Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

I jeszcze jedno, płacąc 50 procent i potem przy odbiorze resztę, jest szansa, że naliczą Ci opłaty tylko od tej kwoty, którą pobiorą plus transport.  

Gdybym uważał AS za interesujący był bym już na granicy.

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

2 godziny temu, eMCZe napisał:

Skoro już ze sprzedającym masz kontakt i wiesz, że sprzęt istnieje, dlaczego nie pojechać samemu. Granica jest otwarta, chcesz jechać 720 km - zrób 100km więcej. Z Medyki jeżdziłem nie raz autobusem za cenę około 30 hrywien i zajmowało to 2 godziny. Autem jechałem 1:15 ale na granicy często trzeba było stać dłużej niż przejście pieszo więc na dobrą kolację do znajomych we Lwowie warto było 300 km jechac do Medyki i tam auto na parkingu zostawić. Nie wiem jak teraz busy jeżdżą i czy nie drożej ale dostać się do Lwowa to nie problem. Znajomi jeżdżą z pomocą regularnie i naprawdę nie ma się czego obawiać.

Podsumowując. Sprzęt potwierdziłeś - warto po niego sięgnąć. 

Ludzie z tego forum i do Szwajcarii i do Niemiec po 1200 km robią po sprzęt

Dobrze, tylko co jeśli wpadniesz na kontrolę na granicy? 🤔

Masz jakiś dokument potwierdzający zakup lub sprzedaż urządzenia? Teraz na granicy zwłaszcza z UA są wzmożone kontrole. Jeśli nie udokumentujesz ani zakupu ani sprzedaży to masz na 100% cło dowalone od kwoty wartości urządzenia, zwłaszcza jeśli jest to nowy sprzęt. A cło będzie liczone pewnie od kwoty nie mniejszej niż 15kzl. Co nie znaczy, że nadal się nie opłaca. 

6 godzin temu, adams84 napisał:

Koresponduję z gościem od piątku i próbuje wymyślić sposób bezpiecznej transakcji. Zaproponowałem nawet że pojadę 720km do granicy. Lwów nie jest tak daleko od Polski. Też nie. Ostatecznie zaproponował że połowę ceny przelewam plus przesyłka drugą połowę place po odebraniu wzmacniacza. Niestety to rozwiązanie jest również nie do zaakceptowania.😒. Sprzedający aby się uwiarygodnić przystawił nawet do wzmacniacza kartkę z moim imieniem i datą.

Jeżeli istnieje, jest srebrny i nowy a do tego z pół darmo... Nie ma co się zastanawiać. Jedź do Lwowa odbierz osobiście. Jeżeli ci się uda to jest to mistrzostwo Polski. W takiej cenie AS3000 jest poprostu nieosiągalna nawet używana, sfatygowana z początku produkcji.

Godzinę temu, Basstech napisał:

Dobrze, tylko co jeśli wpadniesz na kontrolę na granicy? 🤔

Ale już pisałem wcześniej, jedziesz, kupujesz i nadajesz choćby DHL. Oni mają swoje agencje celne, normalne nie jak PP i Urząd Celny. Przecież nikt nie będzie jechał z 80000 hrywien. Oglądasz i robisz przelew. Zakładasz konto na przykład na WiseTransfer i Ukrainiec ma pieniądze po minucie u siebie. Dla DHL gdy poprosi o wartość przesyłasz potwierdzenie przelewu i zrzut z ogłoszenia oraz korespondencję z nim. Nigdy jeszcze nie zakwestionowano mi wartości przedmiotu w agencji celnej FEDEX albo DHL przy ściąganiu sprzętu z USA czy Japonii choć ceny często były ułamkiem wartości. Przy zakupach w Norwegii też nigdy PP i UC nie przyczepili mi się do wartości zakupu mimo że były 1/5 wartości towaru w Polsce.

Do 8 tyś dolicz 4 tyś które mogą Ci doliczyć, dalej masz nówkę za 12 tyś. zł.

