Skocz do zawartości
IGNORED

Sci-Fiction

Rekomendowane odpowiedzi

O tak. Thorgala mógłby ktoś zekranizować, w szczególności cykl odcinków Krainy QA. Ale znowu nie Netflix. Aż się boję myśleć, co oni nawyczyniają z Bioshockiem, ma powstać film. Brrr...

Wiedzmin w ich wersji to kayastrofa, cos jak Zenek Mertyniuk spiewajacy najlepsze wykonania Pavarottiego albo siostry Godlewskie w reoertuarze Ewy Bem. 

O Boże, słyszałem ostatnio unowocześnioną wersję Alei Gwiazd i disco-wersję Zawsze tam, gdzie Ty... Wystarczy!
Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Joseph K. napisał:

O Boże, słyszałem ostatnio unowocześnioną wersję Alei Gwiazd i disco-wersję Zawsze tam, gdzie Ty... Wystarczy!

Netflix z tym swoim ideologicznym chlamem to dokladnie ten poziom. 

2 godziny temu, aryman napisał:

😀

Żeby to fajnie przenieść na ekran potrzebne są mega pieniądze ale jaka moglaby byc z tego epopeja filmowa...

Z tym jednym sie nie zgodze. Zbyt duzy budzet wrecz zaszkodzi. Tu potrebny jest talent tworcow filmu czy serialu tej samej miary co talent tworcy ekranizowanej ksiazki, komiksu. 

Wystarczy spojrzec na budzet takich filmow jak "Miedzy slowami" czy chocby "Armia Boga" i efekt jaki uzyskano. Jestem pewien, ze za wieksze pieniadze te filmy bylby znacznie gorsze. 

8 godzin temu, Dymsza napisał:

Netflix z tym swoim ideologicznym chlamem to dokladnie ten poziom. 

Z tym jednym sie nie zgodze. Zbyt duzy budzet wrecz zaszkodzi. Tu potrebny jest talent tworcow filmu czy serialu tej samej miary co talent tworcy ekranizowanej ksiazki, komiksu. 

Wystarczy spojrzec na budzet takich filmow jak "Miedzy slowami" czy chocby "Armia Boga" i efekt jaki uzyskano. Jestem pewien, ze za wieksze pieniadze te filmy bylby znacznie gorsze. 

Talent i wyobraźnia twórców to podstawa. Żeby jednak w pełni ukazać tak niesamowite światy i krainy jakie są w thorgalu czy nekroskopie, musi być odpowiednie zaplecze finansowe. Bardzo duże zaplecze dodajmy. Oczywiście uważać trzeba, żeby forma nie przerosła treści. 

Oszczędne w środkach wyrazu filmy też są fajne . Chociażby flesh gordon czy filmy wytwórni hammer horror. Proste w efekty do bólu czy będące nawet na granicy kiczu... mimo wszystko maja to cos, maja klimat!

Połączyć super technologie i jednocześnie zapewnić klimat- zadanie bardzo trudne. 

9 godzin temu, Joseph K. napisał:

O tak. Thorgala mógłby ktoś zekranizować, w szczególności cykl odcinków Krainy QA. 

Cos pieknego!

• Moderatorzy
W dniu 17.02.2022 o 08:11, Joseph K. napisał:

O tak. Thorgala mógłby ktoś zekranizować,

Ekipa od Vikingów w zasadzie jest. Gdyby powstało coś w takiej estetyce i rzeczywistości byłoby fajnie.

W dniu 16.02.2022 o 21:55, Dymsza napisał:

Wiedzmin

Ja drugiego sezonu nie oglądałem i w ogóle mnie nie ciągnie.

A obecnie jestem po Bobie Fecie i porównuję to z netflixowskim Wiedźmienem to mnie strzyka.

SW jest oparte na książkach, komiksach, kreskówkach i filmach i wszyscy twórcy trzymają się uniwersum, estetyki, podbierają pomysły, zapożyczają i wszystko jest spójne.

Netflix musiał odejść od tego co stworzył Sapkowski, komiksy, gry i filmy (również fanowskie) i wyszło coś co jest mocno przeciętne a zaburza uniwersum. Mam megalomańską nadzieję, że jak nie zobaczę drugiego sezonu to nie nakręcą 3.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

"Wychowane przez wilki" - serial SF w reżyserii samego Ridleya Scotta. Jestem po 1 sezonie. Ciężki, zakręcony, ale jednocześnie wciągający. Widać wiele odwołań, w tym i biblijnych.

Cudowne zdjęcia Dariusza Wolskiego po prostu uczta dla oka! Również muzyka fenomenalna. W skali 1-10 mocne 7. Znakomici aktorzy, choć nikt znany (poza gościem z Wikingów). Aktorzy grający androidy - REWELACJA!!!

Jest już 2 sezon ale dopiero 4 odcinki. Zbieram całość 2 sezonu żeby oglądać sobie bez przerw. Ambitna produkcja.

raised-by-wolves-poster-1598567079378_16

rbw-s2-thumb-1641863024275.jpg

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

17 minut temu, il Dottore napisał:

"Wychowane przez wilki" - serial SF w reżyserii samego Ridleya Scotta. Jestem po 1 sezonie. Ciężki, zakręcony, ale jednocześnie wciągający. Widać wiele odwołań, w tym i biblijnych.

Cudowne zdjęcia Dariusza Wolskiego po prostu uczta dla oka! Również muzyka fenomenalna. W skali 1-10 mocne 7. Znakomici aktorzy, choć nikt znany (poza gościem z Wikingów). Aktorzy grający androidy - REWELACJA!!!

Jest już 2 sezon ale dopiero 4 odcinki. Zbieram całość 2 sezonu żeby oglądać sobie bez przerw. Ambitna produkcja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ridley Scot jest producentem, to coś innego niż reżyser. Jestem po 4 ostatnim odcinku i super się ogląda-serial trzyma poziom jak na razie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

2 godziny temu, ASURA napisał:

Ridley Scot jest producentem, to coś innego niż reżyser.

Osobiście reżyserował kilka pierwszych odcinków.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

8 godzin temu, il Dottore napisał:

Cudowne zdjęcia Dariusza Wolskiego po prostu uczta dla oka

Ukryta Zawartość

Jeden z lepszych seriali ostatnich lat w kokonwencji sf. Olśniewający wizualnie i wypasiony intelektualnie. 

Podobno ridley scott rzeźbi cos w temacie serialu ,, alien"...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, aryman napisał:

Jeden z lepszych seriali ostatnich lat w kokonwencji sf. Olśniewający wizualnie i wypasiony intelektualnie. 

Podobno ridley scott rzeźbi cos w temacie serialu ,, alien"...

Mrozaca informacja biorac pod uwage jego dokonanie pod tytulem Prometeusz. 

5 minut temu, Dymsza napisał:

Mrozaca informacja biorac pod uwage jego dokonanie pod tytulem Prometeusz. 

A mi się Prometeusz podobał.  Duuuuzo gorsze było wg mnie  obcy- przymierze .

Powiedzmy sobie szczerze- filmów na miarę łowcy androidów, alien1 czy nawet gladiatora to on już raczej nie nakręci...

Natomiast sprawnie wyreżyserowany serial ? A czemu by nie? 😀

5 godzin temu, il Dottore napisał:

Osobiście reżyserował kilka pierwszych odcinków.

No mógł też nie osobiście 😉 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, aryman napisał:

Powiedzmy sobie szczerze- filmów na miarę łowcy androidów, alien1 czy nawet gladiatora to on już raczej nie nakręci...

Natomiast sprawnie wyreżyserowany serial ? A czemu by nie? 😀

Niech rezyseruje, ale nie powinien niszczyc przy tej okazji legendy wlasnych dziel bo taki Lowca Androidow to jeden z najlepszych filmow w historii kina (mozna by dyskutowac czy w ogole nie najlepszy) a Alien to dzielo doskonale. Niech znajdzie nowy temat i probuje. 

19 minut temu, aryman napisał:

A mi się Prometeusz podobał.  Duuuuzo gorsze było wg mnie  obcy- przymierze .

Obcy - Przymierze to po prostu absolutna katastrofa. Natomiast Prometeusz... z każdym seansem podoba mi się bardziej.

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, il Dottore napisał:

Obcy - Przymierze to po prostu absolutna katastrofa. 

Zadna niespodzianka. Juz same zapowiedzi tego filmu byly czyms w rodzaju obietnic, ze ktos przeleci A380 pod Wieza Eifla - efekt latwo przewidziec. 

2 godziny temu, Dymsza napisał:

Niech rezyseruje, ale nie powinien niszczyc przy tej okazji legendy wlasnych dziel bo taki Lowca Androidow to jeden z najlepszych filmow w historii kina (mozna by dyskutowac czy w ogole nie najlepszy) a Alien to dzielo doskonale. Niech znajdzie nowy temat i probuje. 

Noo dokładnie.  Łowca androidów, obcy, gwiezdne wojny ( pierwsza trylogia), odyseja kosmiczna 2001 to absolutny top topow kina sf i obrazy , które bronią się po latach. Nie zestarzaly się nic a nic.

Gość

(Konto usunięte)
22 minuty temu, aryman napisał:

Noo dokładnie.  Łowca androidów, obcy, gwiezdne wojny ( pierwsza trylogia), odyseja kosmiczna 2001 to absolutny top topow kina sf i obrazy , które bronią się po latach. Nie zestarzaly się nic a nic.

Zestarzal to sie caly chlam robiony po nich. Blade Runner 2049?! Dokrecone wszystkie czesci Star Wars? Lepiej gdyby to nigdy nie powstalo. Szkoda tylko, ze fani oryginalow dali sie skroic jak idioci na nedznych kontynuacjach. 

8 minut temu, Dymsza napisał:

Zestarzal to sie caly chlam robiony po nich. Blade Runner 2049?! Dokrecone wszystkie czesci Star Wars? Lepiej gdyby to nigdy nie powstalo. Szkoda tylko, ze fani oryginalow dali sie skroic jak idioci na nedznych kontynuacjach. 

Akurat blade runner 2049 broni sie moim zdaniem. Star Wars to rzeczywiście porażka. Przez te nowe części, na długie lata znielubilem te filmy. A przypominam, że pierwsza trylogia to nie tylko świetne kino sf, czarujące do dziś niesamowitymi światami, technologiami, mocno narysowanymi postaciami. To film z przesłaniem, traktujący o sprawach mega ważnych. Ronald Reagan nazywał przecież zsrr imperium zla.  

A nowe star Wars? Co mają do zaoferowania?  ,, tego zielonego z tymi dlugimi uszami"?? 🤣🤣

3 godziny temu, il Dottore napisał:

Obcy - Przymierze to po prostu absolutna katastrofa. Natomiast Prometeusz... z każdym seansem podoba mi się bardziej.

A tak spytam kontrolnie. Widzieliście z Prometuesza wycięte sceny? Zwłaszcza Alternative Open Sequence i jak rozmawiają z obudzonym inżynierem?

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, gimza napisał:

A tak spytam kontrolnie. Widzieliście z Prometuesza wycięte sceny? Zwłaszcza Alternative Open Sequence i jak rozmawiają z obudzonym inżynierem?

Nie. 

A widzieliscie sceny wyciete z Blade Runnera? 

A Star Wars IV po pierwszym montazu? 

Gość

(Konto usunięte)
45 minut temu, aryman napisał:

Noo nie . 

Warto? 

Oj warto. W przypadku Blade Runnea usunieto sceny Deckarda z Rachael. Moim zdaniem niepotrzebnie. Nie byly ostre, za to Sean Young byla w nich zjawiskowo piekna. 

Pierwszy montaz SW IV to histotia odwrotna. Gdyby tak ten film wypuszczono, dzis nikt by o nim nie pamietal. 

Jedno i drugie wspaniale pokazano w filmach dokumentalnych. Sprawdze pozniej i wrzuce Wam ich tytuly. 

Edytowane przez Dymsza
Gość

(Konto usunięte)

Gwiezdne Wojny - film dokumentalny. Byl emitowany na AXN. Niesamowite wrazenie robia nagrania z castingow. Kurt Russell ubiegajacy sie o role Hana Solo i jego zderzenie z Harrisonem Fordem albo porownanie Carrie Fisher z reszta swiata w roli Leii. Wszystko w tym filmie ukladalo sie w doskonala calosc. 

Material z Balde Runnera musial byc dolaczony do ktorejs z edycji tego filmu na BD lub BD 4K. 

8 minut temu, Dymsza napisał:

Gwiezdne Wojny - film dokumentalny. Byl emitowany na AXN. Niesamowite wrazenie robia nagranianz castingow. Kurt Russell ubiegajacy sie o role Hana Solo i jego zderzenie z Harrisonem Fordem albo porownanie Carrie Fisher z reszta swiata w roli Leii. Wszystko w tym filmie ukladalo sie w doskonala calosc. 

Material z Blade Runnera musial byc dolaczony do ktorejs z edycji tego filmu na BD lub BD 4K. 

Edytowane przez Dymsza
Gość

(Konto usunięte)

Po latach osiemdziesiatych powstawaly jeszcze filmy sf fajne, ale juz nie wybitne, moze z wyjatkiem Matrixa (o kontynuacjach nie rozmawiajmy). 12 Malp, Avatar, Dystrykt 9, Terminator 2, Dzien Niepodleglosci (lubie mimo chwilowych idiotyzmow), Armahedon... Ale to juz byla agonia kina. 

2 godziny temu, Dymsza napisał:

Po latach osiemdziesiatych powstawaly jeszcze filmy sf fajne, ale juz nie wybitne, moze z wyjatkiem Matrixa (o kontynuacjach nie rozmawiajmy). 12 Malp, Avatar, Dystrykt 9, Terminator 2, Dzien Niepodleglosci (lubie mimo chwilowych idiotyzmow), Armahedon... Ale to juz byla agonia kina. 

Trochę więcej dobrych filmów z działki sf powstało. Incepcja, elizjum, raport mniejszości - to tylko kilka .. 

No i caly czas nam nadzieję na kolejne 😀

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, aryman napisał:

Trochę więcej dobrych filmów z działki sf powstało. Incepcja, elizjum, raport mniejszości - to tylko kilka .. 

No i caly czas nam nadzieję na kolejne 😀

Nie wymienilem wszystkich, ale... To tylko cien tych najlepszych sprzed lat. 

Odyseja Kosmiczna 2010 to film z chyba 1984 roku - brak mu glebi 2001, ale naprawde przyjemnie sie oglada. Na swoj sposob lubie Zolnierzy Kosmosu. Marsjanin jest bardzo dobry, ale to zasluga aktora. No i MiB - jeden z moich ulubionych filmow gdy chce odpoczac. 

14 godzin temu, aryman napisał:

Akurat blade runner 2049 broni sie moim zdaniem.

Wizualnie - BAJKA! Treściowo też spoko. Nie tak ikoniczny jak oryginał (co oczywiste) ale ogólnie naprawdę da się oglądać. Mogli skopać - nie skopali!

