Skocz do zawartości
IGNORED

Zachłanność kleru sięga dna...

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

http://wiadomosci.onet.pl/2681,1852059,miasto_ma_oddac_kosciolowi_tereny_warte_100_milionow_zlotych,wydarzenie_lokalne.html

Dlaczego panstwo w ktorym zyje zamiast wydawac pieniadze chocby na infrastrukture (a sa wazniejsze rzeczy jak zdrowie czy edukacja) marnotrawi moje pieniadze na zachcianki kleru?

A czy umiecie czytać ze zrozumieniem? Chodzi o zwrot własności zagrabionej przez komunę. O działki chodzi jak nie doczytaliści. A co ma do tego infrastruktura?

arek67, 28 Paź 2008, 13:57

>A czy umiecie czytać ze zrozumieniem? Chodzi o zwrot własności zagrabionej przez komunę. O działki

>chodzi jak nie doczytaliści. A co ma do tego infrastruktura?

lepiej dowiedz sie jak krk. zdobyl te wlasnosci....

polska to lennik watykanu, a historia naszych nieszczesc narodowych, a takze m.in. zaborow to zasluga tej najstarszej na swiecie mafii.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Jakiej własności?, a od kiedy to można nazwać własnością za którą ludzie, pan, pani, społeczność wiernych zapłaciła.

Co to Watykan sponsorował przed kilkudziesięcioma laty kościół na ziemi polskiej i wykupywał ziemie?.

Przypomnieli sobie po kilkudziesięciu latach i stawiają żądania, bo sytuacja polityczna sprzyjająca.

Hahaha, nieroby wiecznie czegoś będą żądać, a zapytać takiego pana, czy pani, gdzie wcześniej pracowało to towarzystwo, nie otrzyma się odpowiedzi.

http://www.audiostereo.pl/Nieprawdopodobne,_ale_mozliwe__46321.html

Mieszkam przy "kurii biskupiej" to widzę te wypachnione różowiutkie twarze i jakimi brykami wyjeżdżają z podwórka.

Zresztą szkoda słów, należało by zmienić parę zapisków w Konstytucji, aby sytuacja powróciła do pewnych norm społeczno-prawnych.

problem dotyczy wielu miast w Polsce zwłaszcza tych gdzie były klasztory,zakony,administracja koscielna biora co chca ale jak zauważyłem jesli to sa budynki to wpierw sa remonty wykonywane na koszt miasta :))

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Redaktorzy

Arek, sprawdź dokładnie, jak się to odbywa. Po pierwsze, Kosciół jest tu dramatycznie uprzywilejowany przed obywatelami (specjalna ustawa, specjalna komisja, pełny zwrot). Po drugie, ekwiwalenty przyznaje komisja rządowo-kościelna, od której decyzji nie ma odwołań. Po trzecie, wyceny ekspertów kościelnych są ślepo przyjmowane, nawet najbardziej absurdalne, co członkowie komisji przyznają. Po czwarte, miasta, w których nieruchomości "zastępcze" są rozdawane, mają już dość i zaczęły głośno krzyczeć. Oczywiście za późno, bo z paru tysięcy wniosków Kościoła zostało jeszcze tylko około 300 do rozpatrzenia. Zetknąłem się z rozważaniami kwestii konstytucyjności działnia komisji. Jeśli zostanie ona podważona, państwo będzie płacić poszkodowanym samorzadom gigantyczne odszkodowania za jej decyzje. To może być gigantyczna afera, w której winnym będzie rząd, a Kościół zyska owszem, duże pieniądze (jeśli decyzje komisji nie zostaną uznane za niebyłe), ale starci resztki prestiżu. W związku z czym proponuję nie bagatelizować.

u mnie sprzedawcy, który maja sklepy blisko kosciółka musza księżom płacić co miesiąc

(nie wiem jak sie to zwie, pewnie coś od dzierżawy, ja sie na tym nie znam no ale szok!)

bo jesteśmy barany,

a nasze elyty z SLD i z Gazety W. tak porobiły,

i co muls na to? kto mózg wyprał Kwaśniewieckiemu, Millerowiemu abo Szechterowemu zwanemu Michkichem?

hę? pytam się!!