Ja bym jednak jechał przez granicę z kartonem w bagażniku. W razie konieczności przedstawiasz co powyżej. Ogłoszenie, przelew, korespondencję. Oni narzucają opłaty od cen rynkowych tylko gdy nie udokumentujesz. 

Podpowiedział bym Ci jeszcze jeden sposób. Zabierasz ze sobą obywatela Ukrainy który chce do Polski. Przy przekraczaniu granicy mówi, że to jego właśność, ma prawo wjechać z tym do UE. Gdy sprzedałem dwa moje auta na Ukrainę to umowa była na Pana z Ukrainy ale odbierał je "kurier" Mikołaj, który miał podwójne obywatelstwo. Wjeżdżał nimi na Ukrainę bez opłat celnych jako obywatel Polski i przekazywał nowemu właścicielowi a co się potem działo z autami juz nie mój problem.

Ogólnie powiem raz jeszcze, gdyby w AS było dla mnie coś interesującego to już bym był pod Przemyślem... no chyba, że na handel... hmmm zawsze na czysto parę tysi w kieszeni zostanie. To ile dasz za nową AS3000 jeszcze z folią na przyciskach ?? 🙂

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Facet trzyma się tej samej wersji bo mój kolega z Ukrainy z nim rozmawiał. Nigdzie nie chce jeżdzić ze sprzetem. Połowę ceny na konto a połowę przy odbiorze z tymże doliczyć trzeba 250 euro na wysyłkę pobraniową. Jak przeglądałem firmy kurierskie to nie za bardzo która chce takie pobranie zrealizować. Nova Poshta paczkę by nadała w takich wymiarach i wadze prawie 30kg (koszt ok. 300pln) ale maksymalna wartość to 45 Euro. Z tym wyjazdem też nie jest tak kolorowo bo o ile wjedziesz bez problemu na Ukrainę zielonym pasem to już z wyjazdem jest czekania kilka godzin.

Jak nie urok to sraczka.

Teraz, Basstech napisał:

to już z wyjazdem jest czekania kilka godzin.

ale, że co ?? kanapek zabraknie ?? 

Jest okazja cenowa, jest potwierdzona obecność sprzętu. Nic tylko brać 3 dni urlopu i jechać. Zabierając rodzinę z dworca z Lwowa, która chce do Polski za free to celnbicy jeszcze Ci rękę podadzą za pomoc. 

Najdłuższy powrót w normalnych czasach autem zajął mi 14 godzin na granicy. Rozdawali numerki i nawet stac nie trzeba było w kolejce. O 11 byłem na przejściu o 3 w nocy w Katowicach dopiero.

20151112_143136.thumb.jpg.ea559209161b5a5451b970f0cfec0465.jpg

o takie dawali 🙂

3 minuty temu, tomek4 napisał:

12 listopada 2015?

Ptrzecież pisałem że:

1 godzinę temu, eMCZe napisał:

Najdłuższy powrót w normalnych czasach autem

bo marudzą, że teraz trzeba parę godzin odstać a tam zawsze była to norma przy powrocie do Polski dlatego wolałem auto w Medyce zostawić i busem jechać.

Wjazd wtedy autem trwał całe 5 minut. 

Nic się więc nie zmieniło.

W dniu 26.02.2023 o 09:25, adams84 napisał:

Koresponduję z gościem od piątku i próbuje wymyślić sposób bezpiecznej transakcji. Zaproponowałem nawet że pojadę 720km do granicy. Lwów nie jest tak daleko od Polski. Też nie. Ostatecznie zaproponował że połowę ceny przelewam plus przesyłka drugą połowę place po odebraniu wzmacniacza. Niestety to rozwiązanie jest również nie do zaakceptowania.😒. Sprzedający aby się uwiarygodnić przystawił nawet do wzmacniacza kartkę z moim imieniem i datą.

