Skocz do zawartości
IGNORED

Zestawy głośnikowe Avantgarde Acoustic

Rekomendowane odpowiedzi

• Administratorzy

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:

https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

• Redaktorzy
Ukryte

strasznie lakoniczny ten artykuł :-( Liczyłem na więcej "pisaniny" (przynajmniej z odsłuchów z 300B).

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Ukryte

przecież to nic złego. jakiegoś dystrybutora ten sprzęt mieć musi. swoja droga dp-78 jest rzeczywiście fajny. ale ilośc srednicy w avantgardeach jest chyba tlyko dla wybitnych konsererów średnicy podanej na twarz.

Ukryte

Panowie, czemu ma służyć tego typu ocena kolumn proponowana przez audiostereo. Każdy kto próbował np.Albedo Versus'a wie, że jest to kabel, który ma własny charakter i owy charakter wnosi do dźwięku tak jak i użyte w teście interkonekty.

Często bywa jednak tak, że pewne oceny są przedwczesne nie poparte dłuższym odsłuchem, bywa też i tak, że pewien rodzaj przekazu należy zrozumieć a na to trzeba czasu, człowiek nie wszystko wie.

Wracając do powyższego testu jedna rzecz jest pewna,że kolumny i ich możliwości nie zostały w pełni odkryte. Niektórzy z redaktorów poprzez mała ilość czasu jaki poświęcają danej konstrukcji wypisują zbyt pochopne wnioski a często nie doczytują instrukcji obsługi popełniając kardynalne byki. To i tak lepsze wytłumaczenie takich błędów niż stwierdzenie, że są głusi jak pień. W sumie ich wiedza jest taka jaki mają sprzęt w domu, czyli nijaka. Piszą dużo nie zwracając uwagi na profesjonalne podejście do całości.

Nie należy brać pod uwagę ocen przy użyciu których są stosowane elementy wnoszące dużo własnego charakteru do dźwięku.

• Redaktorzy
Ukryte

No cóż, w końcu nie słuchałem interkonektów przez pryzmat kolumn, przynajmniej tak zakładam, więc może dwa interkonekty i dwa kable głośnikowe wystarczą? Zresztą był jeszcze IC Velum (RCA), głośnikowe Argentum i IC Zu. Wpisałem w końcu tylko te, z którymi grało najdłużej. Kable Argentum są dość szczegółowe i dynamicznie brzmiące, kable Albedo w stosunku do nich nieco (nieco!) wygładzają, ale ja tu nie piszę testu kabli. Kolumny katowałem prawie przez miesiąc, zresztą jeszcze stoją. Jeśli dla kogoś te zestawy brzmią ostro, szczegółowo i super-szybko, to jego sprawa, jednak u mnie z czterema bardzo różnorodnymi wzmacniaczami było inaczej. Sądzę że mocny tranzystor AB, słaby tranzystor A, cyfra i lampa SET to dość reprezentacyjny zestaw. Z dziesięcioma wzmacniaczami testować raczej nie będę.

Ukryte

Redaktor, dzięki wielkie, że w ogóle chce ci się cokolwiek robić.

Mój wpis miał na celu zwrócenie uwagi, że pomimo kilku prób, które przeprowadziłeś może okazać się, że wcale nie są one trafne i nie ujmują sedna sprawy.

Rozumiem gdybyś jako kabel głośnikowy użył MIT'a Oracle 1.2, kabel owy pokazałby, że nagle na płycie pojawiają się instrumenty o których dotąd nikt nie wiedział. Stosowanie kabli z gatunku (coś skonstruowałem i już) np. Velum czy Albedo prowadzi do błędnych ocen. Mam tu na myśli sytuację gdy kolumny w innym zestawienie zaczynają być nadzwyczajne.

O tego typu rzeczach wie może 1000 osób na całym Świecie.

Kable należy traktować jako równoprawny element zestawu, nie jako zwykłe kable i tyle ale jako taki sam element jak np. cd.

• Redaktorzy
Ukryte

Najdłużej chyba grało z kablami Legacy, to są kable które dla Legacy robi diabli wiedzą kto, ale prawdopodobnie Tara Labs, i to raczej drogo. Tak że nie poniżyłem tych kolumn BARDZO. Najwyżej troszkę :-)

Ukryte

czy dobrze zrozumiałem -dopóki Redakcja nie bedzie testowac na głosnikowym oraclu to jego testy sa niewiarygodne?

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Ukryte

Mirek to ty musisz Elbowi dziekowac do konca zycia- bo chyba On dał ci kabel po ktorym masz to objawienie

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Redaktorzy
Ukryte

Easy, gentlemen. Innymi słowy - pis, pis. Gdybym testował za pomocą kabla za np. 15 tysięcy, zaraz bym się dowiedział, jaka jest moja najgorsza cecha charakteru... Wiem, ze nie cena czyni dźwięk, ale dla pewności: w niniejszym teście cena interkonektów wynosiła 1,5-5 kzł a kabli głośnikowych 2,5-5,5 kzł.

Ukryte

cir, jeżeli pewnych spraw nie rozumiesz to daj spokój, nie przypominam sobie aby Elb dał mi jako prezent ten kabel a pamięć jeszcze ma dobrą. Przyjdzie czas, że może i tobie będzie to dane(poznać MIT'a), póki co nie ma sensu się mądrzyć.

Skoro wiesz, że coś rozdaje to może i tobie coś da.

A testy mogą być niewiarygodne na elementach słabych, cir, pamiętaj, że MIT to prawdziwa piękna muzyka, niektórzy z moich znajomych po odsłuchu tego kabla stwierdzili, po co cała akustyka, po co inne rzeczy, nic nie daje takiej realności.Taki kabel to więcej niż objawienie, pokazuje rzeczy o których się nie śniło.

• Redaktorzy
Ukryte

Próbowałem, oczywiście, eksperymantalnie, na zasadzie dostosowania dźwięku do pomieszczenia. Nie ma sensu podawać recepty na konkretne ustanienie, w każdym razie zmieniałem zarówno odcięcie (trudniejsze do wychwycenia), jak i poziom basu (ewidentne), dopóki nie uzyskałem efektu, który mnie zadowolił, tj bas nie zastępujący średnicy, nie wzbudzający się w pomieszczeniu i nie dominujący nad przekazem. Da się.

• 1 rok później...