wykroczeń (;))).

Jeśli świadomie doprowadza do utraty samooceny i kontroli rozmówcy (który ulega "chwili" po "wystawieniu" argumentów) i narusza "jakość" rozmowy (lub dyskusji) wielokrotnie bez "konkretów"(!) , jest współodpowiedzialny za "incydent" , a nawet dalej....( wykroczenia o nieprawidłowym używaniu języka mówionego i pisanego w miejscu publicznym ).

Jeśli w dalszym ciągu ..... narusza inne wartości - pomówienia z dziedziny "technicznej", wielokrotnie zniekształcane publicznie - narusza dobra osób trzecich ( i firm ) jak równierz autorów tych publikacji .

Pawełku...

Miałem okazję rok temu "podyskutować" z Tobą (może jeszcze ktoś to pamięta!)..... i nie odpowiedziałeś na ani jedno zapytanie techniczne . Nigdy nie odpisałeś (odpowiedziałeś) robiąc "uniki" w dyskusji ,

więc poczekamy aż Twój projekt "dorośnie" razem z Tobą....tak może ze dwa lata ... (a może nigdy).

Będziesz miał wtedy okazję (dopiero) osobiście na własnym systemie ocenić "rolę" kabli...ale jak zmienisz upodobania w Muzyce (sorry ale Doda to chyba jakiś żart - " Ona ma niezły głos").

W tej materii technicznej nie masz nawet podstawowej świadomości rzeczy, a także wiedzy zawodowej(szkoła bez zawodu to ... AMATORSTWO ! ).

Próbujesz pouczać w nieco ....... tonie i z ironią. Nie wniosłeś nic do do tej przestrzeni pozytywnego ,a zachowując się jak małolat odsłaniasz prawdziwe oblicze Twojej ......Piaskownicy.

Pozdrawiam Twoich Rodziców .

Panie Redaktorze .....mam nieodpartą chęć zwrócenia uwagi -.

mczaj, 8 Kwi 2009, 10:26

> ...

>No tak, można się było tego spodziewać.

>...

mczaj jeżeli tamten artykuł jest dla ciebie miarodajnym testem potwierdzającym "słyszenie" różnicy to proszę bardzo kontr test z odwrotnymi wnioskami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I co z tego wynika.

Ciągle nic.

Ukryta Zawartość

XYZPawel, 8 Kwi 2009, 18:55

>michal071, 8 Kwi 2009, 18:49

>

>>Xyzpawel napisz proszę czy po zamknięciu oczu wiesz skąd dobiega dźwięk przód/tył oczywiście ty

>ani

>>źródło dźwięku się nie poruszacie.

>

>tak, wiem, a po co pytasz ?

pytam po to żeby było napisane że to co słyszymy to nie tylko fala ciśnienia dochodząca do ucha, mimo że dźwięki są identyczne to coś mówi skąd to gra,

Gość

(Konto usunięte)

michal071, 8 Kwi 2009, 19:22

>pytam po to żeby było napisane że to co słyszymy to nie tylko fala ciśnienia dochodząca do ucha,

>mimo że dźwięki są identyczne to coś mówi skąd to gra,

wiesz, to że mózg pomaga w pozycjonowaniu dźwięku w przestrzeni to jest fakt, i co z tego ?!?

@XYZPawel, 8 Kwi 2009, 18:00

>>Ten właśnie efekt może odpowiadać za niepowodzenia przy ślepych testach. Przy kolejnych odsłuchach

>>mózg dopowiada szczegóły i próbki stają się nieodróżnialne.

>

>super, a dlaczego ten efekt nie działa w jawnych testach ?!?

>

>Oprócz tego, że w testach ABX nie ma różnic pomiędzy niektórymi sprzętami jest jeszcze jeden główny

>powód: one się po prostu zasadniczo nie różnią... :))

Działa, chociaż oczywiście zdarza się, że słuchacze ulegają sugestii i słyszą różnice, których nie ma. Podobno przy testowaniu smaków po kilku próbkach przestaje się cokolwiek czuć, przy zapachach na pewno tak jest. Czy z tego wynika, że wszystkie zapachy są takie same? Owszem, w czasie testów.

Niestety Ciebie nie interesuje analiza zagadnienia, tylko toksyczna pseudo-dyskusja przy pomocy tych samych argumentów.

Gość

(Konto usunięte)

jerry224, 8 Kwi 2009, 20:05

>Niestety Ciebie nie interesuje analiza zagadnienia, tylko toksyczna pseudo-dyskusja przy pomocy tych

>samych argumentów.

nie żartuj, Wy macie tylko jeden argument: ja słyszę.

Ja zanalizowałem problem dogłębnie, byłem też po waszej stronie i dobrze znam ten podskórny strach przed testem ABX...

Gość masza1968

(Konto usunięte)

xniwax, 8 Kwi 2009, 20:25

>Pawel jakiej muzyki ostatnio słuchasz?

A co za różnica? Mandaryna czy Mahler? Nie ma w internecie testu ABX, który by udowodnił, że ktoś ich odróżnia więc trójwymiarowemu wisi czego słucha bo i tak g słyszy :)

Problem w tym, że słyszy a nawet 25 lat robi projekt. tylko co z tego skoro 5, 10, 15 lat temu słyszał a teraz twierdzi, że słyszy i owszem ale bez rózniczy z czego.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A pa co sie męczy nad jakimś projektem?

