Skocz do zawartości
IGNORED

Sci-Fiction

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, RAF77 napisał:

Idź do IMAX.

U mnie we wsi nie ma. 😞 

W Dublinie jest, to jest jazzzzzzzzzzzzda na maxa, fotele drgające. Ale tu nie ma. Dobrze, że wgl jakieś kino jest.  😞

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Teraz, il Dottore napisał:

U mnie we wsi nie ma. 😞 

W Dublinie jest, to jest jazzzzzzzzzzzzda na maxa, fotele drgające. Ale tu nie ma. Dobrze, że wgl jakieś kino jest.  😞

W Polsce sale IMAX® znajdziesz w kinach: Cinema City Sadyba (Warsaw) Cinema City Poznań Plaza (Poznań) Cinema City Punkt 44 (Katowice)

😉

U mnie we wsi nie ma.  
W Dublinie jest, to jest jazzzzzzzzzzzzda na maxa, fotele drgające. Ale tu nie ma. Dobrze, że wgl jakieś kino jest. 
No szkoda. IMAX robi różnicę.
Byłem niedawno w BFI IMAX w Londynie, podobno największy ekran w UK i Irlandii, tak mówił pan, który film zapowiadał.
W Polsce sale IMAX znajdziesz w kinach: Cinema City Sadyba (Warsaw) Cinema City Poznań Plaza (Poznań) Cinema City Punkt 44 (Katowice)

A Kraków?
Na Sadybie byłem a przy następnej wizycie w Kraju wybieram się do Krakowa. Gdzieś czytałem, że tam jest duży IMAX.
53 minuty temu, RAF77 napisał:

A Kraków?
Na Sadybie byłem a przy następnej wizycie w Kraju wybieram się do Krakowa. Gdzieś czytałem, że tam jest duży IMAX

Był największy w galerii Plaza ale została zburzona pod biurowce. obecnie jest 4D z trzęsącymi się fotelami w galerii Bonarka

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A teraz właśnie przeczytałem że jest IMAX w galerii Zakopianka z projektorem 4k. Jedyny w Polsce.

Już wszystko jasne.
W Bonarce jest 4DX
Ale w Zakopiance jest IMAX.

Wolę IMAX.

W dniu 18.09.2024 o 21:08, il Dottore napisał:

Fajnie, że nie muszę dać zarobić Michnikowi,

Michnik ma udziały w multikinie?

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

9 godzin temu, Yodzisław napisał:

Michnik ma udziały w multikinie?

Multikino należy do Agory. Teraz już do Sorosa. 🙂

W dniu 20.09.2024 o 16:21, witek_z napisał:

No i jak wrażania?

Nie poszedłem. Chyba jednak wolę obejrzeć u siebie w kuchni. 🙂 Fotel wygodniejszy i lepsze żarcie 😉 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

14 godzin temu, il Dottore napisał:

Teraz już do Sorosa.

No właśnie - dlatego się zaniepokoiłem. Przynajmniej kasa nie leci do tego gnojka.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

W dniu 22.09.2024 o 00:27, il Dottore napisał:

Nie poszedłem. Chyba jednak wolę obejrzeć u siebie w kuchni. 🙂 Fotel wygodniejszy i lepsze żarcie 😉 

To jak już zobaczysz to podziel się wrażeniami? (jakiekolwiek by one nie były)

Teraz, witek_z napisał:

No jasne! Czekam na dobrą kopię. Pewno będzie jak z Oppenheimerem - za 3 miesiące koma circa powinna być

W dniu 22.09.2024 o 15:25, Yodzisław napisał:

No właśnie - dlatego się zaniepokoiłem. Przynajmniej kasa nie leci do tego gnojka.

Co się czepisz? Dostał medal od Komora

Ale za to Anglia go nie wpuszcza do kraju.

Kto jest mądrzejszy?

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

• 2 tygodnie później...
W dniu 23.08.2024 o 17:00, Mr.Jones napisał:

To sa trzy tomy, mam gdzies w PDFach.

Ok, juz namierzylem :
Siergiej Sniegow - Ludzie jak Bogowie  1. Galaktyczny Zwiad 2. W Perseusu 3. Petla Wstecznego Czasu

Podobne to K.Borunia i A.Trepki
„Kosmiczni Bracia”, „Zagubiona przyszłość”, „Proxima”.

