Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w doborze komponentow zestawu

Djehuti

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Jest to moj pierwszy wpis na forum, wiec pozwolcie, ze sie przywitam. Podobnie jak wieksza czesc osob, ktora zaklada podobny watek szukam zestawu, ktory spelni okreslone nadzieje odnosnie dzwieku i stawiane mu wymagania.

Ja tez mam swoje i wydaje mi sie, ze dosc wygorowane, ale zobaczymy co mi podopowiecie...

A wiec do rzeczy....

- kompletuje swoj pierwszy powazniejszy zestaw stereo.

- planuje go wykorzystac nie tylko do odsluchu, ale tez jako emiter dzwiekow przy ogladaniu filmow i podczas gier na konsoli. Nie potrzebuje dzwieku 5.1,7.1 etc, zwykle STEREO, ale za to z DOBRYM BASEM, i PRZESTRZENIA, w zupelnosci mi wystarczy. Wole wydac pieniadze na lepsze stereo, bo wiecej bede go uzywal i mial z niego satysfakcji

- zalezy mi takze na DETALACH, ale rozumianej w sensie MUZYKALNOSCI i MIKRODYNAMIKI calego zestawu.

- szukam wzacniacza, cd, oraz kolumn.

- jesli chodzi o kolumny to chyba preferuje monitory, ktore stac beda na podstawkach (bo miejsca na zwykle podlogowki nie raczej mam ). Pokoj, w ktorym bedzie to wszystko gralo to salon z aneksem kuchennym (mieszkanie w bloku) powierzchnia ok 24 m. Zalety monitora - dzwiek punktowy, zabieraja mniej miejsca.

- kolumny moge odstawic do 0,4 m od sicany (liczac od tylnej scianki glosnika)

- kwote, ktora mam do wydania to ok 10k-12k PLN (fajnie jakby w tej cenie kable się zmiescily)

- jesli chodzi o muzyke, ktora slucham (bo o filmach i grach juz wspomnialem wczesniej) - ROZNA - stad UNIWERSALNOSC wzmacniacza i kolumn jest cecha pozadana:

zakres szeroki - od symfonicznych orkiestr, organów (Bach, glownie), poprzez delikatny Jazz (glownie smooth) i blues/soul (BB King, JL Hooker, Aretha Franklin), przez utwory POP, po rock (BonJovi, Scorpions, Nickelback) oraz ciezszy rock/metal (Nightwish) oraz muzyke elektroniczna (JM Jarre, R.Miles) i techno/trance. Lubie tez sluchac muzyki folkowej - Celtyckiej, Indianskiej oraz Hinduskiej - w takiej muzyce lubie slyszec detale dzwonkow, bebnow, poszczegolnych instrumentow, piszczalek, harf, etc.

- lubie sluchac takze audycji radiowych (tuner zakupie w pozniejszym czasie )

- wole sluchac muzyki raczej kameralnie, przy pracy..., glosno raczej rzadko, chyba, że rocka

- sorzet chyba raczej nowy bo nie wiem czy znam sie na tyle aby kupic uzywany.

Ufff....

Po wielu (dziesiatkach) dniach spedzonych na czytaniu forum i Waszych postow wybor padl na:

1) Kolumny Dynaudio Audience 52SE lub Dynaudio Focus 110

(bo 140 graja super, ale chyba beda mialy za mocny bas do mojego pokoju i z tego co czytalem sa wrazliwe na ustawienie)

2) Myslalem, nad jakimis kolumnami z BR z przodu ale nie mam specjalnie pomyslu, tak aby spelnialy moje wymagania.

3) Wzmaczniac Cyrus 8 vs 2 z opcjonalnym PSXem - minimalistyczny wyglad, brak balansu i regulacji barwy - ale za to cudnie gra i uciagnie Dynki.

4) CD - Cyrus CD 6 SE.

Prosze Was o:

- ewentualne inne sugestie co do doboru komponentow

- naprostowanie mnie jesli cos sobie zle wykoncypowalem i nie osiagne zamierzonego celu.

Z gory dziekuje

Maciek

https://www.audiostereo.pl/topic/46000-pomoc-w-doborze-komponentow-zestawu/

>Po wielu (dziesiatkach) dniach spedzonych na czytaniu forum i Waszych postow wybor padl na:

Najważniejsze:

Hajs na kaucje posiadasz i to nie mały (zazdrość !!!) więc teraz oderwij się od komputera i poświeć kilka weekendów na odsłuchy. W salonie audio z ciekawości, A W DOMU Z OBOWIĄZKU !!!!!!!!!!!

Nie mniej ważne:

Cokolwiek wybiorą Twoje uszy nigdy nie daj sobie wmówić, że można było lepiej, zwłaszcza czytając opinie na forum !!! To co wybierzesz będzie zawsze najlepsze, oczywiście tak długo dopóki Twoje uszy i Twój portfel nie zdecydują inaczej.

