Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, NRK napisał:

biegunach

Naprawdę Yamaha nie jest żadnym "hajendem". Z całym szacunkiem do firmy i użytkowników (w tym i mnie), to firma z tradycją, robiąca oprócz paru modeli "flagowych" które są poprawnymi konstrukcjami przede wszytskim budżetowe urządzenia. Miała w swej historii urządzenia wybitne jak i inne firmy na rynku ale n prawdę nie różni się niczym od Pioneera, Sony, Rotela czy właśnie Hegla... Dokładnie ten sam target.

Ja rozumiem przywiązanie do marki ale nie rozumiem przepychanek jak między kibolami różnych drużyn a tym bardzij bez podawania argumentów.

Biorąc pod uwagę jeszze różnorodność klocków dostępnych na rynku, wyższość jednego nad drugim jest szeroce względna i należy brać pod uwagę cały tor. 

U mnie chwalony Accuphase E303 zagrał na poziomie sprzętu bardzo budżetowego, wyższy dzielony jeszcze złabiej,  chwalony przez wszystkich Nak PA7 wogóle nie pokazał nic a jak dałem głośniej to robił pstrytk i gasły mu światełka, z Yamahami tez takie przykłady mogę podać ale czy to powód żeby pluć na innych u których te sprzęty zagrały lepiej niż wznoszona na ołtarze Yamaha AS ?? 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Gość

(Konto usunięte)
Naprawdę Yamaha nie jest żadnym "hajendem".

Grunt że Hegel jest

ale czy to powód żeby pluć na innych u których te sprzęty zagrały lepiej niż wznoszona na ołtarze Yamaha AS ?? 

Moment. Kto tu się wciął z Heglem w klubie Yamahy?

I, wg mnie, Yamaha gra lepiej.
Godzinę temu, tomek4 napisał:

wg mnie

Ja tego nie podważam że u Ciebie lepiej gra Yamaha . Ty nie podważaj że u niego Hegel. 

To się nazywa wymiana doświadczeń. 

Godzinę temu, tomek4 napisał:

Grunt że Hegel jest

A ja tak napisałem?? 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, NRK napisał:

Nie wiem co tu porównywać, obie firmy są na innych biegunach.

Za pomocą jednego i drugiego sprzetu słucham muzyki więc jest co porównywać. Yamaha jest ok ale Hegel gra hajendowo😉

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, tomek4 napisał:

, wg mnie, Yamaha gra lepiej.

Tylko czy porównywałeś ją bezpośrednio z innym wzmacniaczem np Heglem u siebie? A może lubisz powtarzać cudze opinie jak wiele osób tutaj.

Teraz, NRK napisał:

Rano blondynka, wieczorem brunetka 🤔🤣

Skoro blondynka i bunetka cały czas pod jednym dachem,  to raz tak a raz tak można sobie podogadzać . 

46 minut temu, eMCZe napisał:

Ja tego nie podważam że u Ciebie lepiej gra Yamaha . Ty nie podważaj że u niego Hegel. 

U mnie gra i Yamaha i Hegel tylko Yamaha, aby nikogo tutaj nie urazić, inaczej 😉.

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, tomek4 napisał:
14 godzin temu, Riczi75 napisał:
U mnie gra i Yamaha i Hegel tylko Yamaha, aby nikogo tutaj nie urazić, inaczej emoji6.png.

No i moim zdaniem, Hegel gra źle.

Jak zawsze punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia . 

Mam u siebie Lumina u1 mini, podpiąłem go do daca wbudowanego w Yamahe AS-701 i w połączeniu z monitorami Elaca Debut 2.0 B6.2 gra to na prawdę fajnie. Oczywiście niedorzecznym jest kupowanie tak drogiego transportu do tego wzmacniacza, ale gdyby kogoś to interesowało, to na prawdę miłe dla ucha połączenie. Lumin wydobył z tego wzmacniacza więcej szczegółów, niż kiedykolwiek na nim słyszałem. Zdecydowanie lepiej niż mój pecet puszczony przez konwerter Gustard u16. 

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

W dniu 10.02.2023 o 10:44, NRK napisał:

Nie wiem co tu porównywać, obie firmy są na innych biegunach.

Topowe power od Hegla gra po prostu poprawnie. Porównując nawet do zwykłej Yamahy AS2000 jest bardziej rozdzielczo. Po prostu lepiej w każdym aspekcie. 

?👈

W dniu 21.02.2023 o 14:26, dlmtb napisał:

Skontaktowałem się z kolesiem. Sprzęt kupiony w Unii, wwieziony do UA "po cichu" żeby uniknąć podatków itd. Na prośbę na odbiór własny, bo mam blisko, zaczął trochę kombinować. Nie da rady tego przewieźć przez granicę a jeśli przejdzie przez UA to nasi tym się zainteresują u nas. Nie ma żadnych papierów na to. Proponuje wysyłkę DHL za jakieś 200 euro ale przy wpłacie na konto. Także temat ciężki do załatwienia chyba, że ktoś sobie zaryzykuje i sobie sam po to pojedzie. Okazja świetna.

3 godziny temu, Basstech napisał:

Skontaktowałem się z kolesiem. Sprzęt kupiony w Unii, wwieziony do UA "po cichu" żeby uniknąć podatków itd. Na prośbę na odbiór własny, bo mam blisko, zaczął trochę kombinować. Nie da rady tego przewieźć przez granicę a jeśli przejdzie przez UA to nasi tym się zainteresują u nas. Nie ma żadnych papierów na to. Proponuje wysyłkę DHL za jakieś 200 euro ale przy wpłacie na konto. Także temat ciężki do załatwienia chyba, że ktoś sobie zaryzykuje i sobie sam po to pojedzie. Okazja świetna.