To jest to 🙂 Sniegow

Dzięki

• 2 tygodnie później...
W dniu 23.09.2024 o 19:32, witek_z napisał:

Już mam. 4K i napisy PL! 🙂 

Jutro będzie oglądane i dam znać, czy się Romulus podobał! 🙂 

rom.jpg

rom1.jpg

Edytowane przez il Dottore

OK, obejrzałem Romulusa w końcu.

I wcale nie mam zamiaru krytykować. Film mi się podobał. Trzyma klimat i fajnie się rozkręca.

Ładne dekoracje, kolory, efekty specjalne. Świetna warstwa audio!  Poczwary też elegancko zrobione.

Co mi się nie podobało? Wtórność. Nie mogę powiedzieć za dużo, żeby nie spojlerować (trailer jest genialny bo nie pokazuje NIC i w żadnym stopniu nie przygotowuje nas np. na zakończenie). W każdym razie - to wszystko już było. Mam na myśli sposoby likwidacji obcych i pomysły na ich zabicie. Choć kilka elementów było nowatorskich - np. zabawa z grawitacją. To było świetne! Film bardzo fajnie nawiązuje do poprzednich części, ale malkontent mógłby rzec, że powiela schematy.

Jest też doskonałe nawiązanie do Prometeusza!

Ogółem - film na bank lepszy od Alien 3, ale czy lepszy od Przebudzenia? Nie wiem. Na pewno nie jest to poziom legendy części 1 i 2. Ale i nie najgorszy film w serii.

Aktorzy? Trudno powiedzieć - za szybko giną. 😄  Murzyn robiący za androida - dobry, choć mocno wzorował się na Fassbenderze.

Generalnie: można sobie krytykować do upojenia ale lepszego filmu w tym roku i tak nie było.

Końcówka - wymiata! Jest epicko! Choć wtórnie. 🙂 

Mam wrażenie że seria o Obcym znalazła się w tym samym punkcie, co o Predatorze. Pora na świeżą krew, odwrócenie konwencji.  Może komedia, może  musical? Ale to też już było.

Zaraz serial o Obcym - może on wleje (nomen omen) świeżą krew? 🙂

15 minut temu, manfred1 napisał:

Gdzie do obejrzenia? 

No w kinach leci od paru miesięcy.

Alien Romulus 2024 2160p AMZN WEB-DL DDP5 1 Atmos H 265-FLUX

W domu też można. Arrr

Edytowane przez J4Z

.

2 godziny temu, il Dottore napisał:

No w kinach leci od paru miesięcy.

Ok dzięki ale to ostatnie miejsce gdzieś oglądam filmy 

Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

6 godzin temu, il Dottore napisał:

Mam wrażenie że seria o Obcym znalazła się w tym samym punkcie, co o Predatorze. Pora na świeżą krew, odwrócenie konwencji.  Może komedia, może  musical? Ale to też już było.

Ilość kombinacji jest jest ograniczona do wyrzygu! Już Stanisław Lem stworzył taki kalkulator możliwości co z czym w literaturze sf a w sumie nie tylko można zrobić!

Wprowadzenie gejów, lesbijek, czarnych, żółtych to tylko zmiana dekoracji przy tym samym scenariuszu nic nowego do kina nie wnosząca!

Przychodzi nam oglądać starocie nie poprawne politycznie do czasu aż ich ktoś z racji poprawności politycznej nie wygumkuje a wtedy d4 kina jako takiego

4 godziny temu, manfred1 napisał:

To tak jak ja. 😄

2 godziny temu, ASURA napisał:

Wprowadzenie gejów, lesbijek, czarnych, żółtych to tylko zmiana dekoracji przy tym samym scenariuszu nic nowego do kina nie wnosząca!

Wątek homoseksualny był wyraźnie widoczny w Alien Covenant. Nie miał żadnego, najmniejszego sensu, został wciśnięty wyłącznie po to, by szerzyć lewacką propagandę zboczeń. Dlatego TFU! na Covenanta.