A potem znowu odsłuchy, znowu zakupy, znowu zmiany i tak za przeproszeniem do zasranej śmierci.

Aha i nie zapomnij czasami posłuchać muzyki ;)

Pzdr

• Redaktorzy

Wygląda, że wybór staranny i przemyślany. Nie daj nikomu go krytykować! Ja bym przynajmniej spróbował w pomieszczeniu tej wielkości z kolumnami podłogowymi, ale ponieważ nie znam wymiarów i umeblowania, to nie będę się mądrzył.

Witam. Broń Boże nie krytykuję, ale za te pieniądze to może lampowo.Sądząc z wyboru tu przedstawionego i tak pewnie skończy się(kiedyś) na lampie.Warto "obsłuchać" różne opcje.Zazdroszczę i współczuje tej roboty przy odsłuchach.To sa właśnie mieszane uczucia.Pisząc poważnie, gratuluję wyboru już dokonanego i życzę Koledze powodzenia.

Dzieki Wam za mile wpisy. Widac, ze jednak wnikliwe studiowanie cos dalo.

--> 2_D: Co do odsluchow - tak wiem, to przede mna, ale wole prosic w sklepach o konkretne kompozycje (uznawane przez wiekszosc za fajne/polecane), niz zwaracac glowe sprzedawcom swoim marudzeniem. I naprawde dzieki za rozsadnie brzmiace slowa - wlasne uszy i odczucia to wlasne, a nie sprzedawcy. A co do for dyskusyjnych, to wiem, ze czasami trzeba dzielic pewne opinie przez n.

--> bonaventura: Co do lampy - hmm to nie sluchalem jeszcze, ale przynajmniej mentalnie jeszcze nie jestem na nia gotowy.

Co do zmian, to mysle, ze zestaw, ktory wybiore posluzy mi kilka dobrych lat i nie bede gonil bez konca kroliczka :), ale kto tam mnie wie......sam sie czasem nie poznaje.

-->Redaktor: w zalaczeniu rysunek pokoju...kombinuje, kombinuje i chyba podlogowki sie nie zmieszcza...:(

Jesli macie jeszce jakies uwagi i sugestie, chetnie wyslucham, bo uwazam, ze zawsze warto. Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

->Djehuti

Na czas odsłuchu koniecznie przenieś stolik ze środka pokoju za miejsce odsłuchowe. Będzie lepiej spróbujesz-poczujesz, mniej zniekształceń i lepsza lokalizacja.

Powodzenia, życzę zadowolenia z zestawu.

Djehuti.

Dysponując taką kwotą warto posłuchać lampy.To nie kwestia dojrzałości tylko świadomego wyboru.Zwłaszcza ,że jego efekt jest obliczony na długo.Słuchanie nic albo prawie nic nie kosztuje.Bez problemu możesz powiększyć pole wyboru.Szkoda forsy żeby je ograniczać.Gdybyś wybrał lampowe granie,doradzałbym Ci posłuchać tranzystora.W tym przypadku z góry przyjęte założenie jest błędne.Słuchaj długo i cierpliwie,notuj wrażenia(nawet spisuj je).Możesz sobie na to pozwolić.Potem dokonaj wyboru.Powodzenia.

Djehuti

Ja to czegoś nie rozumiem. Piszesz, że Dynki grają cudnie, że Cyrus je pociągnie, itd. A moge zapytać skąd ta wiedza? Bo jeśli słuchałeś tego sprzętu i podoba Ci się, kupuj i ciesz się muzyką!

Ale jeśli jak piszesz, Twoje opinie to wnioski z czytania forów, to moja rada brzmi: nie kupuj nic. Poważnie. I to przez kilkla miesięcy. Szkoda Twoich pieniędzy, a 10-12 tys. to już przyzwoita kwota. Przez te kilka miesięcy pochodż sobie po znajomych, po sklepach audiofilskich, przejedż się na Audio Show i rób tylko jedną rzecz: SŁUCHAJ! Naucz się różnych rodzajów brzmienia, złap na czym polegają różnicę, określ jaki rodzj prezentacji podoba Ci się najbardziej, co ma dla Ciebie w brzmieniu największe znaczenie (nawet klocki kosztujące dziesiętki tysiecy złotych nie są idealne, mają swoje słabe i mocne strony). I po tych kilku miesiączch słuchania zrób któtką listę, wypożyczaj do domu i wybierz.

