Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  524 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj miałem okazji posłuchać Yamahy z Dynaudio Excite: 16 i 36 - 36 bo 32 nie bylo.

Coż, nie ten adres. Nie znam starych Dynaudio, ale nowa seria gra neutralnie, owszem pięknie wykonczona gora, ale niestety brakowalo mi wypelnienia w srednicy no i bas byl dosc lekki. Ten ostatni aspekt byl szczegolnie rozczarowujacy. Yamaha ma naprawde nisko schodzacy bas, a tu z Dynaudio, w porownaniu do moich AA bida. Dla porownania na chwile podlaczono mi podstawkowe Sonus Fabery i pod wzgledem srednicy i basu zdystansowaly duze podlogowe Dynki.

Na koniec posluchalem sobie jeszcze zestaw Pathosa z Dynkami i tez slabo. Ogolnie rozczarowanie.

Bardzo fajnie gral Pathos, choc tez bez uniesien. Porownujac go do Yamahy - owszem gora byla bardziej kremowa i przyjemniejsza, ale jakiejs przepasci jesli chodzi o muzykalnosc nie bylo. A cena zestawu Pathosa to ok 25 tys. Plus Fabery ok 15 tys. Choc zdaje sie Pathos to hybryda wiec moze dlatego mialem takie wrazenia.

Ogolnie konkluzja taka: AA bronia sie dzielnie. Ustepuja wyraznie jesli chodzi o wysokotonowiec (ten w hypkach jest wyraznie slaby) ale jesli chodzi o reszte to jest naprawde dobrze. i tak naprawde rozwazam jeszcze Mozarty Vienny oraz Chario a jesli to nie wypali, zostawiam Hypki.

tadeo, a jak graja Harpie? Szukam kolumn z ciepla nasycona srednica, dobrze wykonczona gora oraz solidnym fundamentem basowym. W zasadzie gdyby w Hyperionach byl lepszy tweeter, to w ogole bym nie szukal czegos innego. No moze ciut wiecej wypelnienia w srednich tonach bym dodal w stylu Vienna Acoustics.

zentaur

co do dynek jeszcze przypomniało mi się o tym modelu

http://www.audiostereo.pl/Dynaudio_Audience52_SE_kolumny_podstawkowe-9-4292-19.html

możliwe że to było to czego szukasz ale ciężko obecnie o odsłuch bo z tego co widzę na rynku wtórnym

mają duże wzięcie a już nie są produkowane.

Focal + Naim

nie wiem czemu nie mogę wyrazić swojej opinii na temat wieży harman kardon festival 300?500 która zjada te wasze piano i jak i inne modele do 1000 włącznie???

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

Dlaczego w Yamahah przyciski output level powoduja zmiane glosnosci i w gniezdzie sluchawkowym i z tylu w RCA?

Sa modele, ktore maja sygnal na wyjsciu (chinche) staly, ktorego nie mozna regulowac?

• 3 tygodnie później...

Witam .

Czy ktoś może powiedzieć cokolwiek na temat CD CDX-410 ?

Szczególnie interesuje mnie jakość dźwięku, jak radzi sobie z czytaniem płytek i jeśli ktoś ma choćby link ukazujący co kryje sie pod maska tego CD. Jak wypada ta YAMAHA w starciu z SONY CDP-470 ?

Z góry dziękuje za wszelkie informacje.

i jakie wyniki testów :P

Yamaszka wiadomo że gra aksamitnie :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Reaper, 8 Kwi 2009, 13:15

>Dlaczego w Yamahah przyciski output level powoduja zmiane glosnosci i w gniezdzie sluchawkowym i z

>tylu w RCA?

>Sa modele, ktore maja sygnal na wyjsciu (chinche) staly, ktorego nie mozna regulowac?

ta funkcją jest przydatna dla osób, które na słuchawkach słuchają i chyba wszystkie modele tą funkcję mają zespoloną z RCA.

ps.

możesz pod końcówkę mocy podłączyć CD... funkcja z pilota też jest regulowana

123... test

Mam sporo otwarzaczy cd róznych firm w tym i Yamahy wyszukując te najbardziej analogowe i naturalne w brzmieniu. Za dobre uważam z seryjnych produkcji Yamahy cdx1110 cdx5000,cdx10000, cd1,cd1a, cd2 i pewnie modele specjalne mało seryjne z najwyższej półki ale tych posłuchac nie ma mozliwości . Posiadam model cd-2 który może nie wygląda efektownie w stosunku do wymienionych , ale gra lepiej od wielu pózniejszych konstrukcji wygladajacych bogato i ciężko . Do kupienia go zmobilizowało mnie oglądanie prezentacji systemów japońskich audiofili. Jeden pan "Toranaga ":) w systemie miał piękne kolumny z odgrodą piękny wypasiony wzmacniacz już nie pamietam firmy , gramofon napęd Gerarda 401 który wzbudza szacunek i jest prawie juz nieosiagalny nawet za duże pieniadze z ramieniem SME i wkładke za chore pieniadze tyle mi zostało w pamieci. Duze kolekcje płyt czarnych i cd . Zaskoczyło mnie i zaciekawiło że jako cd uzywał otwarzacz Yamaha cd-2 . Czyżby nie było pana stać na lepszy ? Nie sądze patrząc na całość i kosztowność pozostałego systemu. Nie ma takiej możliwości żeby po przejsciu ze słuchania płyt analogowych na tak wysmakowanym sytemie mogłby zadowolić sie byle jakim dzwiękim z cd nawet jeżeli mu to słuzy jako pomocnicze nośnik muzyki . Zaznaczył że ten mu pasuje bo jest najbliżej tego co lubi w analogu odrzucajac wiele innych nowszych i drogich konstrukcji . Jestem ciekaw ponieważ nie miałem przyjemnosci słuchać nowych produkcji np cds2000 o których krązą dobre opinie i prawdopodonie zasłużone.Czy Yamaha poczyniła postęp w stosunku do tego niepozornego modelu z 1985 który jako nieliczny z całej produkcji modeli cd japońskich był jednym z pięciu najlepszych produktów cd roku 1985 . Bywam czasami w wawie chętnie wprosiłbym się na konfrontacje. Mógłym wziość kilka innych bardziej wypasiomych.

post-2707-100005843 1241611750_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

"tadeo czy CD-S2000 wybroniło się przed konkuręcją."

Przed Ayonem trudno się "wybronić" ,ale jak nie znajdzie się na nią chętny to nie będę płakał .

Ma SACD-a ,wyjścia zbalansowane, czyta wszystko ,dokupię jakiegoś wzmaka słuchawkowego i w bezsenne noce można spokojnie posłuchac.

Rozbudowa mojego systemu analogowego /gramiak i pre/ będzie czekać na lepsze czasy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.