Natomiast z zarzutem o  "wprowadzanie na siłę" Murzynów i Azjatów się nie zgodzę, bo Murzyn był przecież w oryginalnej załodze Nostromo i dobrze się sprawdził, pomagając zabić androida. W Romulusie faktycznie można pytać, czy pilot musiała akurat być łysą Azjatką. Ale OK - przynajmniej nie była lesbijką. Ważne, że trzymano się kanonu (potem powielonego w Avatarze), że pilotem zawsze musi być kobieta.

Jeśli będziemy kolonizować inne planety to jest logiczne, że będą w tym brali udział ludzie o każdym kolorze skóry.

Doskonale to pokazano w "Ekspansji" gdzie w przypadku niektórych aktorów już za cholerę nie da się powiedzieć do jakiej rasy oni przynależą.

2 godziny temu, il Dottore napisał:
7 godzin temu, manfred1 napisał:

To tak jak ja. 😄

No ale po ci jak nie tylko obraz jak i dźwięk zaczynamy mieć lepszy niż w kinach; poza tym nie czuć smażoną rybą z frytkami bo i taki numer miałem w IMaxie

14 minut temu, ASURA napisał:

poza tym nie czuć smażoną rybą z frytkami bo i taki numer miałem w IMaxie

Bardzo lubię zapach smażonej ryby z frytkami. Kojarzy mi się to z latem i wakacjami. 🙂

IMG20240922185952.jpg 

Niedawno byłem w Polsce i wybrałem się nad morze. Taki właśnie zapach szedł od smażalni przy plaży. Korciło mnie, żeby wejść na fish & chips (tym bardziej, że bałtycki dorsz jest smaczniejszy od atlantyckiego, choć mniejszy) ale miałem przy sobie tylko 100 zeta i bałem się, że nie wystarczy.

Więc tylko wpadłem do wędzarni i kupiłem dzwonko halibuta za 50 złotych. Pyszne!!!

Ale oczywiście w kinie to też by mi przeszkadzało.

1 minutę temu, il Dottore napisał:

Bardzo lubię zapach smażonej ryby z frytkami. Kojarzy mi się to z latem i wakacjami. 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

Niedawno byłem w Polsce i wybrałem się nad morze. Taki właśnie zapach szedł od smażalni przy plaży. Korciło mnie, żeby wejść na fish & chips (tym bardziej, że bałtycki dorsz jest smaczniejszy od atlantyckiego, choć mniejszy) ale miałem przy sobie tylko 100 zeta i bałem się, że nie wystarczy.

Więc tylko wpadłem do wędzarni i kupiłem dzwonko halibuta za 50 złotych. Pyszne!!!

W złe miejsca chodzisz i nie tą polską rybę kupujesz😉

Ukryta Zawartość

6 minut temu, ASURA napisał:

i nie tą polską rybę kupujesz

Halibuta chyba nie ma w Bałtyku. To raczej Morze Północne. Ale nic nie poradzę, to moja ulubiona (obok bałtyckiego dorsza) ryba morska.

Jeszcze kiedyś kergulena była. Cudna ryba - w paski jak okoń, bo z okoniokształtnych właśnie, zero ości i przepyszna. Smak faktycznie podobny do okonia. Ale odkąd Polska zaprzestała połowów dalekomorskich to ciężko ją kupić.

kergulena-cala.jpg

Ona pływa w okolicy Antarktydy. Dawniej w każdym sklepie rybnym a teraz - egzotyczny delikates, ponad 80 zeta kilo mrożonej.

Bardzo lubię zapach smażonej ryby z frytkami. Kojarzy mi się to z latem i wakacjami.
IMG20240922185952.jpg 
Na jedną porcję ryby z frytkami i sałatką, by wystarczyło.
Teraz, RAF77 napisał:
26 minut temu, il Dottore napisał:
Bardzo lubię zapach smażonej ryby z frytkami. Kojarzy mi się to z latem i wakacjami.

Ukryta Zawartość

IMG20240922185952.jpg 

Na jedną porcję ryby z frytkami i sałatką, by wystarczyło.

Może i tak - ale wolałem nie sprawdzać.

Bardzo przepraszam za offtop, chociaż ceny w nadmorskich smażalniach to jest trochę science fiction! 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi