Skocz do zawartości
IGNORED

Początek końca odtwarzaczy CD?!

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

rochu=>

Wybacz ręce mi opadają ;-)

Odnoszę wrażenie ,że wszystko czym się bawiłeś (Squeezebox) to jakiś niewypał ;-)

Zapraszam na odsłuch - bo to jedyne wyjście zboczysz co potrafi Squeezebox Clasicc po Toslinku i DAC.

Gość rochu

(Konto usunięte)

gutekbull,

miałem Dueta, Classica i przez chwilę (aby odsłuchać przed ewentualnym zakupem) Transportera.

Mam Kimbera D-60 i VdH Optocoupler, więc chyba nieźle.

SB próbowałem z Audio Note DAC-2, Benchmark DAC-1 i CEC HD-51, to chyba też nieźle.

DAC-ów było z resztą nieco więcej.

Aha, wypróbowałem też dwa jitter-killery.

Dalej uważasz, że nie mam doświadczenia?

A co do Twojego pytania.

SB to dobre urządzenie w granicach 1000 zł i nieco ponad. Eleganckie, w sam raz do salonu.

Nie jest to jednak żaden Hi-End-Killer.

Tak uważam ,że masz monopol na racje i masz doświadczenia innych gdzieś .

Cienkie DACi podłączałeś ;-) I tu chyb jest problem .

Transport CD Accu DP-500 ,porównywałem do transportu Audiomeca Mephisto II z nowym zegarem itd.

I był mniej więcej remis , Audiomeca może ciut więcej wypełnienia w średnicy, ale za to bardziej szara i mniej basu , Accu był bardziej płynny ,spójny jakby bardziej szlachetny.

A Squeezebox jako transport jest równie dobry jak Accu ,wydaje mi sie ,ze jest lepszy,

i co ciekawe w ślepym teście znajomi audiofile wskazują na mydelniczkę ;-)

Fakt mam w systemie GDL (tez próbowałem dwa)

I teraz najciekawsze Squeezebox plus GDL plus DAC (1541) z lampizacja 2 x 6n2p gra lepiej od wszystkich CD jakie w życiu słyszałem ( nie mówię tu tylko o DP-500) !!!!

Cały problem jest w DACu !!!

Squeezboxa podłączam tylko po kablu, plus Toslink , nie wiem jak gra po wi fi i po RCA ;-)!

Gość rochu

(Konto usunięte)

gutekbull, 21 Lis 2009, 16:40

>Tak uważam ,że masz monopol na racje i masz doświadczenia innych gdzieś .

Jak zwykle jesteś w błędzie ; )

Nie mam żadnego monopolu na rację a jedynie dużo, zbyt dużo pytań na które nie znam odpowiedzi.

Chętnie bym skorzystał z doświadczenia innych ale kogo mam się spytać?

Kogoś kto z tematu pc-audio jedynie podłączył SB do dysku sieciowego i uznał że to eureka i nie ma lepszych rozwiązań?

Wybacz, chyba jednak nie.

rochu=>

No i czemu przekręcasz moje wypowiedzi , zawsze można lepiej !

Mówię za słabe DACi podłączałeś , SqueezeboX Classic ( może tu jest problem duet chyba był inaczej robiony w środku ?)

Wydaję mi się, że dyskusja tego typu jest bezcelowa, świat idzie do przodu a zatem audio także, nikt nie jest w stanie tego zatrzymać i tak ma być, natomiast nie oznacza to że stare formaty należy zaraz przekreślać, takie dyskusje były prowadzane kiedyś jak CD miało zakończyć erę vinyli i co?, klops vinyle dalej żyją i mają się dobrze choć już lat minęło tyle i do puki będzie zapotrzebowanie na dany format lub nośnik, producenci będą produkować sprzęt do jego odtwarzania a co za tym idzie będą go nieustannie doprowadzać do doskonałości.

Gość rochu

(Konto usunięte)

gutekbull, 21 Lis 2009, 16:51

Nie uważam w/w DAC-ów za słabe.

Na marginesie, Lampucerę i DAC-a na TDA1541 też próbowałem.

Masz rację, zawsze można i lepiej i prościej.

Dlatego właśnie mam opór przed odtwarzaczami strumieniowymi.

Ja to widzę w kategoriach mnożenia interfejsów, zwiększania ilości konwersji na ścieżce sygnału, etc.

Moją własną referencję w PC-audio upatruję raczej w dobrze zestawionych komputerach z przyzwoitymi kartami dźwiękowymi /i to niekoniecznie zewnętrznymi/.

gainclone mial usmiercic macintosha:-), linn dlugo nie wierzyl w cd i produkowal lp12 do skraju plajty,teraz mysli wyprzedzic konkurencje...,gutek,wpraszam sie niebawem na odsluch!

admOSX, 21 Lis 2009, 16:59

Oooo! - to kolejna nowa teoria?

Z wypowiedzi na forum wynika, że audio schodzi na psy a najlepiej ma się walenie w rogi jelenia

Ale może na stary, głupi bezmózg coś pokreciłem...

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

gutekbull, 21 Lis 2009, 15:29

>Zdaje się ,że miałem racje i to się dzieje bardzo szybko ;-)

>Ja już praktycznie nie używam CD.

Odtwarzacze CD przechodzą do przeszłości.

Audiofilskie wytwórnie muzyczne (Analogue Productions, Mobile Fidelity Sound Lab, Mariinsky, Channel, Chesky etc) całkowicie skupiły się na plikach flac 24/96 i płytach Super Audio CD, więc siłą rzeczy producenci audio musieli odpowiedzieć na tą zmianę zapotrzebowania, produkcja CD playerów (bez obsługi gęstych formatów) staje się ekonomicznie nieuzasadniona.

O matko, audioholik powrócił. Wszystko od nowa?

Audioholik, misiu puszysty, jak tam zapowiadana ok. rok temu plajta wytwórni płytowych? Mieliśmy z tego co pamiętam ok. wakacji zobaczyć gremialne wycofanie się z wydawania CD. Mieli Empiki likwidować, bo nikt już płyt nie kupuje. Wizyty w zakładach pracy i wywiady miały być. I jak tam?

rafal996, 21 Lis 2009, 19:42

>O matko, audioholik powrócił. Wszystko od nowa?

>

>Audioholik, misiu puszysty, jak tam zapowiadana ok. rok temu plajta wytwórni płytowych? Mieliśmy z

>tego co pamiętam ok. wakacji zobaczyć gremialne wycofanie się z wydawania CD. Mieli Empiki

>likwidować, bo nikt już płyt nie kupuje. Wizyty w zakładach pracy i wywiady miały być. I jak tam?

chyba mnie z kimś pomyliłeś, koniec CD jest coraz bliżej, coraz więcej wytwórni przechodzi na wydawanie muzyki w wysokiej rozdzielczości, co przekłada się również na decyzje producentów sprzętu, patrz wycofanie Linna z produkcji odtwarzaczy CD, ale o końcu CD około wakacji i zamykanych empikach nic tutaj nie mówiłem.

rochu, 21 Lis 2009, 17:16

>Moją własną referencję w PC-audio upatruję raczej w dobrze zestawionych komputerach z przyzwoitymi

>kartami dźwiękowymi /i to niekoniecznie zewnętrznymi/.

ja natomiast wolałbym zainwestować w przyszłości w odtwarzacz SACD z możliwością podpięcia pod niego np. squeezbox toucha po wejściu cyfrowym (optycznym/usb). Obsługa FLAC 24/96 jest oczywiście obowiązkowa...

Ciekawe jak pod tym kątem wygląda squeezbox touch?

Ale nie martw się audioholiku, nie jest tak źle, skoro niedawno kupiłem swoją drugą płytę SACD w życiu - Dark Side of the Moon, była za 19 zł w promocji w Saturnie ;)

Olive 4HD music server (dysk 2TB, wspiera PCM do rozdzielczości 24bit i 192kHz, ethernet, wifi, możliwość zarządzania z ipod toucha lub iphone)

słyszał ktoś :) ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17470-100009748 1258905108_thumb.jpg

post-17470-100009749 1258905108_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

za 1999 dolarów to powyższe rozwiązanie wydaje się okazją w porównaniu z urządzeniami proponowanymi przez Linna,

spójrz na Linn Majik DS

brak dysku twardego, brak czytelnego wyświetlacza z okładkami płyt, brak czytnika dysków do rippowania płyt na HD... a kosztuje jeszcze drożej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

bsługa FLAC 24/96 jest oczywiście

>obowiązkowa...

A po co .. przeciez taki Flac można na CD wypalić i już jest - a co krażek to krążek .. chyba ze się mylę

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.