Wszystko fajnie ale skąd taka niska cena? Nie wierzę, że gość to kupił (ze zdjęć i opisu wynika, że wzmacniacz jest nowy) za połowę ceny i teraz chce to upłynnić za kwotę, za którą nawet zajechanej używki kupić się nie da.

3 minuty temu, dlmtb napisał:

Wszystko fajnie ale skąd taka niska cena? Nie wierzę, że gość to kupił (ze zdjęć i opisu wynika, że wzmacniacz jest nowy) za połowę ceny i teraz chce to upłynnić za kwotę, za którą nawet zajechanej używki kupić się nie da.

Moim skromnym zdaniem śmierdzi na odległość wałkiem...

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

55 minut temu, dlmtb napisał:

Wszystko fajnie ale skąd taka niska cena?

A skąd wiesz, że człowiekowi właśnie się świat do góry nogami nie obrócił a sprzedaż to jedyna opcja ?? Ja sam ostatnio kupiłem sprzęt. Z opisu wynikało, że nowy,  stan idealny, nie używany, cena 1/4 wartośći sprzętu używanego w stanie bardzo używanym. Dodam, że sprzęt z 1973 roku więc to tym bardziej podejrzane. Wpłaciłem kasę i czekałem na paczkę z Japonii. Jak przyszła to szczęka mi opadła, cuda się zdarzają.

Do Lwowa daleko nie ma, przed wojną często jeździłem. Pojechać, obejrzeć, zapłacić i wziąć do auta. Znaleźć transport i nadać. Dokumentów nie potrzebujesz, DHL wyliczy Ci podatek wartości ok 1/4 ceny używanego towaru i tak jesteś wtedy do przodu. 

Jak nic nie wyjdzie to masz wycieczkę z dreszczykiem.

Edytowane przez eMCZe

18 minut temu, eMCZe napisał:

A skąd wiesz, że człowiekowi właśnie się świat do góry nogami nie obrócił a sprzedaż to jedyna opcja ?? Ja sam ostatnio kupiłem sprzęt. Z opisu wynikało, że nowy,  stan idealny, nie używany, cena 1/4 wartośći sprzętu używanego w stanie bardzo używanym. Dodam, że sprzęt z 1973 roku więc to tym bardziej podejrzane. Wpłaciłem kasę i czekałem na paczkę z Japonii. Jak przyszła to szczęka mi opadła, cuda się zdarzają.

Do Lwowa daleko nie ma, przed wojną często jeździłem. Pojechać, obejrzeć, zapłacić i wziąć do auta. Znaleźć transport i nadać. Dokumentów nie potrzebujesz, DHL wyliczy Ci podatek wartości ok 1/4 ceny używanego towaru i tak jesteś wtedy do przodu. 

Jak nic nie wyjdzie to masz wycieczkę z dreszczykiem.

Zgodzę się, wszedłem na OLX.UA i z ciekawości przejrzałem oferty. Dużo jest sprzętu w bardzo atrakcyjnych cenach bo nie są w stanie go upłynnić na rodzimym rynku z wiadomych powodów. A ze sprzedażą poza granicami UA też jest problem bo UA nie jest w Unii i są problemy podatkowe.

Pytanie tylko dlaczego nowy? Gdyby używka to by było OK. Może na UA była jakaś bombka przy salonie Audio i jest to zwykła kradzież a koleś próbuje to upłynnić.

Edytowane przez Basstech
Gość

(Konto usunięte)

Pytanie tylko dlaczego nowy? Gdyby używka to by było OK. Może na UA była jakaś bombka przy salonie Audio i jest to zwykła kradzież a koleś próbuje to upłynnić.

Dokładnie. Fabryczne żółte taśmy i zielone naklejki na przełącznikach.

To raczej nie wystawiał by tego na OLX...

Koresponduję z gościem od piątku i próbuje wymyślić sposób bezpiecznej transakcji. Zaproponowałem nawet że pojadę 720km do granicy. Lwów nie jest tak daleko od Polski. Też nie. Ostatecznie zaproponował że połowę ceny przelewam plus przesyłka drugą połowę place po odebraniu wzmacniacza. Niestety to rozwiązanie jest również nie do zaakceptowania.😒. Sprzedający aby się uwiarygodnić przystawił nawet do wzmacniacza kartkę z moim imieniem i datą.

Moim zdaniem przelewanie kasy nawet jeśli to połowa kwoty rodzi bardzo duże ryzyko... No ale jak to mówią kto nie ryzykuje nie pije szampana...

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

1 minutę temu, cortes napisał:

Moim zdaniem przelewanie kasy nawet jeśli to połowa kwoty rodzi bardzo duże ryzyko... No ale jak to mówią kto nie ryzykuje nie pije szampana...

Zgadzam się dlatego takie rozwiązanie oznacza brak transakcji 

Skoro już ze sprzedającym masz kontakt i wiesz, że sprzęt istnieje, dlaczego nie pojechać samemu. Granica jest otwarta, chcesz jechać 720 km - zrób 100km więcej. Z Medyki jeżdziłem nie raz autobusem za cenę około 30 hrywien i zajmowało to 2 godziny. Autem jechałem 1:15 ale na granicy często trzeba było stać dłużej niż przejście pieszo więc na dobrą kolację do znajomych we Lwowie warto było 300 km jechac do Medyki i tam auto na parkingu zostawić. Nie wiem jak teraz busy jeżdżą i czy nie drożej ale dostać się do Lwowa to nie problem. Znajomi jeżdżą z pomocą regularnie i naprawdę nie ma się czego obawiać.

Podsumowując. Sprzęt potwierdziłeś - warto po niego sięgnąć. 

Ludzie z tego forum i do Szwajcarii i do Niemiec po 1200 km robią po sprzęt

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.