Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  524 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepiej posłuchać u siebie. Ja gram na A-S2000 z R300 i jest OK, wyciąga siodme poty z tego woofera chyba. Choć słuchałem ich z Krelem i mozna jeszcze więcej.

?👈

Piękny kloc z tej 2000 ja tymczasem planuję as 501 albo 701 dlatego szukam towarzystwa w okolicy 3 tys (as 1000 specjalnie mi nie podszedł- trochę kluchowato było )

Jasne, jak to się mówi (bez obrazy Rafał) zapomniał wół jak cielęciem był. Sam zanim kupiłeś S-2000 miałeś na pewno wiele różnych wzmacniaczy. Ja mam AS-701 w połączeniu z STX Electrino 250 i jestem bardzo zadowolny, a kto przychodzi to mówi...Staryyy...ale to graaaa... Na pewno można lepiej, ale w granicach rozsądku i budżetowego stereo jest na prawdę dobrze. Do tego jaka funkcjonalność. Podłączyłem kompa za pomocą konwertera USB/SPdiF pod DAC i TV kablem optycznym. Zripowane dobrym programem płyty CD grają z kompa lepiej niż niejeden odtwarzacz CD "wysokiej klasy" Zajebisty multimedialny zestaw. Polecam Marcepan.

Poza tym, piszesz Rafał, żeby kolega sobie dał spokój z 501 i 701 , ale nic konkretnego nie polecisz. Napisz czym by mógł ewentualnie zastąpić to co zaproponował. Sam bym chętnie mu doradził, ale na pewno nie mam takiego doświadczenia jak Ty. Napisać nie, to jest beee to każdy może.

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Ja swoją 701 kupiłem za 1400zł, stan idealny, używana pół roku i ma jeszcze 2,5 roku gwarancji. Za to na pewno nie kupiłbym AS2000. Nawet gdybym kupił nową za 2500, to wątpię że w tej cenie można kupić dwutysiączkę. Kto za tyle sprzedaje? Chyba jakiś desperat.

Rafał źle zrozumiał 3000(okolice) to budżet na same głośniki / wzmacniacz no nie wiem czy popłynę w ten 2100 - tym bardziej że te wyższe modele tylko w top hifi a tam wybór kolumn znacie ale co ja będę tłumaczył - gdyby mieli kefa MA czy itd to bym tu głowy nikomu nie zawracał tylko pojechał klapnął i odsłuchał

staropolanka dlaczego pary nie puszczasz - jak to gra ? i w jakim towarzystwie ? ( marcepan wrócił z wojaży i nareszcie pełnowymiarowy net uff )

i jeszcze jedno - kiedyś yamaha robiła sprzęty które można było powiązać (pre outy i main in ) dekodery kina bez tunera itd marcepan w tamtych czasach posiadał ax 590 i ten też miał wejście na końcówkę ech czemu teraz dopiero w as 1100 to jest ? amplitunery z kolei jak mają pre to już z takiej półki że przeważnie same dają nieźle radę / ostatni jaki miałem z tańszych z pre out to był 667 - nie rozumiem taktyki firmy

Miałem ten sam problem. Kupowałem AS2100 trochę w ciemno pod swoje dynaudio bo w top hifi oczywiście takich nie mieli. W trochę przybliżony sposób to rozwiązałem prosząc o podłącznie do kolumn o podobnej charakterystyce impedancji i zbliżonej budowie. Padło na B&W z serii diamond. Chodziło głównie o sprawdzenie jak Yamaha radzi sobie z basem. Wyszło, że dobrze. Spróbuj więc tą drogą, choć myślę że as2100 poradzi sobie z większością kolumn. Pod tym względem jest raczej uniwersalna.

Edytowane przez audiofan01

Już as 1000 radziła sobie z większością ( u mnie grała z dm 2/7) ale proszę Cię kolumny o podobnej charakterystyce itd potrafią zagrać bardzo różnie no ale nie zaliczyłeś totalnej wtopy bo to zwyczajnie dobry wzmacniacz jest

Już as 1000 radziła sobie z większością ( u mnie grała z dm 2/7) ale proszę Cię kolumny o podobnej charakterystyce itd potrafią zagrać bardzo różnie no ale nie zaliczyłeś totalnej wtopy bo to zwyczajnie dobry wzmacniacz jest

Wiadomo ale co mogłem zrobić jak top hifi nie wypożycza, targać swoje kolumny ponad 100 km to mi się nie chciało. Jednak masz rację parametry "na papierze" są na tyle dobre, że ryzyko jest niewielkie.