Dzisiaj dzwonił kolega znowu do kolesia w sprawie 3000. Chciał umówić się na odbiór własny, że przyjedzie po sprzęt i zapłaci wszystko na miejscu. Co usłyszał, że tak się nie robi, że nie zgadza się na taką transakcję i kłapnął słuchawką.

Druga sprawa, wysłał filmik na whatsapp koledze, że wzmacniacz jest na miejscu itd. Tylko, że na filmie jest Yamaha 3000 wpięta w zestaw stereo i wszystko gra. Gdzie nagle pojawiły się fabryczne naklejki itd. Temat śmierdzi na odległość. Cały czas się upiera, że wyśle paczkę Nova Poshta i płatne 40000hr przy odbiorze a druga połowa na konto.

Zadzwoniłem do Nova Poshta. Nie realizują międzynarodowych przesyłek za pobraniem. Realizują tylko takie przesyłki w obrębie UA. Dodatkowo gdyby była sama wysyłka to doliczają do tego 30% dodatkowych oplat celno-skarbowych niby od zgłoszonej wartości towaru. A co jeśli ten trafi na kontrolę na granicy?

Dodatkowo facet nie posiada kompletnie żadnych papierów do tego sprzętu.

Kolejna sprawa, wysłał link, że będzie miał do sprzedaży A-S3200, który jedzie z Włoch i może pojechać przez Polskę, żeby od razu sprzedać. Chce za niego $6000.

Także ja odpuszczam temat bo tylko kłopotów można sobie narobić a powiedzmy sobie szczerze, nikt nie wystawia nowego sprzętu za połowę jego wartości. Koleś ewidentnie czeka na jelenia, który mu kasę przeleje itd.

1 minutę temu, cortes napisał:

Reasumując wałek bez dwóch zdań...

Koleś zaczyna wysyłać koledze wiadomości, typu że stracił przez niego 3 dni, klnie w wiadomościach, zrobił się mega nerwowy bo zaczęło się głośno robić koło tego ogłoszenia.

2 godziny temu, Basstech napisał:

Koleś zaczyna wysyłać koledze wiadomości, typu że stracił przez niego 3 dni, klnie w wiadomościach, zrobił się mega nerwowy bo zaczęło się głośno robić koło tego ogłoszenia.

Ogłoszenie już spadło z OLX. Może faktycznie zagotowało się wokół niego.  Zakładam, że nie tylko my to widzieliśmy i pewnie wielu próbowało dogadać się z gościem. 

4 minuty temu, dlmtb napisał:

Ogłoszenie już spadło z OLX. Może faktycznie zagotowało się wokół niego.  Zakładam, że nie tylko my to widzieliśmy i pewnie wielu próbowało dogadać się z gościem. 

Wisi nadal:

https://www.olx.ua/d/uk/obyavlenie/yamaha-a-s3000-new-IDR5TOh.html

13 minut temu, Basstech napisał:

W takim razie hifishark wywalił to z platformy. U nich link do tego ogłoszenia jest w nieaktualnych.  Z resztą tam same "okazje" AS3200 za 18.000 zł. https://www.olx.ua/d/uk/obyavlenie/yamaha-a-s3200-silver-IDR9zic.html  

Edytowane przez dlmtb
6 godzin temu, Basstech napisał:

Co usłyszał, że tak się nie robi, że nie zgadza się na taką transakcję i kłapnął słuchawką.

Więc olać. Jak nie można osobiście to szkoda marnować kasy na wpłatę...

1 godzinę temu, tomek4 napisał:

Po £3k to chyba jeleni szukają. Za tyle można było kupić nową w sklepie.

Słyszałeś o czymś takim jak infalacja, wiesz ile kosztuje nowa a3200, która praktycznie niczym się nie różni?

Miesiąc temu sprzedałem swoją 5-letnią 3000 za  więcej niż kupiłem nową.