>Redaktor

A za co masz pretensje do Kościoła? Miej do Rządu. A samorządy wcale nie lepsze. Ile Warszawa zagrabiła warszawiakom po wojnie i nie oddaje. Były jeszcze wywłaszczenia w latach 50-tych niezgodne z prawem np. Rakowiec czy Odolany, które nie podlegały dekretom z 45r. Moja rodzina też ma roszczenia i co Donek proponuje mi 10% wartości? I co mam mieć pretensje do Kościoła, że dba o swoje interesy i żąda to co jego. To niech Państwo odda dekretem wszystkim to co im zagrabiło. Komuna była tak rozpasana, sama nie przestrzegała ustanowionych praw, że dzisiaj całe osiedla w Warszawie stoją na kradzionym. Przecierz sam mieszkasz w kmienicy, którą chyba miasto zabrało Wedlowi.

skoro o klerze mowa.

Dlaczego sekretów Watykanu strzeże gwardia szwajcarów.By bez śladów w dokumentach wozili cash do swojego kraju i bez kwitów lokowali w bankach.A narodowość szwajcarska zwalnia z wszelkich kontroli.To się nazywa zaufanie .

jeszce rozumiem ze biora te grunty i uprawiaja,sieja ,orza a nawet buduja dla wlasnych potrzeb.widziałem w japonii jak na takich wielkich obszarach mnisi budyjscy robia raj.Zieleń,parki woda.Całymi dniami skubia i uprawiają.Ci w polsce dostaja i od razy sprzedają.Tak jak przecietny bandyta z pruszkowa.

>conri

Ciekawa teoria:) Tylko, że Gwardia jest od 1506r. a najstarsze banki powstały kilkadziesiąt lat później. Były to m. in. Casa di San Goirgio w Genui (1586 r.), Banco de Rialto w Wenecji (1587 r.), Banco di San Ambrosio w Mediolanie (1593 r.). Czyli Włochy. A świstak siedzi i zwija papierki. W tym trzecim banku Watykan trzymał pieniądze:)

>arek67, 28 Paź 2008, 13:57

>Chodzi o zwrot własności zagrabionej przez komunę.

Nie tylko. Kościół dostawał już zwrot majątków przejętych przez cara, żeby było śmieszniej po kasacji zakonu, a nie odebranego braciszkom.

Jestem Europejczykiem.

jak to mówił jeden z polskich kardynalow do podwladnych biskupow - "ubostwo panowie ale nie dziadostwo" :))

i wzieli sobie do biednych umartwionych modlitwą serduszek.

To może cofnijmy się jeszcze trochę i niech kościół wypłaci odszkodowania z odsetkami za morderstwa jakie popełnił, odda zrabowane siłą ziemię itd

Szkoda, że rzymianie tak słabo się spisali lata temu. Oszczędziło by nam to bardzo dużo kłopotów.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Skibus rzadko Ci przyznaje racje ale tym razem musze. Niestety ludek w Polsce jest malo swiatly stad miedzy innymi fenomen Radia Maryja. Zaraz rzuca sie na Ciebie - uwazaj:)

U nas kler IMHO powinno się dobrze w dupę skopać, a za Rydzyka czynność powtórzyć. Państwo też jest na tyle głupie, że sprzedaje grunty pod budownictwo religijne bodajże za 5% wartości. Nie ma co się dziwić, że kościoły co 100m.

anastazy

W pewnym sensie za ten stan rzeczy winę ponoszą wszystkie rządy po 89r.Ale szczególne pretensie to powinieneś skierować nie do GW czy SLD a do PiSu i LPRu,które najbardziej podlizywały się kościołowi.

Ale zaraz zaraz.Czy w tytule wątku nie chodziło przypadkiem o DNA?

Czyżby kościół sięgał tak daleko?A może głęboko?

Gość

(Konto usunięte)

...Po drugie, ekwiwalenty przyznaje komisja rządowo-kościelna, od której decyzji nie ma odwołań. Po trzecie, wyceny ekspertów kościelnych są ślepo przyjmowane, nawet najbardziej absurdalne, co członkowie komisji przyznają...

A do kogo masz redaktr pretensje?

A moze by tak do twojego rządu, że na takie bezeceństwa pozwala.

Kolejny wątek śmieć do plucia na innych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.