To gdzie ja masz? Chcesz ja zastapic gorszym 501 czy 701? Bo już się pogubiłem.

?👈

as 1000 sprzedałem daawno temu grałem później na różnych wzmakach (exposure amc denon) 1000 to był wzmacniacz bardzo nierówny tzn miał kilka zalet jak dobra stereofonia analityczny bas ale również wady ten bas był rozlazły i za wolny - w górnej średnicy była zwyczajnie dziura a później szpilki - brakowało trochę blasku i spontaniczności i powiem tak że za większość tych wad odpowiadała sekcja przedwzmacniacza bo sama końcówka już tak bardzo nie dawała się we znaki - tak to słyszałem -500 rzecz jasna o 2 klasy niżej ale całościowo bardziej spójny tzn nic nie raziło w sposób ewidentny np i trójkąt i głos AMJ były mniej naturalne ale jednakowo bardziej zarysowane konkretnie wyrażone na 1000 wokal powalał naturalnością i wypełnieniem ale trójkąt to jakaś karykatura dalekie wspomnienie - brakowało blasku tej niezbędnej metaliczności i stanowczości dla blach cd 1000 (bo miałem komplet ) to już była porażka - cd kandy k2 bił go na głowę (chociaż w środku powietrze ) niby też po ciepłej stronie mocy ale tam było czarne tło z którego wyłaniał się organiczny wokal i ogólnie subtelność i spontaniczność ( wcześniej śmiałem się z czarnego tła)

moja przygoda z audio to taka sinusoida - czasem gram drożej czasem taniej ale do słuchania w nocy ten regulowany loudness.... ale to już bym się powtarzał dlatego interesuje mnie z grubsza porównanie 701 i 501 z podkreśleniem że jeżeli mam zapłacić drożej za możliwość odłączenia kabla do zasilania to się nie upieram - to nie ma być docelowy sprzęt dlatego interesuję się 2100 bo do 1000 nawet z dodatkową jedynką mam małe uprzedzenie - tym bardziej że w prasie zachodniej wyższe noty ma 2100 niż 3000 ale tu trzeba wziąć poprawkę na marketing

Jeszcze jedna uwaga dot. 2100, której osobiście nie weryfikowałem tylko od razu skorzystałem z sugestii. We wszystkich recenzjach i testach podkreśla się wyraźną 'lepszość" zestawu po XLR. Tak mam od początku.

staropolanka dlaczego pary nie puszczasz - jak to gra ? i w jakim towarzystwie ? ( marcepan wrócił z wojaży i nareszcie pełnowymiarowy net uff )

Marcepan cofnij się do postu z 22.04 z godziny 22.26, tam masz moją opinię na temat 701 i resztę, o której mówisz. Zaznaczam jednak, że nie mam zbyt dużego porównania,nie słuchałem sprzętu z wyższej półki, dlatego moja ocena może być nieobiektywna.

jestem bardzo zadowolony staryyy ale to graaa - no dzięki szczególnie że 2 połowa recenzji należy do Twoich gości - staryy napisz coś więcej które aspekty brzmienia szczególnie polecasz w takim zestawieniu bo stx jak już gości w prasie to przeważnie zbiera same pochwały - tego modelu nie kojarzę

Ciekawe spostrzeżenia z tym basem, bo sam chciałem sprawdzić te silvery i czytalem same slabe opinie nawet o podlogowkach. Niby 20cm na basie a podobno jest sporo gorzej jak z 165mm Kefa. Może sobie wypozycze.