4 godziny temu, Dymsza napisał:

Na swoj sposob lubie Zolnierzy Kosmosu

Tu w zasadzie tylko pierwsza część zasługuje na uwagę. Reszta serii to już popłuczyny. Ale oryginał: no kurka! 🙂 Dziś już za Chiny Ludowe nie byłoby szans nakręcić NIC wg Roberta Heinleina. 🙂 To był naprawdę ostatni moment.

4 godziny temu, aryman napisał:

Incepcja, elizjum, raport mniejszości

Incepcja - dzieło genialne i wizjonerskie. Nolan nigdy już wyżej nie podskoczył. Kino z absolutnego topu. Nawet Interstellar tak mnie nie zachwycił. Elizjum - efekty OK ale miałki film jak cholera. Słabizna. Raport Mniejszości - też jakiś taki słaby. Tak skopać Dicka... No ale kto kiedykolwiek zrobił dobrą ekranizację jakiegoś dzieła tego świra? 🙂

6 godzin temu, Dymsza napisał:

12 Malp, Avatar, Dystrykt 9, Terminator 2, Dzien Niepodleglosci (lubie mimo chwilowych idiotyzmow), Armahedon

Idiotyzmy to dopiero Independence Day 2! Ale obydwie części i tak należą do moich ulubionych. Z takim rozmachem powinno się kręcić SF! 🙂 12 Małp - kameralny ale i tak BOSKI! Dystrykt 9 - nowatorski, ryje czachę, ale nie moje klimaty. Terminator 1 i 2 - klasyk wśród klasyków (dalej już gorzej), Avatar - mają rozmach s...syny! 🙂 I mają Sigourney!!! Armagedon - fajna przygodówka.

W tym roku z wysokobudżetowego SF chyba tylko Moonfall nas czeka?

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Tak skopać Dicka... No ale kto kiedykolwiek zrobił dobrą ekranizację jakiegoś dzieła tego świra? 🙂

Łowca androidów- moim zdaniem jest lepszy nawet niż książka A to zdarza się niezwykle rzadko !

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Elizjum - efekty OK ale miałki film jak cholera. Słabizna. Raport Mniejszości - też jakiś taki słaby. Tak skopać Dicka... No ale kto kiedykolwiek zrobił dobrą ekranizację jakiegoś dzieła tego świra? 

Nie zgodze się . Elizjum pięknie pokazuje, że rozwarstwienie społeczne i kasty były w epoce rydwanów i będą pewnie w świecie stacji kosmicznych i wypasionych technologii.  Matt damon bardzo sprawnie porusza się w tym filmie. Świat przedstawiony jest na wielkim wizualnym wypasie. Porządne, sprawnie zrobione kino sf.)

Raport mniejszości? Świetnie oddany klimat dickowski. Rozumiem natomiast że można nie lubić Tomka cruise.ok

Ja lubię.

Edytowane przez aryman
15 minut temu, aryman napisał:

Łowca androidów- moim zdaniem jest lepszy nawet niż książka

Prawda! Łowca był w cholerę udany. Żal, że budżet został obcięty i film nie jest w 100% zgodny z planem Scotta.

Pamięć Absolutną z Arnoldem ("Przypomnimy to panu hurtowo") też lubię. Ta z Colinem - SYF.

Edytowane przez il Dottore

Z innej beczki - jest, film który z kolei zestarzal się przeokrutnie. Gdy proponuje go  córkom, to śmieją się że mnie i mówią,, weź, weź Tata..." 😀

Mowa o ,, flesh gordon".  Efekty kiepsciutkie, gra aktorska trochę,, napompowana" ale i tak to lubię.  Jest tam max von sydov,  i jest przedewszystkim przewspaniala, monumentalna muzyka queen! 

Polecam.

3 minuty temu, il Dottore napisał:

Pamięć Absolutną z Arnoldem ("Przypomnimy to panu hurtowo") też lubię. Ta z Colinem - SYF.

Dokładnie! Efekty nie przystaja do dzisiejszych czasów ale jest klimat! Są ciary na plecach! 

• Pokaż nowe odpowiedzi