I jeszcze jedna rada, jeśli można: nie bój się urządzeń z drugiej ręki. Wszystkie moje dotychczasowe klocki były używane i jak na razie ani razu się nie zawiodłem. Kupując z drugiej ręki za pół ceny możesz za 12 tys. złożyć naprawde bardzo dobry zestaw. Ta sama kwota wydana na nowe pozwoli ci co najwyżej przekrocyż granicę sfery budżetowej.

Pozdrawiam Stempur

No to już skończyły się porady! Jeśli zaczynają pisać i etykietować sprzęt według wartości pieniężnych to Drogi Założycielu Wątku zwiewaj stąd gdzie pieprz rośnie.I radzę Ci rób jak chcesz,ale zwiewaj bo to szkodnictwo a nie porady.Pozdrawiam.

Jesli monitory Dynaudio to 52 chyba SE - sa bardzo uniwersalne, graja pelnym pasmem, nie bedzie zadnych sensacji z basem w 24 m. Ewentualnie obadalbym ten nowy model Excite X16, jest optymalizowany pod katem wspolpracy z nieprzesadnie silnymi wzmacniaczami, receiverami, itp.

Focusy maja rewelacyjna gore pasma ale dol jest dla amatorow, jak dla mnie zbyt zmiekczony.

Tak, tak, słuchaj lepiej tych, którzy maja gotowe recepty: Dynki z Krellem, BW z Marantzem, Rotel z VA, Primare z Proackie... I nie daj sobie wmówić, że dobry sprzęt jest drogi, przecież "hajend" możan kupić w Chinach za 2 tysiące albo "tjuningować" 20-letnie klocki za 300 PLN... "Znawcy" wiedzą lepiej...

Stempur ma rację. To że Dynki grają z Rotelem, Cyrusem, Krellem nie oznacza że tylko z tym trzeba je łączyć. Fajnie zabawić się czasem w poszukiwacza skarbów, może odkryjesz jakieś fajne zestawienie z którego będziesz wspominany po latach na forum ;) Tak jak niegdyś KoRnik, odkrył że Creek 4330 gra z Dynkami 42, takie połączenia do tej pory mają ludzie w domach. Ja bym spróbował z teraz coraz bardziej modnymi, a co ważniejsze tańszymi i lepiej brzmiącymi wzmakami klasy D na modułach IcePower...

Dynki 52 SE zdecydowanie bym odsunął minimum 50cm od tylnej ściany. Jak elektronika da dużo basu, lub kiedyś dokupisz do nich subwoofer, to odsuwając dalej nie tylko nie stracisz basu ale też zyskasz świetną przestrzeń i głębię. A ich tylny wylot bas reflexu to tylko zaleta nie wada. Można sobie dowolnie regulować ilość basu odsuwając czy przysuwając kolumny do tylnej ściany.

I love the sound of crashing guitars

Dzieki za wszystkie wpisy. Mysle, ze kazdej opini i glosu w tej dyskusji warto wysluchac, nie ze wszystkimi trzeba sie zgodzac i wziac do serca (tak ogolnie mowie, a nie do kogos z Was). Mysle, ze przeslucham kilka kombinacji, w moim zasiegu cenowym, na razie badam rynek i opinie. No i jeszcze musze sobie przygotowac testowa plytke.

Cala przyjemnosc przesluchiwania dopiero przede mna...zaczne od audio show'a. A tak przy okazji, to czy ktos moglby mi podpowiedziec, gdzie moglbym posluchac w Wawie roznych Dynaudio (bo na stronie producenta, jedynym dystrybutorem jest Pan z Nieporetu) :)

To moze i Ja cos skrobne : )

24m2, dobry bas. Biorac pod uwage ze stojac w kuchni chcialbys ten bas slyszec wypadaloby jednak rozejrzec sie za podlogowkami. Co do Dynaudio - mialem okazje porownywac starsze modele do nowej serii Excite. W starszej serii niewatpliwie bas byl bardziej "tlusty", w nowej jest... prawdziwszy. Stopa perkusji, talerz, to wszystko brzmi realniej. I co najwazniejsze - podlogowki serii Excite (pisze ciagle o Dynaudio) to naprawde niewielkie podlogowki! Chyba najmniejsze jakie widzialem, takze jest to rozwiazanie problemu : )

Osobiscie kocham te kolumny, ale jezeli lubisz efektownosc, mocny stanowczy bas i "brak kultury" to nie sa One dla Ciebie. Pamietaj ze sa tez "pradozerne", choc nie tak bardzo jak starsi bracia ;-)

U mnie pieknie zagraly z Marantzem 7001K1, lepiej niz z Yamaha S2000 czy Atollem. Ale elektronik jest dzisiaj cala masa (pokombinuj) a i kwota pieniedzy spora. Jak pisali koledzy wyzej, posluchaj ich koniecznie u siebie, bo gdyby Ci nie podeszlo ich granie... byloby nieciekawie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.