Potrzeba pięciu chętnych do zrzuty po 2,50 na belwooda dla trójwymiarowego. niech chlopina posmakuje hejendu :)

z najlepszymi kolumnami na świecie zapewne zagra bajecznie.

Gość

(Konto usunięte)

masza1968, 8 Kwi 2009, 20:43

>niech chlopina posmakuje

>hejendu :)

>z najlepszymi kolumnami na świecie zapewne zagra bajecznie.

synku, najpierw Ty byś musiał posmakować hajendu... ze swoimi kolumienkami to możesz co najwyżej o tym poczytać...

XYZPawel: podaj jakieś przykłady porównań które robiłeś i przy jakich urządzeniach towarzyszących. Chyba nie nabrałeś swoich przekonań tylko na podstawie lektury?

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

>wiesz, to że mózg pomaga w pozycjonowaniu dźwięku w przestrzeni to jest fakt, i co z tego ?!?

i jest to nie słyszalne, zawsze wyjdzie na mierniku że to taki sam dźwięk a jednak nie taki sam.podobnie jak dla mnie z kablami

XYZPawel, 8 Kwi 2009, 21:35

>masza1968, 8 Kwi 2009, 20:43

>

>>niech chlopina posmakuje

>>hejendu :)

>>z najlepszymi kolumnami na świecie zapewne zagra bajecznie.

>

>synku, najpierw Ty byś musiał posmakować hajendu... ze swoimi kolumienkami to możesz co najwyżej o

>tym poczytać...

Jak widzisz nie masz prawa słuchać muzyki, możesz oglądać okładki...co ja mam powiedzieć mogę ci te okładki trzymać.

Xyzpawel a co tu smakować jak wszystko tak samo smakuje...przepraszam oprócz kolumn...

Gość masza1968

(Konto usunięte)

XYZPawel, 8 Kwi 2009, 21:35

>

>synku, najpierw Ty byś musiał posmakować hajendu... ze swoimi kolumienkami to możesz co najwyżej o

>tym poczytać...

no to jak jest w końcu pajacu, jest ten hajend czy go nie ma?

na czym mam go posmakować? na belwoodzie czy na krellu?

Gość

(Konto usunięte)

michal071, 8 Kwi 2009, 21:47

>>wiesz, to że mózg pomaga w pozycjonowaniu dźwięku w przestrzeni to jest fakt, i co z tego ?!?

>i jest to nie słyszalne, zawsze wyjdzie na mierniku że to taki sam dźwięk a jednak nie taki

>sam.podobnie jak dla mnie z kablami

no bo całą "zmianę" pozycji dźwięku robi mózg, samo sobie wymyśla, poza tym NIC się nie zmienia.

Z kablami jest pewno podobnie, kupujesz drogie kable, to Twój mózg Cie oszukuje, że jest "lepiej". Bo przecież nie możesz się czuć niekomfortowo, że kasa wydana, a tu NIC :)

XYZPawel

>Z kablami jest pewno podobnie, kupujesz drogie kable, to Twój mózg Cie oszukuje

Tu nieskromnie napiszę,ze potrafię na swoim wzmaku słuchawkowym rozróżnic w stu procentach,która gra łączówka nie wiedząc o podłączeniu,podkreślam-moje łaczówki...przeprowadziliśmy z koleżką taki teścik, on na swoim wzmacniaczu słuchawkowym również bezbłędnie odgadł(jego kabelki),która lączówka gra,po zamianie-testowałem kable kolegi on moje, nie było już tak kolorowo.Choć zmiany dzwięku były wyczuwalne.Doszedłem do wniosku,że ślepe testy to lipa,tym bardziej jak biorą kogoś z ulicy!...Słuch nasz się adoptuje i przyzwyczaja w tedy śmiało możemy rozróżnić co w naszym systemie się zmieniło.Czyli,czym jesteśmy bardziej osłuchani z systemem,tym bardziej różnice są wyczuwalne.

?

Ślepy test OPAMPów (jak są tam jakieś ewentualne błędy tłumaczenia to zgłaszać ) :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla mnie sprawa jest prosta. Trochę, tak jak w religiach różnych.

Są tacy, którzy się potrafią przyznać do zbłądzenia - to odłam myślący, który ma świadomość własnych słabości.

Są tacy, co nigdy się nie wyrzekną wiary - to fanatycy, którzy uważają się za jedynych oświeconych i nieomylnych.

Na forum większość stanowi ta druga grupa, która nie dopuszcza do siebie nowych punktów widzenia, nie jest otwarta na wielokierunkowy rozwój, poklepuje się nawzajem po plecach i utwierdza w przekonaniu o jedynej słuszności swojej wiary. Gdy się pojawi ktoś próbujący ich namówić do wdrożenia realizmu, tak jak np. paweł, pojawia się od razu nagonka i próby wyklęcia ...

Fanatycy nie zrobią niczego co mogłoby podważyć podstawy ich wiary, nie wykonają testu ABX i choć o tym głośno nie powiedzą i tego nie powiedzą, ich postawa to najzwyklejsze tchórzostwo. I to tylko po to, aby poczuć się "ELITĄ".

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.