?👈

najbardziej się z basu uśmiałem jak miałem w domu usher v601 i rls callisto IV - średnice głośników nie przełożyły się na efekt końcowy - gdyby ushery miały taki bas jak rls to były by to kolumny docelowe amen (średnica i wysokie cudo)

onegdaj też pamiętam dali ikon 6 mk2 - też fajnie zagrał z yamahą as 1000 tylko znowu bas mi trochę nie podszedł ale tylko trochę - wg niemieckiego audio i dali 6 i silver 2 81 pkt - to bardzo dużo (jak dla monitorów)

staropolanka no opowiedz coś więcej o tych swoich stx - bardzo mi się podobają i chyba w następnym tyg wyląduję w Józefowie - wiesz z tą górną półką to bym tak nie przesadzał bo wiele klocków zagościło u mnie na kilka miesięcy a cena nie zawsze była adekwatna do wrażeń w zakresie powiedzmy 3tys - 6 tys w zasadzie to pojadę żeby odsłuchać electrino 250 ew 150 i fx 300 ale te pierwsze wyglądają super ta pochylona obudowa i jej przekrój - bardzo ambitnie - w sumie nie sztuka wydać walizkę kasy i przegapić wartościowy produkt tańszy w dodatku polski szkoda tylko że wytwórca dysponuje jedynie denonem 720

rozumiem @kiza ze Tobie nie przeszkadza nawalanie po ścianach? Aby był " bas" ;)

Nie kumam chociaż się starałem, co masz na myśli ??

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Hey@

Czemu milczysz na temat porównania 2000 vs, 2100 gdzie obśmiałeś recenzję i pytalem Cię o osobiste porównanie ? Czyżby, jak można się było spodziewać, po prostu tego nie słuchałeś i tylko się mądrzysz dla zasady?

Bo jeśli tak to też tak uważam.

Chociaż raz się zgadzamy, czyli nie mamy aż tak zbieżnych poglądów w temacie audio -:))

2000 vs, 2100

Przecież wiadomo że 2100, "walcuje", czy jak to się mówi, 2000, że nie ma co porównywać -:))

Chociaż raz się zgadzamy, czyli nie mamy aż tak zbieżnych poglądów w temacie audio -:))

Przecież wiadomo że 2100, "walcuje", czy jak to się mówi, 2000, że nie ma co porównywać -:))

Nic nie wiadomo. Tylko "Hey" wyraził pogląd, oczywiście nie słuchając, że opinie w teście są skrajnie przesadzone, więc stąd moje czepialstwo ponieważ nie cierpię bezpodstawnych stwierdzeń. Sam porównania nie słuchałem, więc nie mogę nic powiedzieć, natomiast "Hey" nie słuchał ale wie.

Myślę ze tak skrajne stwierdzenia jak "walcuje" są zbyt przesadzone. Z tego testu wynika to samo. Nie chodzi o to że sam mam AS2000, ale nigdy nie używałem podobnych stwierdzeń i używać nie będę.

?👈

Nic nie wiadomo.

Wiem co miałeś na myśli, po prostu nie wytrzymałem żeby sobie nie zażartować.

Może kiedyś wybiorę się do TopHiFi, ze swoim gratem, bo jak byłem ostatnio

przejazdem, i zaproponowałem takie porównanie, panowie nie mieli żadnych

przeciw wskazań.Słuchałem przez kilkanaście minut 2100, ale po takim

rekonesansie nie jestem wstanie porównać tych piecyków. Inne kolumny,

pomieszczenie, właściwie wszystko inne (cała konfiguracja).

Także było by to niemiarodajne, i nieuczciwe. Pozdrawiam -:))

Edytowane przez kiza

hehe, @audiofan01, postaraj się w końcu pojąć to że kupując swoją tak pięknie opisywaną w czasopiśmie audio as2100 kupiłeś tak naprawdę as500 tylko dopłaciłes majątek a wskazówki na blacie.

Sam jak mówisz nigdy nie zrobiłeś porównania. masz kase to wyrzucasz kase w trawe

Faktycznie, te wskaźniki to jest ta różnica. Tylko trochę jakby ciężkie bo różnica mas między tymi modelami to 14 kg. Co do porównań to była uwaga do Ciebie bo ja nigdy nie mówiłem, że słuchałem as2000. Natomiast as500, z całym szacunkiem dla Yamahy, to jednak nie leży w kręgu moich zainteresowań.

Nie kompromituj się więcej.

tez mam as1000 i ją zostawiłem, ale w besposrednim porównaniu z as500 różnicy nie stwierdziłem. Wszyscy te 14kg słyszą na kilometr, ale zawiązać oczy i kopara opada

I'm so sorry :((

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.