Zejdź na Ziemię😉

7 godzin temu, audiofan01 napisał:

Słyszałeś o czymś takim jak infalacja, wiesz ile kosztuje nowa a3200, która praktycznie niczym się nie różni?

Miesiąc temu sprzedałem swoją 5-letnią 3000 za  więcej niż kupiłem nową.

Zejdź na Ziemię😉

Według tych co kupili 3200 to jest ona wiele lepsza. Podobnie niższe modele 😉 więcej zapłacili więc muszą być lepsze. 

?👈

6 godzin temu, tomek4 napisał:

Dziesięć lat temu A-S3000 kosztowała £4k, czyli cena używanej to £2k.

Skąd taki przelicznik teraz? Wszystko przez inflację absurdalnie podrożało, np. co roku coraz drożej wyceniane jest  AC na moje auto i dostałbym za nie więcej niż zapłaciłem za używane 3 lata temu, a raczej nie młodnieje.

Jak znajdziesz jakąś as3000 za 50% ostatniej ceny nowej w Polsce, czyli za 8 tys. zł to bierz, odkupię od Ciebie za 9 tys. zł, zarobisz na szybko tysiaka, a ja odsprzedam za 14-15 tys. bez problemu. Jak masz źródło tych Yamah po 8 tysiaków to bierz hurtowo, zrobimy niezły biznes😉

Godzinę temu, rafal735r napisał:

Według tych co kupili 3200 to jest ona wiele lepsza. Podobnie niższe modele 😉 więcej zapłacili więc muszą być lepsze. 

Nie słyszałem as3200 ale nie sądzę żeby była jakaś słyszalna różnica bo żadnych zmian konstrukcyjnych nie dokonano, a przynajmniej nikt o konkretach nie napisał. Co innego z as2200 tam przynajmniej jest inne trafo, lepiej czy gorzej tego nie wiem ale na pewno inaczej, więc jest jakiś argument absurdalnej ceny.

Edytowane przez audiofan01

Ceny używanych Yamah trzymają poziom, a nawet wzrosły nie tylko z powodu inflacji ale przede wszystkim z powodu chorych cen ich następców.

1 minutę temu, Basstech napisał:

Jakby ktoś był zainteresowany to swoją 2100 srebrną mam na sprzedaż.

Pozdr.

No właśnie, świeży przykład. Pewnie będziesz za nią wołał nie mniej niż zaplaciłeś za nową i powinieneś tyle dostać. Tych co bedą marudzić wyślij do @Tomek4, on ma dojścia do połowę tańszych😄

39 minut temu, audiofan01 napisał:

No właśnie, świeży przykład. Pewnie będziesz za nią wołał nie mniej niż zaplaciłeś za nową i powinieneś tyle dostać. Tych co bedą marudzić wyślij do @Tomek4, on ma dojścia do połowę tańszych😄

Generalnie zgadzam się. Chcę dokładnie tyle ile zapłaciłem za nową ale po 20% rabacie ze względu na znajomości. Cena wyjściowa na półce wynosiła wtedy 8999pln.

Teraz to tylko można żałować że się nie kupowało tego żelastwa jak było tanio. Ceny są chore i ja się z tym zgadzam, kupić coś w dobrej cenie graniczy z cudem. Jedyna rada nie kupować, druga szukać za granicą albo zagryźć zęby, płacić i nie marudzić.

Sam kupiłem kilka lat temu AS-701 w idealnym stanie od pierwszego właściciela za 1 400zl, myślę że sprzedałbym ją teraz 1000zl drożej. 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

5 minut temu, Piotr Marzanna napisał:

AS-3000 lub 3200 to w pełni zbalansowane wzmacniacze czy tylko z wejściami xlr?

A-S2100, A-S3000 i A-S3200 są w pełni zbalansowane. Tam nie ma symetryzatora jak np. w niektórych Sony ES z XLR na pokładzie. Jak się nie mylę to konstrukcje dual mono.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.